Avatar @Anastazja166

Anastazja

@Anastazja166
2 obserwujących. 3 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 8 lat.
stronicefantazji
Napisz wiadomość
Obserwuj
2 obserwujących.
3 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 8 lat.

Recenzje książek

36 recenzji, w tym 4 recenzje wyróżnione przez redakcję

Negatyw szczęścia: fine #2

7.10.2020

O intrydze wujek Google wypowiada się tak: „[…] chytre, podstępne działanie, zwykle przez wzajemne skłócenie jakichś osób, zmierzające do osiągnięcia jakiegoś celu”. W takim nastroju przenosimy się ponownie do włoskiego, gorącego Mediolanu w drugiej części Negatywu szczęścia: fine, drugiego tomu spod pióra Ludki Skrzydlewskiej. „[…] – Jeśli zm... Recenzja książki Negatyw szczęścia. Fine

Inizio!

1.10.2020

Jestem takim typem czytelnika, który jak już pokocha pióro danego autora, to nie ma przebacz. Akurat w tym przypadku, zachowanie jest czarno-białe. Albo się podoba, albo nie wracam. Chyba, że najdzie mnie na dzień dobroci, daję kolejną szansę. Jednak mój książkowy nos przeważnie (żeby nie skłamać, że zawsze!) podsuwa mi same smaczki. I tak, kreacj... Recenzja książki Negatyw szczęścia. Inizio

Inspiracja

31.08.2020

Przez większość życia zaczytywałam się w romansach i obyczajówkach, co nie znaczyło, że spędzałam godziny na wielokrotnym, powtarzalnym seansie ekranizacji „Przeminęło z wiatrem”. Wbrew pozorom od wielu lat intrygują mnie cięższe historie, te prawdziwe, jakby to ująć o „infamous” personach, których czyny nie powinny być nigdy naśladowane. Całkiem ... Recenzja książki Inspiracja

Miłość trwalsza niż tatuaż

28.07.2020

Na Francuza polowałam już od dłuższego czasu. Zachęcona cytatami, samym skrawkiem fabuły czy nietuzinkowymi bohaterami, a przede wszystkim motywem hate-love – stwierdziłam, że jest to coś dla mnie. Jest to moje pierwsze spotkanie z piórem Alicji Skirgajłło i przyznam szczerze, że całkiem udane. Przez pierwsze kilka stron nie mogłam się wczuć z ogó... Recenzja książki Sposób na Francuza

Kolacja z Tiffanym

24.07.2020

Biżuteria. Błyskotki. Brylanty. Cyrkonie. Diamenty. Oj, skromnie nieskromnie przyznam, że sama mam troszkę coś ze sroki. Na swoją obronę mam trzy argumenty! Marylin Monroe śpiewała o diamentach, które są najlepszymi przyjaciółmi kobiety. Audrey Hepburn jadła śniadanie u Tiffany’ego…a Natalia Lisek załapała się na „Kolację z Tiffanym”! Czy ta wiecz... Recenzja książki Kolacja z Tiffanym

Rosyjskie akcenty i niebezpieczeństwo

21.07.2020

Przyznam szczerze, że niegdyś chętnie sięgałam po króciutkie powieści, które automatycznie wrzucały mnie w wartką akcję, a nim się obejrzałam – już było po wszystkim. Taką historią jest Iwan. Jej rosyjski obrońca. „Erin to śliczna, subtelna dziewczyna o zielonych oczach i smukłej figurze. Nie brakuje jej także odwagi. A może jest po prostu le... Recenzja książki Iwan. Jej rosyjski obrońca

Gdy zapadnie noc

WYBÓR REDAKCJI
16.07.2020

Już od tylu lat z wielką przyjemnością sięgam po książki, a wciąż nie mogę się nadziwić temu, jak wspaniałą przygodą jest czytanie. Jest to niczym genialny, niesamowicie intymny film, który odtwarza się tylko w naszej głowie. I nieważne ilu czytelników sięga po jedną, tę samą książkę. Każdy odbierze ją inaczej. Czasem jest tak, że powieść wciąga n... Recenzja książki Gdy zapadnie noc

Kiedy pożądanie nabiera mrocznego, niebezpiecznego wymiaru, czyli "Richard Bonett. Pożądanie"...

13.07.2020

Pożądanie. Czy kiedykolwiek pragnęliście czegoś tak mocno, że nie mogliście przestać o tym myśleć? Ani na sekundę? Gotowaliście – myśleliście o tym. Byliście w pracy – dalej myśleliście o tym. Myliście zęby – wciąż to samo w głowie. Przed snem? Oczywista oczywistość. Uzależniające, ciągle myślenie stawało się epicentrum funkcjonowania, niczym Sło... Recenzja książki Richard Bonett. Pożądanie

Po godzinach, czyli jak przepadłam na kilka wieczórów

12.07.2020

Cholera, dlaczego dopiero teraz trafiłam na twórczość autorki? Wciąż zbieram szczękę z podłogi. Łapałam się w trakcie lektury na tym, że taką perełkę stworzyła nasza rodzima autorka. Poziom? Światowy. Nawet nie żartuję. Ogólnie jestem zakochana w piórze Ludki Skrzydlewskiej. Nie wiem, gdzie ta dziewczyna się przede mną chowała, ale dosłownie na dw... Recenzja książki Po godzinach

Pozory mylą

12.07.2020

Z jednej strony mamy Magdę... I wierzcie mi, moja relacja z tą bohaterką wyglądała tak (z przymrużeniem oka, moliki!): 1. No okej, trochę takie fiubździu w tej głowie… 2. …ale zaraz, zaraz. Jest zajebista. 3. Magda, kocham cię. Poważnie. 4.Uwielbiam cię za humor, tekst o małpach? Tak, jeszcze trochę, a go przytoczę. Bez spoilerów! 5... Recenzja książki Pozerka

Skandal

23.06.2020

Zacznijmy od początku, jak można się domyślać, bardzo, ale to bardzo lubię twórczość Kasi. Od dawna śledzę jej karierę pisarską i muszę przyznać, że powieści, które wychodzą spod jej pióra idealnie wpisują na mój perfect wieczór relaksu. Wydanie powieści, już nie pod pseudonimem, a pod własnym imieniem i nazwiskiem to całkiem spore posuniecie, któ... Recenzja książki Skandal

Kobieta na krawędzi - Samantha M. Bailey

WYBÓR REDAKCJI
17.06.2020

Akcja jest poprowadzona naprzemiennie, dwutorowo. Z jednej strony mamy Nicole, której życie do tej pory można by podsumować zagadnieniem „Prestiż? Check. Kasa? Check. Szczęśliwe małżeństwo? Check. Żyć nie umierać? Check”, a z drugiej mamy Morgan. Z nią zaczynamy w kluczowym momencie, który wrzuca czytelnika na głęboką wodę. I kiedy już zostajemy z... Recenzja książki Kobieta na krawędzi

Za wszelką cenę

13.06.2020

Zakładam, że jest to debiut autorki. Ostatnio coraz częściej po takowe sięgam, wiedząc, że początkującym autorom naprawdę ciężko jest się wybić w morzu nowości, premier i zapowiedzi. A z drugiej strony medalu, uwielbiam odkrywać swoiste perełki. Czy Za wszelką cenę okazało się taką udaną perełką? Nawet bardzo. „Dotarło do mnie, że tak napra... Recenzja książki Za wszelką cenę

Miłość do hazardu, pieniądze i gangsterka

12.06.2020

Wiecie co jest najgorsze? Zawód. Te przykre uczucie, które w chwili ataku, nie pozostawia na nas suchej nitki. Wypala dziurę gdzieś w środku, niczym żrący kwas, siejąc całkiem niemałe, nierzadko długoterminowe skutki w postaci uciążliwej gonitwy myśli. Jak się z tym pogodzić? Zabrzmi to oklepanie, ale tylko czas jest lekarstwem na tego typu rany... Recenzja książki Serce gangstera

Słodka obsesja

12.06.2020

Obsesja. Z definicji objaw psychopatologiczny, na który składają się uporczywe myśli lub wyobrażenia powracające wbrew woli osoby chorej. Tak został zatytułowany drugi tom genialnej powieści autorstwa B.K. Staron @Link Czy ja po tak udanym spotkaniu z autorką, wpadłam w swoistą obsesję na punkcie bohaterów? „Cierpienie to w pewnym sensie... Recenzja książki Richard Bonett. Obsesja

Miłość.

WYBÓR REDAKCJI
12.06.2020

Miłość. Każdy z nas doświadczył tego uczucia. Niebywałe jest to, jak wielki rozmach ono ma. Ile rodzajów istnieje. Jak trudna, skomplikowana i nieszablonowa potrafi być miłość? Od wieków pisarze sięgają po ten temat i jeszcze przez następne tysiąclecia będą. Jest to zagadnienie tak uniwersalne, a jednocześnie tak niezgłębione, że staje się zagwoz... Recenzja książki Nazwijmy to miłość

Prawdziwa historia najbardziej nieuchwytnego seryjnego mordercy XXI wieku

WYBÓR REDAKCJI
1.06.2020

„To ludzki drapieżca atakujący z zaskoczenia.” Przychodzę dzisiaj do was z pozycją, o której nie jest łatwo napisać. Zastanawiam się, jak to ująć, byście mieli najlepszy obraz tego, co chcę Wam tutaj przekazać. Od wielu lat fascynuje mnie umysł człowieka, który jest zdolny do popełniania czynów karygodnych. Postrzeganie względnego dobra i zła, me... Recenzja książki Drapieżnik. Prawdziwa historia najbardziej nieuchwytnego mordercy XXI wieku

Jak smakuje szczęście

20.05.2020

Szczęście jest emocją, spowodowaną doświadczeniami ocenianymi przez podmiot, jako pozytywne. Psychologia wydziela w pojęciu szczęście rozbawienie i zadowolenie. Mieć szczęście oznacza: sprzyjający zabieg, splot okoliczności, pomyślny los, fortunę, dolę, traf, przypadek, powodzenie w realizacji celów życiowych, korzystny bilans doświadczeń życiowy... Recenzja książki Jak smakuje szczęście

Burzliwa młodość, miłość i niedopowiedzenia.

14.05.2020

Czytając ten opis ma się wrażenie, że czeka nas obyczajowa historia, gdzie bohaterowie mają naprawdę spory bagaż doświadczeń. Jednak tych, którzy liczą na taką lekturę muszę po prostu ostrzec. Powieść mogłaby się pokusić o miano literatury erotycznej. Nie mówię nie, bo bardzo szybko zmieniłam pryzmat patrzenia na tę powieść, ale do tego wrócę. T... Recenzja książki Artystka

Czy warto iść na układ?

3.04.2020

Mam nadzieję, że każdy z Was spędził Walentynki w cudowny sposób. Ja postanowiłam ten wieczór spędzić na wspomnieniach jednej z niewielu książek, przy których czułam się jak w kinie na seansie 5D. „Ja nie znam litości. Nie nazywałbym się Marcus Accardo gdybym ją znał." No właśnie. Marcus Accardo jest bezwzględnym gangstere... Recenzja książki Zakazany układ

Theo Faber i jego pacjentka.

2.04.2020

Nastąpił ten dzień, psychoterapeuta sądowy – Theo Faber, dostaje posadę w szpitalu psychiatrycznym o zaostrzonym rygorze. Jedną z pacjentek The Grove jest Alicia Berenson, znakomita malarka, która przed laty dokonała makabrycznego czynu. Dlaczego Alicia zabiła swojego męża? Co ją do tego skłoniło? I dlaczego milczy? „Wierzę, że wszyscy jesteśmy ... Recenzja książki Pacjentka

Kiedy myślisz, że gorzej już nie może być...

30.03.2020

Kurczę, nie wiem od czego mam zacząć. Minęło już trochę czasu od momentu, w którym zamknęłam tę książkę. Nawet nie wiem, jaka będzie recenzja… ale proszę mnie nie spalić na stosie! Zapraszam! „Każdy z nas znajduje się czasem w nieodpowiednim miejscu i nieodpowiednim czasie.” Blaire Crawford nie ma w życiu łatwo. Z pozoru żyjąc... Recenzja książki Złe miejsce

Amber wciąga, jak narkotyk!

15.03.2016

Doskonale zdaję sobie sprawę, że opinii o tej książce jest wiele. Jednak ja szczęśliwie należę do fanek i na wstępie wyznam Wam szczerze, że moja ocena... Jest oceną nietypową. To wszystko dlatego, że Amber wstrząsnęła moim światem i nie potrafię w żaden inny sposób jej ocenić. Wydaje się banalnie, trójkąt miłosny. Ona plus dwa razy on. Nic szczegó... Recenzja książki Amber

Afgańska przygoda

1.02.2016

Czasami lubię ponarzekać, to przyznam szczerze i bez bicia. Chwilami potrafię nawet rozpaczać, że nie mam akurat mleka do kawy... Ale jakby głębiej się zastanowić, to jaki to ma sens? Żaden. Często zapominamy, jak mamy dobrze w życiu. Nie doceniamy tego co mamy, a jednak czytając tę książkę... Po raz kolejny zorientowałam się, że moje życie diametr... Recenzja książki Afgańska perła

Wciąga bezlitośnie

29.12.2015

Setki ludzi przechodzą obok nas. Mijamy przeróżne twarze, zapamiętujemy je nawet nieświadomie i gdzieś w naszej głowie te obrazy zostają. Rozmawiamy z przechodniami. Gdy zobaczymy uśmiech, odwdzięczamy się tym samym. Jednak nigdy nikt nie wgłębia się w przelotną osobę. Jaka jest jej historia? Co kryje się za tymi krzywo uniesionymi kącikami ust? Za... Recenzja książki Moje śliczne

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl