Avatar @Edyta_09

Edyta

@Edyta_09
45 obserwujących. 32 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 23 minuty temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
45 obserwujących.
32 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 23 minuty temu.

Recenzje książek

24 recenzje, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

iMózg

20.08.2020

Zanim wypowiem się na temat książki, muszę zaznaczyć, że w momencie gdy ją przeczytałam (sierpień 2020) miała ponad 10 lat i wiele informacji w niej zawartych już dawno się zdezaktualizowało, a inne stały się częścią codzienności i nikogo już nie szokują ani nie zaskakują. Autorzy przedstawiają procesy zachodzące w naszych mózgach kiedy korzyst... Recenzja książki IMÓZG / BR

Żywica

5.08.2020

Duńska pisarka stworzyła powieść, w której sielankowe opisy przyrody przeplatają się z makabrycznymi scenami kreowanymi przez człowieka. Opisywana przez nią rodzina Haarderów chce prowadzić życie z dala od pozostałych mieszkańców wyspy i uskutecznia to przez wiele lat prowadząc do zupełnego wynaturzenia życia rodzinnego i rodzinnych relacji. Już p... Recenzja książki Żywica

Trafiony. Zatopiony.

25.07.2020

Poprawnie napisana powieść sensacyjna, na którą autor miał niezły pomysł, ale z wykonaniem było gorzej. Wszystko zaczyna się od tragicznych wydarzeń, do których doszło w 1964 roku na okręcie podwodnym ‘Sęp’ i które mają wpływ na przebieg walki o władzę w Polsce kilkadziesiąt lat później. Podobał mi się początek powieści i sposób odtworzenia kl... Recenzja książki Okręt

Fiński sukces

WYBÓR REDAKCJI
30.06.2020

Kilka lat temu hasło ‘fińska szkoła’ stało się synonimem sukcesu, a osoby choć trochę zainteresowane sprawami edukacji z pewnością słyszały o fenomenie tego skandynawskiego kraju na polu nauczania. Autor tej niewielkiej książki pracował krótko w amerykańskiej szkole i był tak wyczerpany wypełnianiem swoich obowiązków, że kiedy nadarzyła się okazja... Recenzja książki Fińskie dzieci uczą się najlepiej. Co możemy zrobić, by nasze dzieci były szczęśliwe, wierzyły w siebie i lubiły szkołę?

Niewidzialny człowiek. Niewidzialna ludzka twarz.

11.05.2020

Wszyscy zainteresowani książka doskonale już wiedzą, że jest to powieść o pewnym naukowcu, który w wyniku prowadzonych przez siebie badań stał się niewidzialny i przemieszcza się po kraju ukrywając się pod kapeluszem i płaszczem. Ale co poza tym? Poza tym, jest to historia obłędu i zatracenia się w dążeniu do postawionych przed sobą celów. Jest... Recenzja książki Niewidzialny człowiek

Obrzydliwa anatomia

5.05.2020

‘Obrzydliwa anatomia’ to książka jednocześnie poważna i niepoważna. Autorka przygląda się z bliska ludzkiemu ciału biorąc pod lupę kwestie stanowiące dla wielu poważny problem i stara się dociec skąd te rzeczy się wzięły. Już sam początek książki, czyli ‘Spis (cielesnych) treści’ (opatrzony stosownym rysunkiem) sugeruje, że wszystko co przeczytaci... Recenzja książki Obrzydliwa anatomia

Czereśnie muszą być dwie, a literatura kobieca do bólu schematyczna

WYBÓR REDAKCJI
8.03.2020

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy motyw pokrzywdzonej przez los kobiety, która nieoczekiwanie dostaje w spadku dom na wsi i tam zaczyna nowe życie nie był wykorzystywany w literaturze trylion razy? Pewnie nie marudziłabym tak bardzo z powodu wykorzystania oklepanego do bólu schematu gdyby autorka postarała się bardziej tworząc dialogi czy ... Recenzja książki Czereśnie zawsze muszą być dwie

Ostatnich gryzą psy

1.03.2020

Książka z pozoru tylko dla męskiej części świata czytelników lub ewentualnie dla miłośników wojskowości, bo jako kobieta i laik przeczytałam wspomnienia Navala z zaciekawieniem. ‘Ostatnich gryzą psy’ to zbiór anegdot i wspomnień z czasów dzieciństwa autora, jego początków w wojsku i wreszcie momentu przejścia do jednostki specjalnej GROM. Gdyby... Recenzja książki Ostatnich gryzą psy

Nuda. Nic się nie dzieje.

9.02.2020

Przedmowa: Moje postrzeganie świata policyjnego może być skrzywione przez J.Opiat-Bojarską i jej trylogię ‘Kryształowi’, skutecznie oddającą brutalny charakter tego środowiska, gdzie wódka i przekleństwa leją się szerokim strumieniem. Moje skrzywienie może mieć wpływ na negatywny odbiór omawianego kryminału. Pierwszy raz zdarza mi się zacząć pi... Recenzja książki Dług krwi

#niewidzialni są wśród nas

30.01.2020

Zawsze mam problem kiedy muszę wypowiedzieć się na temat książki skierowanej do czytelnika dużo młodszego ode mnie, bo moim pierwszym odruchem jest skrytykowanie książki za zawartą w niej naiwność. A jak z tą naiwnością w przypadku ‘#niewidzialnej’? Sprawdźmy. Tytułowa #niewidzialna to nastoletnia Vicky Decker, która cierpi na fobię społeczną i... Recenzja książki #niewidzialna

Fascynująca podróż do nieznanego świata

18.01.2020

Uwielbiam te sytuacje kiedy zaczynam czytać książkę, o której nic nie wiem i która okazuje się bardzo smacznym czytelniczo kąskiem. Nigdy wcześniej nie słyszałam o autorce i dlatego, na wszelki wypadek, postanowiłam, że zanim zacznę czytać nie będę się spodziewać niczego nadzwyczajnego, żeby się nie rozczarować. Jedyne czego mogłam się spodziewać ... Recenzja książki Syn pszczelarza

Pożegnanie z bohaterami serii

11.01.2020

‘Choinka cała w śniegu’ jest ostatnią częścią trylogii i jednocześnie pierwszą książką jaką przeczytałam w nowym roku. Całą serię oceniam bardzo pozytywnie, ale uważam, że autorka słusznie zrobiła kończąc przygodę z bohaterami na trzech częściach. Trzy części w zupełności wystarczą do tego, żeby dobrze poznać wszystkich mieszkańców kamienicy przy ... Recenzja książki Choinka cała w śniegu

Anioł na śniegu

27.12.2019

Druga część świątecznej trylogii jest utrzymana w tej samej konwencji i klimacie jak część pierwsza, ale pojawia się dodatkowa bohaterka – pani detektyw, która w pierwszej części odgrywała dużo mniejszą rolę niż tutaj. Ponownie cały obraz przygotowań do świąt jest utkany z opowieści kilku głównych bohaterów, z których każdy ma inne problemy i ... Recenzja książki Anioł na śniegu

Trochę refleksji na wesoło

WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019

Helen Russell stworzyła książkę, która z pozoru jest świetną zabawą i rzeczywiście nią jest, ale nie tylko. Historia dwóch sióstr, które w wyniku pewnych zdarzeń trafiają razem na obóz przetrwania do Danii może być pretekstem do głębszej refleksji nad samym sobą. Alice – starsza siostra, typ ‘wszystko mam pod kontrolą’ i Melissa – młodsza z sió... Recenzja książki Nie ma mowy!

Nie takie znowu 'bang' jak się mogło wydawać

1.12.2019

Kolejna książka, która ma wysoką ocenę wśród czytelników i kompletnie nie rozumiem dlaczego. Pochlebne komentarze na portalach i intrygujący opis od wydawcy sprawiły, że spodziewałam się prawdziwej rewelacji. Niestety, rewelacją nie da się tego nazwać. Nie polubiłam głównej bohaterki i nie podoba mi się plan, który chce zrealizować. Od samego pocz... Recenzja książki Czarny Lotos. Tom 1. Bang

Lekko wymęczone

1.12.2019

Nie było łatwo przeczytać tę książkę, ale ciesze się, że dotrwałam do końca. Pierwsza połowa była bardzo zniechęcająca - rozwleczona, przegadana, pełna przemyśleń i analiz. Generalnie, felerem całej książki jest zbyt duża ilość rozmyślań, ale w drugiej połowie zaczyna się wreszcie coś dziać i można się wciągnąć w całą historię, o ile mamy na tyle ... Recenzja książki Jedyna

Revved - powiało nudą

1.12.2019

Nie spodziewałam się, że przeczytam coś na miarę epokowego dzieła, ale jednak liczyłam na coś więcej. Streszczenie fabuły i wysokie oceny czytelników (czytelniczek) wzbudziły we mnie nadzieję, że tym razem przeczytam dobry romans. Wiadomo, że ten gatunek nie pretenduje do miana literatury wybitnej, ale książka nie musi być wybitna, żeby miło spęd... Recenzja książki Revved

Gramatyka nie gryzie

30.11.2019

Słowo 'opowieść' kojarzy mi się z czymś miłym, przyjemnym i odprężającym - zupełne przeciwieństwo gramatyki. A może jednak nie? Nie wiem jak autor to zrobił, ale udało mu się zgromadzić ogromną ilość informacji o gramatyce i zebrać je w formie książki, którą naprawdę czyta się jak opowiadanie. Jest jeden warunek - trzeba już coś wiedzieć o gram... Recenzja książki Opowieść o angielskich czasach

Ta książka to drama(t)

30.11.2019

Nie mogę zrozumieć zachwytu nad tą książką. Owszem, ma więcej kolorów i obrazków niż przeciętna książka do gramatyki, ale poza tym jest gruba, ciężka, nieporęczna i droga. Wydaje mi się, że czytałam gdzieś wypowiedź autorki, która sugerowała, że mógłby to być dobry podręcznik albo uzupełnienie podręcznika dla uczniów. Już widzę miny uczniów, któr... Recenzja książki Grama to nie drama. Angielska gramatyka, czyli czasy i inne dziwne rzeczy

Atomowy szpieg. Ryszard Kukliński i wojna wywiadów

30.11.2019

Zanim przedstawię swoją opinię muszę zaznaczyć, że to pierwsza książka poświęcona w całości Kuklińskiemu jaką przeczytałam. Część rzeczy, które tu przeczytałam nie były dla mnie niczym nowym, ale o bardzo wielu nie wiedziałam, a dodatkowo moja wiedza została uporządkowana. Przypuszczam, że osoby, które czytały wcześniej inne opracowania na temat ... Recenzja książki Atomowy szpieg. Ryszard Kukliński i wojna wywiadów

Lemingi 2.0. Schodzimy do podziemia

30.11.2019

'Lemingi 2.0' to mocno przerysowana wizja świata podzielonego na dwa wrogie obozy: młodych wykształconych z wielkiego miasta, stereotypowych korpoludków, którzy są skłonni bronić pewnych ideologii, nawet jeśli nie do końca je rozumieją oraz przedstawicieli mentalnego podkarpacia (inaczej: wąsatych januszy), którzy nie są wege, piją piwerko bez sp... Recenzja książki Lemingi 2.0. Schodzimy do podziemia

Kryształowi, tom 3: Polowanie

23.11.2019

‘Polowanie’ jest trzecią i ostatnią częścią serii o polskich kryształowych, czyli policjantach ścigających innych, nieuczciwych policjantów. Trudno napisać coś oryginalnego o trzeciej części po wyrażeniu swojej opinii na temat dwóch poprzednich. Autorka konsekwentnie trzyma się przyjętego schematu – dobrzy policjanci ścigają tych złych, niektórzy ... Recenzja książki Polowanie

Najlepsze chwile w życiu

18.11.2019

Słodko-gorzki obraz życia kobiet po 60-ce. Dałam się porwać tej powieści chyba od pierwszej strony i czytałam z niesłabnącym zaciekawieniem do samego końca, a książka jest dosyć gruba, bo ma ponad 500 stron. Kiedy skończyłam, zastanawiałam się co mnie tak zafascynowało w historii zwykłych kobiet i ich zwykłego życia i doszłam do wniosku, że to ch... Recenzja książki Najlepsze chwile w życiu

Kadziu. Siatkówka & rock'n'roll

18.11.2019

Przeczytałam książkę kilka dni temu i już trochę o niej zapomniałam, co nie jest chyba dobrym znakiem, ale z drugiej strony czy biografia człowieka spędzającego młodość na zawodach i treningach może doprowadzić do czytelniczego opadu szczęki? Podejrzewam, że każdy, nawet średnio zainteresowany siatkówką człowiek kojarzy to nazwisko i jeśli nie dz... Recenzja książki Kadziu. Siatkówka & rock'n'roll

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl