Avatar @Lady_in_Red

@Lady_in_Red

3 obserwujących.
Kanapowicz od 3 miesięcy. Ostatnio tutaj około 19 godzin temu.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
Kanapowicz od 3 miesięcy. Ostatnio tutaj około 19 godzin temu.

Recenzje książek

23 recenzje, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję

„Jeb*ć śmierć”, czyli żmudne początki i fascynująco mocne zakończenie w książce Ryana Gattisa

26.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sejf to książka, która mocno mnie zaskoczyła, a moje odczucia i opinia na temat lektury mocno zmieniały się wraz z postępując fabułą. Zapoznając się z opisem na okładce podchodziłam do niej raczej sceptycznie. Częste zmiany perspektywy narratora pomiędzy dwójką głównych bohaterów początkowo były dla mnie uciążliwe i mylące. Jednak zakończenie i ro... {} Recenzja książki Sejf

Magia na granicy dwóch światów, czyli dobra historia… bez finału

21.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Skrytoświat: Wiosna to pierwsza z czterech książek serii wydanej przez William Horwooda. Sam autor na arenie anglojęzycznej cieszy się dużą popularnością wśród fanów literatury fantastycznej. Niestety na samym wstępie muszę uprzedzić z żalem, że w naszym rodzimym języku tłumaczenia kolejnych części niestety póki co się nie pojawiły. W książce p... {} Recenzja książki Skrytoświat. Wiosna

Romans prosto z epoki wiktoriańskiej w klasycznym wydaniu

4.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Tajemnica Doliny” to książka, którą parę lat temu odgrzebałam w przypadkiem odkrytym kufrze na strychu rodzinnego domu. Nie jestem pewna do kogo należała wcześniej, jednak z pewnością egzemplarz, który trafił w moje ręce liczył już sobie ładnych parę lat. Było to wydanie Amber z 1995 roku. Grafika z okładki przedstawiająca mężczyznę i kobietę w p... {} Recenzja książki Tajemnica doliny

Książka idealna na Halloween? Zamknijcie drzwi i okna i poznajcie "Przerażacze"

2.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba od zawsze byłam fanką literackich historii z dreszczykiem. Kiedy więc pewnego dnia dojrzałam na półce sklepowej książkę z wizerunkiem wystraszonej dziewczynki w scenerii niczym z horroru wiedziałam, że „Przerażacze” to tytuł, który muszę poznać bliżej. Edycja, która trafiła w moje ręce to dzieło wydawnictwa Amber, które swoją drogą już na st... {} Recenzja książki Przerażacze

Kim stałbyś się jako obywatel Miasta Ślepców, czyli czego tak naprawdę nie dostrzegamy?

25.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miasto ślepców to powieść antyutopijna , przedstawiająca obraz fikcyjnego miasta, w którym wybucha gwałtowna i nagła epidemia ślepoty. W książce autorstwa noblisty, Jose Saramago, źródło epidemii pozostaje nierozpoznane, wszystko wskazuje jednak na to, że ślepota jest zaraźliwa i szybko zbiera swoje plony wśród mieszkańców sprawiając, że bohaterow... {} Recenzja książki Miasto ślepców

Podążając za ideałem mężczyzny śladami Bridget Jones…

19.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po wyczerpaniu swoich bibliotecznych zapasów, książkę tę kupiłam parę lat temu w kiosku, w akcie desperacji jako dodatek do jakiejś gazetki. Spodziewałam się, że będzie to niewymagająca i lekkostrawna lektura o charakterze romansu, której docelowym odbiorcą są kobietki, lubiące tematykę relacji damsko-męskich. Taki książkowy odpowiednik niezbyt or... {} Recenzja książki Nie całkiem do pary

Uczmy się cieszyć z małych rzeczy, czyli „Poradnik pozytywnego myślenia”

{} WYBÓR REDAKCJI
19.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Poradnik pozytywnego myślenia to debiutancka powieść Matthew Quicka, która spotkała się z bardzo korzystnym odbiorem wśród czytelników i szybko uplasowała się na liście bestsellerów New York Times. Popularność tego tytułu zaowocowała również powstaniem ekranizacji w reżyserii Davida O. Rusella. W moje ręce książka trafiła, kiedy wypatrzyłam ją na ... {} Recenzja książki Poradnik pozytywnego myślenia

Kto jest prawdziwym klaunem na tej post-wojennej arenie?

15.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka czeskiego pisarza porusza trudną tematykę inwazji sowieckiej na Czechosłowację oraz trudnej powojennej rzeczywistości na czeskich ziemiach. Przyznam, że nigdy nie interesowałam się jakoś szczególnie rolą Czech w drugiej wojnie światowej i nowej, trudnej rzeczywistości, która budowała się po zakończeniu konfliktów zbrojnych. Kupując tą ksią... {} Recenzja książki Strefa cyrkowa

Co kryje mgła unosząca się nad skalistym wybrzeżem Szwecji? O zbrodniach we Fjällbace słów ki...

14.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kaznodzieja to druga powieść Camilli Läckberg z serii Saga o Fjällbace, sprawą rozwikłania zagadki przypadkowo znalezionych i okaleczonych ciał, po raz kolejny zajmie się Patrik Hedström, postać pojawiająca się również w innych książkach autorki. Tym razem, fabuła skupia się bardziej właśnie na postaci Patrika, jako że działania Ericki są nieco... {} Recenzja książki Kaznodzieja

Sarkastyczna krytyka współczesnej kultury celebrytów – czyli Piotr C. w nowym wydaniu

10.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka Piotra C. nieco mnie zaskoczyła. Pokolenie Ikea, Brud i inne publikacje tajemniczego autora już dawno przypadły mi do gustu. Brutalne i nieco zgorzkniałe przedstawianie relacji damsko-męskich we współczesnym, pędzącym świecie szybko mnie wciągnęło. Chociaż często nie są to ładne opisy romantycznych relacji. Ta szorstkość narracji jakoś ... {} Recenzja książki Gwiazdor

Język a rola kobiety w społeczeństwie – czyli początki badań nad związkiem języka i płci rozm...

8.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę Robin Lakoff czytałam w oryginale już jakiś czas temu. Sięgnęłam po nią w ramach poszerzania wiedzy z zakresu językoznawstwa na temat potencjalnych różnic w sposobie komunikacji kobiet i mężczyzn. Language and Women’s Place wydawało się oczywistym wyborem, gdyż jest to jeden z pierwszych tytułów, który porusza taką tematykę. Mimo, że Lakof... {} Recenzja książki Language & Woman's Place

Kufer pełen skarbów, czyli gdzie może zaprowadzić was Złota Kula?

4.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Złota kula to chyba jedna z pierwszych książek Hanny Ożogowskiej, które trafiła w moje ręce. Mam do tego tytułu ogromny sentyment, ponieważ książkę tę odkryłam jako dziecko jak prawdziwy skarb – w ogromnym drewnianym kufrze upchniętym w odległym kącie strychu rodzinnego domu. Kiedy nabrałam w końcu odwagi żeby wejść na ciemny i zawsze nieco tajemn... {} Recenzja książki Złota kula

Wyjałowienie cywilizacji i człowieczeństwa, czyli trudna Droga Cormaca McCarthy

30.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielokrotnie nagradzaną i docenioną przez literaturoznawców książkę miałam możliwość przeczytać w oryginale jako The Road. Jest to jeden z tytułów, który na długo zapadł w mojej pamięci. Jestem fanką literatury science-fiction i tematyka przedstawienia post-apokaliptycznego świata niezmiernie mnie interesuje. U Cormaca McCarthy mamy jednak do czyn... {} Recenzja książki Droga

Kosmici, spisek na szczeblu państwowym… czy po prostu pogoń za kolejnymi zagadkami?

29.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Śmiertelne napięcie to jeden z kryminałów należących do cyklu o Maggie O’Dell -agentce FBI. Jest to pierwsza książka pisarki Alex Kava, z którą miałam do czynienia. Opis i okładka sugerowały, że będzie to historia o tajemniczej i brutalnej zbrodni, która dostarczy czytelnikowi dreszczyku emocji w miarę zagłębiania się w śledztwo. I choć nie jest t... {} Recenzja książki Śmiertelne napięcie

Co lubią mężczyźni.... ?

27.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Poradnik autorstwa Sherry Argov stworzony dla kobiet i mówiący o budowaniu silnej pozycji w relacjach z mężczyznami szybko wspiął się na listę bestsellerów i odbił się szerokim echem. Kontrowersyjna książka o nieco zadziornym charakterze stanowi bezwzględną analizę mechanizmów, które odpowiadają za to, że silne i niezależne kobiety są bardziej atr... {} Recenzja książki Dlaczego mężczyźni kochają zołzy. Kultowy poradnik o miłości i związkach

Historia zakazanej miłości, która przysporzy niemałych kłopotów.

22.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na książkę Santa Montefiore natknęłam się w miejskiej bibliotece. Spotkajmy się pod drzewem Ombu to dość nieszablonowa historia o rodzących się uczuciach. Główna bohaterka, Sofia dorasta na argentyńskim ranczo. Uparta, butna i swawolna dziewczynka jest rozpieszczana i uwielbiana przez wszystkich z wyjątkiem własnej matki o Irlandzkich korzeniach, ... {} Recenzja książki Spotkamy się pod drzewem ombu

"Biuro Podróży Samotnych Serc" powraca!

21.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po przeczytaniu pierwszej książki z serii Biuro Podróży Samotnych Serc wiedziałam, że będę chciała dalej towarzyszyć szalonej Georgii w jej przygodach. Kierunek Indie to druga powieść z cyklu, w której znaną już główną bohaterkę, Georgie Green możemy zobaczyć w nowej odsłonie – jako prawdziwą kobietę biznesu. Dzieje się tak, ponieważ po powrocie z... {} Recenzja książki Biuro Podróży Samotnych Serc. Kierunek: Indie

Zastanów się, czy aby na pewno chcesz być wyjątkowa…Człowiek z lasu widzi wszystko

20.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Człowiek z lasu to chyba pierwsza książka Phoebe Locke, która wpadła w moje ręce. Pozostawiła po sobie jednak silne wrażenie. To wciągająca i trwale zapadająca w pamięć historia, której granicie gatunkowe zacierają się gdzieś między thrillerem a powieścią psychologiczną z elementami suspensu. Nieraz przewracając kolejne strony czułam na plecach dr... {} Recenzja książki Człowiek z lasu

Jeśli chcesz zarazić swojego potomka miłością do książek – to może być strzał w dziesiątkę!

16.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Eragon to pierwsza część serii Dziedzictwo autorstwa Christophera Paolini. Ogromnym zaskoczeniem był dla mnie fakt, ze sam autor miał zaledwie 15 lat kiedy pisał powieść, która szybko zaczęła wspinać się na listę bestsellerów i na długo zagościła na witrynach najlepszych księgarni. Sama miałam okazję zapoznać się z tym tytułem jako nastolatka, ... {} Recenzja książki Eragon

Nie daj się zwieść tytułowi -to nie jest powieść o miłości, a ostrzeżenie przed kierunkiem po...

14.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie opuszczaj mnie to powieść opublikowana w 2005 roku przez brytyjskiego pisarza o japońskich korzeniach- Kazuo Ishiguro. Już sam fakt, że powieść została nominowana do Nagrody Bookera świadczy o tym, że nie mamy tu do czynienia z prostą i powierzchowną historią osadzoną w świecie science fiction. Jako że tytuł spotkał się z dużym zainteresowanie... {} Recenzja książki Nie opuszczaj mnie

Zagadkowa śmierć w klasztorze, długie macki urzędniczych układów i do tego te kobiety! – prob...

11.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rasowy kryminał osadzony w polskich realiach. Rola prokuratura wiąże się z ciągłymi wyborami między własnym sumieniem a oczekiwaniami funkcjonującego od wielu lat systemu pełnego układów i układzików na stanowiskach urzędniczych. Czy główny bohater odważy się postawić krok poza granicę tych układów? Czy wychylenia nosa z za urzędniczego biurka ... {} Recenzja książki Uwikłanie

Podróż odmieniająca życie i krok w nieznane z zawiązanymi oczami? Ja mówię zdecydowane tak!

2.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Biuro Podróży Samotnych Serc. Kierunek: Tajlandia to książka, która zdecydowanie skradała moje serce. Kupiła moją uwagę już samą okładką – cudownie kolorowe zdjęcie przedstawiające obraz sielskich wakacji w egzotycznym miejscu. Któż nie chciałby tego doświadczyć? Czy można marzyć o czymś więcej w upalne letnie dni? No, może jedynie o wygodnym hama... {} Recenzja książki Biuro Podróży Samotnych Serc. Kierunek: Tajlandia

Chwytliwy tytuł czy może coś więcej?

30.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niby staram się nigdy nie oceniać książki po okładce, a jednak nie da się ukryć, że do zakupu tej lektury skłonił mnie przede wszystkim kontrowersyjny tytuł! Czego się spodziewałam? Widząc oznaczenie że książka sprzedała się w milionowym nakładzie i znajduje się na liście bestsellerów miałam przeczucie że będzie to rodzaj populistycznego poradnika... {} Recenzja książki Pieprzyć to! Jak przestać spełniać cudze oczekiwania, a zacząć własne

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl