Avatar @Lady_in_Red

@Lady_in_Red

14 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 4 godziny temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
14 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 4 godziny temu.

Recenzje książek

58 recenzji, w tym 6 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Kryminalne zagadki prosto z Łodzi

12.05.2024

Książka Agnieszki Płoszaj to mocny kryminał, przy którym z pewnością nie będziecie się nudzić. Już na pierwszych stronach dowiadujemy się o makabrycznej zbrodni w samym środku miasta - w biały dzień i wśród tłumu niczego nieświadomych przechodniów na rynku Łódzkiej Manufaktury. @ObrazekZbrodnia, która natychmiast trafia na okładki gazet i do gł... Recenzja książki Nie zabijaj

Podróże w czasie w japońskim wydaniu

WYBÓR REDAKCJI
28.01.2024

A gdybyś Ty mógł cofnąć się w czasie, co byś zmienił? Jestem przekonana, że każdy z nas ma przynajmniej jedną życiową historię, w której chciałby zachować się inaczej, ubrać myśli w inne słowa. Kawaguchi oferuje nam jednak zupełnie inne podejście to przenoszenia się w czasie, bo po co wracać do przeszłości, jeśli i tak nie możesz zmienić obecnego ... Recenzja książki Zanim wystygnie kawa

Szczęście może mieć różne oblicza

1.11.2023

Książka Anny Kasiuk to historia osadzona w bardzo przyjemnej, wręcz idyllicznej scenerii. Główna bohaterka – Rita na co dzień zajmuje się końmi. Prowadzi stajnie i sezonowy pensjonat w którym uczy jazdy konnej i dbania o te szlachetne zwierzęta W tym bajecznym miejscu na Mazurach mieszka w raz mężem -Janem i dwójką dzieci. Na tym pięknym obrazku m... Recenzja książki I będę cię kochać aż do śmierci

Horror na wakacjach

30.07.2023

Po lekkich wakacyjnych romansidłach potrzebowałam odmiany i zatęskniłam za książką, która mocno mną wstrząśnie i przyprawi o ciarki na plecach. Wybór padł na „Dom Straussów”. Przyznam, że kupił mnie przede wszystkim opis i oprawa graficzna okładki jak z rasowego dreszczowca. Z innymi dziełami tego autora chyba nie miałam wcześniej do czynienia, wi... Recenzja książki Dom Straussów

„Płynie w nas gorąca krew” – czyli trzy kobiet i plan zemsty doskonałej

29.07.2023

„Facetom wstęp wzbroniony” to książka, którą wybrałam na wakacyjną lekturę na podstawie jednej z recenzji zamieszczonych naKanapie. Okazało się, że był to bardzo trafny wybór, a lektura cudownie umiliła mi czas wolny. @Obrazek Wartka akcja szybko zabiera czytelnika w podróż poprzez losy trzech kobiet zmagających się z zupełnie odmiennymi pro... Recenzja książki Facetom wstęp wzbroniony

Miłosne Tajemnice Julii Quinn - czyli Bridgertonowie w kolejnej odsłonie

2.04.2023

„Miłosne Tajemnice” to czwarty tom z serii książek o rodzie Bridgertonów. Nie miałam o tym pojęcia sięgając po ten tytuł, dlatego z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że zupełnie nie miało to wpływu na mój odbiór tej lektury. Kolejne tomy skupiają się na zupełnie oddzielnych, niezależnych historiach kolejnych bohaterów, zatem nic nie stoi na ... Recenzja książki Miłosne tajemnice

Żarty żartami, ale … to prawdziwy emocjonalny rollercoaster - „Ostatni Śnieg” Rafał Pacześ

19.03.2023

Znając autora powieści z Polskiej sceny stand-upowej sięgnęłam po jego książkę z czystej ciekawości. Starałam się nie mieć żadnych oczekiwań licząc się z tym, że wydanie książki może być jedynie kolejnym szalonym pomysłem niesionym na fali popularności autora. Trzymając to wydanie w rękach w księgarni do ostatniej chwili się wahałam, słysząc w tyl... Recenzja książki Ostatni śnieg

Czy w pędzie za sukcesem da się pogodzić rozum i serce?

WYBÓR REDAKCJI
5.03.2023

Sięgając po książkę opisująca według okładkowego skrótu karierę eksperta ONZ ds. rozwoju przedsiębiorstw nie byłam pełna zapału. Spodziewałam się nudnawej biografii z elementami polityki w tle, ale pod wpływem impulsu postanowiłam dać jej szansę. Moje zaskoczenie było ogromne! Książka Wojciecha Sobiny ma coś w sobie. Jest inspirującą i motywują... Recenzja książki Sercem i rozumem

24 oblicza zaburzenia osobowości

27.11.2022

„Człowiek o 24 twarzach” Daniela Keyesa to fabularyzowany reportaż o życiu i chorobie Billy’ego Milligana. Postać ta, znana swego czasu z pierwszych stron amerykańskich gazet, wzbudzała ogromne kontrowersje zarówno wśród ogółu społeczeństwa, jak i wśród specjalistów z dziedziny psychologii i psychiatrii. To właśnie fakt, że książka opisuje losy... Recenzja książki Człowiek o 24 twarzach

Romans w stylu wiktoriańskim!

9.10.2022

Książka „W paszczy lwa” trafiła w moje ręce dzięki uprzejmości serwisu nakanapie.pl. Udało mi się ją wygrać w jednym z zimowych konkursów zeszłego roku. I choć za czytanie zabrałam się dosyć późno, uważam że ten tytuł warty jest uwagi. Ale zacznijmy od podstawowego pytania: dla kogo jest ta książka? Zdecydowanie dla fanek ognistych romansów! Je... Recenzja książki W paszczy lwa

„(…) w każdej porządnej rodzinie ostatni idzie na księdza. I poszedł (…)”

4.09.2022

Książka „Second Hand” to specyficzna lektura, która zostawiła we mnie spory niesmak. Po opisach z okładki spodziewałam się, że będzie to thriller, jednak przyznam szczerze, że po zakończeniu lektury sama mam problem z przypisaniem jej do jakiegoś konkretnego gatunku. Opisane losy trzech pokoleń kobiet są zawiłe i często szokujące. Całości towar... Recenzja książki Second Hand

Big Ben, przystojny strażak i młoda Polka w obcym mieście - London calling!

7.08.2022

Beztroska podróż za przygodą w poszukiwaniu nowej miłości zaczyna się… w najgorszy możliwy sposób. Dzień wielkiej, samodzielnej podroży do Londynu, który Ewa miała od dawna zaplanowany w głowie przybiera zupełnie inny obrót i jest daleki od ideału. Od kawowej plamy na białych spodniach, przez zgubiony bagaż po przypadkową dewastację mieszkania kol... Recenzja książki Singielka w Londynie

Intrygi, ideologie, idealiści i opozycja – klika słów o Polskiej scenie politycznej

17.07.2022

Książka Tomasz Piątka pt. „Morawiecki i jego tajemnice” to publikacja wydawnictwa Arbitror z 2019 roku. Warto o tym wspomnieć, gdyż scena polityczna od tego czasu bardzo się zmieniła a sam tytułu często porusza wątek kremlowskich wpływów w Polsce jak również antyukraińskiej narracji pewnych środowisk w naszym kraju. Z perspektywy czasu i obecnych ... Recenzja książki Morawiecki i jego tajemnice

"Kiedy piorun uderza..." zaczynają się kłopoty.

14.05.2022

„Kiedy piorun uderza” to pierwsza z książek, które ukazały się w serii „1-800 jeśli widziałeś, zadzwoń” autorstwa Meg Cabot. Cała seria stanowi cykl młodzieżowych książek, które z pewnością przypadną do gustu nastolatkom lubiącym wartką akcje przeplataną wątkami historii o pierwszych romantycznych uniesieniach wśród ich rówieśników. Główna boha... Recenzja książki Kiedy piorun uderza

Książka po której zaczniesz cieszyć się z małych rzeczy

26.03.2022

Książka już od pierwszych stron zaczyna się dosyć pikantną a jednocześnie zabawną sceną co zachęca do dalszego czytania. Dosyć szybko jako czytelnik wyczuwamy kierunek w którym podążać będzie fabuła, pierwsze strony nie pozostawiają wątpliwości, że mamy tu do czynienia z rozwijającą się historią miłosną miedzy dwójka dorosłych bohaterów. Zdarzenia... Recenzja książki Zaopiekuj się mną

Im wyżej wespniesz się na drabinę, tym więcej jesteś w stanie zobaczyć – intrygująca powieść ...

WYBÓR REDAKCJI
20.03.2022

Człowiek budzący się ze snu bez żadnych wspomnień o swoim poprzednim życiu, to jakby człowiek odcięty od własnych korzeni. Pozbawiony tego wszystkiego co przez lata zdefiniowało jego człowieczeństwo. Tak właśnie do nowego, zupełnie obcego życia budzi się Jakub na samym początku powieści Briana Keaney, a jego dalsze losy stają się żmudną drogą do z... Recenzja książki Tajemnica drabiny Jakuba

Czary – Mary na dobranoc: coś dla dużych i dla małych

WYBÓR REDAKCJI
10.03.2022

„-Kto tam? – spytał ze spóźnioną o kilka dni ostrożnością. - Zawodowiec nie zadaje takich pytań – usłyszał w odpowiedzi. -Proszę się skupić i wiedzieć.” „Sekret wróżki” to wyjątkowa książeczka dla dzieci. Jej bystre poczucie humoru, przemyślany i kunsztowny język, liczne gry słów oraz widoczna intertekstualność sprawiają, że wracając do niej po... Recenzja książki Sekret wróżki

Duchy w ruinach, nocne rozmowy w lesie i zagadka do rozwikłania

6.03.2022

„Księga Strachów” to oczywiście jeden z tomów kultowej już serii książek dla młodzieży o Panu Samochodziku. Tym razem to trójka harcerzy naprowadza rządnego przygód historyka sztuki na trop kolejnej tajemnicy. Akcja powieści toczy się na malowniczym Pojezierzu Myśliborskim nad Jeziorem Jasień, gdzie Tell, Wiewiórka oraz Sokole Oko przebywali na ob... Recenzja książki Pan Samochodzik i Księga Strachów

Pierwszy krok by rozbudzić pasję do książek wśród małych poszukiwaczy przygód

5.03.2022

„Kropla deszczu na dłoni” to świetna powieść przygodowa dla młodzieży. Tajemnica i intryga do rozwikłania w trakcie wyjazdu, który miał być beztroskimi wakacjami to świetny kąsek dla młodych poszukiwaczy przygód. To młodzieżowa powiastka kryminalna, w której finał wydarzeń kończy się moralizatorską lekcją dla czytelnika. Z zaciekawieniem śledzi... Recenzja książki Kropla deszczu na dłoni

Spotkanie świata dorosłych ze światem dzieci w skandynawskim wydaniu

5.03.2022

Lato to bardzo klimatyczna i nieoczywista powieść. Znając Tove Jansson jako autorkę kultowych Muminków byłam bardzo zaskoczona jej książką, przeznaczoną dla dorosłego odbiorcy. Tove Jansson brnąc przez kolejne strony wydobywa całą istotę tytułowego lata – zarówno ciepło słonecznych promieni jaki i nieodłącznie towarzyszące im burze. Powieść mocno ... Recenzja książki Lato

Socrealistyczna propaganda dla dzieci z 1950 roku

1.03.2022

To już druga książka Janiny Broniewskiej, która przypomniała mi się w ostatnim czasie, a którą z braku szerszego wyboru czytałam parę ładnych lat temu. Tym razem tytuł ten pochodził z jakichś starych zbiorów odkopanych na strychu rodzinnego domu. „Filip i jego załoga na kółkach” to książka z 1950 roku, przeznaczona dla młodzieży. Na wstępie muszę ... Recenzja książki Filip i jego załoga na kółkach

Okruchy historii odkopane w miejskiej bibliotece

27.02.2022

Tym razem w mojej recenzji pozycja naprawdę oldschoolowa bo książka Janiny Broniewskiej „Dawno i jeszcze dawniej” to publikacja aż z 1975 roku! Czytałam ją… cóż – dawno, albo jeszcze dawniej 😉 Niemniej jednak wracam do niej po latach, bo nie znajdziecie jej raczej dziś na półkach topowych księgarni, a szkoda, bo to literatura warta uwagi. Sama tra... Recenzja książki Dawno i jeszcze dawniej

O poszukiwaniu tożsamości na emigracji

15.02.2022

Ameryka, która miała być spełnieniem marzeń i rajem dla żydowskiej rodziny uciekającej z nazistowskich Niemiec, okazuje się być szorstkim i antypatycznym miejscem dla rodziny głównej bohaterki, Rebeki. Jakub i Anna – rodzice głównej bohaterki, przeprowadzają się do Ameryki wraz z dwoma synami chcąc uniknąć zagrożeń czyhających na żydowskie rodziny... Recenzja książki Córka grabarza

O konsekwencjach zniknięcia jednego łajdaka...

12.02.2022

Pozornie dobre i wyidealizowane życie Felixa Brewera i jego rodzin rozsypuje się jak domek z kart kiedy na jaw wychodzi fakt, że fortuna zapewniająca dostatnie życie zbudowana została na oszustwach i nielegalnych interesach. Obraz idealnej rodziny zaopiekowanej przez ujmująco piękną żonę (Bambi), przecina rysa, kiedy okazuje się, że oprócz trzech ... Recenzja książki Kiedy ciebie zabraknie

„Schizofrenogenne matki” czy bezlitosne DNA? Co tak naprawdę wiemy o schizofrenii?

31.01.2022

Książka Roberta Kolkera to naprawdę dobry i solidny materiał do zapoznania się z tematem trudnej choroby jaką jest schizofrenia. Jest to swego rodzaju reportaż, opowiadający prawdziwą i jakże trudną historię amerykańskiej rodziny Galvinów, która w wyjątkowo bezlitosny sposób została obarczona tą chorobą. Z dwunastki dzieci państwa Galvin sześciu c... Recenzja książki W ciemnej dolinie

© 2007 - 2024 nakanapie.pl