Avatar @Lady_in_Red

@Lady_in_Red

14 obserwujących.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 4 dni temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
14 obserwujących.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 4 dni temu.

Recenzje książek

58 recenzji, w tym 6 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Zagubiona dusza i kilka chwil refelksji o przeznaczeniu...

21.01.2022

„Zakochany Duch” to zaskakująca powieść. Otrzymałam ją lata temu jako prezent mikołajkowy i przyznam, że po tytule spodziewałam się raczej jakieś ckliwego romansu z elementami fantasy. Lektury w stylu … na przykład Nory Roberts. Tymczasem książka bardzo mnie zaskoczyła. Kiedy wróciłam do tej lektury już jako bardziej doświadczony czytelnik, z zaci... Recenzja książki Zakochany duch

Kreatywny bałagan wolę mieć w głowie niż w książce!

19.01.2022

Tą specyficzną publikację (bo w zasadzie ciężko tu użyć słowa książka) dostałam kiedyś w prezencie. Początkowo zaciekawił mnie sam pomysł. Przypomina bardziej dziennik, notes, a może nawet brudnopis niż książkę w pełnym tego słowa znaczeniu, gdyż czytania jest tam niewiele. Sama forma przypomina mi coś w rodzaju pseudo-książkowego happeningu, k... Recenzja książki Bałagan. Przewodnik po wypadkach i błędach

Ciemna strona romansu, czyli historia o miłości i strachu

18.01.2022

Jeżeli znacie twórczość Nicholasa Sparksa wydającego już w ponad pięćdziesięciu językach na całym świecie, tytuły „Bezpieczna przystań ” z pewnością was nie zawiedzie. To książka idealnie wpisująca się w typowy dla autora styl romantycznej powieści obyczajowej. Jeśli chodzi o głównych bohaterów, szczególnie ciekawą postacią jest Katie. To począ... Recenzja książki Bezpieczna przystań

"Nawiedzony dom", czyli STRASZNE rozczarowanie...

13.01.2022

„Nawiedzony Dom” to specyficzna książka. Zakupiłam ją w ciemno podczas którychś wakacji łapiąc się na chwytliwy tytuł zwiastujący najpewniej opowieść z dreszczykiem. Tymczasem powieść Heather Graham to dosyć nietuzinkowe połączenie przeciętnego romansu i horroru. Sama nie jestem przekonana, które oblicze przeważa. Z opisu wydawcy dostajemy już ... Recenzja książki Nawiedzony dom

Kłamstwo ma szczupłe, długie nogi i blond włosy

10.01.2022

Najnowszą książkę Piotra C. udało mi się upolować w konkursie portalu nakanpie.pl oraz wydawnictwa Novae Res. Czekałam na tę nagrodę z niecierpliwością, zacierając ręce z radości, gdyż poprzednie książki Piotra C. wywarły na mnie mocne wrażenie i wiedziałam, że można tu liczyć na coś dobrego. Zachłannie pochłaniałam stronę za stroną, gdyż dzięk... Recenzja książki Solista, czyli on, ona i jego żona

Kłopoty w raju...

WYBÓR REDAKCJI
7.01.2022

Książka wydana w 2003 przez Mario Vargas Llosa, który w 2010 został laureatem Nagrody Nobla to unikatowa powieść przedstawiająca paralelne historie dwójki bohaterów: malarza post-impresjonizmu Paula Gauguin oraz jednej z pionierek ruchu feministycznego, Flory Tristan. To intrygujące dzieło na granicy historycznej biografii i fikcji, w której czyte... Recenzja książki Raj tuż za rogiem

Bursztynowa zbrodnia, czyli na tropie bałtyckiego "złota"

5.01.2022

Moje spotkanie z tą książką nie należało do najłatwiejszych. Zabierałam się za nią kilka razy, próbowałam klika stron by zaraz odłożyć ją później na długie tygodnie. Dlaczego? Zupełnie nie wiem, ponieważ kiedy udało mi się w końcu przeczytać całość uznałam, że to ciekawa i całkiem dobra lektura. Jako całokształt uważam, że „Złota Mucha” to dobrze ... Recenzja książki Złota mucha

Są decyzje, których żałuje się całe życie...

3.01.2022

„Bożonarodzeniowa Księga Szczęścia „Jolanty Kosowskiej to piękna opowieść, która bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Chociaż rzadko daję się tak bardzo porwać pierwszym wrażeniom, jest to jedna z tych książek gdzie byłam pewna, że ocenię ją wysoko jeszcze zanim dobrnęłam do końca historii. Początkowo spodziewałam się, że będzie to typowa świąteczna... Recenzja książki Bożonarodzeniowa księga szczęścia

Jane Austen jakiej nikt się nie spodziewał!

29.12.2021

„Duma, uprzedzenie i zombi” to dosyć kontrowersyjne i niecodzienne połączenie powieści fantastycznej z klasycznym romansem traktującym o miłosnych perypetiach angielskiej klasy wyższej w epoce gregoriańskiej. Jako fanka literatury anglojęzycznej jak i całej serii romantycznych historii opisywanych przez Jane Austen, sięgnęłam po ten tytuł z ciekaw... Recenzja książki Duma i Uprzedzenie i Zombi

Książka pachnąca dyniowym latte i cynamonem!

11.12.2021

„Zaproś mnie na pumpkin latte” to debiutancka powieść Anny Chaber, wydana w ramach wyłonienia w konkursie „Jesienny Wieczór”. W moim odczuciu jest to bardzo przyjemny i udany debiut. Książka idealna na umilenie jesiennych, monotonnych wieczór, która z łatwością poprawi nastrój tym, którzy przed tą porą roku najchętniej schowali by się pod kocem. ... Recenzja książki Zaproś mnie na pumpkin latte

„Jeb*ć śmierć”, czyli żmudne początki i fascynująco mocne zakończenie w książce Ryana Gattisa

26.11.2021

Sejf to książka, która mocno mnie zaskoczyła, a moje odczucia i opinia na temat lektury mocno zmieniały się wraz z postępując fabułą. Zapoznając się z opisem na okładce podchodziłam do niej raczej sceptycznie. Częste zmiany perspektywy narratora pomiędzy dwójką głównych bohaterów początkowo były dla mnie uciążliwe i mylące. Jednak zakończenie i ro... Recenzja książki Sejf

Magia na granicy dwóch światów, czyli dobra historia… bez finału

21.11.2021

Skrytoświat: Wiosna to pierwsza z czterech książek serii wydanej przez William Horwooda. Sam autor na arenie anglojęzycznej cieszy się dużą popularnością wśród fanów literatury fantastycznej. Niestety na samym wstępie muszę uprzedzić z żalem, że w naszym rodzimym języku tłumaczenia kolejnych części niestety póki co się nie pojawiły. W książce p... Recenzja książki Skrytoświat. Wiosna

Romans prosto z epoki wiktoriańskiej w klasycznym wydaniu

4.11.2021

„Tajemnica Doliny” to książka, którą parę lat temu odgrzebałam w przypadkiem odkrytym kufrze na strychu rodzinnego domu. Nie jestem pewna do kogo należała wcześniej, jednak z pewnością egzemplarz, który trafił w moje ręce liczył już sobie ładnych parę lat. Było to wydanie Amber z 1995 roku. Grafika z okładki przedstawiająca mężczyznę i kobietę w p... Recenzja książki Tajemnica doliny

Książka idealna na Halloween? Zamknijcie drzwi i okna i poznajcie "Przerażacze"

2.11.2021

Chyba od zawsze byłam fanką literackich historii z dreszczykiem. Kiedy więc pewnego dnia dojrzałam na półce sklepowej książkę z wizerunkiem wystraszonej dziewczynki w scenerii niczym z horroru wiedziałam, że „Przerażacze” to tytuł, który muszę poznać bliżej. Edycja, która trafiła w moje ręce to dzieło wydawnictwa Amber, które swoją drogą już na st... Recenzja książki Przerażacze

Kim stałbyś się jako obywatel Miasta Ślepców, czyli czego tak naprawdę nie dostrzegamy?

25.10.2021

Miasto ślepców to powieść antyutopijna , przedstawiająca obraz fikcyjnego miasta, w którym wybucha gwałtowna i nagła epidemia ślepoty. W książce autorstwa noblisty, Jose Saramago, źródło epidemii pozostaje nierozpoznane, wszystko wskazuje jednak na to, że ślepota jest zaraźliwa i szybko zbiera swoje plony wśród mieszkańców sprawiając, że bohaterow... Recenzja książki Miasto ślepców

Podążając za ideałem mężczyzny śladami Bridget Jones…

19.10.2021

Po wyczerpaniu swoich bibliotecznych zapasów, książkę tę kupiłam parę lat temu w kiosku, w akcie desperacji jako dodatek do jakiejś gazetki. Spodziewałam się, że będzie to niewymagająca i lekkostrawna lektura o charakterze romansu, której docelowym odbiorcą są kobietki, lubiące tematykę relacji damsko-męskich. Taki książkowy odpowiednik niezbyt or... Recenzja książki Nie całkiem do pary

Uczmy się cieszyć z małych rzeczy, czyli „Poradnik pozytywnego myślenia”

WYBÓR REDAKCJI
19.10.2021

Poradnik pozytywnego myślenia to debiutancka powieść Matthew Quicka, która spotkała się z bardzo korzystnym odbiorem wśród czytelników i szybko uplasowała się na liście bestsellerów New York Times. Popularność tego tytułu zaowocowała również powstaniem ekranizacji w reżyserii Davida O. Rusella. W moje ręce książka trafiła, kiedy wypatrzyłam ją na ... Recenzja książki Poradnik pozytywnego myślenia

Kto jest prawdziwym klaunem na tej post-wojennej arenie?

15.10.2021

Książka czeskiego pisarza porusza trudną tematykę inwazji sowieckiej na Czechosłowację oraz trudnej powojennej rzeczywistości na czeskich ziemiach. Przyznam, że nigdy nie interesowałam się jakoś szczególnie rolą Czech w drugiej wojnie światowej i nowej, trudnej rzeczywistości, która budowała się po zakończeniu konfliktów zbrojnych. Kupując tą ksią... Recenzja książki Strefa cyrkowa

Co kryje mgła unosząca się nad skalistym wybrzeżem Szwecji? O zbrodniach we Fjällbace słów ki...

14.10.2021

Kaznodzieja to druga powieść Camilli Läckberg z serii Saga o Fjällbace, sprawą rozwikłania zagadki przypadkowo znalezionych i okaleczonych ciał, po raz kolejny zajmie się Patrik Hedström, postać pojawiająca się również w innych książkach autorki. Tym razem, fabuła skupia się bardziej właśnie na postaci Patrika, jako że działania Ericki są nieco... Recenzja książki Kaznodzieja

Sarkastyczna krytyka współczesnej kultury celebrytów – czyli Piotr C. w nowym wydaniu

10.10.2021

Ta książka Piotra C. nieco mnie zaskoczyła. Pokolenie Ikea, Brud i inne publikacje tajemniczego autora już dawno przypadły mi do gustu. Brutalne i nieco zgorzkniałe przedstawianie relacji damsko-męskich we współczesnym, pędzącym świecie szybko mnie wciągnęło. Chociaż często nie są to ładne opisy romantycznych relacji. Ta szorstkość narracji jakoś ... Recenzja książki Gwiazdor

Język a rola kobiety w społeczeństwie – czyli początki badań nad związkiem języka i płci rozm...

8.10.2021

Książkę Robin Lakoff czytałam w oryginale już jakiś czas temu. Sięgnęłam po nią w ramach poszerzania wiedzy z zakresu językoznawstwa na temat potencjalnych różnic w sposobie komunikacji kobiet i mężczyzn. Language and Women’s Place wydawało się oczywistym wyborem, gdyż jest to jeden z pierwszych tytułów, który porusza taką tematykę. Mimo, że Lakof... Recenzja książki Language & Woman's Place

Kufer pełen skarbów, czyli gdzie może zaprowadzić was Złota Kula?

4.10.2021

Złota kula to chyba jedna z pierwszych książek Hanny Ożogowskiej, które trafiła w moje ręce. Mam do tego tytułu ogromny sentyment, ponieważ książkę tę odkryłam jako dziecko jak prawdziwy skarb – w ogromnym drewnianym kufrze upchniętym w odległym kącie strychu rodzinnego domu. Kiedy nabrałam w końcu odwagi żeby wejść na ciemny i zawsze nieco tajemn... Recenzja książki Złota kula

Wyjałowienie cywilizacji i człowieczeństwa, czyli trudna Droga Cormaca McCarthy

30.09.2021

Wielokrotnie nagradzaną i docenioną przez literaturoznawców książkę miałam możliwość przeczytać w oryginale jako The Road. Jest to jeden z tytułów, który na długo zapadł w mojej pamięci. Jestem fanką literatury science-fiction i tematyka przedstawienia post-apokaliptycznego świata niezmiernie mnie interesuje. U Cormaca McCarthy mamy jednak do czyn... Recenzja książki Droga

Kosmici, spisek na szczeblu państwowym… czy po prostu pogoń za kolejnymi zagadkami?

29.09.2021

Śmiertelne napięcie to jeden z kryminałów należących do cyklu o Maggie O’Dell -agentce FBI. Jest to pierwsza książka pisarki Alex Kava, z którą miałam do czynienia. Opis i okładka sugerowały, że będzie to historia o tajemniczej i brutalnej zbrodni, która dostarczy czytelnikowi dreszczyku emocji w miarę zagłębiania się w śledztwo. I choć nie jest t... Recenzja książki Śmiertelne napięcie

Co lubią mężczyźni.... ?

27.09.2021

Poradnik autorstwa Sherry Argov stworzony dla kobiet i mówiący o budowaniu silnej pozycji w relacjach z mężczyznami szybko wspiął się na listę bestsellerów i odbił się szerokim echem. Kontrowersyjna książka o nieco zadziornym charakterze stanowi bezwzględną analizę mechanizmów, które odpowiadają za to, że silne i niezależne kobiety są bardziej atr... Recenzja książki Dlaczego mężczyźni kochają zołzy. Kultowy poradnik o miłości i związkach

© 2007 - 2024 nakanapie.pl