Avatar @Lena173

Aleksandra Świerczek

@Lena173
43 obserwujących. 11 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
43 obserwujących.
11 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

315 recenzji

Holocaust w wersji dla najmłodszych

31.05.2014

Nie potrafię znaleźć odpowiednich słów na opisanie uczuć, które towarzyszyły mi podczas czytania tej niepozornej książeczki. Nie ukrywam, że sama mocno zdziwiłam się jej niewielkimi gabarytami, jednak bardzo szybko przekonałam się o tym, iż została ona przeze mnie niesłusznie oceniona. Nie sztuką jest bowiem stworzyć trzystustronicową powieść o nic... {} Recenzja książki Wszystkie moje mamy

Rywalki

20.04.2014

Literatura młodzieżowa. Dla wielu dorosłych czytelników jest czymś nieosiągalnym i bynajmniej nie ma to związku z tym, że ktokolwiek zabrania im zapoznawania się z tego typu utworami. Chodzi raczej o powszechnie funkcjonujące przekonanie, że osiągnięcie pewnego wieku do czegoś zobowiązuje i koniec. Z drugiej strony obserwujemy również kreowanie się... {} Recenzja książki Rywalki

Odmieniec

17.06.2013

Niemoc czytelnicza jest czymś strasznym i niezwykle zniechęcającym do wielu innych czynności, które dotychczas sprawiały nam ogromną przyjemność. Przez większość maja męczyłam się niesamowicie i choć udawało mi się odnaleźć choć odrobinę motywacji do zapoznania się z jakąkolwiek książką, to znacznie gorzej było już z napisaniem kilku słów na jej te... {} Recenzja książki Odmieniec

Nowy przywódca

17.06.2013

Partridge uciekł spod Kopuły, by odnaleźć swoją ukochaną matkę. W tym celu postanawia dołączyć do grupy Wyrzutków, którzy zostali oszpeceni przez jego ojca, który okazał się odpowiedzialny za Wybuch. Główni bohaterowie zrobią wszystko, by znaleźć składniki potrzebne do stworzenia antidotum, które uchroni ludzi poddanych kodowaniu przed wiążącymi s... {} Recenzja książki Nowy przywódca

Saga księżycowa. Scarlet

17.06.2013

W futurystycznym Nowym Pekinie panuje zaraza. Mieszkańcy tego miasta nie mogą czuć się bezpieczni, ponieważ choroba rozprzestrzenia się z prędkością światła, a w dalszym ciągu nie został wynaleziony lek, który w jakikolwiek sposób mógłby ją. powstrzymać. Cinder jest członkiem społeczeństwa drugiej kategorii i nie jest w stanie sobie przypomnieć wyd... {} Recenzja książki Scarlet

Saga księżycowa. Cinder

17.06.2013

W futurystycznym Nowym Pekinie panuje zaraza. Mieszkańcy tego miasta nie mogą czuć się bezpieczni, ponieważ choroba rozprzestrzenia się z prędkością światła, a w dalszym ciągu nie został wynaleziony lek, który w jakikolwiek sposób mógłby ją. powstrzymać. Cinder jest członkiem społeczeństwa drugiej kategorii i nie jest w stanie sobie przypomnieć wyd... {} Recenzja książki Cinder

Pokój numer 10

27.05.2013

Czytelniczy kryzys wzmocnił moją sympatię do kryminałów skandynawskich. To właśnie po nie sięgam ilekroć dopada mnie niemoc i brak chęci na cokolwiek. Odwracają one moją uwagę od ogarniającego mnie zewsząd lenistwa, a także umożliwiają mi nadrabianie zaległości, które już dawno powinny przejść do historii. Niestety nie wszystko jest bezpośrednio od... {} Recenzja książki Pokój numer 10

Wśród wrogów

27.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podchodziłam do lektury tej książki z dość sporym entuzjazmem. Zapowiadała się ona dość intrygująco i choć niemieckie korzenie autora zaburzyły mi nieco wizję kryminałów wydawanych w tej serii, nie poddałam się i czym prędzej zabrałam się za poznanie historii, w którą bezpośrednio zostali zamieszani funkcjonariusze prawa. Byłam święcie przekonana, ... {} Recenzja książki Wśród wrogów

Nieustraszony

10.05.2013

Po udanym spotkaniu z "Kamiennym ciałem" czym prędzej zabrałam się za kontynuowanie serii, która niespodziewanie znalazła sobie stałe miejsce w moim sercu. Wiedziałam już mniej więcej czego mogę się spodziewać po książkach, których autorką jest Cornelia Funke. Nie uchroniło mnie to jednak przed swojego rodzaju tremą i obawami, które towarzyszą mi i... {} Recenzja książki Reckless: Nieustraszony

Kamienne ciało

9.05.2013

Na temat twórczości Cornelii Funke słyszałam naprawdę wiele dobrego i już nie mogłam doczekać się chwili, w której dane mi będzie przekonać się o jej fenomenie na własnej skórze. Gdy tylko powróciła mi chęć na czytanie wiedziałam, że kolejną książką, która znajdzie się na mojej tapecie będzie powieść napisana przez niemiecką pisarkę i zarazem twórc... {} Recenzja książki Reckless: Kamienne ciało

Nowa ziemia

9.05.2013

Od kilku dni posiadam czytelniczy przestój i ilekroć sięgam po jakąkolwiek książkę, odkładam ją z powrotem na półkę nie przeczytawszy nawet kilkudziesięciu stron. Wieczorny plan zajęć na uczelni nie sprzyja mojemu maniactwu i zrobiłabym naprawdę wiele dla chwili wytchnienia. Wtedy właśnie postanowiłam spróbować swoich sił z twórczością amerykańskie... {} Recenzja książki Nowa ziemia

Punkt Borkmanna

20.04.2013

Hakan Nesser to utalentowany szwedzki pisarz, który już wielokrotnie przekonał mnie do tworzonych przez siebie powieści. Posiadają one nieodparty urok i to właśnie on sprawia, że po jego publikacje sięgają czytelnicy z dwudziestu pięciu krajów świata. Nie zawsze spotykają się one z pełnym uznaniem ze strony Moli Książkowych, jednak wychodzę z założ... {} Recenzja książki Punkt Borkmanna

Wojenna narzeczona

18.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

II Wojna Światowa jest etapem w historii świata, który interesuje już od około dekady. Zdaję sobie sprawę z tego, że w przeciągu zaledwie kilku lat zginęło naprawdę wielu ludzi, a tysiące innych zostało rannych. Jestem również świadoma tego, że przyczynili się do tego ludzie, uważający się za wszechwiedzących bogów, którzy mają prawo decydować o lo... {} Recenzja książki Wojenna narzeczona

Żona_22

18.04.2013

Sięganie po literaturę piękną stanowi dla mnie miłą odskocznię od otaczającej mnie rzeczywistości. Uwielbiam nieść pomoc innym i choć nie zawsze bywa to dla mnie miłe i komfortowe, a bohaterowie książek bywają postaciami wyimaginowanymi, to sprawia mi to ogromną przyjemność. Myślę, że to właśnie ona powinna być najsugestywniejszym wyznacznikiem pa... {} Recenzja książki Żona_22

Góra grozy

15.04.2013

Ostatnimi czasy starałam się ograniczyć czytanie literatury młodzieżowej i choć robiłabym wszystko, by wytrwać w tym postanowieniu, to jestem świadoma tego, że chęć poznania dalszych perypetii Leifa i tak okazałaby się o wiele silniejsza. To właśnie ona popchnęła mnie w ramiona piątego tomu serii "Pas Deltory" i ani trochę nie przeszkadzał jej w ty... {} Recenzja książki Pas Deltory. Góra Grozy

Zamieć śnieżna i woń migdałów

14.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie jestem przekonana do nowej szaty graficznej, która od jakiegoś czasu towarzyszy powieściom Camilli Lackberg. Zdaję sobie sprawę z tego, że okładka powinna stanowić jedynie dodatek do treści, a jej głównym zdaniem jest zaciekawienie swoich czytelników przedstawioną w niej historią. Bardzo często bywa jednak tak, że to właśnie pierwsze spojrzenie... {} Recenzja książki Zamieć śnieżna i woń migdałów

Look

8.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podchodziłam do lektury tej książki dość entuzjastycznie. Spodziewałam się po niej całkiem przyjemnej powieści dla młodzieży i miałam nadzieję, że spędzę w jej towarzystwie niezapomniane chwile. W tym przypadku rzeczywistość okazała się nieco inna i już po kilkudziesięciu stronach wiedziałam, iż nie będę zachwycona ze spotkania z twórczością Sophii... {} Recenzja książki Look

Dotyk złodziejki

7.04.2013

Po lekturze tej książki spodziewałam się naprawdę wiele i byłam niemalże pewna, że odnajdę w niej coś co sprawi, że dane mi będzie spędzić w jej towarzystwie cudowne chwile. Po kilkunastu przeczytanych stronach byłam już pewna, że moje spotkanie z lekturą tej powieści nie spełni moich oczekiwań i z wielkim trudem przyjdzie mi dobrnąć do samego końc... {} Recenzja książki Dotyk złodziejki

Ballada o ciotce Matyldzie

7.04.2013

Po spotkaniu z niezbyt udaną lekturą "Opowieść niewiernej", postanowiłam dać twórczości Magdaleny Witkiewicz jeszcze jedną szansę. Takim właśnie sposobem trafiłam na najmłodszą publikację tej autorki, która jeszcze nie tak dawno, ukazała się w księgarniach dzięki Naszej Księgarni. Początkowo byłam do niej nastawiona dość sceptycznie, jednak biorąc ... {} Recenzja książki Ballada o ciotce Matyldzie

Linda

2.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kryminały Perssona mają to do siebie, że wzbudzają w Molach Książkowych wiele skrajnych emocji. Nie spotkałam się jeszcze z powieścią tego autora, która otrzymałby pozytywne opinie od większości czytelników, którzy zdecydowali się na zapoznanie się z jego twórczością. Z jednej strony jest to zupełnie normalne, ponieważ każdy z nas jest indywiduali... {} Recenzja książki Linda

Pocztówka z Toronto

2.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę przyznać, że spodobała mi się okładka tej książki. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie zawiera ona w sobie niczego zachwycającego i spokojnie można byłoby ją wymienić na coś naprawdę wyjątkowego, a mimo to nie wyobrażam sobie tej powieści w innej oprawie graficznej. Od wielu już lat doceniam osoby, które w wykonywanej przez siebie pracy stawia... {} Recenzja książki Pocztówka z Toronto

Królestwo łabędzi

2.04.2013

Do napisania opinii na temat tej książki motywowałam się dwa dni. Za każdym razem byłam niezadowolona ze wstępu, który sprawił, że nie potrafiłam docenić sformułowań, które co rusz pojawiały się w mojej głowie i które równie szybko były z niej eliminowane. Nie zdziwiłabym się, gdyby moje dylematy dotyczyły powieści, która w żadnym stopniu nie przyp... {} Recenzja książki Królestwo łabędzi

Pierwsze światła poranka

2.04.2013

Jakiś czas temu miałam przyjemność zapoznać się z inną publikacją Fabio Volo i muszę przyznać, że zachęciła mnie ona do dalszego obcowania z literaturą tworzoną przez włoskiego pisarza. "Jeszcze jeden dzień" zauroczył mnie swoją prostotą urokiem, który nie pozwolił mi na oderwanie się od tej książki zbyt szybko. Nic więc dziwnego, że na moim celow... {} Recenzja książki Pierwsze światła poranka

Utracona córka

23.03.2013

Istnieje wiele słów, którymi mogłabym opisać fabułę tej książki. Miałam nadzieję, że w towarzystwie tej pozycji literackiej przeżyje pełne napięcia chwilę i będzie mi dane uronić łzę wzruszenia, która stanowiłaby idealnie zakończenie tej niezwykłej przygody. Przygotowywałam się do tego momentu przez wiele dni i choć miałam na głowie kilka innych ks... {} Recenzja książki Utracona córka

Specjalistka

16.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po udanym spotkaniu z "Blue Angel" autorstwa Logan Belle, postanowiłam dać szansę kolejnej powieści, która na polskim rynku wydawniczym, pojawiła się dzięki inicjatywie Wydawnictwa Otwarte. Myślałam, że spędzę w jej towarzystwie intrygujące i zarazem niezapomniane chwile, które spowodowane będą połączeniem ciekawej fabuły z odrobiną erotyzmu. Nigd... {} Recenzja książki Specjalistka

{}