Avatar @LiterAnka

@LiterAnka

38 obserwujących. 47 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 4 minuty temu.
{} Napisz wiadomość
38 obserwujących.
47 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 4 minuty temu.

Recenzje książek

293 recenzje, w tym 65 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Bez krzyku, tak lepiej

{} WYBÓR REDAKCJI
19.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po Cicho, cichutko Ignacego Karpowicza sięgnęłam kilka miesięcy po premierze, miałam więc już okazję przeczytać wiele opinii, nie zawsze przychylnych. Stąd moje obawy dotyczące tej lektury, jednak zupełnie niepotrzebne. Wciągnęła mnie ta osobista historia o umieraniu i żałobie, o złamanym zdradą życiu – nie tylko niebanalną opowieścią, ale również... {} Recenzja książki Cicho, cichutko

Kamyki przeznaczenia

{} WYBÓR REDAKCJI
18.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Psychologiczne przygotowanie i lata pracy z dziećmi, jakie są udziałem Joanny Baran, autorki „Kamyków przeznaczenia”, zaowocować musiały twórczością, która pokazuje, jak należy żyć i traktować innych ludzi. Książka jest przeznaczona dla czytelników w wieku od dwunastu lat, z czym muszę się zgodzić, bo zawarte w niej opowiadania są na tyle alegoryc... {} Recenzja książki Kamyki przeznaczenia

Psychologia (nie)codzienna

17.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiedzy psychologicznej nigdy dość. Choć z wiekiem zyskujemy coraz większe doświadczenie, to jednak nie wystarcza ono, by dostatecznie zrozumieć drugiego człowieka i jego zachowanie. Przeczytałam w swoim życiu wiele poradników oraz literatury naukowej dotyczącej tej dziedziny, jednak w nowych publikacjach ciągle odkrywam coś inspirującego. Tak samo... {} Recenzja książki Psychologia (nie)codzienna

Wszystkie stany samotności

{} WYBÓR REDAKCJI
15.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść międzypokoleniowa, jak określił wydawca „Stan splątania” Roksany Jędrzejewskiej – Wróbel, niesie obietnicę czegoś ponadczasowego, zwracającego uwagę na czerpanie z życia tego, co najważniejsze, najlepsze. Rzeczywiście, lektura wzruszyła mnie, zachęciła do zatrzymania się, przemyślenia, kim właściwie chciałabym być i co mnie uszczęśliwia. C... {} Recenzja książki Stan splątania

W ogrodzie zoologicznym

{} WYBÓR REDAKCJI
12.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wydaje mi się, że państwa Gucwińskich kojarzą wszyscy urodzeni przed 1990 rokiem. Hanna i Antoni, gospodarze programu „Z kamerą wśród zwierząt” to postaci kultowe, pierwsi celebryci polskiej sceny telewizyjnej. Ich wystąpienia przyciągały przed ekrany miliony Polaków. Dziś, kiedy całe kanały przyrodnicze poświęcone są podglądaniu zwierząt w ich na... {} Recenzja książki Państwo Gucwińscy. Zwierzęta i ich ludzie

Która rodzina jest idealna?

4.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Nic tu po was” Kevina Wilsona zapowiadała się na lekką lekturę obyczajową z nutką surrealizmu. Tymczasem okazała się niezwykle bogatą opowieścią, która pod przykrywką rozrywki dostarcza inspiracji do ważnych przemyśleń o tym, czym jest rodzina, o relacjach między rodzicami a dziećmi, które nie spełniają ich oczekiwań oraz o akceptacji odmienności... {} Recenzja książki Nic tu po was

Spóźniona matczyna miłość

{} WYBÓR REDAKCJI
27.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jestem pod ogromnym wrażeniem „Lata, gdy mama miała zielone oczy” Tatiany Țîbuleac. Tym bardziej, że to debiut powieściowy mołdawsko-rumuńskiej pisarki. Ukazał się w Polsce dzięki wydawnictwu Książkowe Klimaty, na którego ofertę serdecznie polecam zwrócić uwagę, bo jest niebanalna, nastawiona na kraje, które, pomimo bliskości geograficznej, są doś... {} Recenzja książki Lato, gdy mama miała zielone oczy

Rady od parady

{} WYBÓR REDAKCJI
24.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy „Dobre maniery dla miłych ludzi, którzy czasem mówią K***A” Amy Alkon faktycznie jest poradnikiem dotyczącym bon tonu? W mojej opinii nie jest. To raczej humorystyczna książka przedstawiająca sytuacje, w których różni, samolubni ludzie naruszają spokój innych, zawierająca garść porad, jak można próbować sprowadzić ich do pionu. Autorka nie jes... {} Recenzja książki Dobre maniery dla miłych ludzi, którzy czasem mówią K***A

Literackie spojrzenie na Mahometa

24.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trudno się nie zgodzić, że Jezus Chrystus stał się bohaterem literackim wielu utworów, w których autorzy poddawali własnej interpretacji jego życie, rolę, poglądy, człowieczeństwo i boskość. Nigdy nie odbierałam tego jako braku szacunku do religii, bardziej wyraz chęci polemiki z dogmatami wiary, ukazania kontekstu historycznego, własne spojrzenie... {} Recenzja książki Drugie życie Mahometa. Prorok w literaturze zachodniej

Przedszkole jest magiczne

22.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Minął już niemal miesiąc, od kiedy część trzylatków musiało zmierzyć się z wyzwaniem, jakim jest rozpoczęcie przedszkola. Minął również Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka, świętowany radośnie i kreatywnie we wszystkich placówkach. Myślę, że każdy już zdążył się przekonać, że przedszkole jest magicznym miejscem, ale gdyby jednak nie, to serdecznie po... {} Recenzja książki Przedszkoludki. Sto radości i dwa smutki

Krzykiem zaznacz siebie

21.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zbigniew Mentzel jest postacią budzącą spore kontrowersje w świecie artystycznym. Sięgając po jego „Krzycz! Teraz!” nie miałam świadomości jego przeszłości, a jeśli chodzi o dorobek artystyczny, wiedziałam o nominacji do Nagrody Literackiej „Nike” w 2006 roku oraz zainteresowaniem myślą Leszka Kołakowskiego. To wystarczyło za rekomendację, by pośw... {} Recenzja książki Krzycz! Teraz!

Z wdziękiem godnym baletnicy

20.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Seria Elizabeth Barfety „Baletnice” od pierwszego tomu przyciągała moją uwagę i budziła ciekawość. Właśnie ukazała się jej piąta część zatytułowana „Wschodząca gwiazda”, więc z przyjemnością zatopiłam się w świecie uczniów prestiżowej paryskiej szkoły baletowej, do której trafiła również Sophia – młoda Włoszka, dla której taniec jest największą pa... {} Recenzja książki Baletnice. Wschodząca gwiazda

Dlaczego trzeba słuchać młodych

{} WYBÓR REDAKCJI
13.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubię książki dla młodszych czytelników, które również dorosłym otwierają oczy na to, jak różne sytuacje przeżywają dzieci. Taka właśnie jest „Nieja i ja” Antoniny Kacprzak, którą ostatnio miałam okazję poznać. To kolejna, trochę magiczna, opowieść tej autorki, po doskonałej „Wiłce, smoczej dziewczynce”, którą wysłuchałam we wspaniałej interpretac... {} Recenzja książki Nieja i ja

XXVII-wieczna sprawiedliwość

11.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Józef Hen to dosyć zapomniane nazwisko w polskiej literaturze, choć według mnie bardzo niesłusznie. Stwierdzam to po przeczytaniu zbioru jego opowiadań „Przeciw diabłom i infamisom”, który otrzymałam z Klubu Recenzenta w serwisie nakanapie.pl. Książka została napisana na podstawie autentycznych akt sądowych, pochodzących z XVII wieku. Ich wspólnym... {} Recenzja książki Przypadki starościca Wolskiego.

Garść porad na kłopoty wychowawcze

8.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nikt nas nie uczy, jak być rodzicem. Instytucja położnej trochę pomaga poradzić sobie z rodzicielstwem w pierwszych miesiącach życia dziecka, ale potem zostajemy sami wobec pojawiających się problemów i wątpliwości. Wychowując, często opieramy się na własnych doświadczeniach wyniesionych z domu rodzinnego, choć lepszym pomysłem byłoby korzystanie ... {} Recenzja książki Skuteczność bez agresji „… i wtedy postanowiłam go wysłuchać”

Słowo narzędziem zbrodni

6.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkom takim jak „Jak wychować nazistę” Gregora Ziemera towarzyszy niedowierzanie. Trudno uwierzyć, że znajdują się ludzie, którzy chcą uczestniczyć w tak okrutnej indoktrynacji, są tak bezgranicznie i bezkrytycznie oddani sprawie wychowania młodzieży w kulcie osoby, która jest zbrodniarzem. Trudno uwierzyć, że umysły młodych ludzi są tak plasty... {} Recenzja książki Jak wychować nazistę. Reportaż o fanatycznej edukacji

W stronę indywidualizmu

3.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę Mikołaja Marceli „SeLekcje. Jak szkoła niszczy ludzi, społeczeństwo i świat” jest w mojej opinii reakcją na to, co wydarzyło się w polskim szkolnictwie w wyniku pandemii. Konieczność prowadzenia lekcji zdalnych, z wykorzystaniem technologii informatycznych ujawniła wiele prawd o systemie edukacyjnym, który nie nadąża za zmianami, jakie dok... {} Recenzja książki Selekcje. Jak szkoła niszczy ludzi, społeczeństwa i świat

Kobieta na początku nowej ery

30.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sue Monk Kidd dawno temu zajęła szczególne miejsce na mojej półce czytelniczej, kiedy poznałam jej „Sekretne życie pszczół”. Żadna później przeczytana książka jej autorstwa nie dorównała tej pierwszej. „Księga tęsknot” również nie wzbudziła we mnie takich emocji, co nie znaczy, że nie wzbudziła żadnych. To dobra książka o życiu kobiet w świecie zd... {} Recenzja książki Księga tęsknot

Hodża Nasreddin - bohater pokrzywdzonych

27.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znacie Hodżę Nasreddina? Ja się natknęłam na tego tajemniczego filozofa zupełnie przypadkiem, a przy okazji przeżyłam nietypową i wspaniałą przygodę. Ukazała się właśnie drukiem opowieść Leonida Sołowjowa „Hodża Nasreddin. Przygód księga druga. Zaczarowany książę” – wyjątkowa gawęda o legendarnym muzułmańskim mędrcu, o którym opowieści krążą już p... {} Recenzja książki Hodża Nasreddin. Przygód księga druga. Zaczarowany książę

Czym wypełnić pustkę po religii?

19.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dusza bez Boga” Kathrine Ozment wydawała się książką, która odpowie na moje wątpliwości dotyczące religii i duchowości. Autorka opisała swoja historię życia religijnego, która jest dokładnie taka sama jak moja – w dzieciństwie i młodości byłyśmy religijne, by w dorosłym życiu całkowicie odsunąć się od Kościoła i religijnych praktyk. Jednak pojawi... {} Recenzja książki Dusza bez Boga

Każdy ma swoją opowieść

18.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pamiętacie świąteczną reklamę pewnego portalu aukcyjnego, w której starszy pan zamawia przez Internet podręcznik do nauki języka angielskiego dla początkujących, przyswaja pojedyncze słówka, tworzy zdania, ogląda filmy po angielsku, okleja wszystko karteczkami z angielskim nazwami, robi wszystko, co może by móc dogadać się w obcym dla siebie język... {} Recenzja książki Potęga opowieści, czyli jak opowiadać historie, by zdobyć klientów, wpłynąć na słuchaczy i wypromować swoją markę

Wakacje w stadninie

18.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wakacje coraz szybciej stają się przeszłością i powoli zaczynamy myśleć o powrocie do rutyny szkolnej, ja jednak nie ustaję w polecaniu wakacyjnych lektur, które ciągle jeszcze mają nam i młodzieży przypominać, że można korzystać z czasu wolnego. Zachwyciłam się ostatnio książką Magdaleny Zarębskiej „Gloria, wakacje i ja”, dlatego bardzo ją poleca... {} Recenzja książki Gloria wakacje i ja

Pułapki ortograficzne już nie będą groźne

17.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Troska o edukację dzieci to jedno z największych wyzwań, przed którym staję jako rodzic. Staram się w związku z tym poznawać metody, techniki i programy nauczania domowego, które będę mogła wykorzystać, aby w przyszłości wspierać rozwój dzieci i ułatwiać im zdobywanie wiedzy i umiejętności. Ortografia to jedno z zagadnień do nauczenia, a pomocny m... {} Recenzja książki Moi przyjaciele z Literkowa w domu. Podręcznik do ortografii- KLASA II

Fascynująca podróż ku przygodzie

16.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książki, które w piękny i fascynujący sposób opowiadają młodym czytelnikom o wyjątkowych miejscach na świecie, są w mojej biblioteczce zawsze mile widziane. Nie umknęła mojej uwadze pozycja, która ukazała się w ubiegłym tygodniu – „Zakazane miejsca na świecie. Podróże magicznym dywanem” – przepiękny picturebook napisany przez Patricka Makina i zil... {} Recenzja książki Zakazane miejsca na świecie. Podróże magicznym dywanem

Pierwszorzędna pomoc wychowawcza do trudnych spraw

12.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Nie znam cię i inne bajki profilaktyczne” Małgorzaty Walczak – Klimek pozytywnie mnie zaskoczyły. Jest wiele tematów, o których trudno z dziećmi rozmawiać. Jest wiele spraw, które łatwo przegapić w życiu naszych pociech. Chcemy, by dzieci były szczęśliwe, by nic nie burzyło ich spokoju, by mogły rozwijać się na miarę swoich możliwości, korzystały... {} Recenzja książki Nie znam Cię i inne bajki profilaktyczne

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe