Avatar @Nina

@Nina

80 obserwujących. 110 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 14 godzin temu.
{} Napisz wiadomość
80 obserwujących.
110 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 14 godzin temu.

Recenzje książek

167 recenzji, w tym 27 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Ku rozrywce i pokrzepieniu serc

1.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Masz zły dzień? Potrzeba ci dobrej rozrywki, odprężenia, śmiechu? Sięgnij po „Schronisko niechcianych żon” 😊 Duet Fabisińska & Socha poradził sobie świetnie, dając mi to, czego chciałam i czego oczekiwałam. Lekkiej babskiej obyczajówki, o babkach, dla babek, chociaż ja poleciłabym ją przeczytać również facetom. Niech wiedzą, do czego zdolne są ... {} Recenzja książki Schronisko niechcianych żon

Za dużo wszystkiego

25.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie miałam do tej pory okazji poznać Karoliny Winiarskiej. To moja pierwsza przygoda z jej twórczością, za co serdecznie dziękuję Wydawnictwu Jaguar, które podarowało mi egzemplarz „W Twoją Stronę”. Muszę szczerze przyznać, że wyszłam tym samy ze swojej strefy komfortu, bo chociaż czytuję literaturę kobiecą, to jednak musi ona mieć w sobie coś wię... {} Recenzja książki W twoją stronę

Podróż po lepsze życie

25.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Prawda jest taka, że jak ludzie się nie zjednoczą, nic udać się nie może. Jak wielu przywódców będzie i każdy swoje będzie stawiał na wierzchu, kraj nigdy wolny się nie stanie”. „Podróż za horyzont” to pierwszy to sagi pt. „Emigranci”. Nie jest to moje pierwsze spotkanie z autorką Sabiną Waszut i muszę przyznać, że z każdą kolejną książką lubi... {} Recenzja książki Emigranci. Podróż za horyzont

Krynolina czy kiecka?

17.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy biorę do ręki książkę Kasi Maludy, wiem czego oczekiwać i zawsze to dostaję. Pięknie opowiedzianą historię, polszczyznę, jakiej już się nie spotyka u współczesnych pisarzy i bohaterów, do których czytelnik się przywiązuje, kibicuje im i utożsamia z ich losami. Do tego dostaniemy dawkę wiedzy historycznej podanej w taki sposób, że przyswajamy... {} Recenzja książki Kiecka i krynolina

ROD Morele, czyli mały kawałek nieba

11.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy można napisać dobrą historię, której akcja rozgrywa się na…. działce??? Drodzy Państwo, oświadczam Wam, że można i że takowa właśnie powstała. Katarzyna Kostołowska, autorka dotąd mi nieznana, teraz wydaje się być mi bardzo bliska. Jeszcze kilka lat wstecz nie byłabym w stanie zrozumieć fascynacji ogrodami, małymi ogródkami czy ogródkami dział... {} Recenzja książki Księga urodzaju. ROD Morele

Jest moc

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy zaczęło być głośno o tym, że Magdalena Witkiewicz pisze thriller, pomyślałam sobie, że to nie może się udać. Ta Magda od moich ulubionych słodkich historii, specjalistka od szczęśliwych zakończeń, które zawsze poprawiają mi nastrój? Nie, na pewno nie da rady! Musiałam jednak przekonać się na własnej skórze. Zakupiłam więc „Wizjer” i zaczęłam... {} Recenzja książki Wizjer

Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego

3.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Bo drużyna nigdy nie jest silniejsza niż jej najsłabszy członek. Ranę odnosi nie jedna osoba, ale cała drużyna […] Jeśli jesteś w niebezpieczeństwie, my też jesteśmy w niebezpieczeństwie. Tak właśnie postępujemy, żeby przeżyć”. „Żelazny wilk” to pierwszy tom serii „Vardari”, nowego uniwersum, pełnego nordyckiego misterium, zagadek, krwi, rodzi... {} Recenzja książki Żelazny Wilk

Tarot, długi, spadek i odnaleziona rodzina

27.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Jedna sroczka smutek wróży, Dwie radości pełne dni, Trzy to dziewczę urodziwe, Cztery – chłopiec ci się śni, Pięć da srebra cały dzbanek, Sześć przyniesie złota moc, Siedem tajemnicę kryje w najstraszniejszą ciemną noc”. „Śmierć Pani Westaway” to kryminał niespieszny, bardzo dopracowany i przemyślany. Czy w związku z tym skradł moje czy... {} Recenzja książki Śmierć pani Westaway

Piękna przygoda

21.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sagę „Siedem sióstr” miałam w planach od wieków, zawsze coś stawało mi na drodze, a to nowa premiera, a to brak nastroju bądź ochota na coś bardziej krwawego, itd., itp. Dopiero wiadomość o śmierci Lucindy Riley zmobilizowała mnie do rozpoczęcia przygody z jej twórczością. Wiedziałam, że będzie to lektura z cyklu miłe, łatwe i przyjemne, w sam raz... {} Recenzja książki Siedem Sióstr

Kwestia winy

20.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam tę serię, zawsze chwaliłam Małgorzatę Rogalę za to, że potrafi w bardzo nietuzinkowy sposób połączyć historię kryminalną z wnikliwą obserwacją rzeczywistości i ważnymi wątkami społecznymi. Tym razem jednak coś nie do końca mi zagrało. Bo niby wszystko tu było. Trup? A jakże, nawet kilka, więc wątek kryminalny odhaczony. Wątek społeczny? ... {} Recenzja książki Kwestia winy

Dama z charakterem

9.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jutro będzie miała premierę książka pt. „Dama z blizną”. Ja mam jej lekturę już za sobą. Jak wypadło spotkanie z autorką wcześniej kompletnie mi nieznaną? Zaczęło się niezbyt dobrze, muszę być szczera. Jednakże Izabela Szylko mnie zaskoczyła. To, co z początku wydawało się być wątkiem przewodnim, mianowicie seryjny morderca zabijający młode kobiet... {} Recenzja książki Dama z blizną

Stambuł w stanie ciekłym

5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jestem zmęczona. Zmęczona nadmiarem smutku nagromadzonym w tej powieści, gdzie żaden z bohaterów nie jest w stanie zaznać prawdziwego szczęścia. Ale jestem również przepełniona nadzieją, że, nawet kiedy nasze życie nie jest takie, jakie byśmy sobie wymarzyli, są na świecie osoby, które staną za nami murem w każdej sytuacji. To przyjaciele, na któr... {} Recenzja książki 10 minut i 38 sekund na tym dziwnym świecie

Ból życia

30.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przemysław Piotrowski kupił mnie swoją „Brudną” trylogią. Teraz zaserwowała nam nową historię, czy równie fascynującą? To zostawię Waszej indywidualnej ocenie. „Krew z krwi” to bardziej thriller psychologiczny niż kryminał. Dostarczył mi emocji zupełnie innego rodzaju niż w przypadku serii o Igorze Brudnym. Tam akcja pędziła na łeb na szyję, by... {} Recenzja książki Krew z krwi

"Gdyby dworzanie zabijali swoich rywali o względy dam, połowa dworu byłaby martwa"

18.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziś swoją premierę ma książka pt. „Ciche wody”. Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Prószyński i S-ka, miałam przyjemność zapoznać się z nią jeszcze przed oficjalną premierą. Muszę szczerze przyznać, że bardzo obawiałam się tej lektury. Nie jestem wielką zwolenniczką ani znawczynią historii, nigdy nie chciało zaiskrzyć między mną a faktami historyczn... {} Recenzja książki Ciche wody

Zabójca spod znaku jaskółki

{} WYBÓR REDAKCJI
15.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli macie ochotę na świetny kryminał, to biegnę z polecajką. „Jaskółki z Czarnobyla” to prawdziwa gratka dla kryminalistów. Fenomenalnie poprowadzona akcja, która będzie was trzymać w napięciu od początku do końca. Świetne kreacje bohaterów i tajemnica sprzed lat dodają smaku tej niesamowitej historii. Vincent V. Severski tak wypowiedział się... {} Recenzja książki Jaskółki z Czarnobyla

Wojenna szkatułka wspomnień

9.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Kołysanka dla Łani” to kolejna książki Ewy Formelli z cyklu Szkatułka wspomnień. Kolejna wzruszająca podróż przez ciężkie wojenne czasy, przeplatana migawkami z teraźniejszości. Współcześnie: Zygmunt, starszy już pan, nie pamięta niczego ze swojej przeszłości. Nie wie nic o swojej rodzinie, nie ma pojęcia, czy jest na tym świecie ktoś, kto ... {} Recenzja książki Kołysanka dla Łani

Ludzi uwierzą w to, na co im pozwolisz

8.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z N A K O M I T A!!! Niezbyt często zdarza się, żebym myślała o książce jeszcze długo po jej przeczytaniu. Ta wniknęła we mnie głęboko, wciąż czai się gdzieś w zakamarkach duszy, drąży tunele w mojej głowie, wywołuje dreszcze i potok myśli. Sabinę Waszut znam i cenię, ale pozycje, które czytałam poprzednio, w żadnym stopniu nie przygotowały... {} Recenzja książki Dobra-noc

Zmory przeszłości

5.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy zaczęłam czytać „Zmorę”, coś wydawało mi się nie tak. Czy to na pewno Małecki? Było, delikatnie mówiąc, trochę nudnawo. Na szczęście nie odłożyłam książki i wytrwale czytałam. I teraz mogę powiedzieć z całą stanowczością: Tak, to pan Małecki! I to w całkiem niezłej formie 😊 Kama Kosowska, dziennikarka z aspiracjami, lecz bez pracy, powrac... {} Recenzja książki Zmora

W poszukiwaniu siebie

2.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie jestem zaskoczona faktem, że książka ta znalazła się na liście bestsellerów New York Timesa. Zasługuje na to z całą pewnością. Jedyne, z czym mam problem to zakwalifikowanie tej lektury do kategorii literatury młodzieżowej. Obawiam się, że do młodych czytelników, szczególnie w czasach wszechogarniającej pogardy, rasizmu, nietolerancji, nie dot... {} Recenzja książki Poradnik dla dżentelmena o występku i cnocie

Ku przestrodze?

24.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sweetfreak to mogę być ja. Sweetfreak to możesz być Ty. To może być nasza siostra, brat, najlepszy przyjaciel, sąsiad zza ściany. To może być ktoś, kogo uraziliście, świadomie, bądź nie, to ktoś, kto poczuł się skrzywdzony, albo ktoś, kto po prostu czerpie przyjemność z krzywdzenia innych. To może być każdy z nas. Myśli, że jest bezkarny, bo przec... {} Recenzja książki Sweetfreak

Literacka uczta

18.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„W dniu, w którym dziadek przewracał w krzakach nad rzeką babkę Garcii, Panchę, dołożył jeszcze jedno ogniwo do łańcucha wydarzeń, które miały nastąpić. Potem wnuk zgwałconej kobiety zrobił to samo z wnuczką gwałciciela i być może za czterdzieści lat mój wnuk przewróci w krzakach nad rzeką jego wnuczkę, i ta historia bólu, krwi i miłości toczyć si... {} Recenzja książki Dom duchów

Panie Ćwiek, trafił mnie Pan!

10.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Panie Ćwiek, nie będę ukrywać, trafił mnie Pan. Prosto w splot! Przekonał mnie Pan swoją historią, wciągnął w sam jej środek i nie wypuścił aż do ostatniej przeczytanej strony. A i nawet wtedy Drelich nie opuścił mojej głowy. „Drelich. Prosto w splot” należy do gatunku nieodkładalnych. Zaczynasz i nie wiedząc kiedy, nie wiedząc jak, historia zmie... {} Recenzja książki Drelich. Prosto w splot

Romans z pazurem

19.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Romans historyczny to gatunek, po który ostatnio sięgam jakby częściej i z większą ochotą. Taką mam dziwną potrzebę, spowodowaną chyba natłokiem pracy, stresu, pandemią itd. Dobrze napisany romans sprawia, że moja głowa się relaksuje, nie myślę o kłopotach i po prostu świetnie się bawię. W przypadku tej książki, a mowa o „Mój książę”, muszę przyzn... {} Recenzja książki Mój książę

Nowy Doktor House?

17.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dostałam do ręki tekst, który jest podstawą filmu pod tytułem „Final Diagnosis” – Ostateczna diagnoza. Film kręcony jest w Polsce, a premiera, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będzie miała miejsce w drugiej połowie tego roku. @Link tu możecie podejrzeć, o co chodzi. Co do tekstu, nie jest to książka jako taka, ale będąc o tym fakcie uprze... {} Recenzja książki Ostateczna diagnoza

„Nie ma żadnego „ja”, jest tylko „my”!

15.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Nie ma żadnego „ja”, jest tylko „my”! „Willa z lasu” to opowieść, która mnie uwiodła, rzecz, której nie zapomnę, i która stanie na półce ULUBIONE. To była cudowna przygoda, pełna radości, smutku, łez, chwil zwątpienia, by zaraz potem nadeszła nadzieja. To opowieść o miłości, przyjaźni, wytrwałości, więziach rodzinnych, tradycji i wewnętrznej sil... {} Recenzja książki Willa, dziewczyna z lasu

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe