Avatar @Zaneta

Żaneta

@Zaneta
15 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 7 dni temu.
{} zanetajuszkiewicz
{} Napisz wiadomość
15 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 7 dni temu.

Recenzje książek

271 recenzji, w tym 59 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Znajdź swój rytm

28.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zaplanuj czas dla siebie. Podręcznik Ci w tym pomoże. W zabieganym świecie, pełnym technologii i konfliktów, trudno znaleźć czas i oczyścić umysł. Nie można jednak bagatelizować tego aspektu naszego życia. Dbanie o siebie jest ważne i powinniśmy robić to codziennie. Jeśli nie będziemy tego robić, nasz organizm wkrótce zacznie wysyłać niepokojąc... {} Recenzja książki Ajurweda. Podręcznik dbania o siebie

Wiem o Tobie wszystko

23.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marcel Moss powraca w mocnym thrillerze. Szokuje i przeraża. Wracamy do liceum Freuda, po śmierci Alana nic już nie może być takie samo. Marcel Moss po raz kolejny porusza problemy dotyczące młodych ludzi. Okazuje się, że mogą być one naprawdę przerażające. Wydawnictwo Filia przerazi nas tego lata nie na żarty. Książka jest tak wspaniała i wci... {} Recenzja książki Nie wiesz nic

Miło i przyjemnie

20.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami dobrze się oderwać od szarości dnia. I trochę pomarzyć. Mój urlop nie wygląda dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam. Nie mogę odpocząć, więc uciekam w książki. Miałam ochotę na coś przyjemnego i lekkiego, a że Czwarta Strona uraczyła mnie egzemplarzem jednej z ostatnich powieści Agaty Przybyłek, miałam taką publikację pod ręką. „Od pi... {} Recenzja książki Od pierwszych słów

Orwell wiecznie żywy

18.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam się w nim zaczytywać. Ale nie cierpię, że miał rację. George Orwell to wybitny pisarz, publicysta i obserwator rzeczywistości, a także momentami bezlitosny krytyk. Dla mnie szczególnie bliski ze względu na Jewgienija Zamjatina. Jest coś niesamowitego w tym, że właśnie teraz wznawiane i wydawane na nowo są słowa naszego antyutopijne... {} Recenzja książki Czy naprawdę schamieliśmy?

Wiosna pachnie jak irlandzka whisky

16.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przez śnieg przebijają się nie tylko pierwiosnki. „Czy ten zegar się popsuł? Czy jedna minuta może trwać tak długo?” Zakochałam się w okładce przypominającej lekką akwarelę. Kocham też wiosnę, chociaż jest zimno i nieprzewidywalnie. To pora roku, w której wszystko budzi się do życia, a miłość czuć w powietrzu. Jest w niej coś mistycznego.... {} Recenzja książki Wiosna

To tylko złudzenie

14.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O uczuciu, które zaślepia wszystko wokół. Nicola Rayner i jej „Złudzenie” od wydawnictwa W.A.B. to pierwsza powieść, która towarzyszyła mi na początku lipca, gdy moje „wakacje” na dobre się rozpoczęły. Wreszcie mogłam odetchnąć od natłoku obowiązków i zamiast odespać noc – poczytać. Nie miałam wielkich oczekiwań co do tej książki, ale miło s... {} Recenzja książki Złudzenie

Wstrząsające historie

11.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytałam o mordercach i psychopatach. Ale nie o takich kobietach. Okazuje się, że kryją w sobie tak samo dużo zła. Nahlah Saimeh jest psychiatrą sądowym z ogromnym doświadczeniem, a jednak i naszą autorkę potrafi jeszcze coś szokować. Ciekawe są fakty, które poznajemy już na początku książki. Kobiety najczęściej zabijają i krzywdzą swoich blis... {} Recenzja książki Morderczynie i psychopatki

Czasami wolę książki od ludzi

10.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tak rzekła Odile, gdy zapytano ją o bibliotekę. Zgadzam się z nią całkowicie. Odile to paryżanka zakochana w książkach. I chociaż rodzice mieli dla niej zupełnie inny plan na życie, sama zdecydowała i stała się niezależna. Spotykamy ją w momencie, gdy otrzymuje wymarzoną pracę w bibliotece i recytuje numery poszczególnych działów według klas... {} Recenzja książki Bibliotekarka z Paryża

Najważniejsze pytanie

9.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak wszechświat wyszedł z mroku, czyli o naszych początkach. Nie wierzę w anioły i demony. Nie wierzę w powstanie świata w siedem dni, ale bardzo jestem ciekawa, jak to wszystko powstało. „Pierwsze światło” to nie tylko książka o astronomii, ale także o najważniejszych pytaniach egzystencjalnych. Emma Chapman to niezwykły naukowiec, o ogromn... {} Recenzja książki Pierwsze światło. Jak Wszechświat wyszedł z mroku

Mamy tylko siebie

8.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

I to naprawdę wystarczy. Znakomita książka o niewierze. „Kto potrzebuje wymyślonych opowieści, skoro rzeczywistość jest tak cudowna?” Oblano mnie zimną wodą, wciśnięto do ust andruty (i to bez cynamonu!). Nie miałam wyboru, ale wiedziałam, że chcę go dla mojej córki. Sama wybierze. Może wierzyć w co chce. Mam nadzieję, że przede wszystkim... {} Recenzja książki Boga przecież nie ma!

Mała wielka sztuka

6.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Francisco de Goya y Lucientes – wybitny malarz dworu Karola IV. Postać nietuzinkowa, w swoich dziełach malarskich podejmował tematy polityczne, społeczne, ale także potrafił się zadumać nad kondycją człowieka, dostrzegając także jego mroczniejsze, okrutniejsze oblicze. Wydawnictwo BOSZ przygotowało ciekawą serię niewielkich książek – „MALARSTWO... {} Recenzja książki Francisco de Goya y Lucientes. Malarstwo światowe

Ciało średniowieczne

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ile jest książek o średniowieczu? Na pewno o jedną więcej. I to nie byle jaką. Seria ZROZUM od Wydawnictwa Poznańskiego chyba nie przestanie mnie zaskakiwać. Rozrasta się w niesamowitym tempie i za każdym razem dostarcza niesamowitych wrażeń czytelniczych. „Jeździec bez głowy” Jacka Hartnella opowiada o średniowieczu – w przystępny i zabawny... {} Recenzja książki Jeździec bez głowy. Co o ciele wiedzieli ludzie średniowiecza?

ASTROHAJ!

2.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ruszamy w międzygalaktyczną podróż naukową. Czasami z chęcią wpakowałabym się do rakiety i uciekła z tego owładniętego obłędem świata. Jak wygląda „typowe” miejsce we wszechświecie? Prawdopodobnie nic w nim nie ma. Brzmi idealnie. A więc ruszajmy! Nawet, jeśli jest to tylko chwilowa euforia i ucieczka, po której mocno uderza się głową o ziemię... {} Recenzja książki Astrohaj. Jak dotknąć kosmicznego pyłu?

Obejrzyj i przeczytaj

30.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dżentelmen. Włamywacz. Trzeba go poznać. I pokochać. Zaczęłam w nieco innej kolejności. Najpierw był serial na Netflixie, który wciągnął mnie i mojego męża, choć nie byliśmy całkiem przekonani. Gdy usłyszałam o wydaniu klasycznej powieści Maurice’a Leblanca, wiedziałam, że muszę ją mieć! Wydawnictwo ZYSK, jak zwykle, urzeka wspaniałą oprawą.... {} Recenzja książki Arsène Lupin, dżentelmen - włamywacz

Ruszamy na księżyc!

27.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stephen i Lucy Hawking piszą książkę. To trzeba przeczytać. Jeden z najwybitniejszych fizyków teoretycznych, twórca ważnych teorii i postać, która na stałe zapisała się w światowej nauce. To jeden z autorów, a druga – jego utalentowana córka – Lucy Hawking. Pisarka, dziennikarka i autorka książek dla dzieci. Wydawnictwo Zysk tym razem zdecyd... {} Recenzja książki George i błękitny księżyc

Musisz ich poznać!

26.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Krystyna Skarbek i Mieczysław Bekker – znasz ich? Powinnaś, powinieneś! Wydawnictwo Czarna Owca publikuje bardzo ciekawą serię o niezwykłych bohaterach – „Oni zmienili świat” to ilustrowane opowieści o prawdziwych osobach, które robiły w życiu ciekawe rzeczy i zapisały się na kartach historii. Agnieszka Ludwig-Słomczyńska potrafi opowiadać w... {} Recenzja książki Krystyna Skarbek

Ivar powraca

25.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rezolutny chłopiec tym razem spotyka pteranodona. Przygody Ivara zawsze są pełne emocji, tajemnicy i jednocześnie niosą ze sobą dawkę wiedzy. Tym razem chłopiec spotyka na swojej drodze niezwykłe stworzenie – pteranodona. Wcześniej nie słyszałam nawet takiej nazwy, więc i ja mogę się czegoś jeszcze nauczyć, zanim zacznę czytać tę serię z moj... {} Recenzja książki Ivar buduje dom dla pteranodona

Tylko dla dziewczyn

24.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O trudnych sprawach w bardzo przystępny sposób. Dojrzewanie to bardzo trudny moment w życiu każdego młodego człowieka, zwłaszcza dla dziewczynki. Sama pamiętam, z jak wielką burzą hormonów się zmagałam. Na szczęście od tamtych czasów wiele się zmieniło. Dzisiaj każda nastolatka powinna wiedzieć, że w tym trudnym momencie nie jest sama. Norwe... {} Recenzja książki Dziewczyńskie sprawy

Młodzi, piękni, uzależnieni

23.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rozkojarzeni, zdziwieni, zmęczeni – oto młodzi uzależnieni od gier komputerowych. Przysypianie na lekcji, rysowanie postaci z gier komputerowych, rozmowy kręcące się wokół gierek… Ich świat jest wirtualny, a z tym rzeczywistym mają ogromny problem. Widziałam to w praktyce, ale zaledwie w niewielkiej skali, tymczasem po nauce online, problem ... {} Recenzja książki Jak nie zgubić dziecka w sieci

Autor "Marsjanina" powraca

22.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Odlatujemy w przestrzeń kosmiczną. Andy Weir to autor słynnego „Marsjanina”, którego ekranizację mogliśmy nie tak dawno temu podziwiać. Film wzbudził zarówno zachwyty, jak i kontrowersje. Tym razem autor powraca z „Projektem Hail Mary” – ciekawą opowieścią science-fiction od wydawnictwa MUZA. Tej premiery nie można było przegapić. Na pocz... {} Recenzja książki Projekt Hail Mary

W las!

21.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak się uspokoić? I zacząć żyć? Idź do lasu - tam znajdziesz odpowiedź. Stres, zdenerwowanie, napięcie – to nasza codzienność we współczesnym świecie. Żyjemy szybko, śpimy mało. Nasza dieta często pozostawia wiele do życzenia. Zapominamy o tym, by zwolnić, złapać oddech i zrobić coś dla siebie. Gdy zobaczyłam książkę „Nerwy w las” Katarzyny ... {} Recenzja książki Nerwy w las

Rozpalamy zmysły

17.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Usiądź wygodnie, weź książkę i odpocznij. Rozkoszuj się latem. Czasami chodzi tylko o to – by się zrelaksować i zapomnieć o szarości, chropowatości i kolcach dnia codziennego. Czasami potrzeba takiej bajki, młodych i pięknych ludzi, odrobiny szaleństwa i wiary w to, że może zdarzyć się coś niezwykłego. „Zmysły” Ilony Gołębiewskiej to książka... {} Recenzja książki Zmysły

Gdy nadlatuje kruk

13.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Strzeż się. Doszło do zbrodni. Zaginęło małe dziecko. Sen śniony w ciepłej pościeli. Delikatna dłoń ukochanego. Miarowy oddech synka. Bezpieczny, idealny dom. Ale jest tak jedynie do świtu. O poranku życie Poli całkowicie się zmienia. Gdy odbiera telefon z przychodni, w której mieli zjawić się jej mąż i syn, wie już, że wydarzyło się coś str... {} Recenzja książki Topieliska

Myślenie binarne

8.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy świat rzeczywiście jest tylko czarno-biały? Kiedyś myślenie czarno-białe pomagało ludziom. Nasi przodkowie, w świecie pełnym zagrożeń dla ich życia, musieli szybko decydować: walczyć czy uciekać. Dzisiejszy świat wygląda zupełnie inaczej, ale atawistyczne odruchy nadal tkwią w nas gdzieś głęboko i w pewnych sytuacjach stanowią problem. K... {} Recenzja książki Myślenie czarno-białe

No stress

7.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Just take a breath and relax. Jak zapomnieć o stresie i żyć swoim życiem? Jak to jest, gdy żyje się bez stresu? Nie pamiętam, nie wiem. Od zawsze mi towarzyszył. Pewnie, jak większości ludzi. Stresujemy się najpierw w szkole, potem w pracy, przed egzaminami, rozmowami, w miłości i nienawiści. Sami sobie wymyślamy mroczne scenariusze. Stres j... {} Recenzja książki Jak uwolnic się od stresu

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe