Avatar @Zaneta

Żaneta

@Zaneta
6 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 13 godzin temu.
{} zanetajuszkiewicz
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 13 godzin temu.

Recenzje książek

67 recenzji, w tym 19 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Zostawił we mnie ślad

19.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Uśpiona w ramionach mroku szosa…” i ja, niesiona kolejnymi słowami Przemysława Żarskiego – zapominająca o całym świecie. Towarzyszył mi w mgliste poranki, w zaspane weekendy, o szóstej rano, gdy miasto wygląda jak po apokalipsie. Nikt nie chce wyściubić nosa zza drzwi, a ja… ja chcę. Nie napiszę, że muszę. Bo muszę tylko umrzeć. Nic poza tym. ... {} Recenzja książki Ślad

Czy przemoc może być ładna?

WYBÓR REDAKCJI
17.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ciiii… o tym się nie mówi! Czy aby na pewno? W jaki sposób powiedzieć dziecku o przemocy? I nie czuć skrępowania? Szwedzi mają na to swój sposób. Pernilla Stalfelt to znana szwedzka pisarka i ilustratorka. Wyróżnia się tym, że stara się objaśniać dzieciom trudne pojęcia. Nakładem wydawnictwa @Link ukazały się trzy kolejne publikacje: „Mała książ... {} Recenzja książki Mała książka o przemocy

Kupa to normalna sprawa!

17.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ciiii… o tym się nie mówi! Czy aby na pewno? W jaki sposób powiedzieć dziecku o zwykłej kupie? I nie czuć skrępowania? Szwedzi mają na to swój sposób. Pernilla Stalfelt to znana szwedzka pisarka i ilustratorka. Wyróżnia się tym, że stara się objaśniać dzieciom trudne pojęcia. Nakładem wydawnictwa @Link ukazały się trzy kolejne publikacje: „Ma... {} Recenzja książki Mała książka o kupie

Tematy tabu i dzieci

17.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ciiii… o tym się nie mówi! Czy aby na pewno? W jaki sposób powiedzieć dziecku o śmierci? I nie czuć skrępowania? Szwedzi mają na to swój sposób. Pernilla Stalfelt to znana szwedzka pisarka i ilustratorka. Wyróżnia się tym, że stara się objaśniać dzieciom trudne pojęcia. Nakładem wydawnictwa @Link ukazały się trzy kolejne publikacje: „Mała ksi... {} Recenzja książki Mała książka o śmierci

Kto tu jest szalony?

12.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ian i Maddie to małżeństwo, które nie funkcjonuje normalnie. Każde z nich jest zaburzone. Łączy ich nie tylko miłość, ale i mroczna strona osobowości. Chyba pierwszy raz piszę recenzję „na gorąco”, tuż po przeczytaniu książki. „Piękne zło” od wydawnictwa @Link zachwyca okładką, opisem i hasłami, a w środku kryje się jeszcze ciekawsza treść. Tak... {} Recenzja książki Piękne zło

Nigdy jej nie zdobędziesz

12.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Felicja jest piękna i bezwzględna. Pełno w niej sprzeczności. Ruszam z nią w podróż. I już wiem, że będzie niezwykle ekscytująca. „Czas burz” od wydawnictwa @Link to pierwsza część sagi bestsellerowej pisarki Charlotte Link. Wyruszyłam w podróż z Felicją po niezwykłych czasach. Zaczynamy jeszcze przed pierwszą wojną światową, gdy życie wydaje s... {} Recenzja książki Czas burz

Hormony nie wiedzą co to równouprawnienie

WYBÓR REDAKCJI
11.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dlaczego tak się dzieje, że nasz organizm zaczyna sam siebie atakować? Choroby autoimmunologiczne stają się coraz częstszym zjawiskiem. I coraz trudniej sobie z nimi poradzić. Książka "Tajemnice odporności" stara się wyjaśnić przyczyny takiego stanu rzeczy i wprowadza nas w tajemniczy świat ludzkiego organizmu. Bardzo ciekawe są już same postaci ... {} Recenzja książki Tajemnice odporności

Droga do Nibbany

9.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie jestem religijna, ale gdybym była, wybrałabym buddyzm. Z chęcią sięgnęłam zatem do historii Buddy i zanurzyłam się w mistycyzm. Wydaje się, że poglądy buddyjskie są bardzo współczesne, a jednak wszystko zaczęło się przecież około V wieku przed naszą erą. W buddyzmie, w przeciwieństwie do innych religii, nie ufa się ślepo autorytetom. Chocia... {} Recenzja książki Budda. Portret człowieka przebudzonego

Umysł nieuleczalny

WYBÓR REDAKCJI
9.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chce pisać, pisać, pisać… nieszczęśliwie zakochana, niepasująca do rzeczywistości, udaje się do szpitala psychiatrycznego. I czuje się tu całkiem nieźle. Christine Lavant to kontrowersyjna i bardzo ciekawa postać. Borykała się z depresją, miała próbę samobójczą i pisała. Na własne życzenie pojawiła się w szpitalu psychiatrycznym, a jednak ks... {} Recenzja książki Zapiski z domu wariatów

Nic o mnie nie wiesz

WYBÓR REDAKCJI
9.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tajemnice, sekrety, mroczna strona. Choć żyjemy razem od wielu lat, nigdy do końca nie wiemy, co kryje się w umyśle naszej drugiej połówki. Jak dobrze znasz swoją ukochaną/ukochanego? Niektórzy mają niemalże stuprocentową pewność, inni nieustannie coś podejrzewają. Cóż może być gorszego od rzeczywistości w związku dwojga ludzi? Ich wyobrażenia.... {} Recenzja książki Nic o mnie nie wiesz

Usłysz głos przeszłości

5.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zabieram Was na spacer po Warszawie. Dobrze się przygotujcie, bo będzie to podróż w czasie. Przeżyjemy miłość, rozstania i prawdziwe piekło. Urokliwe uliczki, do których dzisiaj wzdycha się tęsknie, wpatrując się w stare fotografie. Piękne kamienice, uliczny gwar, dorożki… cwaniaczek z pętkami kiełbasy i słoniny pod płaszczem, handlarze i kiesz... {} Recenzja książki Głos przeszłości

Final Diagnosis - to dopiero początek!

3.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytanie obcojęzycznej literatury to dobry pomysł na szlifowanie swoich umiejętności językowych. A jeśli trafi się dobra lekturę, to dodatkowo zyskujemy odrobinę duchowych przeżyć. Czy „Final Diagnosis: No Scecond Chances” jest dobrą propozycją książkowy wieczór. Angielskojęzyczna książka zwróciła moją uwagę, gdy polskie media zaczęły rozpisywa... {} Recenzja książki Final Diagnosis: No Second Chances: A Medical Drama Thriller

W hiszpańskim słońcu

2.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W deszczowy dzień przeniosłam się do Hiszpanii, ale nie takiej stricte turystycznej. Zapuściłam się w jej mniej znane zakamarki. Joanna Lessnau w „Oswoić Hiszpanię” przybliża nam ten niezwykły kraj poprzez swoje prywatne opowieści z czterech podróży. Zaczyna się niewinnie – od pierwszej podróży, która wywoływała ogromne emocje. Przypomniała mi ... {} Recenzja książki Oswoić Hiszpanię

Wolność - koniec i kropka

30.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tkwi w nas pierwotny „zew plemienia”. Nieustannie walczymy o wolność i bardzo łatwo ją oddajemy. Mario Vargas Llosa w swej najnowszej książce porusza jakże aktualny temat dotyczący naszej egzystencji. Jak sam wskazuje, książka jest jego filozoficzną autobiografią. Czytelnik, wyruszając w tę intelektualną przygodę, ma do czynienia z przedstawieni... {} Recenzja książki Zew plemienia

Odejść czy zostać?

29.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oto jest pytanie. Ewa Z. stara się znaleźć odpowiedzi na pytania od wieków dręczące… singli i pary. Podchodziłam do tej książki bardzo sceptycznie. Nie ukrywam, że brak pełnego, prawdziwego imienia i nazwiska autora jest dość niepokojący. O ile w przypadku thrillerów czy innych fikcyjnych opowieści może to być atut, o tyle w poradniku psycholog... {} Recenzja książki Jak na co dzień budować szczęśliwą relację z partnerem. Krótka recepta na udany związek

Lot w labiryncie

WYBÓR REDAKCJI
25.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zapnijcie dobrze pasy. Rozwijamy sporą prędkość. Będzie kołowanie i turbulencje. I ktoś może ucierpieć. Nie będzie bezpiecznego lądowania. Zaczynając lekturę „Kroku trzeciego” Bartosza Szczygielskiego myślałam, że to kolejny małżeński thriller, ale z jakże atrakcyjną wizualnie okładką. To jednak nie jest „kolejny”, ale zupełnie inny thriller. Duż... {} Recenzja książki Krok trzeci

Z wizytą w wiosce kłamców

WYBÓR REDAKCJI
14.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Potomkowie strzyg i więźniów. Na końcu świata, wśród mroku i sekretów żyje niewielka społeczność, która skrywa straszną tajemnicę. Do wioski kłamców wyruszyłam z samego rana, a jednak było tam dość ponuro. Za oknem mgła, a i w książce dużo niejasności i intryg. Sama nie wiem, kiedy nadszedł wieczór, a ja już na dobre przepadłam. Wioska kłamców... {} Recenzja książki Wioska kłamców

Wolność należy do Ciebie

WYBÓR REDAKCJI
7.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mamy ją tak długo, jak sami na to pozwalamy. Wolność tkwi w naszych umysłach. Jest ulotna, bywa tak, że sami ją tracimy. Bardzo łatwo. Antyutopia to mój ulubiony gatunek. Z wypiekami na twarzy pochłaniałam kolejne strony „Magazynu” Roba Harta, mając w głowie moje doświadczenie czytelnicze w tym zakresie. Nie mogę tutaj nie wspomnieć o Jewgieni... {} Recenzja książki Magazyn

Apokalipsa na początek roku

WYBÓR REDAKCJI
4.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwszego stycznia świat wygląda jak po apokalipsie. W takim nastroju zaczęłam czytać thriller „Ostatni” Hanny Jameson . Ta doskonała publikacja pochodzi od Wydawnictwa Czarna Owca. Przerażająco dobra lektura. Jakoś tak się dzieje, że zawsze na początku roku czytam o końcu świata. I zawsze pierwszego stycznia mam wrażenie, że świat się sko... {} Recenzja książki Ostatni

Patchworkowo na wesoło

WYBÓR REDAKCJI
2.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Święta z byłym, byłą i obecną, obecnym? A do tego z dzieckiem i gigantycznym królikiem… Czy to może się udać? Musi ktoś ucierpieć. Nie ma innej możliwości. I już od początku książki o tym wiemy. Zdarzył się wypadek, ale narracja wraca do początków, gdy jeszcze pomysł nie wydawał się aż tak zły… Matt i Claire są rozwiedzeni, mają córkę Scarl... {} Recenzja książki Gorączka świątecznej nocy

Powtórka z literatury w luźnej formie

29.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka "Czytaj jak profesor" w przystępny sposób przedstawia archetypy, motywy i wątki, które w literaturze powtarzają się od zarania dziejów. Autor tej publikacji to uznany profesor, który posiada ogromne doświadczenie w nauczaniu literatury. Ma styczność ze studentami, ale wielką frajdą jest dla niego również obcowanie z licealistami - czytelni... {} Recenzja książki Czytaj jak profesor

Nieznośna niemożność porozumienia

28.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bliskość nie gwarantuje zrozumienia. Często wywołuje za to poważne spięcia. Aż iskrzy. Niesamowicie mocno. „Najlepiej dla wszystkich” Petry Soukopovej to opowieść o relacjach rodzinnych, które zawsze są trudne, chociaż na zewnątrz może się wydawać, że wszystko jest w porządku. Hana, jej mama Eva i syn Victor to trójkąt relacji, w których nieus... {} Recenzja książki Najlepiej dla wszystkich

Idę w mrok. Za nim

25.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak dobrze można poznać drugą osobę? Wydaje się, że wszystko o sobie wiecie. A jednak, każdy może skrywać tajemnicę, nawet ukochany może być mordercą. Nie czytałam wcześniej książek Katarzyny Bondy. Ale gdy na rynku wydawniczym pojawiła się „Miłość leczy rany”, trochę zaczęła mnie kusić. Dzięki uprzejmości wydawnictwa MUZA, mogłam po nią sięgn... {} Recenzja książki Miłość leczy rany

Rzeźnia i Salinger - takie rzeczy tylko w Polsce

WYBÓR REDAKCJI
23.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nawet tak mało fascynujący obiekt jak rzeźnia niekoniecznie musi wyglądać jak pudło oklejone reklamami" – pisze o bydgoskim zabytku Grzegorz Senderecki. W I tomie „Przewodnika po Polsce z filozofią w tle” zabiera nas do Wielkopolski i Kujaw, oferując zupełnie nowe spojrzenie na miejsca i ludzi związanych z tą częścią Europy. Niezwykła podróż po... {} Recenzja książki Przewodnik po Polsce z filozofią w tle. Tom I Wielkopolska i Kujawy

Nie tylko krasnale

WYBÓR REDAKCJI
20.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Robiliście sobie zdjęcia z krasnalami we Wrocławiu? Jeśli myślicie, że o Dolnym Śląsku i jego atrakcjach wiecie już wszystko, to bardzo się mylicie. Udowodni to w dobitny sposób Grzegorz Senderecki, którego przewodnik pokazuje, że zwiedzanie jakiegokolwiek skrawka świata wymaga większej zadumy i bardziej szerszego spojrzenia niż tylko stwierdz... {} Recenzja książki Przewodnik po Polsce z filozofią w tle. Tom II Dolny Śląsk

{}