Avatar @_sapphiresoul

Kinga Buczyńska

@_sapphiresoul
21 obserwujących. 110 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.
{} _sapphiresoul
{} Napisz wiadomość
21 obserwujących.
110 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.

Recenzje książek

25 recenzji, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

Srebrzysty blask

24.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Srebrzysty blask" jest rezultatem zainteresowań autorki życiem codziennym ludzi antyku, filozofią epikurejską oraz starożytną poezją. Szczerze powiedziawszy po przeczytaniu opisu pomyślałam sobie, że tak, to będzie książka idealna dla mnie. Starożytny Rzym, tajemnice, nagłe zaginięcie i zagadka do rozwiązania. Jednak już po pierwszych stronach p... {} Recenzja książki Srebrzysty blask

Być kobietą

24.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ewa Danuta Białek jest autorką 52 książek oraz ponad 70 artykułów naukowych, dotyczących zastosowań psychosyntezy zarówno w promocji zdrowia indywidualnego, rozwoju duchowego i prowadzenia firmy “jutra”. Tworzone ponad 18 lat nowatorskie programy, poradniki edukacyjne, jak i książki znalazły swój oddźwięk w wielu środowiskach, w tym szkolnych jak ... {} Recenzja książki Być kobietą czyli instrukcja obsługi siebie

Ognie niebios

10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Ognie Niebios” to piąty tom cyklu “Koła Czasu”, który pokochało miliony czytelników na całym świecie. Niewątpliwie książki tworzone w latach dziewięćdziesiątych są nadal odkrywane i uwielbiane. Porównywane do chociażby “Władcy Pierścieni” zyskały niemałą sławę w fantastyce i zajęły swoje miejsce. Piąty tom skupia się w dużej mierze na losach... {} Recenzja książki Ognie niebios

Porzuć swoje poglądy...

{} WYBÓR REDAKCJI
13.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Opowieści Belzebuba dla wnuka” to zaledwie pierwsza z trzech części cyklu książek Gieorgija Iwanowicza Gurdżijewa. Autor, po latach swoich podróży i wypadku samochodowym, postanowił zebrać swoje nauki i przemyślenia w jedną, spójną całość. Stworzył dzieło, które miało być ogólnodostępne i dotrzeć do ludzi na całym świecie. Pierwsza książka m... {} Recenzja książki Opowieści Belzebuba dla wnuka

"Zanim zgaśnie światło"

19.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po przeczytaniu opisu pomyślałam sobie, że może to być świetna książka i zarazem intrygująca. Tymczasem po lekturze jestem trochę zmieszana, gdyż do końca nie wiem o czym ona jest i co chce przekazać. Zacznę od tego, że pierwszą moją myślą było, że jest to historia o hazardzie, graniu w pokera, emocjach i różnych tajemnicach z tym związanych. Jed... {} Recenzja książki Zanim zgaśnie światło

"Solaris"

15.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,Los jednego człowieka znaczyć może wiele, los kilkuset trudno jest objąć, ale dzieje tysiąca, miliona nie znaczą w gruncie rzeczy nic.” Gdy sięgałam po ,,Solaris”, podchodziłam do niej dość sceptycznie, ogólnie rzecz biorąc gatunek science fiction nie jest moim ulubionym gatunkiem. Jednak w trakcie jak i po przeczytaniu tej pozycji, nabrała... {} Recenzja książki Solaris

Hołd dla tych, które dają życie

17.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Istnieje tylko miłość. Tylko prawda. I to jest moje." Japonia, rok 1957. Są to czasy powojenne, okres rosnącego rozkwitu gospodarczego i ekonomicznego. Poznajemy ten kraj i mieszkańców z głęboko zakorzenionymi tradycjami i rytuałami, których usilnie się trzymają. Kobiety uczone są do roli żon i matek. Od lat przygotowują się do zamążpójścia, ... {} Recenzja książki Kobieta w białym kimonie

"Żeby zrozumieć, trzeba stawać się"

28.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ile listów, ile rozstań, ciężkich godzin w miastach wielu? I znów upór, żeby powstać i znów iść, i dojść do celu." - fragment pieśni Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego Marek Kamiński stworzył książkę, opierając się na swoim własnym doświadczeniu jakim jest podróż na biegun północny. Ta wędrówka dała mu wiele lekcji, nauczyła wytrwałości, pewne... {} Recenzja książki Power4change. Sztuka osiągania celów

Gambit królowej

25.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedyś próbowałam grać w szachy na komputerze, jednak wydawało mi się to zbyt trudne i skomplikowane. Jedyną grą w jaką grywałam najczęściej i najchętniej były karty. Czytając "Gambit królowej" pojawia się ogromna chęć sięgnięcia po szachownicę, zainstalowaniu aplikacji na telefon czy włączeniu jej na pc. Nic dziwnego, że ekranizacja Netflixa zdo... {} Recenzja książki Gambit królowej

"Kwiaty na poddaszu"

22.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Kwiaty na poddaszu" Virginii C. Andrews to książka, która sprzedała się w ponad 40 milionach egzemplarzy. Nic dziwnego, że historia rodziny Dollangangerów chwyciła ludzi za serca na całym świecie i niewątpliwie chwyta do dziś. Doczekała się również swojej ekranizacji w 1987 oraz w 2014 roku. Mamy tutaj rodzinę, która jest nazywana "drezdeńskimi... {} Recenzja książki Kwiaty na poddaszu

"Pan Zło"

15.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Pan Zło"* to książka polskiego autora Michała Długi. Po przeczytaniu opisu nigdy nie będziecie w stanie odgadnąć o czym będzie ta lektura. Sama nie spodziewałam się takiego zderzenia z moimi wyobrażeniami i tym o czym faktycznie jest. Zacznę od tego, że nie jest ona podzielona na rozdziały co trochę mnie do niej zraziło, bo preferuję gdy książk... {} Recenzja książki Pan Zło

"Dwór cierni i róż"

7.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzisiaj przychodzę do was z recenzją pierwszego tomu serii Sarah J. Maas "Dwór Cierni i Róż" 🥀 Muszę się przyznać, że gdy zaczęłam ją czytać zdałam sobie sprawę, że stęskniłam się za tą autorką. Uwielbiam całą serię "Szklanego tronu". A gdy tylko zetknęłam się z opinią, że dwory są lepsze od tronów to nie mogłam przejść obojętnie i nie przeczyta... {} Recenzja książki Dwór cierni i róż

"Złe miejsce"

6.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zły czas" to książka polskiej autorki Katarzyny Nowakowskiej. Drugi tom serii "Niebezpieczni mężczyźni". Kontynuacja losów Blaire, która zostaje znaleziona na wysypisku śmieci. Po paru miesiącach po jej zniknięciu stara się wrócić do rzeczywistości. Jednak jej życie nigdy nie będzie takie samo i musi stawić czoła nadchodzącym wydarzeniom. Jest to... {} Recenzja książki Zły czas

Rozmowy z seryjnymi morderczyniami

15.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzisiaj przychodzę z recenzją kolejnej książki Christophera Berry- Dee. Tym razem autor skupił się na płci pięknej. Za ten egzemplarz dziękuję bardzo @wydawnictwoczarnaowca ❤ "Rozmowy z seryjnymi morderczyniami" przybliżają nam historie jednych z najbardziej niebezpiecznych kobiet na świecie, które na swoim koncie miały niejedno morderstwo. Auto... {} Recenzja książki Rozmowy z seryjnymi morderczyniami

Przysięga Pięciu

15.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miałam ogromną przyjemność dostać egzemplarz tej książki od samego autora. Jest to jego pierwsza, wydana powieść. Po zapoznaniu się z opisem miałam przeczucie, że ta książka może mi się spodobać. Jednak przeczucie mnie zawiodło. Hmm, mam ogromną nadzieję, że sam autor się na mnie nie pogniewa 😣 ale książka nie wpadła w mój gust czytelniczy. Uważa... {} Recenzja książki Przysięga Pięciu

Wojna makowa

14.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy pierwszy raz spojrzałam na okładkę przed oczami miałam "Mulan". To jeszcze bardziej skłoniło mnie do sięgnięcia i kupno tej pozycji. Mam jeszcze mieszane uczucia co do zakończenia, które było tak dynamiczne i niespodziewane dla mnie, że zaczęłam się głębiej zastanawiać nad jego sensem. I jeszcze bardziej pragnę sięgnąć po drugą część. Przyzn... {} Recenzja książki Wojna Makowa

Cordelia

14.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę przyznać, że pierwszy raz zetknęłam się z twórczością Winstona Grahama. Jak dotąd nie oglądałam nawet i nie czytałam "Poldarku", dlatego ta książka była pewnego rodzaju dla mnie odkryciem. Jest to powieść wiktoriańska, która idealnie wpasowała się w mój gust czytelniczy. Od pierwszych stron wiedziałam, że to jest to i nie mogłam się od niej... {} Recenzja książki Cordelia

Jomswiking. Czas ognia i żelaza

14.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po obejrzeniu "Wikingów" nabrałam chęci do przeczytania książki w podobnych klimatach. Padło więc na "Jomswiking". Jest to dość gruba pozycja, licząca prawie 700 stron i muszę przyznać, że mimo iż to nie jest dla mnie problem to przeczytanie tej książki trochę czasu mi zajęło. Poznajemy historię nastoletniego Torsteina, który zostaje zabrany z r... {} Recenzja książki Jomswiking. Czas ognia i żelaza

Detoks

27.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno mnie nie było, ale jak już pisałam dopadła mnie blokada czytelnicza, która powoli ustępuje. Skończyłam ostatnio "Detoks" Krzysztofa Domaradzkiego. . I przez to, że ta blokada nałożyła się w czasie z czytaniem tej pozycji, dobrnięcie do końca przysporzyło mi nie lada wyzwanie. Czytałam ją w bardzo małych kawałkach przez co trochę się w niej ... {} Recenzja książki Detoks

W labiryncie

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Jedyny sposób, aby złapać człowieka z labiryntu, to włamać się do jej umysłu." "Ta gra jest w twojej głowie" Przedwczoraj skończyłam "W labiryncie", książkę, którą wygrałam w konkursie na instagramie. ❤ Ten thriller wciągnął mnie tak jak "Krew za krew". Od pierwszych stron nie mogłam się od niego oderwać. Oglądałam wczoraj film i muszę powi... {} Recenzja książki W labiryncie

Krew za Krew

18.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzisiaj dosłowie po 2 w nocy skończyłam czytać "Krew za krew" Victori Selman 🌿miała ona wczoraj swoją premierę. Nie wiem kiedy ostatni raz tak się wkręciłam w czytanie żeby pochłonąć całą książkę, liczącą 430 stron w jeden dzień. Gdy tylko zobaczyłam nagłówek "Połączenie "Milczenia Owiec" i "Mindhuntera"" to wiedziałam, że muszę ją przeczytać. ... {} Recenzja książki Krew za krew

Jedyne takie miejsce

18.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cóż mogę powiedzieć o tej pozycji? Ta niepozorna książka pod koniec sprawiła, że rozpłakałam się jak małe dziecko... Nie sądziłam, że mnie tak wzruszy i wywoła tak niespodziewany szloch. Od pierwszych stron bardzo się wciągnęłam, polubiłam ten wiejski klimat i domek w lesie. Sama mieszkam na wsi, dlatego nie było mi trudno wyobrazić sobie tą scene... {} Recenzja książki Jedyne takie miejsce

Rozmowy z psychopatami

9.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy zobaczyłam okładkę zaintrygował mnie sam tytuł a gdy przeczytałam opis poczułam, że muszę przeczytać tą pozycję. " Rozejrzyj się. Mężczyzna siedzący obok ciebie. Kobieta wyglądająca przez okno. Każde z nich może okazać się bezlitosnym mordercą..."-fragment opisu Od pierwszych stron ta książka mnie pochłonęła. Autor na początku daje do zrozu... {} Recenzja książki Rozmowy z psychopatami. Podróż w głąb umysłów potworów

Zenith

{} WYBÓR REDAKCJI
3.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę czytałam bardzo długo, dłużej niż zaplanowałam. Już od pierwszych stron miałam duży problem ze skupieniem się na tym co czytam. Wracałam do poprzednich stron i jeszcze raz czytałam. Nie jest to spowdowane tym, że jest ona źle napisana. Oczywiście, że nie! Ale dlatego, że nie wpadła w moj gust i nie jest w klimacie jaki lubię. Miejsce, w... {} Recenzja książki Zenith

Sadie

{} WYBÓR REDAKCJI
9.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Link Po przeczytaniu tej pozycji miałam mieszane uczucia. Zakończenie sprawiło, że chciałam dowiedzieć się więcej i nie mogłam uwierzyć, że byłam już na ostatniej stronie. Jednak z drugiej strony myślę, że nie chciałabym innego finału książki. Mamy pole do własnych refleksji, pobudzenia wyobraźni i wyciągania własnych wniosków. Mimo iż nie mamy ... {} Recenzja książki Sadie

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe