Avatar @agacia

Agata Wiśniewska

@agacia
57 obserwujących. 49 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
57 obserwujących.
49 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.

Recenzje książek

42 recenzje

Smak Miłości

6.07.2014

Iga Adams, autorka powieści "Smak miłości" sama o sobie pisze, że jest kobietą „wulkan”, która potrafi tkwić w uśpieniu, potrafi wyrzucać kłęby dymu i pluć lawą. Najbardziej ceni sobie literaturę przełomu XIX/ XX wieku. "Smak miłości" - to przewrotna opowieść o uczuciu, które wielu z nas w sobie jeszcze poszukuje, jak również opis przygód głównej ... Recenzja książki Smak Miłości

"Żona Tygrysa" - Téa Obreht

15.06.2012

Gdy w moje ręce trafiła książka "Żona tygrysa", której autorką jest Téa Obreht - najmłodsza laureatka w historii Orange Prize, postanowiłam od razu ją przeczytać, nie czekając na odpowiedni moment czy dobry dzień. Książka od pierwszego kontaktu urzeka swoja okładką, która jak w przypadku większości książek wydanych przez Wydawnictwo Drzewo Babel je... Recenzja książki Żona Tygrysa

Cholonek czyli Dobry Pan Bóg z gliny

30.05.2012

Po książkę "Cholonek czyli dobry Pan Bóg z gliny" sięgnęłam z zaciekawieniem. Uwagę moją przykłuła nie tylko okładka książki ale również nieco jej opis, który wydawał mi sie oryginalny i naprawdę wart uwagi. Lubię książki groteskowe, choć nie czytam takich wiele. Ta pozycja jednak wydała mi się na tyle interesująca, że postanowiłam spędzić z nią ki... Recenzja książki Cholonek czyli dobry Pan Bóg z gliny

Zaginione smaki..

30.05.2012

Dziś mam ogromną przyjemność zrecenzowania książki, która została wybrana książka miesiąca grudnia według miesięcznika „Forbes”. Może na początek opowiem krótko jak książka do mnie dotarła. Trafiła ona w moje ręce podczas tegorocznych Targów Książki w Krakowie. Szczerze mówiąc, nie wiem czy po książkę tę sięgnęłabym sama od siebie, jednak jak zost... Recenzja książki W poszukiwaniu zaginionych smaków

Letni domek - letni klimat

30.05.2012

Po książkę "Letni domek" sięgnęłam całkiem niedawno czyli w grudniu. Można by przypuszczać, że książkę o sielskim klimacie i pięknym letnim domku wypadało by przeczytać porą bardziej letnią, jednak muszę przyznać iż czytanie tej właśnie książki zimową porą, pod kocem i z kubkiem ciepłej herbaty było niezwykle pozytywnym w odbiorze eksperymentem. O... Recenzja książki Letni domek

Tajemnica Adriana

30.05.2012

Z książką oraz samym autorem Adrianem Lukoszkiem po raz pierwszy miałam okazję spotkać się w 2011 roku, podczas Targów Książki w Krakowie. Wtedy patrząc na tego przystojnego, pełnego energii bruneta nie pomyślałabym, iż kiedyś mógł on ważyć ponad 220 kg, a jego jedną z ulubionych potraw była pieczona kiełbaska i piwo... Po książkę "Tajemnica Adria... Recenzja książki Tajemnica Adriana

Dlaczego ziewanie jest zaraźliwe?

30.05.2012

Książka "Dlaczego ziewanie jest zaraźliwe", której autorką jest Francesca Gould to zbiór wielu ciekawych, frapujących, zaskakujących, ale przede wszystkim wielu z nas interesujących pytań, na które odpowiedzi nie zawsze znamy i nie zawsze są tak oczywiste jak mogło by się nam wydawać. Książka została podzielona na 9 rozdziałów. Każdy rozdział opow... Recenzja książki Dlaczego ziewanie jest zaraźliwe?

Kwiaty na poddaszu

30.05.2012

Dziś dla odmiany postanowiłam napisać recenzję do audiobooka, którego miałam okazje w całości przesłuchać na internetowym radiu nakanapie.pl. Pierwsze słowo jakie cisnęło mi się na usta po wysłuchaniu całego audiobooka to: "Wstrząsające". Myślę, że to jedno słowo jak najbardziej do książki pasuje... Na początku książka urzekła mnie okładką w ładny... Recenzja książki Kwiaty na poddaszu

Moje spotkanie z Mourinho

30.05.2012

Jako wierny kibic futbolu po książkę "Mourinho anatomia zwycięzcy" sięgnęłam z przyjemnością. Książka nie została napisana przez znanego na całym świecie trenera Realu Madryt, lecz przez Patricka Barclay. Ten dziennikarz i komentator sportowy pisał o piłce nożnej m.in dla "The Guardian, "the Independent" czy choćby "The Observer". Od 2009 roku był ... Recenzja książki Mourinho anatomia zwycięzcy

W wielkim mieście....

30.05.2012

„Gej w wielkim mieście” to pierwsza książka o tematyce gejowskiej jaką miałam okazję czytać. Zastanawiam się dlaczego? Pewnie dlatego, że polskim rynku wydawniczym, tak naprawdę wiele takich książek nie mam lub nie są dobrze promowane. W recenzji swojej postaram się nie skupiać na własnych poglądach na temat miłości dwóch mężczyzn do siebie, a racz... Recenzja książki Gej w wielkim mieście

Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe

8.05.2012

Po książkę „Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe” sięgnęłam z ogromną przyjemnością! Na początek kilka wyjaśnień dla wszystkich tych, którzy nie do końca wiedzą kim autor książki jest. Jerzy Knappe – to postać fikcyjna, jeden z głównych bohaterów serialu „Przepis na życie”. W rolę Jerzego Knappe, utalentowanego kucharza, lubiącego niekonwencj... Recenzja książki Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe

Sekretna Córka - recenzja

27.03.2012

Shilpi Somaya Gowda, autorka książki "Sekretna córka" urodziła się i wychowała w Toronto, w rodzinie imigrantów z Bombaju. Latem 1991 roku pracowała jako wolontariuszka w indyjskim sierocińcu. Jej powieść znalazła się na listach bestsellerów "New York Timesa", "USA Today" i stała się międzynarodowym bestsellerem przetłumaczonym na 17 języków w tym ... Recenzja książki Sekretna córka

101 rzeczy lepszych od diety, czyli jak schudnąć bez odchudzania? - - Mimi Spencer

29.11.2011

"Oto przed Tobą książka, w której składam Ci realna obietnicę: dzięki niej będziesz mogła kontrolować swoje relacje z widelcem, lodówką, modą, przyjaciółmi, a przy tym zmierzyć się z własnymi fobiami" - Mimi Spencer Dziś napiszę Wam kilka zdań o książce naprawdę wyjątkowej, która w Wielkiej Brytanii stała się już bestsellerem, mam nadzieję, że i w... Recenzja książki 101 rzeczy lepszych od diety

Okno z widokiem - Magdalena Kordel

3.11.2011

Z książką autorstwa Magdaleny Kordel jak do tej pory nie miałam okazji się spotkać. Z książkami wydanymi przez Wydawnictwo Sol natomiast, miałam okazje spotkać się już nie jeden raz i byłam zawsze nimi zachwycona. Uważam, że są to książki bardzo kobiece (mowa tu o tych z serii "Monika Szwaja poleca"), pełne humoru, ciekawych fabuł i ogólnie zapadaj... Recenzja książki Okno z widokiem

Przełamać noc - Droga bohaterki z ulicy na Harvard

3.11.2011

Po książkę "Przełamać noc" Liz Murray sięgnęłam z ogromną przyjemności. Zapowiedzi książkowe oraz recenzje, jak również informacje o autorce wprawiły mnie w zachwyt i wiedziałam, że czeka mnie niezwykła książkowa przygoda. "Przełamać noc" jest powieścią opartą na autentycznych wydarzeniach autorki książki. Liz poznajemy w powieści jako małą dziewc... Recenzja książki Przełamać noc

Wspomnienia Krystyny Chiger - historia dziewczynki z kanałów Lwowa

9.10.2011

Na początku mojej recenzji chciałabym przetoczyć kilka porównań, czy wspólnych punków odniesienia jakie znalazłam między książką "Dziewczynka w zielonym sweterku", a chociażby powieścią "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" Romy Ligockiej czy filmem "Lista Schindlera", który też miałam okazję obejrzeć. Jedną z głównych bohaterek książki "Dziewczynk... Recenzja książki Dziewczynka w zielonym sweterku

Raki pustelniki

1.10.2011

Książka „Raki pustelniki” jest kontynuacją powieści „Ziemia kłamstw” napisaną przez Anne B.Ragde – byłą nauczycielkę akademicką, na uniwersytecie w Trondhiem. Zajmowała się zagadnieniami z zakresu komunikacji masowej. Kolejnym zajęciem autorki była praca w branży reklamowej i wtedy to stawiała swoje pierwsze kroki w pisaniu i zajęła się tworzeniem ... Recenzja książki Raki pustelniki

Dobry Człowiek

29.09.2011

Kolejną książką, którą postanowiłam zrecenzować jest "Dobry człowiek" Andrew Nicoll. Na mojej półeczce poleżała trochę, by w końcu uwieźć mnie swoją historią. Okładka książki jest bardzo miła w dotyku. Grafika na okładce przedstawiający dwóch zakochanych w sobie ludzi i jest zrobiona w odcieniach sepii. Okładka powieści muszę przyznać bardzo mi si... Recenzja książki Dobry człowiek

Cudowne życie Staśka i innych aniołów

6.09.2011

Książka "Cudowne życie Staśka i innych aniołów" urzekła mnie zarówno swoim tytułem, opisem, projektem okładki jak i samą treścią. Książki o aniołach lubię, w szczególności jeśli mówią o tych dobrych aniołach. Książka autorstwa Teresy Anny Aleksandrowicz o nie niezwykła opowieść o emerytkach: Natalii, Wandzie i Marysi, które swoim zachowaniem, pode... Recenzja książki Cudowne życie Staśka i innych aniołów

Norwegia z Mikołajem

15.06.2011

Autorką książki "Z Miśkiem w Norwegii" jest Aldona Urbankiewicz, absolwentka Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Autorka wraz ze swoim mężem Marcinem zakochani są w podróżach. Pierwszy raz Norwegię odwiedzają w 2007 r. Są nią zauroczeni. Nie zdają sobie wtedy sprawy, że tak szybko uda im się znowu powrócić do togo kraju i że będę mogli dzielić miłość ... Recenzja książki Z Miśkiem w Norwegii. Jak łatwo i tanio podróżować z dzieckiem po świecie

Nowy Jork – 101 miejsc, które musisz zobaczyć

21.03.2011

E-book „Nowy Jork – 101 miejsc, które musisz zobaczyć” którego autorami są Aneta Radziejowska i Marek Rygielski, to bardzo przyjazny przewodnik po ciekawych miejscach Nowego Jorku. Przewodnik ten składa się z kilkunastu rozdziałów dobrze zatytułowanych, po których łatwo dotrzeć do interesujących nas w danej chwili informacji. Znaleźć w nim możemy ... Recenzja książki Nowy Jork – 101 miejsc, które musisz zobaczyć

Świat bez złudzeń czy złudzeń pozbawiony? :)

1.02.2011

Jak wygląda świat pozbawiony złudzeń? Tego dowiedzieć na pewno będziecie mogli sięgając po książkę, która została wydana przez wydawnictwo COMM. Czy jest to świat w którym chcemy żyć? Czy nie jest to czasem świat w którym już żyjemy...? Marcin Pietraszek autor książki „Brak złudzeń” z wykształcenia jest socjologiem i specjalistą w zakresie zarządz... Recenzja książki Brak złudzeń

Rok w Poziomce - recenzja

20.12.2010

„Rok w Poziomce” to pierwsza książka Katarzyny Michalak jaką miałam okazję przeczytać. Wzięłam się za nią z kilku powodów. Pierwszym z nich był na pewno zachęcający opis powieści: „Urzekająca historia ludzi, do których szczęście przyszło wtedy, gdy już przestali w nie wierzyć.” Drugim powodem dla którego chciałam posiać tę książkę była jej piękna ... Recenzja książki Rok w Poziomce

Beatrycze i Wergili historia w alegorach

3.12.2010

Autorem książki „Beatrycze i Wergili” jest znakomity hiszpański pisarz Yann Martel, który w 2002 roku został uhonorowany Nagrodą Bookera za książkę „Życie Pi”. Prawdziwą karierę literacką Yann Martel rozpoczął w wieku 27 lat i od tamtej pory utrzymuje się z pisania książek. Najkrócej mówiąc książka „Beatrycze i Wergili” to opowieść o życiu i śmie... Recenzja książki Beatrycze i Wergili

Zagubienie nie tylko kulturowe...

25.11.2010

Książka „Miasta soli. Zagubieni” to pierwsza część cyklu Miasta soli, napisana przez Abd ar-Rahman Munif. Została ona po raz pierwszy wydana w 1984 roku. Cała seria składająca się z pięciu książek liczy ponad 2500 stron. Abd ar-Rahman Munif autor książki „Miasta Soli. Zagubieni” urodził się w Jordanii. Jego ojciec był Saudyjczykiem, a matka – Irak... Recenzja książki Miasta soli. Zagubieni

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl