Avatar @darooo

Darek

@darooo
4 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.

Recenzje książek

25 recenzji

Romantyczny antywestern

19.02.2013

Prosty jak budowa cepa westernowy świat zamienił się w prawdziwy kombajn. Tego dobrego nie poznamy już po kolorze kapelusza, złego nie charakteryzuje już niekompletne uzębienie. Serio - to ten zły wozi ze sobą szczoteczkę do zębów i pachnie miętą. Tak w ogóle to czy ten zły jest tak naprawdę zły? Właściwie to całkiem miły z niego facet. Tęskni za ... Recenzja książki Bracia Sisters

nie zawsze można widzieć całą szachownicę

6.09.2012

Akcja książki zaczyna się w momencie kiedy Patrick zostaje poproszony o pomoc w rozprawieniu się ze stalkerem prześladującym pewną młodą kobietę. Niedwuznaczne propozycje, tajemnicze listy, śledzenie na ulicy a w końcu zniszczenie samochodu. Kenzie z wielką przyjemnością podjął się zadania przemówienia mu do rozsądku przy pomocy łomu i zabawy w ros... Recenzja książki Modlitwy o deszcz

Dla facetów

17.08.2012

Po raz pierwszy mam w rękach książkę napisaną przez fikcyjnego bohatera. W tym wypadku Barney`a Stinsona, znanego podrywacza i lekkoducha z serialu "How I met your mother". Dla formalności przypomnę, że w Polsce serial znamy pod tytułem "Jak poznałem waszą matkę". Jak spodobał mi się ten eksperyment? Dostałem dokładnie to czego się spodziewałem. S... Recenzja książki Kodeks Bracholi

Stosunki damsko-męskie

29.07.2012

Jak pamiętacie wakacje opisane w poprzedniej książce upłynęły głównie pod znakiem zabawy w Indian, polowań na ptactwo i pierwszej prawdziwej przyjaźni. Mały Marcel przez cały rok tęsknił za przyjacielem Lilim, pisał listy i marzył o włóczęgach po prowansalskich wzgórzach. 10 miesięcy udręki i marzeń o wolności zeszło jednak na drugi plan za spraw... Recenzja książki Czas tajemnic

Ciekawa tematyka, monotonna narracja

25.07.2012

Tematyka i pomysł na książką są dosyć ciekawe. W ogólnym rozrachunku całą książkę też można tak nazwać pomimo kilku kiepskich fragmentów. Niestety z niektórych rozdziałów wieje nudą, np. opisy akceptowanego spożycia alkoholu sprowadzają się do opisów popijania piwa z dala od linii frontu czy wzajemnego odnoszenia się do łóżek po urwaniu filmu. Zapo... Recenzja książki Pijana wojna. Alkohol podczas II wojny światowej

Pif-paf, krew i strach

16.07.2012

„Pif-paf, krew i strach” - tak swoje książki pisane pod pseudonimem Leo Kessler podsumował ich autor - Charles Whiting. Ten nieżyjący już brytyjski pisarz to weteran II Wojny Światowej, historyk i germanista. Wszystkie te doświadczenia i umiejętności pozwoliły napisać ciekawą, trzymającą w napięciu i dającą sporo przyjemności książkę jednak konwenc... Recenzja książki Dolina zabójców. Zamach w Teheranie 1943

Niceville

9.07.2012

Niedawno pod jedną z recenzji "Miasteczka Niceville" zostawiłem komentarz: "Dobra ocena, książka wciągająca i straszna. Coś dla mnie :)". Dostałem to czego oczekiwałem, chociaż nie obyło się bez kilku drobnych niedociągnięć o których wspomnę w tej recenzji. Na początek, krótkie streszczenie. Akcja książki odbywa się w Niceville, małej mieścinie na... Recenzja książki Miasteczko Niceville

Awantura na moście

7.07.2012

Mało która książka jest w stanie samym opisem z okładki sprawić, żebym poczuł niepohamowaną chęć natychmiastowego przeczytania. "Awantura na moście" opisuje perypetie średniowiecznego grodu w którym jest tak błogo, że niektórych aż krew zalewała i pewnością należy do tego wąskiego grona. W Nogradzie już od lat nie wydarzyło się nic pasjonującego. ... Recenzja książki Awantura na moście

Porównanie do roku 1984 nie jest przesadą

6.07.2012

Książka dla młodych dorosłych - tak została określona w posłowiu przez samego autora. Zgadzam się z tym podsumowaniem. Książka została napisana w sposób atrakcyjny dla młodego czytelnika: język jest prosty, akcja dynamiczna a głównymi bohaterami są nastolatki jednak mówię to z całą odpowiedzialnością - książka DEKLASUJE inne utwory młodzieżowe z po... Recenzja książki Mały Brat

wspomnienia z dziecinstwa

4.07.2012

Miałem szczęście, że pierwszą przeczytaną książką w tegoroczne wakacje okazały się "Wspomnienia z dzieciństwa" Marcela Pagnola. Jest to wyjątkowo lekka i czarująca opowieść o wakacyjnych przygodach 8 letniego Marcela na południu Francji w początkach XX wieku. Obawiam się tylko, że recenzja książki "Chwała mojego ojca. Zamek mojej matki" nie odda te... Recenzja książki Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

Książka dygresja

2.07.2012

Zrecenzowanie książki Kaspra Bajona pt. Klug to nie lada wyzwanie i boję się, że mogę mu nie podołać. Do pisania siadam z duszą na ramieniu ponieważ recenzje i ich autorzy padli ofiarą pióra pisarza pod postacią kilku krótkich ironicznych recenzji filmów nieistniejących. Jest to książka bardzo trudna w ocenie ponieważ można ją albo pokochać albo zn... Recenzja książki Klug

Trupia farma

26.06.2012

"Chyba jest ze mną coś nie tak, ale lektura tej książki naprawdę sprawiła mi dużą przyjemność." Mary Roach Taki cytat mający zachęcić nas do sięgnięcia po książkę "Trupia farma" Billa Bassa został umieszczony na jej okładce. Przeważnie podchodzę do takiego zachwalania ze sporą rezerwą, jednak tym razem mogę te słowa powtórzyć i sam się pod nimi po... Recenzja książki Trupia Farma. Sekrety legendarnego laboratorium sądowego, gdzie zmarli opowiadają swoje historie

Spacer ze śmiercią

25.06.2012

"Spacer ze śmiercią" Wiesława Hopa to już druga w historii bloga książka z tak niską oceną. O ile poprzednim razem wystawienie trójki przyszło mi łatwo mi dosyć łatwo tym razem miałem spore opory. Nie chciałbym swoją oceną skrzywdzić początkującego polskiego autora, na dodatek sąsiada z Podkarpacia. Co więcej znalazłem wiele elementów które przypad... Recenzja książki Spacer ze śmiercią

Przeciętna powieść i chwyty marketingowe wydawnictwa

22.06.2012

Stali czytelnicy bloga na pewno zauważyli zapowiedź recenzji tej książki jakieś dwa tygodnie temu. W międzyczasie zdążyłem przeczytać i zrecenzować dwie inne książki i napisać notkę na temat konferencji TED. Myślę, że już to może niejako wystarczyć za ocenę książki. Historia tajnego agenta na tropie międzynarodowego spisku, na dodatek wrobionego w ... Recenzja książki Turysta

HYPERVERSUM

22.06.2012

Zdarzyło Wam się kiedykolwiek zafascynować czymś tak bardzo, że straciliście poczucie czasu i przestrzeni? Założę się, że wielu czytelników w odpowiedzi na moje pytanie przywoła z pamięci jakąś książkę. A czy potrafilibyście sobie przypomnieć tak angażującą grę komputerową? Nawet jeśli nie to nic straconego, możecie a takiej grze przeczytać! Tytuł... Recenzja książki Hyperversum

Mały książę

16.06.2012

PS. Obrazki do których odwołuję się w tekście znajdują się na blogu ;) Recenzja Małego Księcia powstała z bardzo nietypowych przyczyn. Pewnego dnia natknąłem w internecie na znany mi obrazek. Przedstawiał on test z Małego Księcia, który przeprowadzał autor książki, Antoine de Saint-Exupery, na swoich znajomych w celu oddzielenia dorosłych od tych,... Recenzja książki Mały Książę

Wciągająca powieść historyczna

9.06.2012

"Africanus. Syn konsula" to powieść historyczna. Akcja książki rozgrywa się w III w. p.n.e. na terytorium ówczesnego Imperium Rzymskiego i w okolicznych krainach o które trwają nieustające krwawe walki. Autor opisuje historię wyprawy kartagińskiego wodza Hannibala, która miała na celu unicestwienie Rzymu i wymazanie go z map świata i świadomości pr... Recenzja książki Africanus. Syn konsula

Cztery pory roku

2.06.2012

"Cztery pory roku" to zbiór czterech minipowieści autorstwa Stephena Kinga. Nie przepadam za opowiadaniami jednak dałem się skusić z dwóch powodów. Przede wszystkim jest to dzieło które wyszło spod pióra mistrza horroru a ponadto znajduje się tu opowiadanie na podstawie, którego nakręcono oskarowy film "Skazani na Shawshank". Chociaż niektóre opow... Recenzja książki Cztery pory roku

Najoryginalniejsza książka roku

26.05.2012

Dzisiejsza recenzja jest najtrudniejszą do napisania w krótkiej historii bloga. Pierwszy problem z jakim przyszło się zmierzyć to pytanie do jakiego gatunku przypisać "Księgę kłamców"? Znajdziemy tutaj elementy powieści obyczajowej, kryminału czy fantasy a wszystko polane wyśmienitym sosem trafnych przemyśleń i niepowtarzalnego poczucia humoru. Tej... Recenzja książki Księga kłamców

Prawie jak Kod da Vinci

20.05.2012

"Dziesiąta symfonia" to jeden z wielu thrillerów powstałych na fali popularności Kodu Leonarda da Vinci. Anonimowy autor ukrywający się pod pseudonimem Joseph Gelinek zapewnia nam dwa wieczory przyzwoitej rozrywki jednak bardzo daleko mu do mistrzów gatunku. Tytułowa "Dziesiąta symfonia" to rzekomo zaginione dzieło mistrza Ludwiga van Beethovena, ... Recenzja książki Dziesiąta symfonia

Polowania na czarownice

18.05.2012

"W imię trzech diabłów. Trochę inna historia polowań na czarownice". Gdyby chcieć ocenić książkę po okładce, mało kto domyśliłby się popularnonaukowego charakteru dzieła. Większość czytelników pomyślałoby, że ma do czynienia raczej z horrorem lub fantasy. Co najdziwniejsze, wcale by się nie zawiedli. Mówiąc, że mamy do czynienia z książką popularn... Recenzja książki W imię trzech diabłów

Ośmiornica

30.04.2012

Akcja książki rozpoczyna się od zwyczajnego wypadku samochodowego. Zmęczenie, brawura, zły stan techniczny pojazdu i smutny finał na przydrożnym drzewie. W zniszczonym wraku znaleziono jednak paczuszkę zawierającą narkotyki o czystości niespotykanej dotąd na polskim rynku. Do akcji wkracza niedawno powstałe Centralne Biuro Śledcze. Przenosimy się ... Recenzja książki Ośmiornica

Czerwony Kościół

29.04.2012

"Czerwony Kościół" to horror autorstwa Scotta Nicholsona specjalizującego się w pisaniu powieści z dreszczykiem. Opisane wydarzenia dzieją się na głębokiej amerykańskiej prowincji w farmerskiej miejscowości Whispering Pines. Tytułowy Czerwony Kościół to miejsce wokół którego narosło wiele legend w lokalnej społeczności. Przed wojną secesyjną była ... Recenzja książki Czerwony kościół

Niewidoczni Akademicy

15.04.2012

Z recenzenckiego obowiązku wypada wspomnieć, że książka “Niewidoczni Akademicy” to kolejna część przygód rozgrywających się w Świecie Dysku, uniwersum stworzonym przez jednego z najlepszych pisarzy fantasy naszych czasów, Terrego Pratchetta. Tym razem autor zabiera nas w mury Niewidocznego Uniwersytetu. Pochłaniając kolejne strony powieści będzie... Recenzja książki Niewidoczni Akademicy

Zapomniany bohater

7.04.2012

“Jak ja bardzo pragnę napisać książkę - taką grubą - ciekawą. A jeden z pierwszych egzemplarzy ręcznie dedykować: “Ukochanej mojej Marysieńce”. Ale to jeszcze marzenie tylko - czasu zbiegnie sporo , zanim krytyka weźmie mię w swe szpony...” Kazimierz Nowak, polski podróżnik, fotograf i dziennikarz podzielił się planami ze swoją żoną w jednym z wi... Recenzja książki Rowerem i pieszo przez Czarny Ląd

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl