Avatar @electric_cat

@electric_cat

Kanapowicz od 9 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

8 recenzji

31.10 Wioska Przeklętych - o wycieczce do wioski, której podobno nie ma

18.06.2014

W 2011 na polskim rynku pojawił się eksperymentalny zbiór opowiadań grozy polskich autorów. Zarówno ci znani, jak i debiutujący, połączyli siły, by umilić czytelnikom tę magiczną noc, kiedy zaciera się granica między światami, a wszelakie duchy, zjawy i wiedźmy świętują. Tej właśnie nocy dzieci w krajach anglosaskich przebierają się za postacie z ... Recenzja książki 31.10 Wioska przeklętych

Słodka bomba Silly - "Po prostu Silly!"

16.06.2014

Szóstego sierpnia tysiąc dziewięćset czterdziestego czwartego roku z amerykańskiego samolotu Enola Gay (maszyna została ochrzczona panieńskim nazwiskiem matki pułkownika Paula Tibbetsa. Czyż to "gay" - rozumiane jako "radosny" - nie wydaje się ironiczne?) na budzącą się Hiroszimę spadła "niepozorna", bo ważąca tylko 4035 kilogramów, bomba Little B... Recenzja książki Słodka bomba Silly

Mroki - pozytywne zaskoczenie w klimacie fantasy

24.04.2014

Sceptycy niejednokrotnie powtarzają, że w fantastyce wszystko już zostało powiedziane, że nie ma już nieporuszanych przez nikogo tematów. Utwierdzają się w przekonaniu, że kolejne książki to tylko powielanie schematów, w których zmianie ulegają jedynie imiona bohaterów. Osobiście jednak nie przychylam się do tej opinii. Z pewnością wielu z nas potr... Recenzja książki Mroki

Przyglądając się debiutowi

9.04.2014

Strasznie lubię przyglądać się książkowym debiutom autorów, których twórczość kojarzę z innych źródeł. Podobnie sprawa ma się z pochodzącą z Witkowa Sylwią Błach, młodą pisarką grozy, której twórczość możecie spotkać między innymi w pierwszym numerze czasopisma "Horror Masakra" (periodyk po obecnie dystrybuowanym numerze trzecim nie będzie już wyda... Recenzja książki Strach

Toystories - powrót do krainy dziecięcych koszmarów

6.03.2014

Pamiętam, że lata temu, jako dziecko, byłam strasznym niszczycielem zabawek, z czym moja mama nie potrafiła sobie poradzić. Co rusz lalka typu "Barbie" traciła głowę przy przechyleniu, oddawała "Kenowi" rękę razem z przedramieniem. Łatwiejsze życie miały misie, ich nie pozbawiałam kończyn, jedynie starałam się je "upiększyć" przez domalowywanie ele... Recenzja książki Toystories

Z przygodą na "ty"

12.02.2014

Od pamiętnego spotkania autorskiego w trakcie PolConu 2013 jedno wspomnienie nie może wyjść mi z głowy, zakiełkowało gdzieś między szarymi komórkami i uparcie siedzi. Podeszłam do Marcina Mortki ze stosikiem książek do podpisu - tych dla dorosłych i tych nie tylko dla dojrzałych odbiorców (obie dostępne wówczas części "Tappiego"), a autor wyciągnął... Recenzja książki Podróże Tappiego po szumiących morzach

Dom pod Pękniętym Niebem - o walce z samym sobą

12.02.2014

Marcin Mortka, poznański pisarz, tłumacz i lektor języka angielskiego oraz norweskiego, zdążył już przyzwyczaić swoich czytelników do wysokich standardów. Wpierw porwał starsze pokolenie, między innymi świetną trylogią "Miecz i kwiaty", później zabrał się za pisanie dla tych najmłodszych. Sympatyczny wiking Tappi i jego przyjaciel Chichotek w mądry... Recenzja książki Dom pod Pękniętym Niebem

Historia o wikingu dla najmłodszych

12.02.2014

Dotychczas Marcina Mortkę znałam jedynie z opowiadań i powieści przeznaczonych dla dorosłych i młodzieży. Zakończyłam dwie krucjaty – zarówno tę karaibską, jak i tę do Ziemi Świętej. Dzisiaj jednak chciałabym się przyjrzeć książce wyjątkowej wśród przeczytanych przeze mnie dokonań autora – ponieważ dzisiaj na warsztat biorę książkę napisaną z... Recenzja książki Przygody Tappiego z Szepczącego Lasu

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl