Avatar @fprefect

@fprefect

24 obserwujących.
Kanapowicz od 4 miesięcy. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.
{} niepamietnikfprefecta.blogspot.com
{} Napisz wiadomość
24 obserwujących.
Kanapowicz od 4 miesięcy. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.

Recenzje książek

85 recenzji, w tym 6 recenzji wyróżnionych przez redakcję

To ostatnia niedziela

WYBÓR REDAKCJI
11.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jesteśmy bardzo twórczą rasą. Zaś wyjątkową inwencję wykazujemy w sztuce zabijania się nawzajem. Potrafimy to zrobić czymkolwiek, a na dokładkę wymyślamy specjalnie tylko do tego celu przeznaczone przyrządy, maszyny, środki chemiczne i biologiczne, oraz energię. Możemy zakończyć nasz świat na tyle wymyślnych sposobów, że nie sposób zgadnąć jaką me... {} Recenzja książki Ostatni

Wirujący szklany morderca

30.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ciekawi mnie czemu niektórzy ludzie, często gęsto mający całkiem niezłe wykształcenie, znający rożne dziwne języki obce, jak choćby amerykański angielski. Tłumaczący zawodowo różne napisy, a czasami nawet całe książki napisów z języków dziwnych na jedyny normalny i zrozumiały, starają się być na siłę kreatywni. Czasami chciałoby się wręcz nakła... {} Recenzja książki Elita zabójców

Torturowanie przez czytanie

WYBÓR REDAKCJI
28.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytając to "dzieło" przypomniał mi się taki dowcip: Rabi, rabi pomóż co robić? Mój syn nie umie pić i nie umie grać w karty. Eee, no nie przesadzaj Mosze to chyba dobrze, że on tego nie umie? Taa, rabi, tyle że on nie umie pić a pije i nie umie grać ale gra. Autor tegoż potworka nie umie pisać powieści ani tym bardziej wierszy, niestety nie u... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

Umysł wymiętoszony

10.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio na którymś kanale przypomniał się taki fajny horrorek "Ukryty wymiar" (Event horizon) z 1997 roku. Jeśli nie znacie, to warto zobaczyć (ale lepiej nie czytajcie dalej bo będzie spojler, przejdźcie zatem do następnego akapitu), a tym którzy znają, tak tylko z lekka przypomnę. Wyprawa ratunkowa dociera do zaginionego siedem lat wcześniej su... {} Recenzja książki Nadir

Na wysokich stanowiskach czyny są nie te...

WYBÓR REDAKCJI
11.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdzie tedy idą podatników pieniądze Urzędowa grabież najbardziej jest nęcąca Książkę otrzymałem od portalu Na kanapie dzięki @Link. Dziękuje portalowi za zaufanie, zaś wydawnictwu za udostępnienie swojej książki. Tak się toczą losy niezbadanie Nie wiesz kim się stanie, co się komu stanie Kilka lat temu napisałem recenzję filmu @Link. Zastana... {} Recenzja książki Star Wars. Thrawn

Gdzie te chłopy?

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wciąż się rozwijamy. Jesteśmy coraz mądrzejsi. Nasz wzrok sięga coraz dalej (zwłaszcza mój, zaczynam mieć za krótkie ręce żeby coś małym drukiem napisane przeczytać). W gwiazdy chcielibyśmy ruszyć, braci w rozumie (tfu co ja piszę, istoty znacznie mądrzejsze od nas) spotkać, ale co najwyżej pomarzyć możemy, lub książkę przeczytać. Ale żeby móc prz... {} Recenzja książki Strefy zerowe

Ecie-pecie o wszechświecie, wynalazku i rakiecie

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Onegdaj, gdzieś w ubiegłym wieku, ludzie by usłyszeć muzykę swoich ulubionych wykonawców kładli na odpowiednie urządzenie duże czarne krążki. Urządzeniem tym był adapter zaś krążkami płyty. Jeszcze gdzieniegdzie, między innymi u takiego starego piernika jak ja, można spotkać i owo urządzenie i takie właśnie nośniki. Płyty dość łatwo ulegały uszkod... {} Recenzja książki Pierwszy ziemianin

Pigs in spaaaaaaace!

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To były piękne czasy kiedy Jim Henson wymyślił Muppety. Ulica Sezamkowa i The Muppet Show są wielkie i ponadczasowe. Kocham je wielką miłością, niezmąconą mimo upływu lat i pewnie skończę jak Statler i Waldorf pisząc tu malkontenckie opinie o książkach, filmach i innych przejawach twórczości ludzkiej. Wśród wielu ukochanych bohaterów tych program... {} Recenzja książki Messier 13

Zachodni wiatr spienione goni fale

27.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie książki, które nie zapadają w pamięć, ale nie jest to spowodowane tym, że są źle napisane czy nieciekawe. Czasami wręcz przeciwnie, ale to co niosą w treści wbija się jak cierń i długo po lekturze takiej pozycji czytelnik nie może dojść do równowagi, bo nękają go dość dziwaczne przemyślenia. Jak choćby ile jest ludzia w człowieku. Często ... {} Recenzja książki Fale tłumią wiatr

Gwożdzie się skończyły

27.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Маленький мальчик нашел пулемет Больше в деревне никто не живет... * Wierszyk ten usłyszałem w szkole średniej. Opowiedziała go nam (całej klasie) nasza nauczycielka, jak się łatwo domyślić, od angielskiego. Jako Rosjanka (nie wiem z jakiej części ZSRR pochodziła i czy obecnie ta część należy do Rosji) znała takich pewnie na pęczki, ale jak j... {} Recenzja książki Żuk w mrowisku

Honorowy hycel Henryk, hardy huncwot, haczy hipopotama hakiem holowniczym hałaśliwej Hondy hybrydowej

24.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzisiejszą pisaninę sponsoruje literka H i cyfra dwanaście (to i tak lepiej niż trzynaście) Termit: -Gwiazdą dzisiejszego odcinka będzie (szeptu, szeptu) jak to nie będzie, zgasła? Aaaa gwiazdy w dzisiejszym odcinku nie będzie, za to w kolejnym pojawi się supernova!!! Wszyscy artyści : -Zatem już nie czekajmy, już nie zwlekajmy, już zaczynaj... {} Recenzja książki Harda Horda

Marny wieszcz

23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moja Mama zwykła mawiać "takie proroki co ziemniaki jedzą, to gówno wiedzą". Odnosi się to zwłaszcza do naszych meteorologów, przewidujących pogodę na następne dni. Ot miało padać, a nie dość, że upał, to słońce przypieka niemiłosiernie. Stalin miał ponoć bardzo dobry sposób na jasnowidzów, oferujących swoją pomoc. Kazał ich rozstrzeliwać, toć jak... {} Recenzja książki Czarny deszcz

Eudajmonizm książkowy

21.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niewielki zbiorek opowiadań Andrzeja Ziemiańskiego, raczej przebranych za fantastykę, choć całkiem ładnie przebranych. Dwa z nich pojawiły się we wcześniej opisanej przeze mnie @Link, chodzi o Koloryt lokalny i Zakład zamknięty. To pogadamy o pozostałych. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że jesteśmy sami w tym wszechświecie jaki nas otacza. Nie w... {} Recenzja książki Daimonion

Ciąża urojona

21.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wojsko: jest i to różnorodne i bardzo nowoczesne Broń : jest i to dużo i bardzo śmiercionośna ona jest Wróg : i tu się zaczyna problem. Mamy jakiegoś wroga pod ręką? Nie to zaczniemy bez nich może ktoś się później przyłączy. Po przeczytaniu tej książki taki zimny dreszczyk przeleciał mi po plecach. Co mogłoby się stać, gdyby w czasie zi... {} Recenzja książki Wojny urojone

Piękne oczy masz, komu je dasz

20.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tym razem z pełną premedytacją (a jak wiadomo, to tylko podwyższa wyrok) wybrałem się znowu do Aberdeen. Jako, że nigdy nie lubiłem zimna i pluchy, bo wolę się dwa razy spocić niźli raz zmoknąć, wyruszyłem w lato. A w Aberdeen to lato było wyjątkowo gorące i to nie tylko w przenośni. Słońce nagrzewało granitowe miasto i przypiekało jego mieszkańc... {} Recenzja książki Ślepy zaułek

Więcej światła, znacznie więcej

20.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dwa dni temu urządziłem sobie "Matrix" maraton. Pamiętacie tą scenę kiedy Neo zostaje przeszkalany przez Tanka. I na pytanie czy chce więcej odpowiada, że tak. Taką samą odpowiedź uzyskalibyście ode mnie wczoraj późnym wieczorem kiedy kończyłem "Zamierające światło". Tak, chce więcej, bo to dobre jest. Już pierwsza książka "Chłód granitu" zwró... {} Recenzja książki Zamierające światło

Smutek szczegółów

20.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta powieść jest brudna, lepka, okrutna, ohydna, wredna, paskudna i śmierdzi, ale właśnie taka powinna być. Jak jeszcze kiedyś będę miał styczność z książkami Stuarta MacBride (a postaram się żeby tak się stało) to będę je czytał w lateksowych rękawiczkach. Choć kawał odgrzany podobno nie w cenie, lecz silny jest bezwład i przyzwyczajenie*, to ... {} Recenzja książki Chłód granitu

Jerzu maaluuUusieńki siedzi-pisze, jęczy-stęka to luterska męka

WYBÓR REDAKCJI
18.11.2019

Tom razom totalny eksces książkowy u mnie (jak dla mnie). A w tym przypadku niezwykłość spotka się z niecodziennością. Nie ocenie tej książki, bo nie mam żadnej skali porównawczej. Jedyny inny dziennik z jakim miałem styczność, to kręcony (kto pamięta złe czasy i reżimową telewizję, wie o czym mówię). Co prawda były jeszcze Dzienniki gwiazdowe Sta... {} Recenzja książki Dziennik

Możesz ukraść nawet całą planetę

17.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie wiem ile razy ją przeczytałem, nie pytajcie więc. Nie pytajcie też ile jeszcze razy ją przeczytam, nie wiem albowiem niezbadane są wyroki losu, ale czytam ją przynajmniej raz na dwa lata. Możecie teraz zapytać czemu, przecież musisz ją znać niemal na pamięć? I tak jest, znam Plan na pamięć, ale zwyczajnie lubię przez chwilkę przebywać w tym tr... {} Recenzja książki Pomnik

Absmak letnią porą

15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wstyd się przyznać ale zeżarłem pół blachy bezy (znaczy blacha jest nienaruszona, znikła tylko połowa bezy na niej upieczona). Ja wiem, że to lekka (pocieszam się, wiem) przesada, ale nie mogłem się powstrzymać, no łasuch ze mnie przeokrutny. Przesłodziłem się i teraz mam w paszczęce taki absmak, że uch. Nic nie pomaga, nawet ogórek kiszony. (Jakb... {} Recenzja książki Śmierć letnią porą

Hej przeleciał goły grubasek poprzez szwedzki lasek

WYBÓR REDAKCJI
15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na okładce jako reklama zapisana wypowiedź jakiegoś krytyka literackiego - Nie zawracajcie sobie głowy Stiegiem Larssonem, Kallentoft jest lepszy, ale to nie jest prawda. Nie jest ani lepszy, ani gorszy, jest inny, bardzo inny. Zaczynasz czytać, narracja jest neurotyczna, nerwowo rozdygotana, wręcz psychotyczna. Przeskakuje gwałtownie, z myśli... {} Recenzja książki Ofiara w środku zimy

Na niebie Księżyca sierp, cierp, cierp!

15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pięćdziesiąt lat temu dwóch ludzi wylądowało na Srebrnym Globie (ponoć tak na serio jest bury, ale w to to już nikt by nie uwierzył). Tak mówią, czy tak było, są różne teorie w tym głównie spiskowe. Osiem lat później niejaki Peter Hyams nakręcił film "Koziorożec 1" (Capricorn One) [z czystym sumieniem mogę go polecić naprawdę warto zobaczyć] o wy... {} Recenzja książki Luna: Nów

Nawet gorące łzy zamarzną

14.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na chwilę coś człowieka oderwie, nieważne czy to awaria czy problemy zdrowotne, i już po chwili zostaje zapomniany. Odnosi się to też do świata literatury. Dlatego większość autorów stara się co roku wydać jakąś pozycję. Ale są tacy, którzy nie muszą się tym przejmować. Z utworami tej Pani lepiej się zapoznać, a wtedy już nie da się o niej zapomni... {} Recenzja książki Lewa ręka ciemności

Złe zło złem źli?

13.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Właściwie ciężko jest napisać o książkach Zajdla coś czego ktoś inny by już nie napisał i nie opowiedział. Zapewne powstało już wiele prac magisterskich, a może nawet doktorskich na temat jego twórczości. Moje zdanie więc, będzie można podmieść pod dywan i nie przejmować się nim, na szczęście. Wiadomo kiedy powstawały powieści Zajdla i czego d... {} Recenzja książki Wyjście z cienia

Ahoj tam w kosmosie

13.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tu wasz szalejący po galaktyce reporter. Ze względu na relatywizm, wielu z tych, dla których pisałem swoje pierwsze felietony już nie żyje, ale show must go on, jak to GLoBULon III Oklapły z Merqrego śpiewał. Dziś nadaje z pierwszej pozaukładowej stacji naukowo-ekspedycyjnej im.Janusza A. Zajdla, i jak mi tu kompnot podpowiada, to był jakiś XX wie... {} Recenzja książki Przejście przez lustro

{}