Avatar @klasykiemjestem

@klasykiemjestem

Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj 13 dni temu.
{} klasykiemjestem
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj 13 dni temu.

Recenzje książek

17 recenzji, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję

Most Ikara

30.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Most Ikara” to historia niezwykła, pełna emocji, to historia, w której został zawarty ogrom smutku, bezsilności, krzywdy, trudnej codzienności. Czasem nie zdajemy sobie sprawy z tego jak wielkie znaczenie ma nasze wychowanie, jak bardzo liczy się w późniejszym życiu dzieciństwo. Nie zważamy na słowa, rzucamy je na wiatr bez jakiejkolwiek autorefl... {} Recenzja książki Most Ikara

Reality show dla odważnych

26.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Było to moje pierwsze spotkanie z tym autorem. Nie oczekiwałam zbyt wiele, jak zawsze zresztą, gdy sięgam po coś nowego. Po pierwszych stronach zrozumiałam jednak, że będzie to książka dobra. „Nic nie podnosi oglądalności tak jak prawdziwa śmierć”. Czego, tak naprawdę, widz oczekuje od dobrego reality show, ile może poświęcić dla wygranej, gdzie s... {} Recenzja książki Sezon drugi

Szkoła dla wybranych

14.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy istnieje możliwość stworzenia oryginalnej i przyciągającej uwagę książki o szkole magii? Szczególnie gdy tą najbardziej znaną jest Hogwart. Naomi Novik pokazuje, że da się to zrobić. Scholomance to szkoła dla wybranych, nie ma w niej nauczycieli, przerw świątecznych, ani wakacji. To miejsce, w którym od przyjaźni czy stopni ważniejsze jest pr... {} Recenzja książki Mroczna wiedza

Na morza dnie

8.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Pod taflą" opowiada historię wszystkim znaną i przez wielu lubianą. Jest no nowa wersja baśni o małej syrence, tym razem w odsłonie dla starszych odbiorców. Porusza tematy będące teraz, można powiedzieć, na czasie: feminizm, problem przemocy, gwałty, wagę własnego zdania, siostrzaną miłość. Główna bohaterka, jak przystało na silną młodą dziewczy... {} Recenzja książki Pod taflą

"Moja droga Emmie Blue" książka, której można oddać serce

3.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Być może dom to nie miejsce, lecz stan ducha. Poczucie, że ktoś cię rozumie, troszczy się o ciebie i cię kocha”. Wydaje się proste i oczywiste, jednak wcale takie nie jest. Emmie to dziewczyna, która w wieku szesnastu lat przeszła coś co odbiło się głęboko w jej sercu. Dodatkową tragedią okazało się to, że nikt nie wierzył jej w to co się stało.... {} Recenzja książki Moja droga Emmie Blue

Więcej opowieści z Wieloświata

31.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Seria osobliwych morderstw ma miejsce we Wrocławiu. Kogo nie zaciekawi wisielec bez sznura, albo pobieranie krwi od niczego nieświadomych osób? Pytanie tylko kto za tym wszystkim stoi, jak do tego podejść. Czy rację będą mieli śledczy i okaże się, że sprawcami są handlarze organami, czy też tajemnicza dziewczyna twierdząca, że ma to związek z wyzn... {} Recenzja książki Żertwa

Architekci

29.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ludzie zagubili się w otaczającej ich rzeczywistości, w całym pędzie życia przestali zwracać uwagę na szczegóły napotykane w zwykłej codzienności. Spotykamy się tymi, którzy widzą wszystko takim jakie jest naprawdę, świat prawdziwy. Czy jest to w stanie objąć umysł człowieka? Tym razem dodam opis od autora: Lewobrzeżna Warszawa leży w gruzach, ... {} Recenzja książki Architekci. Czyściciele materii

Oblężenie i nawałnica, które gdzieś się zagubiły

28.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Drugi tom cyklu Grisza. Jakby zagubiony w całej trylogii, pewne rzeczy rozwija, coś dodaje, lecz przede wszystkim się dłuży... Bohaterom udało się uciec przed ścigającym Alinę Zmroczem, zaczynają oni nową drogę, a raczej starają się uporać z nową codziennością w zamorskiej krainie. Iluzja spokoju nie trwa jednak długo. W ich życiu ponownie pojawi... {} Recenzja książki Oblężenie i nawałnica

Tajemnica Hatszepsut

25.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czego poszukuje człowiek w czasach współczesnych? Kiedy osiągnął już tak wiele, a następne odkrycia są na wyciągnięcie ręki. Jedyną rzeczą, której lękają się ludzie jest śmierć. Do czego jednak się posuną gdy znajdą rozwiązanie, aby ją przezwyciężyć? „Oko Horusa” przenosi czytelnika do Egiptu pełnego tajemnic i charakteru. Teraz - Benedict Ruther... {} Recenzja książki Oko Horusa

Mrok i słońce

18.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy szara myszka w jednej chwili może zmienić się w bohaterkę? Alina Starkov to żołnierka, która otrzymuje zadanie przekroczenia Fałdy Cienia, nienaturalnej, magicznej przestrzeni przecinającej kraj na dwie części, miejsca mrocznego i niebezpiecznego, pełnego potworów zabijających każdego kogo napotkają. Dziewczyna ma świadomość, że może tego nie ... {} Recenzja książki Cień i kość

W muzeum można stracić głowę

15.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy istnieje książka, która zachwyci miłośnika "Kodu da Vinci"? Odpowiedź brzmi TAK. Jest to "Muzeum luster". Muzea zawsze kojarzyły mi się z tajemnicami, to miejsca wręcz nimi przesycone. Luis Montero Manglano zabiera czytelnika w podróż do jednej z najbardziej znanych świątyń sztuki, do Prado. Obraz jest odbiciem rzeczywistości, to iście platoń... {} Recenzja książki Muzeum luster

"Wiedźma" - książka zagadka

12.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mitologia i wierzenia słowiańskie to ostatnio bardzo rozchwytywany temat. Sięgając po "Wiedźmę" miałam wiele oczekiwań właśnie z tym związanych. Pytanie tyko czy się zawiodłam, czy też dostałam coś, czego się nie spodziewałam. Jest to moim zdaniem sprawa indywidualna. Zacznę od tego, że spotykamy się tu z pierwszym tomem cyklu Opowieści z Wielośw... {} Recenzja książki Wiedźma

Las pełen magii

16.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Jesteś właśnie tą dziewczyną, której szukałem". Ale czy ta dziewczyna chciała zostać odnaleziona? Otóż marzyła o tym całe życie, lecz kiedy jej pragnienia się spełniły musiała zadać sobie pytanie, czy tak to sobie wyobrażała? Hazel i jej brat Ben wychowali się w miejscu, w którym świat rzeczywisty przeplata się ze światem elfów, magicznym i pięk... {} Recenzja książki Las na granicy światów

"Królestwo dusz" czyli książka niezwykła

15.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zanurz się w świat, w którym magia jest powszechna, w świat, w którym magia definiuje ludzką wartość. Zastanów się, jak niezwykła jest to rzeczywistość, magnetyczna, intrygująca. Widzisz to? A teraz zatrzymaj się na chwilę mając ten piękny obraz przed oczami i zastanów się co by było gdybyś wychowywał się w rodzinie potężnych szamanów, w rodzinie,... {} Recenzja książki Królestwo dusz

Miłosna intryga

{} WYBÓR REDAKCJI
13.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Jaki on piękny! Greccy bogowie byliby o niego zazdrośni, gdyby rzeczywiście istnieli". A co jeżeli istnieją? W dodatku są tuż obok. Jess to nastolatka z problemami, od których pragnie uciec. Okazją do tego jest obóz letni, na który jedzie razem z przyjaciółką. Pragnie się zrelaksować, odpocząć od trudów codziennego życia i jednocześnie przygotow... {} Recenzja książki Iskra bogów. Nie kochaj mnie

"Zła królowa" niezły początek

12.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zła królowa" Holly Black. Na wstępie zaznaczmy, ta książka to debiut ( dzieła tej autorki wydawane są teraz niechronologicznie, jednocześnie nie jest to pierwsze wydanie tej książki w Polsce). Dlaczego chcę zaznaczyć, że jest to książka debiutancka? Ponieważ najzwyczajniej w świecie to się czuje. Nie każdy autor zaczyna z wysokiego C. Ważne jest ... {} Recenzja książki Zła Królowa

Waga decyzji

12.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Furie" Elizabeth Miles wbrew temu co mogłoby się zdawać, to książka bardzo życiowa, w prosty sposób, przystępny dla młodego czytelnika ukazująca wagę podejmowanych przez nas decyzji. Na początku zadaj sobie pytanie, czy przemyślałaś wszystkie decyzje, które w życiu podjąłeś? Czy wyrządzając komuś krzywdę, choćby była to według ciebie niewinna bła... {} Recenzja książki Furie

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl