Avatar @landrynkowa

@landrynkowa

26 obserwujących. 20 obserwowanych.
Kanapowicz od 6 miesięcy. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
26 obserwujących.
20 obserwowanych.
Kanapowicz od 6 miesięcy. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.

Recenzje książek

78 recenzji, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

"Tworzymy magię, Alicjo..."

20.05.2022

Adrian Bednarek, specjalista od psychopatów, powieścią „Ona” pokazuje swoją drugą pisarską twarz. Tym razem autor postanowił zaskoczyć i zaserwował… thriller erotyczny! Bednarek i erotyka? Powiecie, że to niemożliwe. A jednak okazuje się, że impossible is nothing, szczególnie w wykonaniu Bednarka. „Ona” to pełna pikanterii, emocji i niepokoju powi... Recenzja książki Ona

Wszyscy kłamią

18.05.2022

Kłamstwa. To motyw przewodni tej powieści i to one dominują fabułę. Wszyscy tam kłamią. W tej niespiesznej opowieści podążamy za Sadie Roper, córką, żoną, matką, przyjaciółką, adwokatką, i to jej oczami „oglądamy” wydarzenia. Po burzliwym rozstaniu z mężem Sadie postanawia wrócić ze Stanów do Londynu i przyjąć kłopotliwy spadek po zmarłej matce... Recenzja książki Wszystkie twoje kłamstwa

Muzyka kobiet

15.05.2022

Wyborne to było. „Prostymi równoległymi” Agata Romaniuk prowadzi w niesamowity świat przepełniony muzyką smyczkową, a także przez życie dwóch kobiet, skrzypaczek, których ścieżki przecinają się w latach osiemdziesiątych w nadmorskim ośrodku wczasowym. Młodziutka i niebywale zdolna Marta Rychter zostaje uczennicą wybitnej wirtuozki skrzypiec, Wa... Recenzja książki Proste równoległe

Ikara lot

14.05.2022

„Czasem człowiek musi przeżyć w środku dnia Ikara lot (…), do swych gwiazd wyśniony lot”* Emocjonalna, bezkompromisowa, bezpruderyjna, szczera, wzruszająca, smutna, pełna dramaturgii. Momentami dosadna, momentami przerysowana, pełna kontrastów. To nie jest tylko historia Antka, geja z południa Polski. To przede wszystkim historia chłopaka,... Recenzja książki Most Ikara

Cholerne Twin Peaks na miarę lokalnych możliwości...

4.05.2022

„Cholerne Twin Peaks na miarę lokalnych możliwości. Sekrety małych miasteczek bywają pikantniejsze niż papryczki chilli” Borne Sulinowo. Polskie wrzosowiska, wśród których skrzętnie ukryto tajemnice z czasów rosyjskiego garnizonu. Kuba Krall, najlepszy fotograf wojenny zmagający się z syndromem stresu pourazowego oraz alkoholizmem, na prośbę... Recenzja książki Czerwone jezioro

Jeśli człowiek przed czymś ucieka, to zwykle przed sobą samym

1.05.2022

„Jeśli człowiek przed czymś ucieka, to zwykle przed sobą samym”. Przyznam, że nie tego się spodziewałam. Byłam raczej przekonana, że znowu wpadło mi ręce mocno przereklamowane dzieło, które z nieznanych mi powodów sprzedało się w ponad milionie egzemplarzy. Ale jak się szybko okazało, miliony czytelników nie mogą się mylić :))) Teraz, po skoń... Recenzja książki O jedno cię proszę

"Możesz mi bez obaw wyznać swoje grzechy..."

26.04.2022

Po poprzedniej książce bardzo długo miałam tzw. syndrom odstawienia, na który nałożył się syndrom następnej książki. Ciężko mi było zacząć czytać coś innego z obawy, że kolejna książka nie sprosta oczekiwaniom i dopiero polecajka Ani przełamała ten czytelniczy impas. „Uczynkiem i zaniedbaniem” świetnie wybiło klin. Dobry, rasowy, dojrzały krymi... Recenzja książki Uczynkiem i zaniedbaniem

Pod wpływem "Narkozy"

20.04.2022

Mówi się, że pierwsze wrażenie kształtuje się błyskawicznie i trwa nie więcej niż 30 sekund, stąd można je zrobić tylko raz. Ta książka zdecydowanie weryfikuje tę tezę, Moje pierwsze wrażenie czytelnicze z tej powieści do udanych nie należało i trwało do połowy książki, czyli długo. A potem był punkt zwrotny i nastało drugie pierwsze wrażenie. Ni... Recenzja książki Narkoza

"Been there, done that"...

14.04.2022

Już myślałam, że po dwóch fajnych trylogiach nie doczekam się od autorki niczego tak, hm… miażdżąco w jej stylu? Uczciwie mówiąc, ani „Chechło”, ani „Paprocany” nie dorównywały trylogiom, że o Mali przez grzeczność nie wspomnę… „Fighter” już po kilku stronach przypomniał mi, za co lubię książki Pauliny Świst. Głównie za specyficzny, cięty dowci... Recenzja książki Fighter

Ciemne strony Borków - odsłona trzecia

11.04.2022

Trzecia część trylogii o Majce Sokołowskiej, która dąży do rozwiązania zagadki z przeszłości dotyczącej śmierci ojca burząc tym samym tzw. poukładane życie małego miasteczka opodal Krakowa. Wg mnie to zdecydowanie nie kryminał, ledwie obyczajówka z wątkiem kryminalnym. Najlepszy był tom drugi, w trzecim było okropnie nudno. Akcji w zasadzie nie... Recenzja książki Cienie zła

Miłość jest jak latanie

11.04.2022

Lubię książki inne od innych… „Nauka latania” to nie tylko queerowa obyczajówka. To chyba najbardziej nauka tolerancji i szacunku wobec odmienności. Społeczność małej miejscowości na Mazurach, pełna uprzedzeń, a nawet zaściankowości zostaje postawiona wobec homoseksualnego związku Adama i Kuby, którzy również są mieszkańcami tej samej wioski. ... Recenzja książki Nauka latania

Przemoc jest kobietą...

8.04.2022

„Ujmowanie w słowa czegoś, na co brak słów to niełatwe zadanie”. Żyjemy w świecie, w którym panuje pogląd, że przemoc jest domeną mężczyzn. I pewnie, w myśl statystyk i opinii publicznej, przeważająca liczba przypadków przemocy domowej ma męską twarz. A co, jeśli terror psychiczny i agresja staje się kobietą? Na to pytanie szukałam odpowie... Recenzja książki W domu snów

Dylemat, czyli irytująca nuda

3.04.2022

Ta książka była po trzykroć nieprawdopodobna: nieprawdopodobnie nudna, nieprawdopodobnie nieciekawa i nieprawdopodobnie irytująca. W moim odczuciu nie spełniała cech thrillera. Nic mnie w tej książce nie zaniepokoiło, nie było zwrotów akcji, napięcia czy wyczekiwania na ciąg dalszy. Chyba że wyczekiwaniem na ciąg dalszy nazwiemy wyczekiwanie na... Recenzja książki Dylemat

Taka sama

25.03.2022

Książki tej autorki to zawsze był mój pewniak. Zawsze. Gdy wszystko inne zawodziło, Spindler dawała radę :) Przeczytałam wszystko, co dotychczas napisała i nigdy się nie zawiodłam. To zawsze były bardzo dobre fabuły. Aż do teraz… Nie wiem, czy to dłuższa przerwa w ukazywaniu się książek tej autorki wpłynęła na jakość tej książki, czy może moje gus... Recenzja książki Taka sama

"jeśli nic nie zrobisz, to nic się nie zmieni"...

25.03.2022

„Nie opuszczało jej drażniące uczucie paniki” – no, mnie niestety też. To dobre zdanie i dobrze ilustruje ogólny nastrój panujący w powieści. Kiedy w moje ręce trafiła kontynuacja „Zaginionego” Adriana Bednarka, ucieszyłam się jak dziecko. Niedosyt jaki czułam po skończeniu części pierwszej wreszcie został zaspokojony. Ci, którzy czytali „jedyn... Recenzja książki W matni strachu

Ta chwila jest nasza i zaczyna się teraz

13.03.2022

Adam „przepraszam, że żyję” Lipiec, skromny, cichy i pokornego serca nauczyciel, za sprawą napisanego scenariusza na miniserial wkracza do twardego, cynicznego i pozbawionego skrupułów świata show biznesu. Poznaje Igę Wysocką, aktorkę-celebrytkę, której powierzono główną rolę. Iga jest piękna, przebojowa, odnosi sukcesy, „sprzedaje” się w social m... Recenzja książki Za horyzont

Polowanie w szwarcwaldzkich lasach

12.03.2022

Jejuniu, jak się umęczyłam przy tej książce… To zupełnie nie w stylu Grange’a. Mocno rozciągnięta, mało dynamiczna akcja upstrzona wszelakimi opisami: od krajobrazów, wyglądu hrabiny (poświęcono temu chyba całą stronę), luksusowej „Szklanej Willi”, a nawet ukochanego Volvo bohatera. Jeden, wprawdzie krótki, ale jednak cały rozdział, poświęcono zac... Recenzja książki Ostatnie polowanie

Na bezbożnym odludziu diabeł się bawi...

12.03.2022

„Powiadam wam: na tym bezbożnym odludziu diabeł się bawi” W nowym cyklu pisarski duet Preston & Child oddaje głos kobietom „bo takich trzech jak one dwie, nie ma ani jednej”. Archeolog Nora Kelly i młoda agentka specjalna Corinne Swanson podążają tropem sensacyjnej zagadki sięgającej czasów sprzed amerykańskiej wojny secesyjnej. W roku 1846, ... Recenzja książki Stare kości

Dzieliło ich wszystko, połączyła zbrodnia...

27.02.2022

Marysia i Dominik. Dzieliło ich wszystko, połączyła zbrodnia. Łe… ależ to było realistyczne. Wytaplałam się w na zimno, z rozmysłem i dokładnie wykalkulowanych zabójstwach. Dowiedziałam się wszystkiego o tym, co trzeba zrobić „po”, żeby pozbyć się „odpadów z roboty”. Bosko. Wystarczy folia malarska, wodoszczelne worki żeglarskie i siekiera. No ... Recenzja książki Dziedzictwo zbrodni

„Tyle śmierci wokół”

WYBÓR REDAKCJI
27.02.2022

Gdy byłam na pewnym etapie czytania „Protestu” koleżanka bardziej stwierdziła niż zapytała, że pewnie lektura jest obciążająca… I właściwie to było bardzo adekwatne stwierdzenie. „Protest” był mocno obciążający sferę psychiczną i emocjonalną. Dość powiedzieć, że fabuła powieści osnuta jest wokół niedawnych protestów kobiet wobec decyzji trybunału ... Recenzja książki Protest

„Nie musisz jej lubić, ale na pewno nie będzie ci obojętna”

27.02.2022

Pierwszy tom nowej serii Diany Brzezińskiej. Główną bohaterką, która będzie spajać kolejne części cyklu, jest moja ulubiona zołza czyli znana z tomu 3 serii o Wilczych Klonach, prokurator Gabriela „Gabi” Sawicka, wredna, bezczelna, arogancka i…, w zasadzie każda inna negatywna cecha charakteru, jaka tylko przyjdzie Wam do głowy będzie dobra by sc... Recenzja książki Nie dopniesz swego

„Tylko wzmagający się szelest…”

27.02.2022

Po wspaniałej trylogii „Kolorów zła” z przyjemnością sięgnęłam po kolejną książkę autorki. „Szelest” to połączenie thrillera i kryminału z domieszką erotyki. Wydarzenia teraźniejsze przeplatane są reminiscencjami wydarzeń sprzed dwudziestu lat. Główna fabuła „Szelestu” osnuta jest wokół tajemniczej aplikacji „Place to Rest” i dziennikarki Alicj... Recenzja książki Szelest

We mgle Wrocławia

12.02.2022

Ogromną zagwozdkę mam z tą książką. Podobał mi się sam pomysł na fabułę i osadzenie akcji w środowisku gejowskim. Przyznam, że niewiele spotykam takich książek i to jest ten duży plus. Aleksandra Świderska zrobiła coś, na co jeszcze odważa się niewielu pisarzy, bo kwestie LGBT, mimo że mówi się o nich coraz bardziej otwarcie, wciąż stanowią temat ... Recenzja książki Miasto gasnących świateł. Mgła

Nic nie łączy tak jak zbrodnia...

11.02.2022

„Nic nie łączy tak jak zbrodnia”… Ależ to były emocje! Drugi tom skończył się w taki sposób, że oczekiwanie na trzeci byłoby katorgą. Na szczęście ja zaliczam się do tego grona szczęściarzy, którzy mogą przeczytać wszystkie części bez czekania. W trzecim tomie akcja rozgrywa się głównie wokół Krystiana. Podkomisarz wpakował się w kłopoty, a w z... Recenzja książki Obiecasz mi

Ostatnie starcie Wilczych Klonów

11.02.2022

Ostatnie spotkanie z Wilczymi Klonami. Będzie mi ich brakowało…, szczególnie Przemka, którego polubiłam za tę jego prawość, opanowanie, lojalność. Krystian, oczyszczony z zarzutów stawianych mu w poprzedniej części, usiłuje ogarnąć swoje życie zawodowe. Nie jest to łatwe bowiem mierzy się z niechęcią i ostracyzmem wśród przełożonych i kolegów. ... Recenzja książki Odejdziesz ze mną?

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl