Avatar @littlecuteangel

Sylwia

@littlecuteangel
7 obserwujących. 4 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
7 obserwujących.
4 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

46 recenzji

„ „Kiedyś nikt nie będzie nawet pamiętał, że w ogóle istniała” , napisałem w zeszycie, a chwi...

24.11.2013

Miles nie narzeka na nadmiar przyjaciół. W zasadzie przyzwyczaił się już do tego, że żadnych przyjaciół nie posiada. Ma jednak pewną niecodzienną pasję – czytanie biografii i zapamiętywanie ostatnich słów znanych ludzi. Pewnego dnia postawia wziąć sprawy w swoje ręce i pokierować swym życiem tak, aby nabrało znaczenia. Namawia rodziców na przenosin... Recenzja książki Szukając Alaski

"Ci zaś, którzy doczytają tę księgę do końca, być może nigdy już nie ujrzą światła"

16.11.2013

Miasteczko Sanda Mondega gdzieś w Stanach Zjednoczonych. Zapomniana przez świat mieścina pełna ciemnych typów i różnych szumowin. Jest to też jedno z najbardziej niezwykłych miejsc na Ziemi. Co 5 lat w Santa Mondega dochodzi do całkowitego zaćmienia Słońca. I tylko tam… Sanchez jest barmanem w barze Tapioca. Jest też jego właścicielem. Absolutnie... Recenzja książki Księga bez tytułu

Friday

23.10.2013

Robert Anson Heinlein uznawany jest za klasyka literatury science-fiction. To pisarz amerykańskiego pochodzenia, autor między innymi „Władcy marionetek” oraz książki „Obcy w obcym kraju”, którą w latach 60. uznawano za „nieoficjalną biblię ruchu hipisowskiego”. Ja, jako prawie-kompletny tuman jeśli chodzi o książki z gatunku science-fiction, nie sł... Recenzja książki Friday

“Każdy człowiek, choćby nie wiem jak skromnego rodu, powinien wiedzieć, skąd się wywodzi”

14.10.2013

Drogi Czytelniku, dzisiaj zabiorę Cię w niecodzienną podróż w czasie, podróż do roku 1553. Przygotuj swój sztylet lub łuk, osiodłaj swojego rumaka, uzbrój się w odwagę i spryt, bo będą Ci potrzebne, aby przeżyć. Oto zagłębiamy się w podstępny świat dworskich intryg, półprawd i niedomówień. Tutaj – za władzę i trochę złota – sprzeda Cię nawet rodzon... Recenzja książki Sekret Tudorów. Kroniki nadwornego szpiega Elżbiety I

Postęp Cię zabije

6.10.2013

Lunapolis. Miasto przyszłości, w którym każdy dąży do doskonałości w swoim fachu. Wszystko ma być idealne, ma być sztuką – stosunki międzyludzkie, praca, a nawet morderstwa czy kradzieże. Dzieci nie rodzą się. Ich „produkcją” zajmują się duszoinżynierowie, a geny i talenty, które dziecko będzie posiadało, zależą od tego, ile rodzice są w stanie za ... Recenzja książki Przedksiężycowi. Tom 1

Tylko nie daj się złapać!

6.10.2013

Roger Brown jest headhunterem. Ma wszystko, czego mężczyzna może chcieć od życia – spryt i inteligencję, dobrą pracę, prestiż, piękną kobietę u boku i wspaniały, drogi dom. Oraz manię na punkcie swojego niskiego wzrostu. Roger boi się, że straci uczucie ukochanej Diany, dlatego spełnia każde żądanie kobiety – w tym pozwala jej na zajmowanie się bar... Recenzja książki Łowcy głów

Miasto w Zieleni i Błękicie

1.10.2013

Bardzo przeze mnie lubiana polska pisarka fantasy debiutowała tą właśnie powieścią. Zachwycona jej „13.aniołem”, który był genialny oraz innymi, dobrymi (jak „Diabeł na wieży”) lub bardzo dobrymi („Przedksiężycowi”) książkami, spodziewałam się wiele i po tej pozycji. "Miasto w zieleni i błękicie” jest na razie najgorszą powieścią Anny Kańtoch, ja... Recenzja książki Miasto w zieleni i błękicie

Lód topnieje i w końcu odkrywa swoje tajemnice

25.09.2013

W naszej kolejnej przygodzie z prawniczką Thorą Gudmundsdóttir udajemy się na mroźną Grenlandię. Chociaż powinnam raczej powiedzieć „w poprzedniej”, bo „Lód w żyłach” jest piątą z kolei książką o prawniczce Thorze, a „Spójrz na mnie” (którą przeczytałam najpierw), następuje zaraz po niej. W żaden sposób jednak nie przeszkadzało mi to w lekturze. ... Recenzja książki Lód w żyłach

"Spójrz na mnie"

17.09.2013

Głośno się ostatnio zrobiło o pewnej skromnej islandzkiej pisarce o trudnym nazwisku, która pisze dobre kryminały. A że ja lubię zarówno kryminały, jak i islandzkie klimaty, postanowiłam spróbować. Na swoje pierwsze spotkanie z panią Yrsą Sigurdardottir (kto potrafi wymówić? ^^)wybrałam, zupełnie przypadkowo, historię zawartą w książce „Spójrz na m... Recenzja książki Spójrz na mnie

Złotym mostem w przeszłość

28.08.2013

Czas nie jest ciągłą, trwałą linią. Nie jest strumieniem, który płynie tylko w jednym kierunku, nie oddając żadnych odgałęzień. Czas jest zmienny. Niejednostajny. Wije się i zaplata. Nigdy nie można być pewnym, że wydarzenia, które miały miejsce w przeszłości, nagle nie potoczą się zupełnie inaczej. Ktoś inny zginie, ktoś inny przeżyje, ktoś znikni... Recenzja książki Złoty Most

Elena niesie odkupienie

27.08.2013

Kontynuacja przygód Eleny i jej przyjaciół jest jednocześnie kontynuacją wątków rozpoczętych w części poprzedniej, a więc nie mamy tutaj nowego zła, które nachodzi biedne Fell’s Church. Moim skromnym zdaniem można by było połączyć „Uwięzionych” z „Powrotem o zmierzchu” i nikt by na tym nie ucierpiał, a może nawet udałoby się zyskać. Co nowego wnos... Recenzja książki Pamiętniki Wampirów: Uwięzieni

Nie ma "wczoraj" ani nie ma "jutro". Jest tylko krótkie "dzisiaj"

27.08.2013

Co zrobiłbyś, Drogi Czytelniku, gdybyś pewnego dnia obudził się w obcym miejscu, a obok ciebie spała zupełnie obca osoba? Gdyby nie istniało dla Ciebie żadne wczoraj? Gdybyś każdy dzień musiał przeżywać od nowa, przypominając sobie kim jesteś i co straciłeś? Czy dałbyś radę codziennie od nowa i od nowa przeżywać ból doznanej dawno temu utraty? Chri... Recenzja książki Zanim zasnę

Z humorem o wojnach husyckich, czyli "Narrenturm"

17.08.2013

Andrzeja Sapkowskiego nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Autor kultowego „Wiedźmina” jest znany na całym świecie ze swoich nietuzinkowych bohaterów, niebanalnych historii oraz unikalnego stylu. Powieść „Narrenturm” rozpoczyna trylogię o przygodach Reinmara z Bielawy zwaną trylogią husycką. Tytułowe Narrenturm z niemieckiego oznacza Wieżę Błaznów... Recenzja książki Narrenturm

Jak pokonać istotę, która zabija za pośrednictwem snów?

17.08.2013

„Śmiertelne sny” to kolejna powieść jednego z najlepszych twórców horrorów Grahama Mastertona. Powstała w roku 1988 (a więc wtedy, gdy mnie jeszcze nie było w planach) i jest drugą w kolejności z cyklu opowieści o Wojownikach Nocy. Kim są Wojownicy Nocy? Dawno, dawno temu, gdy demony hasały sobie jeszcze po świecie jak chciały, z woli Ashapoli – b... Recenzja książki Śmiertelne sny

"Nic nie wiesz, Jonie Snow"

6.08.2013

„Nawałnica mieczy” tom 1 „Stal i śnieg” to trzecia już odsłona kultowej „Pieśni Lodu i Ognia” George’a R.R. Martina. Utrzymuje poziom i styl swoich poprzedniczek, jednak w mojej opinii części drugiej chyba jednak nie przebiła, chociaż ciężko to ocenić, mając przed sobą tak dobrze napisane i dopracowane pozycje. Jaki świat zastajemy na początku powi... Recenzja książki Nawałnica mieczy: Stal i śnieg

"Pieśń Lodu i Ognia" - zwrotka druga

31.07.2013

Druga zwrotka „Pieśni Lodu i Ognia” utrzymuje poziom pierwszej, a moim zdaniem nawet go przewyższa. „Starcie królów” pochłonęło mnie o wiele bardziej niż „Gra o Tron” – drugi sezon serialu mniej zapadł mi w pamięć, dodatkowo niektórych faktów w serialu zabrakło. Co dostajemy na start w „Starciu królów”? Ano, dwóch dodatkowych bohaterów, z których ... Recenzja książki Starcie królów

"W grze o tron zwycięża się albo umiera"

31.07.2013

Mało jest osób czytających książki, którzy nie słyszeliby o sławnym cyklu George’a R.R. Martina. Dzięki serialowi powstającemu na jego podstawie, seria bardzo szybko zaczęła wspinać się na szczyty drabiny popularności. Książki pana Martina można znaleźć niemal w każdej księgarni, za to w bibliotekach byłby to niemal cud – po każdy tytuł z serii ust... Recenzja książki Gra o tron

„Powrót o zmierzchu” – czyli piąta część sagi „Jak dokopać Elenie Gilbert?”

24.07.2013

Ze względu na to, że jestem fanką Damona i serialu, postanowiłam sprawdzić, jak wyglądały książkowe losy wampirzo-człowieczej paczki i przeczytać serię do samego końca, choćby nie wiem, jak bardzo którakolwiek część mi się nie podobała. Nieładnie tak zostawiać niedoczytane cykle, tak poza tym. Czym tym razem zaskakuje nas (lub nie zaskakuje) pani L... Recenzja książki Pamiętniki wampirów: Powrót o zmierzchu

"Dr Jordan używa rozumu na równi ze szpadą i...wodą święconą"

23.07.2013

Spotkanie z „Diabłem na wieży” było moim drugim spotkaniem z panią Anną Kańtoch i za pewne nie ostatnim, bowiem autorka ta należy do takiej grupy, po której dzieła sięgam w ciemno i wiem, że się nie zawiodę. Może to zbyt górnolotne słowa w stosunku do ilości przeczytanych przeze mnie książek tej pani, ale uważam, że mogę tak śmiało powiedzieć, poni... Recenzja książki Diabeł na wieży

„Dobry Boże, wybacz mi, że się od Ciebie odwróciłem”

19.06.2013

„Pokuta” czyli spotkanie płatnego mordercy z aniołem, z którego wyniknąć ma wiele, a wynika raczej mniej niż się po tej pozycji spodziewałam. Główny bohater, Toby O’Dare alias Lucky Szczwany Lis, jest płatnym mordercą, pracującym dla tajemniczego osobnika, którego on sam nazywa Panem Sprawiedliwym i dla którego gotów jest wypełnić każde zlecenie. ... Recenzja książki Pokuta

"Odbijasz się w lustrach, ale i do nich należysz"

9.06.2013

"Bolesność, psychika, chemia – oto klucze, które różne stulecia oferowały do odryglowania bram tajemnicy. Anne, Hanna, Anny. Rzecz w tym, że nawet jeśli klucze pasowały, tajemnica pozostawała tajemnicą." Powieść Erica-Emmanuela Schmitta ukazuje losy trzech różnych kobiet, pochodzących z różnych epok, o odmiennych charakterach, a jednak połącz... Recenzja książki Kobieta w lustrze

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl