Avatar @martyna.153

@Martyna

@martyna.153
5 obserwujących. 8 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
5 obserwujących.
8 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat.

Recenzje książek

15 recenzji, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

Zdrada doskonała

29.07.2020

Oto książka, która – niespodziewanie! – przysporzyła mi sporo trudności podczas czytania. Nie mogę powiedzieć, ze jest zła, bo nie jest, ale nie było chemii, emocji, wzruszeń i co najgorsze – nie polubiłyśmy się z bohaterką. Ale po kolei. Lauren North proponuje czytelnikom thriller psychologiczny, w którym główna bohaterka Tess Clark boryka się ze... Recenzja książki Zdrada doskonała

Biografia Jensa Munka - mój powrót na północne morza.

17.07.2020

Biografia Jensa Munka, duńskiego żeglarza żyjącego na przełomie XVI i XVII wieku, okazała się – mimo ospałego początku – lekturą ciekawą, pasjonującą i bardzo emocjonalną (co rzadko mi się zdarza). Autora wydobywa postać z nielicznych źródeł, z krótkich i lakonicznych zdań, z notatek urzędowych, kronik i dzienników i próbuje zszyć z tych strzępów ... Recenzja książki Jens Munk

Dzika Północ - Hohenstein. Ciemna noc w mieście bez gwiazd i szeryfa.

19.04.2020

O tej powieści napisano już wiele dobrego, i słusznie, bardzo słusznie, ponieważ jest świetna. Zacznę jednak od czytelniczej refleksji. Bywają książki, na które się bardzo czeka, bywają też takie, nad którymi człowiek się długo zastanawia, czyta różne opinie, dochodząc do konkluzji: Tak, to musi być dobra książka. Kupuje ją (czy tam wypożycza) zac... Recenzja książki Gwiazda szeryfa

Wojna w cieniu wojny.

6.04.2020

Nie będzie wielkim odkryciem konstatacja, że I wojna światowa jest dość słabo obecna w świadomości większości Polaków i, przynajmniej takie jest moje doświadczenie, w nauce historii w szkole. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że została przyćmiona przez jej jeszcze tragiczniejszą w skutkach następczynię, jak również pryzmat przez który jest postrz... Recenzja książki Nasza wojna. Europa Środkowo-Wschodnia 1914-1918. Tom I. Imperia

Łowiąc okruchy wspomnień

2.04.2020

Uwielbiam małe wielkie książki, oto kolejna z nich. „Książka o Unie” wybitnego bośniackiego prozaika, poety, eseisty. Wszystkie te „profesje” pana Faruka Sehica odcisnęły swoje piętno na wspomnianej wyżej pozycji. Stworzona przez niego powieść poetycka skoncentrowana jest wokół tytułowej Uny, rzeki przepływającej przez rodzinne miasteczko narrator... Recenzja książki Książka o Unie

Wielka wyprawa Wielkiej Rosji

2.04.2020

Z ogromną niecierpliwością czekałam na tę książkę i byłam szalenie ciekawa, w jaki sposób Stephen. R. Bown zaprezentuje czytelnikom wciąż nienachalnie znaną – a przynajmniej tak mi się wydaje – wyprawę Beringa, nazwaną Wielką Ekspedycją Północną. Jak wywiązał się z tego zadania? Moim skromnym zdaniem całkiem, całkiem, choć są lepsi. Ale teraz nie ... Recenzja książki Wyspa niebieskich lisów. Dramatyczna wyprawa odkrywców Alaski.

Mała wielka książka

15.03.2020

Z ogromnym drżeniem podchodzę do próby, bo to będzie jedynie próba, napisania kilku słów o wspaniałej powieści Sandora Maraia „Żar”. Jest to ta kategoria utworów, która mnie po prostu zachwycają, a gdy staram się wytłumaczyć dlaczego, to mam nieznośne wrażenie, że dzieła te okrutnie spłaszczam. A więc próbuję. Węgierski autor sięga po klasyczny, w... Recenzja książki Żar

Zabobon, mówisz, tak zabobon, ludzie uczeni zwą to mitem...

14.03.2020

Godzina trzecia piętnaście w nocy czy nad ranem? Oto pytanie nurtujące Bartka Elbląga, pytanie, które jednocześnie nadaje rytm całej powieści „Zabobon”. Godzina trzecia jest momentem niedookreślonym, może być zarówno jeszcze nocą i już dniem. Może być mrokiem z prześwitami poranka, bądź świtem spowitym szarością. Jest momentem przejściowym, przesi... Recenzja książki Zabobon

"Matei Brunul"

12.03.2020

Od kilku lat literatura rumuńska zajmuje uprzywilejowane miejsce w moich czytelniczych wyborach. Stało się to między innymi za sprawą wybitnych dzieł Mircea Cartarescu i Luciana Dana Teodorovici. Pozwolę sobie na kilka słów o książce autorstwa drugiego z wyżej wymienionych. Bohatera tytułowego poznajemy w, mówiąc delikatnie, dziwnych okolicznoś... Recenzja książki Matei Brunul

Historia wyszeptana - kilka refleksji o "Księdze szeptów"

WYBÓR REDAKCJI
11.03.2020

W momencie gdy zagłębiłam się w pierwsze strony tej „arcyksiązki”, potem następne i następne, zrozumiałam, że nie będzie to zwykła lektura, a długa podróż przez historię starców z krainy dzieciństwa Varujana Vosganiana. Nie podejmę się streszczenia fabuły, byłoby to zbyt skomplikowane i niszczące dla tej niezwykłej opowieści. Mówiąc najszerzej, ... Recenzja książki Księga szeptów

Nie taki diabeł straszny...

11.03.2020

„Małe licho i anioł z kamienia” to wspaniała książka. Rzadko feruje takimi „wyrokami”, ale Marta Kisiel to genialna autorka, co spróbuje krótko udowodnić. Najpierw język! Piękny, plastyczny, który wchłania czytelnika w swój malowniczy, baśniowy świat. Autorka z niezwykłą swobodą operuje giętką polszczyzną, prostą i przyjazną, ale ani w calu prosta... Recenzja książki Małe Licho i anioł z kamienia

Bałkańskie upiory - książka upiór.

10.03.2020

Ta książka mnie pokonała, stawiła opór żądzy władzy, która (co odkryłam brnąc w tej niełatwej lekturze) przejawia się również wobec tekstów. Bo miło jest mieć wszystko poukładane, przyswajać tekst z pełnym zrozumieniem sytuacji (nawet bolesnych) i komfortem jasnych osądów. Tymczasem przez pół tego podróżniczo – historycznego eseju miałam poczuci... Recenzja książki Bałkańskie upiory

Wściekłość, która ocala

WYBÓR REDAKCJI
10.03.2020

Czytając książkę „Prawdziwe życie” nie mogłam oprzeć się wrażeniu, że zostałam wrzucona w jakąś mroczną baśń, powieść parabolę, która traktuje o walce czułości z brutalnością, zmysłowej inteligencji z prymitywną przemocą. Oto bowiem narratorka wprowadza czytelnika w świat swojej zimnej i smutnej codzienności z ojcem tyranem i matką skutą strachem ... Recenzja książki Prawdziwe życie

Zimno, zimniej...śmierć. W drodze na biegun północny.

WYBÓR REDAKCJI
10.03.2020

Tak to już jest, że pewne książki determinują znaczną część moich czytelniczych wyborów przez co najmniej kilka kolejnych lat. Podobnie było z tytułem „W królestwie lodu” Hamptona Sidesa, po który sięgnęłam, będąc nadal pod mocnym wpływem „Terroru” Dana Simmonsa, dzieła, które mogę nazwać, posługując się popularnym frazesem, książką życia. Gwoli w... Recenzja książki W królestwie lodu

Bukareszt. Kurz i krew

9.03.2020

Ten stosunkowi krótki tekst (reportaż/esej) polskiej autorki wpisuje się w tonację powieści rumuńskich, które dane mi było przeczytać. A może w jakiś sposób je wyjaśni, dopełnia. Lektura kolejnych tekstów autorów rumuńskich przekonywała mnie, że literatura owa dryfuje gdzieś na obrzeżach realizmu magicznego, baśni, z pewną domieszką absurdu, cyniz... Recenzja książki Bukareszt. Kurz i krew

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl