Avatar @panizkryminalem

Pani z kryminałem

@panizkryminalem
Kanapowicz od ponad 2 lat.
panizkryminalem
Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od ponad 2 lat.

Recenzje książek

15 recenzji

Nie podążam za szałem.

30.01.2021

Tym razem, w drugiej części trylogii hejterskiej, Marcel Moss bierze na tapetę szantażowaną w poprzedniej książce przez Martynę psychoterapeutkę Ewę Babel. Już poprzednio na zakończenie autor przygotowuje nas na intrygę Martyny dotyczącą Ewy i tym wątkiem mnie złapał. Choć przyznam, że była to jedyna rzecz, dzięki której sięgnęłam po „Nie patrz”. ... Recenzja książki Nie patrz

Ten gigant mnie nie powalił

29.01.2021

Dziś przyszedł w końcu czas na recenzję cegły, z którą dość długo się biłam. Ta ponad 800- stronicowa powieść jest opisem walki z życiem, którą prowadzi Dominik Birdsey w swoim imieniu i w imieniu swojego i brata bliźniaka Tomasza. W zasadzie całe ich życie to dramat, tylko nie wiadomo, czyj jest większy - Tomka, który jest schizofrenikiem zamknn... Recenzja książki To wiem na pewno

Super „Służąca”!

17.01.2021

„Służąca” to jest taka książka, której było mi trzeba! Trochę w stylu amerykańskiego thrillera (bardzo na plus), satysfakcjonująca i jednocześnie nieco stresująca. Julia, młoda dziewczyna, której celem jest w przyszłości założenie firmy sprzątającej, trafia z polecenia do willi Marii i Mikołaja Borewskich, którzy od samego początku wydają się taj... Recenzja książki Służąca

Kolorowe Miedziaki

10.01.2021

„Najgorsza rzecz, jaka mi się przydarzyła w izolatce więziennej, przydarza mi się codziennie. Wtedy, gdy się budzę.” Colson Whitehead przedstawia nam życie Elwooda Curtisa, kochanego czarnoskórego dzieciaka, który tylko dzięki złemu czasowi i złemu miejscu trafia do placówki obwieszczającej się jako „wychowawcza”. Niestety, "kolorowi" nie są wted... Recenzja książki Miedziaki

Tytuł nie ujmuje, ale treść genialna!

10.01.2021

‼️WOW‼️ „Widział, jak dziewczyna weszła do lasu. Słyszał, jak się z niego naśmiewała. Wszystkie się naśmiewają. Niby nic nie mówią, ale robią te miny. Miny są najgorsze, okropne, krzyczą do niego. Tamte dwie też stroiły miny. [...] Po zabójstwie czuł się inaczej. Czuł się spokojniejszy. Nikt nie robił już min.” Jeden z najlepszych polskich krymi... Recenzja książki Zaginiona

Najlepszy polski kryminał.

10.01.2021

Powszechnie wiadomo, że książki po okładce się nie ocenia. Jednak już patrząc na tę spodziewałam się dobrego kryminału, ale nie aż tak! Piotrowski totalnie powala swoją książką i niemożliwym jest się od niej oderwać. Dosłownie. Czytałam cały dzień, aż nie skończyłam. Oryginalnie, akcja toczy się w Zielonej Górze (i przydało się wakacyjne zwiedzan... Recenzja książki Piętno

Tym razem wygrała książka

10.01.2021

Znów kolejna książka od Harlana Cobena i porównanie z serialem Netflix Originals. Jak na nieporządną czytelniczkę przystało, ponownie najpierw obejrzałam serial, a później przeczytałam powieść, ale tym razem wygrała książka. Podczas, gdy Netflix i polska adaptacja książki serwuje nieco usypiającą, wolno rozkręcającą się akcję i trochę flegmatyczne... Recenzja książki W głębi lasu

Obowiązkowa lektura po „Małych kobietkach”

7.01.2021

L. M. Alcott - Dobre żony Książka jest kontynuacją „Małych kobietek”. W tej części ponownie śledzimy losy czterech sióstr, ale jakże inne niż wcześniej. Już nie są dziewczynkami z głowami pełnymi zabawnych pomysłów i dziecięcych rozważań. Teraz dorosły, a ich głowy zaprzątają rozterki miłosne i życiowe decyzje, które będą do podjęcia. Meg,... Recenzja książki Dobre żony

Ofiara losu, a wcale jednak nie!

6.01.2021

Läckberg, C. - Ofiara losu Czwarta część sagi o Fjällbace zapewnia dobre napięcie i niebanalną zagadkę. W Tanumshede dochodzi do wypadku drogowego, który pozornie, jak większość, wydaje się sprawą do szybkiego zamknięcia - ofiara ostro napruta, koniec, następny. Jednak już na miejscu wypadku Patrikowi Hedströmowi coś nie dawało spokoju. Jak... Recenzja książki Ofiara losu

Jeśli drzwi nie zamkniesz w porę...

2.01.2021

North, A. - Szeptacz „Jeśli drzwi nie zamkniesz w porę, szeptać zacznie ktoś wieczorem. Jeśli na dwór wyjdziesz sam, złego pana spotkasz tam. Jeśli okno uchylisz choć trochę, pukanie w szybę usłyszysz przed zmrokiem. Jeśli jesteś sam i miewasz się źle, pan Szeptacz na pewno odwiedzi cię.” Autor zabiera nas do Featherbank, miasteczka, gdzie... Recenzja książki Szeptacz

„Dracul” - czyli jak D. Stoker i J.D. Barker uhonorowali pracę starego, dobrego Brama

31.12.2020

„Dracul” wprowadza nas w typowy i jednocześnie genialnie odwzorowany XIX-wieczny gotyk, a co więcej bierze Brama Stokera, autora oryginalnego „Draculi” na głównego bohatera powieści. Już na początku muszę zaznaczyć, że D. Stoker i J.D. Barker zrobili genialną robotę. Akcja podzielona jest na czasy obecne, w których na początku książki „Bram Stoke... Recenzja książki Dracul

Polecam stokrotkę!

31.12.2020

Książka bardzo długo stała na półce i czekała na swoją kolej. Odpychało mnie niestety pocketowe wydanie i mrówkowa czcionka. Okładka też nie jest zachęcająca. Wiadomo, nie oceniamy książki po okładce, no ale... W końcu jednak skusiłam się na nią mając do czynienia już wcześniej z serią Sharon Bolton z Lacey Flint i "Mistrzem Ceremonii". I naprawdę... Recenzja książki Stokrotka w kajdanach

Król powraca z Instytutem

30.03.2020

"Dramatyczny pojedynek dobra ze złem w miejscu, w którym ci dobrzy nie zawsze wygrywają." Tym razem Stephen King powrócił z typowym dla siebie stylem, co mnie bardzo cieszy. Muszę przyznać, że musiałam pogodzić się ze skrajnościami, jakie spotykam w jego twórczości - są książki, które podobają mi się niesamowicie i uważam, że to jest prawdziwy... Recenzja książki Instytut

Wolałabym, żeby "Nieznajomy" taki pozostał

10.03.2020

"Nieznajomy" Harlan Coben "Nieznajomy nie zburzył całego świata Adama w jednej chwili. Przynajmniej tak Adam Price powtarzał sobie później, ale było to kłamstwo. Adam wiedział od początku, od pierwszego zdania, że jego życie zadowolonego męża i ojca dwojga dzieci, właściciela eleganckiego domu na przedmieściach bezpowrotnie legło w gruzach. ... Recenzja książki Nieznajomy

Cudowna, gdyby nie zakończenie.

20.02.2020

Kamieniarz, czyli trzecia część Sagi o Fjallbace spod pióra Camilli Läckberg tym razem wciąga nas w sprawę morderstwa dziewczynki wyrzuconej do morza i wyłowionej przypadkiem przez miejscowego rybaka. Wszelkie wątpliwości dotyczące okropnego znaleziska szybko zostają rozwiane za sprawą badań, które wykazują obecność mydła i słodkiej wody w płucach... Recenzja książki Kamieniarz

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl