Avatar @panzksiazka

Pan z ksiązką

@panzksiazka
10 obserwujących. 4 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat.
pan.z.ksiazka
Napisz wiadomość
Obserwuj
10 obserwujących.
4 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat.

Recenzje książek

41 recenzji, w tym 6 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Wyjdź z bezpiecznej strefy niemówienia!

24.09.2020

Mało kto lubi występować publicznie. Wywołuje to w nas ogromny strach, stres i grozi wyjściem z bezpiecznej strefy, kiedy możemy nie mówić i unikać słownej konfrontacji z drugim człowiekiem. Czy jednak nasze życie nie jest ciągłą sztuką prowadzenia rozmów z każdą napotkaną osobą? Codziennie bowiem musimy walczyć o swoje, prowadzić rozmowy i wyraża... Recenzja książki Rozboje sceniczne wystąpienia publiczne bez tremy

Niełatwe czasy PRL-u

1.07.2020

Stan wojenny – to na pewno okres, który część z Was przeżyła, a część – w tym i ja – zna z opowieści, zapisanych kart historii i książek. Uwielbiam pozycje, które przekazują ważne informacje, odkrywają przede mną nowe informacje, które częstokroć mogę sprawdzić, rozszerzyć, poznać. Trafiam jednak i na takie lektury, podczas czytania których mam mę... Recenzja książki Przepustka od Pana Boga

W pogoni za szczęściem

3.06.2020

Co jest wyznacznikiem prawdziwie dobrej pozycji, po którą trzeba sięgnąć? Dla mnie taka książka powinna nieść za sobą pewną ponadczasową i życiową wartość. Pokazać to, jakim człowiek jest, jakim chciałby być, jakim nigdy nie będzie. Rozśmieszyć, zasmucić, wprowadzić nostalgię. * „Blizna" - jedna z pozycji serii skandynawskiej - to lektura, którą p... Recenzja książki Blizna

Czym jest pasja?

WYBÓR REDAKCJI
3.06.2020

Eva Meijer „Dom ptaków" * Zaryzykuję stwierdzeniem, że nie ma człowieka bez pasji. Choć i pasja bez człowieka niczym wielkim nie będzie. 😁 Rozważaliście kiedykolwiek, jak wyglądałoby życie, gdyby zainteresowania pochłonęły całą Waszą codzienność i zmieniły plany na przyszłość? * Len Howard - mając ponad czterdzieści lat - podejmuje decyzję o ty... Recenzja książki Dom ptaków

Nieodkryte tajemnice

3.06.2020

Alice Lugen „Tragedia na Przełęczy Diatłowa" * „Okoliczności śmierci były rzeczywiście nietypowe: grupa z niewyjaśnionych powodów rozcięła nożem namiot od środka, wybiegła na mróz, rozpaliła ognisko, a następnie zamarzła". * Pełni pasji, zaangażowania i energii młodzi ludzie - studenci oraz absolwenci Politechniki Uralskiej - wyruszają, świętuj... Recenzja książki Tragedia na przełęczy Diatłowa. Historia bez końca

Hipnotyzująca nie tylko okładka

WYBÓR REDAKCJI
29.05.2020

Chyba każdy człowiek zadaje sobie dość często pytanie: „Co by było, gdybym postąpił inaczej? Może lepiej zmienić coś teraz, niż się męczyć?". Taką książkę - o życiu, decyzjach, ale i miłosnych zachwytach - mam zamiar dziś Wam przedstawić. * „Pełnia Wilka" to książka, w której główna bohaterka, Pola, szuka swojego miejsca na ziemi. Ludzie, który... Recenzja książki Pełnia wilka

Debiut otwierający oczy

29.05.2020

Nina Olszewska „Pudło. Opowieść z polskich więzień” * „Tu się ciągle kogoś poznaje: ktoś wchodzi, ktoś wychodzi, zmienia oddział, więzienie” Dość często w naszym świecie bywa tak, że szufladkujemy pewnych ludzi. Choć nie wiemy nic na ich temat, potrafimy wydawać – często krzywdzące – osądy. Sądzę, iż bardzo podobnie jest z więźniami. Myślimy so... Recenzja książki Pudło. Opowieści z polskich więzień

Dokąd zmierza świat?

29.05.2020

Christopher Berry-Dee „Rozmowy z psychopatami. Podróż w głąb umysłów potworów" * Nastał piątek, piąteczek, piątunio... Mam wrażenie, że czas biegnie coraz szybciej, niedawno tydzień się zaczynał, a już mamy wolne. Jak Wasze plany weekendowe? Zaplanowaliście już coś, czy działacie spontanicznie? 😁 * „Rozmowy z psychopatami" - to książka, w której a... Recenzja książki Rozmowy z psychopatami. Podróż w głąb umysłów potworów

W Polskę idziemy

29.05.2020

Któż z nas nie lubi podróżować, odkrywać nowe, nieznane dotychczas miejsca, kultury i tradycje? Często decydujemy się na dalekie, zagraniczne wojaże, nie znając w pełni naszych rodzimych, nieodkrytych zakątków, które są równie piękne i klimatyczne. W szczególności zaś warto odwiedzać małe miasteczka, w ludności których zakorzeniona jest pierwotna ... Recenzja książki Polska przydrożna

Trudne życie

22.12.2019

Wieczna pogoń – tak określić można współczesne czasy. Chcemy zdobyć wyksztalcenie, dostać dobrze płatną pracę, móc pozwolić sobie na drogie prezenty, wyjazdy, luksus. Wielokrotnie jednak zapominamy, że – choć dobrobyt jest bardzo miły – nie jesteśmy wieczni. Kiedyś nadejdzie ten moment, gdy pieniądze przestaną mieć jakiekolwiek znaczenie, a najważ... Recenzja książki Pomimo wszystko

Czy wiesz, z kim żyjesz pod jednym dachem?

22.12.2019

Czy wiesz, z kim żyjesz pod jednym dachem? Może tak naprawdę domownicy ukrywają swoje prawdziwe „ja” i uciekają przed mroczną, tragiczną przeszłością? „Wkręceni” to bardzo dynamicznie z szybko rozwijającą się akcją kryminał. Książka, która wciąga już od pierwszych słów. J.T. LeBeau – pisarz, który nigdy nie ujawnia swojej tożsamości, ... Recenzja książki Wkręceni

Planecie na pomoc

15.12.2019

Obecnie coraz częściej rozmawia się na tematy ekologii, chcemy bowiem żyć w pięknym, czystym świecie. Czy nasze działania mają jednak realny wpływ na rzeczywistość? 🧐 ~~~~~~ „Ziemia nie do życia. Nasza planeta po globalnym ociepleniu" to książka, która przedstawia losy naszej planety w przeciągu najbliższych lat. Informacje poznawane przez nas na ... Recenzja książki Ziemia nie do życia. Nasza planeta po globalnym ociepleniu

Kto żyje obok nas?

15.12.2019

Co jesteśmy w stanie zrobić, by zdobyć wymarzone przez nas stanowisko? Jakie kroki podejmiemy, spełniając nasze marzenia i dążąc do realizacji wyznaczonych celów? Bylibyśmy w stanie pozbyć się przeciwnika tylko po to, by osiągnąć własne założenia? 🧐 ~~~~~~~~~~~~ „Balladyna” od @Link – to zbiór opowiadań ukazujących, jak wyglądałby żywot bohaterki ... Recenzja książki Balladyna

Co to znaczy, że jesteśmy ludźmi?

15.12.2019

Co to znaczy, że jesteśmy ludźmi? Czym różnimy się od innych istot nas otaczających? Wielokrotnie nie zastanawiamy się nad naszym pochodzeniem, rozwojem i ewolucją, która w mniejszym stopniu dotyka nas do dziś. Łatwiej jest akceptować wszystkie nasze myśli i zachowania bez rozważania, dlaczego tak jest. Zgoła odmienne podejście do „człowieka" - za... Recenzja książki Księga ludzi. Opowieść o tym, jak staliśmy się nami

Międzywojenna, kulturalna Warszawa

WYBÓR REDAKCJI
27.11.2019

Czas dwudziestolecia międzywojennego, to oczywiście nieustanny strach przed nadejściem i wybuchem II wojny światowej. Jest to również okres rozkwitu towarzystw kulturalnych, filmu i szeroko pojmowanej rozrywki. Ludzie – chcąc pozbyć się nurtujących ich wiecznie myśli – woleli udać się do teatru czy kina, gdzie choć na chwilę mogli z... Recenzja książki Śmierć z ogłoszenia

Trudne wybory przyszłej matki

WYBÓR REDAKCJI
24.11.2019

Trudne relacje rodzinne. Temat wszystkim znany, bowiem każdy z nas albo słyszał, czytał o rodzinnych problemach, albo sam nie dogaduje się z bliskimi. Jak jednak postąpić, gdy próg domu przekracza nowy, nieakceptowany przez najmłodszych członek rodziny? Czy da się wytrzymać taką panującą w domu presję i trudną atmosferę? ... Recenzja książki Poza kontrolą

Ogromne rany psychiczne

20.11.2019

„(…) po naszemu to znaczy, że jestem mały bandyta z Warszawy. I że nie mam imienia i nazwiska, bo teraz jestem więźniem numer 192731”. II woja światowa. Kto z nas nie czytał bądź nie słyszał o trudach i bólach owego okresu? Myślę, że każdy, kto choć trochę interesuje się otaczającym światem, wie, że czasy wojny i powstające wówcz... Recenzja książki Dzieciństwo w pasiakach

Prawo Jante

19.11.2019

Espen Arnakke w wieku siedemnastu lat zamordował Johna Wakefielda. Kolejne lata spędza na rozpamiętywaniu o powodach swoich czynów. W pewnym stopniu staje się to jego szaleństwem, w które coraz bardziej popada. Rozważania Espena grają na emocjach zarówno jego samego, jak i każdego czytelnika sięgającego po tę lekturę. Z jednej strony – w jego myśl... Recenzja książki Uciekinier przecina swój ślad. Opowieść o dzieciństwie mordercy

To, co najważniejsze

19.11.2019

Marek Bieńczyk – „Kontener” „Normalne, miłość to nieprzejmowanie się brzydotą tych, których kochamy. Albo coś więcej i to więcej niosło w tamtym korytarzu i takie potwierdzenie: miłość to bezwarunkowa, fizyczna, zmysłowa niezdolność (ślepe oko przecież nie widzi, głuche ucho nie słyszy) dostrzeżenia ohydztwa i brzydoty tych, których kochamy”. Dziś... Recenzja książki Kontener

Niewyjaśnione przypadki medyczne

17.11.2019

„W mojej pracy nie mogę mieć wątpliwości. Tymczasem zawsze jestem ich pełen. Albowiem tylko jedno jest pewne: możliwości jest bez liku". —————— Richard Shepherd - lekarz medycyny sądowej - dzieli się swoimi przeżyciami z prosektotrium. Miejsce niezwykle trudne dla studentów medycyny, jak i ludzi, którzy muszą zobaczyć bliskich zmarłych. Dla Shep... Recenzja książki Niewyjaśnione okoliczności

Cena rodzicielstwa

17.11.2019

Zostanie rodzicem – to jedna z najtrudniejszych decyzji każdego człowieka. Wielu zadaje sobie bowiem pytania – „Czy poradzę sobie z wychowaniem dzieci?” „Czy ja się do tego nadaję?” Niejeden, pomimo zdecydowania się na rodzicielstwo, porzuca założoną rodzinę, aby realizować własne plany i spełniać marzenia. Do takich osób należy dziadek, który jes... Recenzja książki Klauzula ojca

Męskie podsumowanie życia

17.11.2019

Każdy człowiek, który pojawia się w naszym życiu, ma jakieś swoje zadanie. Jeden udziela ogromnego wsparcia i pomocy; jest naszym aniołem stróżem. Inny zaś potrafi tylko niszczyć i podjudzać ludzi wokół. Wszystkich przyjaciół i wrogów wspominać będziemy przez całe życie – do pewnych sytuacji wracamy z radością, do innych natomiast z żalem i złości... Recenzja książki Pięć toastów Hannigana

Strach o każdy, dziecięcy oddech...

WYBÓR REDAKCJI
14.11.2019

„(…) Bóg nigdy nie opuszcza swoich dzieci. (…) - Myślę, że w takim miejscu chyba będziemy musieli Mu pomóc (…)". „Jedno jest pewne: wszyscy umrzemy. Ale jeśli możemy kogoś uratować, warto codziennie podejmować walkę”. Jedna z trudniejszych, ale jakże i ważnych pozycji książkowych w ostatnim czasie. Na co dzień żyjemy w pogoni za szczęściem, spełni... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Ważność wyborów

14.11.2019

Co jest istotą naszej egzystencji? Czym powinienem się kierować, by osiągnąć szczęście i wewnętrzny spokój? Pytania te zadajemy sobie dość często, wielokrotnie bowiem gubimy się w naszym życiu, chcemy zacząć od nowa, a – niestety – częstokroć mijający bardzo szybko czas, nie pozwala nam na nowy początek. Karolina Kaczyńska-Piwko w swoim debiucie ... Recenzja książki Nu pagadi, czyli młodzi, piękni, sfrustrowani

Idealny, kulinarny kryminał

10.11.2019

Niedziela – czas na kocyk, herbatkę i przyjemną lekturę. Dlatego dziś - kryminał iście smaczny. 😊 Pewną małą restaurację prowadzoną przez wybitnego kucharza – Xaviera Kieffera – odwiedza znany krytyk kulinarny. Właściciel jest tą wizytą nieziemsko zaskoczony, ponieważ wyrzekł się on przyznawanych kucharzom nagród, by oddać się spokojnej pracy. Na ... Recenzja książki Diabelski owoc

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl