Avatar @revencleee

Natalia S

@revencleee
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.
{} Napisz wiadomość
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.

Recenzje książek

23 recenzje, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję

Alchemia - moc pomysłów

11.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zaskakująca moc pomysłów, które z pozoru nie mają sensu. Okładka jest pięknie minimalistyczna, a sam tytuł bardzo intrygujący. O czym jest ta książka? O magii płynącej z intuicji. "Główna idea tej książki brzmi następująco: chociaż współczesny świat często stara się unikać takiej nielogiczności, czasem okazuje się ona wielką potęgą. Oprócz niewą... {} Recenzja książki Alchemia. Zaskakująca moc pomysłów, które z pozoru nie mają sensu

Dzień prawdy

26.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dzień prawdy" Anny M. Brengos wydana przez Wydawnictwo Lucky to historia zupełnie odmienna od poprzednich książek autorki. Nie ma tu trudnych tematów, jest powieść obyczajową z intrygującym wątkiem kryminalnym i pewnym morałem. Gdy rodzina Nowaków postanawia przenieść się na wieś, liczy że pożyje w ciszy i spokoju. Wszak jak to mówią.....wsi spok... {} Recenzja książki Dzień prawdy

Dziecięcy kram

25.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nazwisko Daniela Radziejewskiego do tej pory było mi nieznane. Choć „Dziecięcy kram” nie jest jego pierwszą książką, a na Storytel był nawet bestsellerem w kategorii thriller! Dlatego też do „Dziecięcego kramu” podeszłam z carte blanche i na spokojnie. Czy gorący klimat Brazylii i mrok jaki spotka na swojej drodze główna bohaterka spełniły moje oc... {} Recenzja książki Dziecięcy kram

Raj na próbę

1.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytając zapowiedź tej pozycji nie ukrywam, że byłam jej bardzo ciekawa. Nie pozostało więc nic innego jak zamówienie "Raju na próbę", gdy tylko nadarzyła się taka okazja w Klubie Recenzenta. :) Muszę powiedzieć, że książka nie zawiodła mnie. Czekałam na coś co mnie wciągnie... i tak faktycznie się stało. Przeczytałam ją jednym tchem, a każda kole... {} Recenzja książki Raj na próbę

Zabawki

12.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"3 autorki o bardzo różnych charakterach stworzyło kobiecą antologię, którą łączy jeden motyw… ZABAWKI. Misie, lalki, pozytywki, puzderka a nawet gadżety dla dorosłych mogą być świadkami przerażających historii, opowiedzianych w tej niezwykłej książce, będącej wynikiem projektu #grozajestkobietą, zapoczątkowanego przez portal Grozownia. Pamiętajc... {} Recenzja książki Zabawki

Orzechy i pestki :)

15.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Orzechy i pestki” przewodnik mistyczno-kulinarny autorstwa Lary Gessler, to naprawdę wyjątkowa pozycja dla wszystkich miłośników kuchni. Lara Gessler zabiera nas do świata orzechów i pestek, w którym przedstawia ich pochodzenie, historie oraz wszystkie niezbędne informacje które możemy wykorzystać na co dzień w swoich domach. Dla mnie największą... {} Recenzja książki Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny

Z pamiętnika...

26.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zawód: NAUCZYCIEL. Co rusz budzi nowe emocje, nowe opinie. Przez jednych zawód doceniany, z całym szacunkiem respektowany, a przez innych zupełnie nic nie wnoszący, oklepany. Jako, że sama wykonuję ten zawód i należę do grona nauczycieli, z wielką chęcią przeczytałam tą książkę. Bohaterką jest sama Pani Pe - najbardziej przebojowa anglistka, z j... {} Recenzja książki Z dziennika Pani Pe

Dobre rzeczy.

8.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wszystkie osoby, które naprawdę pragną dowiedzieć się jak pozytywne i dobre rzeczy, zjawiska, sytuacje czy emocje mieć przy sobie powinny sięgnąć właśnie po tę pozycję. Jest obszerna, ale naprawdę ciekawa i warta uwagi. Książka "Jak przyciągać dobre rzeczy" w przejrzysty i przystępny sposób przedstawia skomplikowane procesy jakie zachodzą w naszy... {} Recenzja książki Jak przyciągać dobre rzeczy

Kiedyś...

{} WYBÓR REDAKCJI
6.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Maria to kobieta przed trzydziestką. Pracuje w dużej firmie kosmetycznej "Eliksir" jako szefowa działu marketingu. O sobie mówi, że jest cholernie ambitną pracoholiczką. Uzależniona od pracy i aktywności fizycznej. Uwielbia grać w tenisa i często chodzi na siłownię. Lubi dbać o swoje ciało. Często ocenia wygląd ludzi. Uważa, że lepiej nie mieć nik... {} Recenzja książki Kiedyś nadejdzie ten dzień

WOJNA I MIŁOŚĆ

17.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ciekawa, a przede wszystkim oryginalna powieść. Miłość, wojna i szybka, pełna zwrotów akcji fabuła. Interesujące, zaskakujące postacie bohaterów. Piękne opisy Nowego Jorku, Paryża, Krakowa czy Tel Awiwu. Zdecydowanie jest to pozycja, która wpada w pamięć i jednocześnie daje o myślenia. Połączenie teraźniejszego świata z najnowszymi technologiami ... {} Recenzja książki Wojna i miłość

Gdy byłem kimś innym - czy to w ogóle możliwe?

2.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autor książki Stéphane Allix to dziennikarz śledczy, a także reporter wojenny. Wszystkie informacje, zjawiska z którymi przyszło mu się zmierzyć wnikliwie analizuje i dokładnie śledzi. Żaden, nawet najdrobniejszy szczegół nie umknie jego uwadze. Książka opowiada o samym dziennikarzu, który postanawia odpocząć i uporządkować swoje dotychczasowe ... {} Recenzja książki Gdy byłem kimś innym

Turbulencja

14.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy, kto choć trochę jest zainteresowany tematyką szeroko pojętego lotnictwa będzie zachwycony. Szeroko ujęte prawdziwe realia bycia pilotem, specyfikacji samolotu czy chociażby sposobu działania lotnisk. Osoby, które latają, nieistotne czy to lot długi czy krótki mają w głowie potok myśli… Niejednokrotnie przestawiane katastrofy w filmach, w t... {} Recenzja książki Turbulencja

Jutro nie nastąpi...

{} WYBÓR REDAKCJI
10.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Jutro nie nastąpi” autora Vladimira Osipova to intrygująca powieść o końcu świata. A dokładniej znanej nam bliżej części Europy, która została zniszczona przez wielką falę tsunami. Ale jest to także powieść poruszająca problematykę wnętrza istoty ludzkiej. Przeżyć duchowych poszczególnych jednostek, będących ramię w ramię z pewnymi skrajnymi syt... {} Recenzja książki Jutro nie nastąpi

Testamenty

28.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po przeczytaniu książki „Opowieść Podręcznej”, jak i obejrzeniu jej adaptacji przyszła kolej na sięgnięcie po kolejną lekturę Margaret Antwood „Testamenty”. Nie da się opiniować "Testamentów" unikając porównania do poziomu "Opowieści podręcznej". Można odnieść wrażenie, jakby dwie ideologicznie podobne książki pisały dwie różne osoby. Autorka trz... {} Recenzja książki Testamenty

365 wyjątkowych dni.

27.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mimo wielu nieprzychylnych opinii, polecam. Książka przenosi w inny wymiar, pozwala oderwać się od rzeczywistości. Momentami może i wulgarna, ale to tylko dodaje smaczku...;) MASSIOMO TORICCELLI jest młodym, szalenie przystojnym i szalenie niebezpiecznym szefem sycylijskiej mafii. Pięć lat temu podczas walki bossów został postrzelony i w stanie kr... {} Recenzja książki 365 dni

Żmijowisko

27.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka, której finał szokuje, jak mało który... Takiego biegu wydarzeń nie przewidziałabym... Pozycja naprawdę ciekawa, a przy tym zaskakująca. Każde z dzieł Wojciecha Chmielarza - jak dla mnie - WYBITNE. Doskonały thriller psychologiczny. Na mazurskiej wsi, podczas rodzinnych wakacji w gronie znajomych ginie 15-stolatka. To załamuje pozornie szc... {} Recenzja książki Żmijowisko

Arabska żona, arabski świat

26.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mając styczność pierwszy raz z tą książką, byłam nieco sceptycznie nastawiona... Raczej nie byłam przekonana do zagłębiania się w arabskie tematy, arabskie zwyczaje i arabskie życie. Nie przemawiało to do mnie totalnie. Teraz, po przeczytaniu już całej sagi Tanyi Valko mogę powiedzieć jedno: Ależ ja byłam głupia! Pozycja ta wciągnęła mnie totalnie... {} Recenzja książki Arabska żona

Piękni samobójcy

25.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka, w której akcja rozwija się spokojnie, bez pośpiechu, sprawiając, że czytelnik snuje w głowie miliony domysłów na temat faktycznych wydarzeń. Dokładnie namalowane sylwetki bohaterów, o których z rozdziału na rozdział wiemy coraz więcej. Do samego końca nie byłam pewna o co tak naprawdę chodzi. I chyba to jest najlepszą częścią czytania kry... {} Recenzja książki Piękni samobójcy

Wigilia dnia zmarłych...

25.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Początkowo książka może nie zachwycać. Typowa, powtarzająca się historia miłosna – on rzuca ją, bądź ona rzuca jego. (w tym wypadku ma miejsce opcja numer 2). Główny bohater popada w melancholię, wiedzie nudne życie a przy tym popada w alkohol… Wszystko jednak w pewnym momencie ulega zmianie… Bohater, Oskar poznaje trójkę zupełnie sonie nowych ... {} Recenzja książki Wigilia Dnia Zmarłych

Strefa skażenia - wirusy wciąż na topie...

25.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma nic bardziej na czasie, niż wirus, zakażenia i strach przed zachorowaniem. Teraźniejszość i wydarzenia, jakie w tej chwili mają miejsce sprawia, że tematyka ta, została przestudiowana przez większość społeczeństwa, nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Każdy z nas teraz doskonale wie z czym wiąże się zachorowanie, jak się przed nim bronić i... {} Recenzja książki Strefa skażenia

Tak dziś jemy - lepsze życie

24.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

TAK DZIŚ JEMY - po lekturze oczywiste rzeczy na temat jedzenia, przestają takie być... Fachowa wiedza, mnóstwo przydatnych informacji, dane prosto od ekspertów. Jeżeli chcesz poszerzyć swoje poglądy na temat jedzenia to ta książka jest właśnie dla Ciebie! :) Osoby, które pragną poprawić jakość swojego życia w kwestii żywienia, nie zawiodą się. Sam... {} Recenzja książki Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Dziecko z Auschwitz

24.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia II Wojny Światowej w równym stopniu interesuje, jak również przeraża. Wydarzenia czy sytuacje, które miały miejsce w obozach koncentracyjnych są dla większości z nas czymś niewyobrażalnym. Lęk, strach, brak poczucia bezpieczeństwa, niepewność przeplatają się z odwagą, uporem, wytrwałością czy wielkim poświęceniem. Nic więc dziwnego, że te... {} Recenzja książki Dziecko z Auschwitz

Opowieść podręcznej

24.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwszy raz do czynienia z „Opowieścią Podręcznej” miałam oglądając znany szerszemu gronu serial telewizyjny. Muszę przyznać, że fabuła już wtedy mocno mnie zaskoczyła. Po jego zakończeniu stwierdziłam, że muszę koniecznie przeczytać książkę. Historia głównej bohaterki – Fredy jest niezwykła. Niektóre z wydarzeń opisywanych w książce wydają się... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl