Avatar @Bookmaniak

@Bookmaniak

4 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.
{} bookmaniak1
{} Napisz wiadomość
4 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.

Recenzje książek

38 recenzji, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję

Miłość, która może zmienić wszystko

{} WYBÓR REDAKCJI
29.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z klubu recenzenta serwisu nakanapie.pl za co bardzo dziękuję, ponieważ obecnie jestem bardzo zabiegana a ta powieść była bardzo miłą odskocznią od codzienności (pech chciał, że szybko skończyłam ją czytać i czuję niedosyt ;)) Na trzysta dwudziestej drugiej stronie znajdziemy bardzo piękny cytat od którego chciałabym rozpocząć ... {} Recenzja książki Any Border. Tom I

Zmiennokształtna

22.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tę powieść zdobyłam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Bardzo chciałam ją przeczytać, ponieważ urzekła mnie okładka, która jest przepiękna. Ma piękną kolorystykę, która od razu zwraca na siebie uwagę . Opis również wydawał mi się być interesujący. Jednak w trakcie czytania, sama treść nie przypadła mi do gustu. Nie twierdzę, że jest nudna, a... {} Recenzja książki Zmiennokształtna

Próbny raj

19.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z klubu recenzenta serwisu nakanapie.pl. Znów zasugerowałam się okładką. Bardzo mnie zaciekawiła, dlatego postanowiłam ją zarezerwować i zrecenzować. Zazwyczaj po przeczytaniu wiedziałam, czy dana lektura mi się podobała, czy raczej przeciwnie - męczyłam się z jej zgłębieniem. W tym przypadku mam mieszane uczucia. Z jednej stron... {} Recenzja książki Raj na próbę

Szept

2.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jane Doe, tak właśnie została nazwana główna bohaterka, ponieważ nie wyjawiła swojego prawdziwego imienia. Przez dwa i pół roku nie wypowiedziała ani jednego zdania. To imię nadano jej w tajnym ośrodku rządowym w którym są prowadzone badania na "obiektach". Dziewczyna jest poddawana strasznej rutynie. Posiłki, bez smaku, mają wzmocnić jej ciało i ... {} Recenzja książki Szept

Rzeźnik

7.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po przeczytaniu nie mogę znaleźć słów. Nie wiem od czego zacząć. Czy od opowiedzenia Wam co dzieje się w powieści, czy od refleksji...... W naszym "cudownym" świecie żyją ci, którzy są uważani za normalnych i ci, którzy urodzili się lub świat ukształtował jako chorych. Chorych to mało powiedziane. Nie mogę zrozumieć tego, jakie dokładnie czynniki... {} Recenzja książki Rzeźnik

BESTIE ŻYJĄ WŚRÓD NAS...

2.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Długo zabierałam się do zagłębienia się w twórczość Maxa Czornyja. I to był mój błąd, ponieważ pierwsza jego powieść, którą przeczytałam i zaraz wam o niej opowiem, bardzo mi się spodobała. Nie potrafię opisać tego słowami, ale dla mnie "Zimny chirurg" pomimo tego, że jest bardzo brutalny i czasami wręcz obrzydliwy, okazał się bardzo ożywczym. To ... {} Recenzja książki Zimny chirurg

Jak wyjaśnić nasze zachowanie?

18.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pier Viencenzo Piazza w swojej powieści "Homo biologicus" wyjaśnia jak z punktu widzenia biologii, wygląda nasze życie. Jak na nasz organizm wpływa wiele czynników, dlaczego pewnych rzeczy powinniśmy unikać - o tym wszystkim i jeszcze o wielu innych sprawach, jest tutaj napisane. Mimo interesującej okładki książka nie porwała mnie. Być może dlateg... {} Recenzja książki Homo Biologicus

Tyle magii w jednym tomie

15.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Księgę magii” nabyłam w klubie recenzenta serwisu nakanapie.pl. Wybrałam ją ze względu na okładkę, która mi się bardzo spodobała oraz na interesujący tytuł i opis. Po przeczytaniu tego zbioru opowiadań muszę przyznać, że bardzo zaskoczyła mnie ta książka. Do tej pory myślałam, że kocham fantastykę i wplatanie fantastycznych stworzeń czy osób w op... {} Recenzja książki Księga magii

Martwa poraz drugi

25.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Katarzyna Berenika Miszczuk stworzyła bardzo ciekawą wizję świata. Cała opowieść jest bardzo spójna i nie miałam problemu z jej przyswojeniem. Historia wchodzi jak nóż w miękkie masło). „Ja potępiona” to trzeci tom opowieści o Wiktorii Biankowskiej, której osoba bardzo przypadła mi do gustu. Zwłaszcza kiedy była diablicą. Autorka stworzyła z nieś... {} Recenzja książki Ja, Potępiona

Druga szansa

1.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Wybrałam ją z względu na okładkę - uwielbiam lawendę a obwoluta dodatkowo miała piękne kolory. Jestem trochę jak taka książkowa sroczka - wybieram lektury po okładkach i ani razu się nie zawiodłam. Z początku myślałam, że historia Hani Dobrzyńskiej będzie nudną opowieścią, w której dziewc... {} Recenzja książki Prosto w serce

Obsesja, która rodzi tragedię

14.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Oskar Blajer był dużym dzieciakiem. Bawił się w pisanie bajek, pił piwo, palił zioło i biegał po lesie. Do pełni szczęścia brakowało mu tylko laleczki Barbie, która spełniałaby jego zachcianki.” Tak został opisany główny bohater powieści Adriana Bednarka „Obsesja”, więc jeśli myśleliście, że „Inspiracja” była dobra, to musicie koniecznie przeczy... {} Recenzja książki Obsesja

Życie policjanta nie jest łatwe...

30.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Powieść Grahama Mastertona "Żebrząc o śmierć" jest bardzo ciekawa i wciąga od początku. Mimo, że nie czytałam poprzednich części, to nie miałam problemu w odnalezieniu się w tej historii nawet przez moment. Wszystko co najważniejsze zostało przytoczone. Nie musiałam domyślać się, co dział... {} Recenzja książki Żebrząc o śmierć

Medycyna XIX w.

24.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę przyznać, że jest to pierwsza powieść o historii medycyny, którą przeczytałam. Mimo, że ta dziedzina zupełnie mnie nie interesuje, to historia doktora Bogumiła Korzyńskiego i jego rodziny, przyjaciół, bardzo mi się spodobała. Ani przez moment nie nudziłam się przy czytaniu. Oprócz historii doktora Bogumiła, mamy rozdziały, które opowiadają ... {} Recenzja książki Uczniowie Hipokratesa. Doktor Bogumił

Współczesna "Pretty Woman"

6.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Wybrałam ją ze względu na okładkę. I w tym przypadku moja intuicja mnie nie zawiodła. Zarówno na zewnątrz, jak i w środku powieść jest przyjemna i ciekawa. Po przeczytaniu mogę z całą pewnością stwierdzić, że dzieło Sandry Robins "Miłość na sprzedaż" jest napisana w stylu filmu "Pretty wo... {} Recenzja książki Miłość na sprzedaż

Prawda o sobie

31.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Lisy Gray „We mgle” nie porwała mnie. Fabuła była ciekawa, ale często gubiłam się przy jej czytaniu oraz zabrakło mi tego czegoś. Jakiejś petardy. Akcji, która porwałaby mnie od pierwszego zdania. Po przeczytaniu jestem nieco zdezorientowana. Z jednej strony okładka i tytuł a z drugiej treść, są dla mnie sprzeczne. Wzajemnie się wykluczają... {} Recenzja książki We mgle

Królowa pszczół

19.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Niny Nirali jest przeznaczona dla osób, których fascynuje Orient oraz dla osób, które mają dość czytania książek, których akcja dzieje się tylko w Polsce, Wielkiej Brytanii lub USA. Ten tom zaprowadzi was w niezwykłe miejsca Indii oraz pokaże tamtejsze zwyczaje. O "Królowej pszczół" można powiedzieć, że jest arcydziełem z bardzo dużą ilośc... {} Recenzja książki Królowa pszczół

Pieniądze szczęścia nie dają?

12.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli poszukujecie książki szybkiej, łatwej i przyjemnej, to powieść Rafała Kosika jest wprost idealna. Mimo iż jest przeznaczona dla dzieci od 7 do 12 lat, to z całą pewnością jestem w stanie stwierdzić, że mogą ją czytać również dorośli. A to dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Również osoby dorosłe mają problem z pieniędzmi. Na przykład z wydawani... {} Recenzja książki Amelia i Kuba. Złota karta

Między jawą a snem

7.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Rafała Wałęki "Kryminał prywatny" nie jest szybka, łatwa i przyjemna. Powiedziałabym raczej, że jest napisana na pograniczu jawy i snu, realności i nierealności, co sprawia dużo kłopotu w czytaniu. Ale to tylko moje zdanie. Niektórych scen po prostu nie kupiłam. Były dla mnie barierą w czytaniu, czasem miałam wrażenie, że poszczególne frag... {} Recenzja książki Kryminał prywatny

Droga dusz

27.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Żniwiarz. Droga dusz” to czwarty tom serii powieści Pauliny Hendel, która w znakomity sposób pokazała, że polska fantastyka też może być fajna i ciekawa. Z drugiej strony akcja tomu skupia się tylko na jednym wątku i to spowodowało, że historia trochę się rozciągnęła w czasie. Jest zbyt dużo bohaterów, którzy w różnym czasie i miejscu mają przygo... {} Recenzja książki Droga dusz

Przeszłość, która rodzi morderców

23.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co skłania ludzi do tego, by zabijać? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Być może jest to miłość lub co gorsza przeszłość, która jest niczym chwast, pasożyt na umyśle. Trudne dzieciństwo, chęć wydostania się ze wsi do miasta, odcisnęły swoje piętno w psychice przyszłego seryjnego zabójcy. Ta powieść nie jest taką, którą zazwyczaj czyt... {} Recenzja książki Inspiracja

Prywatność współcześnie

1.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę zdobyłam na portalu Czytampierwszy. Zakupu dokonałam ze względu na okładkę – bardzo mi się spodobała. Mówi się żeby nie wybierać książek po okładce, ale ja tak robię i nigdy moja intuicja mnie nie zawiodła. Powieść nie jest szybka, łatwa i przyjemna. Napięcie jest stopniowane. Z każdym rozdziałem narasta napięcie. Wprost nie można się od ... {} Recenzja książki Pokaż mi

Nieodkryte tajemnice

18.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Wyrwa” Wojciecha Chmielarza jest przepiękną opowieścią o człowieku, którego żona zmarła w wypadku. Autor znakomicie opisuje co działo się z głównym bohaterem – Maciejem Tomskim po stracie ukochanej, jak wgłębiał się w tajemnicę jej śmierci, jak odkrył, że tak naprawdę nigdy nie znał swojej ukochanej a przez ponad 10 lat żył z osobą, która pewnego... {} Recenzja książki Wyrwa

Skrzywdzone przez miłość

11.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam za punkty z serwisu czytam pierwszy. To nie jest książka typu szybka, łatwa i przyjemna. Wielokrotnie musiałam przerywać czytanie, gdyż treści w niej omawiane były skomplikowane i trudne do szybkiego ogarnięcia. Nigdy nie spotkałam się z takim reportażem. Jego treść przeraża, gdyż ukazuje smutną rzeczywistość kobiet. Nieważne w... {} Recenzja książki Trzy kobiety

Kolejny spełniony american dream :)

5.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiadomym jest, że jeśli spiszemy nasze myśli na papierze to łatwiej poradzimy sobie z problemem. Tak też zrobiła Lara Jean - bohaterka powieści Jenny Han - "Do wszystkich chłopców, których kochałam". Ta młoda dziewczyna zawarła swoje uczucia w listach do pięciu chłopaków, którzy zaintrygowali ją na różnych etapach jej życia. Nigdy jednak tych wiad... {} Recenzja książki Do wszystkich chłopców, których kochałam

Romantyczne wakacje

4.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio wszędzie widziałam okładkę tej książki. Większość księgarni ją polecała. Postanowiłam więc ją zakupić. Nie ukrywam, okładkę ma śliczną. Z taką jeszcze się nie spotkałam. Ale skupmy się na tym,co jest w środku. Według mnie najbardziej ciekawy w tym wszystkim był tylko pomysł na napisanie te powieści. Po przeczytaniu całej książki muszę stw... {} Recenzja książki Czerwone Zwoje Magii

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe