Avatar @Nigrum

Atramentowy Podróżnik

@Nigrum
10 obserwujących. 10 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 7 lat. Ostatnio tutaj około 12 godzin temu.
{} atramentowypodroznik
{} atramentowypodroznik.blogspot.com
{} Napisz wiadomość
10 obserwujących.
10 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 7 lat. Ostatnio tutaj około 12 godzin temu.

Recenzje książek

46 recenzji, w tym 8 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Korol Rezni - Syn Ravki - Król z Bliznami.

16.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Od wydarzeń z Wojny domowej i walki ze Zmroczem minęło trzy lata. Nikołaj Lancov w roli nowego króla dwoi się i troi by jego lud i ziemie zniszczone przez walki otrzymały drugie życie, a Ravka stała się potęgą, której będą lękali się wszyscy. Prawa jest jednak inna, zarówno Shu han, Fjerda, Nowoziem i Krech czują słabość kraju przez co ... {} Recenzja książki Król z bliznami

"Ciemność, wciąż niezmienna ciemność."

WYBÓR REDAKCJI
11.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tygodniowy pobyt w górach. Mieszkanie w chacie, na totalnym odludziu na północnym skraju Małej Fatry. Time out - od żony, od obowiązków, od pracy. Cudowny plan, prawda? Bohater powieści prowadzi stresujący tryb życia, pisze scenariusze do seriali i na co dzień zmaga się z nieżyczliwością ludzką i taką pustą falą krytyki. Sytuacji nie poprawia jeg... {} Recenzja książki Ciemność

Mroczny mściciel.

31.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W małych miasteczkach często spotyka się wyrzutków nękanych przez inne dzieci. A to przez jego strój, rodzinę, biedny dom, może podejście do życia...albo ze zwykłych nudów. W Belmont Bay nie było inaczej. Jim Standford jako nieśmiały i nieco otyły nastolatek nie miał lekko, dokuczliwi koledzy nie chcieli odpuścić i często mu się naprzykrzali. Niem... {} Recenzja książki Gulu. Pamiętne lato

Nieustraszona Wilczerka

26.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejna łapiąca z serducho historia. Historia poruszająca góry, zachwycająca, wyciskająca niechciane łzy. Miłość to potężne narzędzie, w dobrych rękach potrafi czynić cuda. "Wilki to czarownice świata zwierząt." @Obrazek Fieo mieszka z mamą w chatce w lesie gdzieś głęboko w Rosji. Ich życie jest szczęśliwe i pełne miłości, zgodne z naturą i... {} Recenzja książki Wilczerka

Mordercze święta...

25.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W obłokach pary spowici, ocieramy spocone czoło, by przewrócić na patelni kolejnego pieroga, dopilnować bigosu... Musimy jeszcze sprawdzić czy mikołaj nie pomylił adresu i zmierza prosto do nas. Niestety odkurzacz odmówił współpracy, a zlew musiał akurat teraz się zapchać... Święta. Co roku ta sama historia, ta sama gorączka. Ja mam dla Was lek na... {} Recenzja książki Cicha noc. Świąteczne zbrodnie

Pogrzebana Tajemnica

WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"(...)Prawie dziewięćset osób zniknęło bez śladu...nikt nie wie, czy żyją, czy umarli. Nikt nie wie, czy popełnili samobójstwo, zachorowali, czy opuścili miasto dobrowolnie..." Widzisz te butwiejące zęby starych domów jakimi są drzwi. Czarne oczodoły spoglądają na ciebie hipnotyzując szklistym i mrocznym spojrzeniem - wiesz, że te dawno nie o... {} Recenzja książki Osada

Zemsta wcale nie jest słodka.

WYBÓR REDAKCJI
23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Traumatyczne przeżycia z dzieciństwa dwóch młodych kobiet połączyły ich losy w bolesny i nierozerwalny węzeł. Ewa prowadzi sklep z drogą odzieżą sportową. Jest w szczęśliwym związku z młodszym chłopakiem, Iwem. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że wiedzie spokojne, zrównoważone i bezproblemowe życie. Ale tak nie jest. Pola to zatwardziała reprezent... {} Recenzja książki Córeczki

Młoda czarownica i Łowca

13.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W Anglii roku 1577 czarownice musiały mieć się na baczności. Alyce wraz z swoją matką mieszkają w małej chatce na obrzeżach miasta Fordham w hrabstwie Essex. Zbierają rośliny, tworzą eliksiry... żyją zgodnie z rytmem natury. Jednak dla społeczności tamtych czasów taki tryb życia oznaczał jedno - czarownice. Tak więc pewnego dnia do ich drzwi zapu... {} Recenzja książki Witchborn. Córka czarownicy

Wielkie odkrycia zwykłych ludzi.

WYBÓR REDAKCJI
5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba każdy z nas ma w sobie coś z podróżnika. Tylko nie każdy dąży do tego by nim zostać. Na kartach historii zapisało się wielu ludzi, którzy odnaleźli w sobie właśnie tego bakcyla i postanowili zrobić coś po raz pierwszy. Przepłynąć Ocean. Okrążyć świat. Przebyć kontynent północnoamerykański ze wschodu na zachód. Takiego człowieka poznałam dzię... {} Recenzja książki W poszukiwaniu granic Ameryki. Wyprawa Lewisa i Clarka

Czarownica i wampir

WYBÓR REDAKCJI
3.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno nie czytałam książki, która ma tak zróżnicowane oceny na portalu Lubimyczytać.pl. Od jedynki po dziewiątkę! "Księgę czarownic" zakupiłam z powodu jej nowego wydania i kiedy zobaczyłam rozstrzał ocen nieco się strapiłam. Książka jest gruba, to ponad 750 stron - więc tylko dobra historia może zatrzymać czytelnika przy takiej rozległej pozycji.... {} Recenzja książki Księga czarownic

Horror po słowiańsku.

WYBÓR REDAKCJI
31.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Był tam świat stworzony z krzyku i łez, świat za zasłoną stu mgieł i stu kamiennych ścian, kraina, gdzie kości wyścielały ziemię, gładkie i lśniące od nagich stóp wszystkich tych, którzy wcześniej kroczyli tą drogą. W szeroko rozwartych szczękach wygotowanych czaszek płonęły zgubne ogniki. Tylko one rozświetlały mrok, na przemian znikając i poj... {} Recenzja książki Słowiański horror

Nie taki diabeł straszny...a może jest?

31.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio na topie są straszne historie niby oparte na faktach. Opowieści gdzie duchy, zmory i diabły skaczą po suficie, męczą zwykłych ludzi, manifestują swą obecność. Czemu używam słowa niby? Bo nie będąc uczestnikiem tych zdarzeń nie możesz powiedzieć, że dana historia jest prawdziwa. Ale to logiczne. Tak więc kiedy słyszymy bądź czytamy, że coś... {} Recenzja książki Amityville horror

Legendy a rzeczywistość...

10.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niezwykły chłopiec, ekscentryczny artysta, kobieta z problemami oraz mężczyzna z problemami. No i Paszczur Łuskiewnik. "Ma kilka swoich zasad, na przykład nigdy nie ufać kotom, nigdy nie całować borsuka, zawsze wybadać językiem w jedzeniu pestycyd, jeść tylko to, co poskręcane i zawsze podczas dożynek włazić między tych, co się przebierają za Ł... {} Recenzja książki Lanny

Nietypowi pomocnicy...

9.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli jesteś rasowym Słowianinem z pewnością masz w domu egzemplarz "Bestiariusza słowiańskiego". Ja mam. I to nie byle jaki, bo autorstwa Witolda Vargasa. Należy on do serii Legendarz w której to mamy okazję dokładnie zapoznać się z powoli zapominaną częścią naszej historii. Legendy, duch, zamki, smoki, święci i biesy, zbójnicy, skrzaty ... Jest ... {} Recenzja książki Bestiariuszek. Niewidzialni pomocnicy

Waleczna Święta ...

5.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak to z zakończeniami serii bywa, albo rozczarowują albo przywołują głupi uśmiech i rumieniec na twarzy... bądź uspokajają skołatane nerwy, by czytelnik mógł w końcu zaczerpnąć długo wstrzymywany oddech. W "Zniszczeniu i odnowie " wszystkie te emocje dzieją się na raz. Totalny odlot. "Co jest nieskończone? Wszechświat i ludzka zachłanność." W... {} Recenzja książki Zniszczenie i odnowa

Nietypowa Święta...

WYBÓR REDAKCJI
17.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Alina Starkov już dwa razy uniknęła śmierci. Przeżyła podróż przez Fałdę oraz potyczkę ze swoim największym wrogiem. Zmroczem. To co wydawało się być słusznym wyborem przyczyniło się jedynie do jej upadku i ucieczki. Wraz z Malem, ukochanym przyjacielem, chce zacząć nowe życie gdzieś daleko od spisków Małego Pałacu. Jednak jej moc przecho... {} Recenzja książki Oblężenie i nawałnica

Potworne eksperymenty...

WYBÓR REDAKCJI
12.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek "Zrodzone za sprawą złowrogiego czarownika, wprawnego kabalisty tajemniczego alchemika lub genialnego naukowca potwory dzięki swojej sugestywności i każdorazowej oryginalności na dobre zagościły w powszechnych wyobrażeniach, zaznaczając swoją obecność we wszystkich przejawach kultury jako dziedzictwo wciąż intrygujące i inspirujące. "... {} Recenzja książki W upiornym laboratorium. Homunkulus, golem, potwór Frankensteina, Mr Hyde i inni

Opowieści straszne... tylko po zmroku?

3.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Lubicie straszne historie? Takie, które nie pozwolą Wam zasnąć i będą żyły własnych życiem w Waszych umysłach? Eee..no te są trochę inne, ale ciekawe. Do pewnych książek trzeba zrobić sobie odpowiedni klimat - no wiecie kocyk, winko, przygaszone światło (pal licho dobry wzrok w przyszłości ;), nastrojowa, albo mroczna muzyka...radio też... {} Recenzja książki Upiorne opowieści po zmroku

Ludzie i potwory.

31.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dużo tajemnic i dziwnych zdarzeń na tej naszej zielonej planecie. Należę do ciekawskich ludzi i wszystkie niejasne historie interesują mnie niezmiernie, podobnie motywy działań osób z nieczystą kartoteką. Aaron Mahnke po raz kolejny nie zawiódł mnie i w wyjątkowo zabawny sposób poprowadził przez świat wypełniony intrygującymi zdarzeniami w któryc... {} Recenzja książki The World of Lore: Niegodziwi śmiertelnicy

Uśpiona moc.

11.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alina Starkov jest jedną z wielu walczących nic nie znaczących obywateli. Jej kraj jest ogarnięty wojną już od wielu lat. Dziewczyna staje się paliwem w ogromnej bezdusznej maszynie jaką są działania wojenne i ma przed sobą ponurą wizję, bo po raz pierwszy odwiedzi Fałdę Cienia - miejsce, gdzie nikt z żyjących nie chce przebywać. Alina wraz z swoi... {} Recenzja książki Cień i kość

Walka z nieuniknionym.

4.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wydaliśmy wojnę promieniowaniuradioaktywnemu. Wojna konwencjonalna polega na tym, że wiesz, z jakiego kierunku może nadlecieć kula, która cię zabije, że możesz się ukryć za załomem muru lub w okopie. Ale w Czarnobylu nie mógł cię ochronić żaden mur, żaden okop, wróg był wszędzie, nic nie mogło go powstrzymać. Trafiały w ciebie tysiące kul, a ty n... {} Recenzja książki Czarnobyl. Spowiedź reportera

Kiedy na cmentarzu straszy...

1.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ed i Lorraine Warren przez całe życie pomagali ludziom którzy w jakimś stopniu zetknęli się ze zjawiskami paranormalnymi. Ta para demonologów od lat jest kojarzona z wszelkimi zdarzeniami natury demonicznej. Powstało mnóstwo książek napisanych przez nich samych, lecz znajdziemy i takie w których to małżeństwo stało się inspiracją dla autora. Ich l... {} Recenzja książki Nawiedzenia. Historie prawdziwe

Śmierć też bywa głodna.

23.07.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książki dla młodych czytelników mają jedną wspaniałą cechę - wszechstronność. @ObrazekPoruszają wszystkie istotne tematy rządzące światem dorosłych. Bawią a jednocześnie uczą. Książka A. Forge jest takim właśnie przewodnikiem po emocjach i decyzjach niedoświadczonego młodzika, który rozpoczyna swą wędrówkę ku pełnoletności. Mała wioska z mroczną ... {} Recenzja książki Cmentarzysko

Everless - Sara Holland

10.07.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek W Everless za pracę nie płaci się pieniędzmi. Ani jedzeniem. Biżuterią bądź przysługą też nie. W takim razie czym? Krwią. I zaklętym w niej czasem. Jules przeżyła traumę w dzieciństwie. Wraz z ojcem musiała uciekać z bezpiecznego Everless jak najdalej w głąb Sempery by uniknąć zemsty starszego syna władców królestwa. Chłopak próbował za... {} Recenzja książki Everless

Z Jagą lepiej nie zadzierać...

8.07.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytaliście serię 'Kwiat paproci' ? Bo ja tak. I szczerze pokochałam bohaterów -Mieszka, Gosię, Gałgana, Sławka, Mszczuja, Sławę ... Jeśli nie czytaliście (ale raczej w to nie wierzę) to prawdopodobnie nie wiecie o kogo chodzi. Przedstawione wyżej osoby to najważniejsze postaci w historii stworzonej przez autorkę. Nie będę przytaczać streszczeń, ... {} Recenzja książki Jaga

{}