Avatar @RudaRecenzuje

ruda recenzuje

@RudaRecenzuje
9 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 6 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.
{} Napisz wiadomość
9 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 6 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.

Recenzje książek

56 recenzji, w tym 6 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Piękna, wartościowa i smutna

3.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Dwie kobiety, dwie historie i łączący je mężczyzna. “Kobieta w białym kimonie” to niezwykła opowieść splatająca wydarzenia rozgrywające się w czasie współczesnym z tymi, które miały miejsce w latach 60-tych w Japonii. Autorka książki proponuje nam piękną, poruszającą i emocjonalną pod... {} Recenzja książki Kobieta w białym kimonie

Zdarzyło się naprawdę

{} WYBÓR REDAKCJI
2.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Z twórczością Kosowskiej spotkałam się już kilkakrotnie. Moim zdaniem jest ona dość charakterystyczna na tle innych polskich powieści obyczajowych. Tym razem autorka znowu mnie zaskoczyła za sprawą wyboru tematu swej powieści. I choć przez chwilę się zawahałam, bo wolałabym o pandemii na... {} Recenzja książki W piekle pandemii

W rytmie polskiego hip hopu

17.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Kiedy Deso otrzymuje smsa o nietypowej treści z nieznanego numeru postanawia sprawdzić, kto próbował się z nim skontaktować. Niespodziewanie wpada w kłopoty o wiele większe, niż problemy w szkole i bieda w domu. A to wszystko w rytmie polskiego hip hopu. Mroza kojarzę przede wszystkim... {} Recenzja książki Osiedle RZNiW

Naprawdę dobry pomysł

24.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To miała być tylko zabawa. Chwila oderwania się od codziennej monotonii. Ale „Pokaż mi” naprawdę go wciągnęło. Z dnia na dzień coraz bardziej angażował się w zadania zlecane przez erotyczną aplikację, zatracając się w wirtualnym świecie i pragnąc poznać tajemniczą Królową. Kim ona jest? Czy zabierze go do nieba czy zamieni jego życie w piekło? ... {} Recenzja książki Pokaż mi

Lepsza niż Żmijowisko

27.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Maciek i Janina przez wiele lat byli szczęśliwym małżeństwem. Realizowali się zawodowo i doczekali dwóch córeczek. Wszystko wydawało się perfekcyjne, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Kiedy Janina ginie w wypadku samochodowym, a okoliczności jej śmierci są niejasne, Maciek postanawia odkryć, co naprawdę się wydarzyło i zrozumieć, co działo się w ... {} Recenzja książki Wyrwa

Nie spodziewałam się

7.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl “Nikt się nie dowie” to książka, która zaskoczyła mnie pod wieloma względami. Kilka elementów było mi łatwo docenić, nie wszystko jednak przypadło mi do gustu. Czy wrócę ponownie do twórczości Agnieszki Pietrzyk? W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na styl autorki. Bardzo lekkie... {} Recenzja książki Nikt się nie dowie

Cel uświęca środki

{} WYBÓR REDAKCJI
27.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Zawsze chętnie sięgam po każdą kolejną część przygód Zordona i Chyłki. Prawnicza seria świetnie się zaczęła i z przyjemnością mogę powiedzieć, że do dziś utrzymuje wysoki pozom. „Ekstradycja” jak wszystkie jej poprzedniczki zainteresowała mnie nie tylko za sprawą skomplikowanej kryminaln... {} Recenzja książki Ekstradycja

Całkiem zgrabne czytadełko

11.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Niezbyt często zdarza mi się sięgać po polskie kryminały. Wiele razy książki w tym klimacie mnie zmęczyły, uświadamiając, że jednak zagraniczne odpowiedniki wypadają znacznie lepiej. A do tego jeszcze debiut. Czy mogło być bardziej ryzykownie? Chyba nie. Ale jak mówi znane powiedzenie: k... {} Recenzja książki Zakłamani

Na dobre i na złe

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Tatuażysta z Auschwitz” to powieść opowiadająca o Lale Sokołowie, który spędził trzy lata życia w Auschwitz. W tym czasie pracował jako tatuażysta, ryzykował pomagając innym oraz zajmując się nielegalną wymianą towarów, kilkakrotnie otarł się o śmierć oraz poznał miłość swojego życia. Postać Lale zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ten młodziutk... {} Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

Sprawy gorszące, ale bieżące

{} WYBÓR REDAKCJI
3.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy słyszę hasło “ludobójstwo” przed oczami od razu pojawiają mi się kadry z filmu “Hotel Rwanda” dotyczącego czystki etnicznej w tytułowym kraju. Ta zbrodnia bardzo mną wstrząsnęła, co jakiś czas z dużymi emocjami i niemniejszą ciekawością (związaną z próbą zrozumienia) powracam do tego tematu. Nie mogłam zatem przejść obojętnie obok sprawy Roh... {} Recenzja książki Najważniejszy wrzesień świata

Niezły finał

{} WYBÓR REDAKCJI
14.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rok po tajemniczym zaginięciu Ady, jej ojciec wraca na miejsce wydarzenia, próbując ustalić, co stało się tamtej nocy. Jak to możliwe, że po dziewczynie nie został nawet jeden ślad? “Żmijowisko” to trzecia książka Wojciecha Chmielarza, jaką miałam okazję przeczytać. Niestety, podobnie jak „Rana” nie do końca spełniła moje oczekiwania i nie wyw... {} Recenzja książki Żmijowisko

Co się tam wydarzyło?

9.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy telefon budzi Abi ze spokojnego snu, wie już, że musiało wydarzyć się coś złego. Jej córka leży w szpitalu nieprzytomna, wypadek doprowadził do śmierci mózgu. Tylko czy rzeczywiście można mówić o wypadku? Co wydarzyło się tamtej nocy? „Ostatnia noc Olivii” to książka będąca sympatycznym połączeniem bardzo subtelnego kobiecego thrillera o... {} Recenzja książki Ostatnia noc Olivii

Nie można jej zapomnieć

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pisać o wojnie nie jest łatwo. Bo jak może być łatwo w jakikolwiek sposób wracać do tak mrocznych wydarzeń? Jak można lekko o nich opowiedzieć? Przytoczyć sylwetki ludzi, którzy zginęli? Pokazać cierpienie ocalonych? Okroić ten temat, tak by zmieścił się na zaledwie kilkuset stronach? Doerrowi udało się zrobić to w sposób tak piękny, ... {} Recenzja książki Światło, którego nie widać

Byłam zaskoczona!

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Owady chyba nigdy nie kojarzyły mi się zbyt pozytywnie. Kąsające komary, natrętne muszki, nieprzyjemne mrówki. Mam wrażenie, że zawsze słyszałam o nich więcej złego, niż dobrego, a przynajmniej do złego bardziej mi one pasowały. Nigdy nie pomyślałabym więc, że te stworzonka mogą mnie tak po prostu zainteresować. Po „Planetę owadów” sięgnęłam tr... {} Recenzja książki Terra insecta. Planeta owadów

Czy Ty również to czujesz?

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mike i Verity byli nierozłączni przez wiele lat. Wydawało się, że nic nie może ich rozdzielić. Jednak dziś planuje ona poślubić innego mężczyznę. Czy to możliwe, że pokochała go bardziej niż Mike’a? Mężczyzna głęboko wierzy, że ukochana pragnie go jedynie ukarać, a chwilowe niedogodności nie przeszkodzą im wkrótce do siebie wrócić. Rozpoczyna się ... {} Recenzja książki Okrutne pragnienie

Być na ich miejscu

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kradną, wąchają klej i prostytuują się. Nie odróżniają dobra od zła. Myślą o dniu dzisiejszym, zapominając o jutrze. Nie dbają o wykształcenie, nie liczą na dobrą pracę. Żyją na i dla ulicy. Biedne dzieci Limy. W swoim reportażu Szady zwraca uwagę na główne problemy, z którymi zmaga się współczesna Lima, biorąc pod uwagę przed wszystkim sytuac... {} Recenzja książki Ulica mnie woła. Życiorysy z Limy

Co możesz mi polecić?

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie spotkałam się wcześniej z twórczością Beaty Pawlikowskiej i być może nie nastąpiłoby to szybko, gdyby nie fakt, że stworzyła taką podróżniczo- kulinarną opowieść. Myśląc o zwiedzaniu świata, w dużej mierze poświęcam się fantazjom dotyczącym miejscowej żywności, możliwości poznawania nowych smaków i ulicznym przysmakom. Dlatego też nowa książka... {} Recenzja książki Śniadania świata

Co się dzieje w domu?

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Piękni, bogaci, zapatrzeni w siebie. Ich idealne małżeństwo budzi podziw i zazdrość. Czasami aż ciężko w nie uwierzyć. Bo ideały nie istnieją. I nigdy nie wiadomo, co dzieje się za zamkniętymi drzwiami. Po powieść sięgałam z wielką niecierpliwością, upragniona tych wszystkich wielkich emocji, które wzbudziła u innych czytelników. Liczyłam na s... {} Recenzja książki Za zamkniętymi drzwiami

Stać Ją na więcej

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Layla zaginęła przed dwunastoma laty. Nikt nie wie, co dokładnie wydarzyło się tamtej nocy, jednak pierwszym podejrzanym okazał się jej narzeczony, Finn. Dziś mężczyzna układa sobie życie na nowo, z siostrą zaginionej. Niepokojące sygnały pozwalają mu sądzić, że Layla żyje. Co się między nimi wydarzyło i co stało się z kobietą? „Pozwól mi wróc... {} Recenzja książki Pozwól mi wrócić

Pokaż, na co cię stać

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cass nie zatrzymała się, by sprawdzić, czy właścicielka zaparkowanego na leśnej ścieżce auta nie potrzebuje pomocy. Przeraziły ją późna pora i gwałtowna ulewa. A dziś kobieta nie żyje. Oprócz wyrzutów sumienia Cass dręczą głuche telefony. Kto do niej dzwoni? Świadek wypadku czy morderca? Dobrze pamiętam zamieszanie, jakie w zeszłym roku wzbudz... {} Recenzja książki Na skraju załamania

Najciemniej jest pod latarnią

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Z góry widać tylko nic” to pierwsza część trylogii o namiętnościach Arka Borowika, inspirowanej motywem znanych baśni. Tym tytułem przewrotnie swą przygodę z serią zakończyłam i powiem szczerze, że ciężko jest mi powiedzieć, która z tych książek przypadła mi do gustu najbardziej. Wszystkie prezentują się bowiem świetnie. W tym miejscu koniecznie ... {} Recenzja książki Z góry widać tylko nic

Gdy lód się topi

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po książkę Arka Borowika sięgnęłam zaintrygowana enigmatycznym okładkowym opisem. Tajemnicze streszczenie właściwie nie wyjaśniało, czego powieść miałaby dotyczyć. Do tego interesująca okładka i obiecujący podtytuł. Prosty przepis na sukces? A skoro na okładce niewiele zdradzono, ja również postaram się napisać ciekawie, ale niezbyt szczegółowo. ... {} Recenzja książki Wnętrza wypalone lodem

Najlepsza z Jego książek

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z Arkiem Borowikiem poznaliśmy się za sprawą „Wnętrz wypalonych lodem”. Lektura tej powieści sprawiła mi wiele przyjemności, raz po raz udowadniając, że mężczyźni także potrafią o emocjach pisać mądrze i pięknie, o czym wydaje się, często zapominamy. Nic dziwnego zatem, że poznanie kolejnych tytułów, które wyszły spod pióra tego autora, było dla m... {} Recenzja książki Błazen w stroju klauna

Mocno i na czasie

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnie dni swojego życia Mia spędza w hospicjum. Mimo że nikt nie chce w to uwierzyć, podświadomie bliscy kobiety wiedzą, że to już koniec. Patrzą na jej ból i nie mogą się z tym pogodzić. Bo i dlaczego by mieli? Mia ma dopiero 40 lat, ukochaną córeczkę, uporządkowane życie. Zdecydowanie to jeszcze nie czas na pożegnanie, zwłaszcza, że kiedy jej... {} Recenzja książki Ostatnie dni Królika

Chciałabym tak wędrować

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Annę Badkhen poznałam za sprawą jej poprzedniej książki- Cztery pory roku w afgańskiej wiosce- ale to ten tytuł zrobił na mnie większe wrażenie. Opowieść o Nomadach szczerze mnie zainteresowała i mocno urzekła. Uwielbiam literaturę faktu, a ta historia z pewnością na długo zapisze się w mojej pamięci. „Wędrówka z Ablem” to niesamowicie barwna i... {} Recenzja książki Wędrówka z Ablem

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe