Avatar @Siostra_Kopciuszka

@Siostra_Kopciuszka

69 obserwujących. 22 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
69 obserwujących.
22 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.

Recenzje książek

185 recenzji, w tym 48 recenzji wyróżnionych przez redakcję

"Samotności, jakaś ty przeludniona!" - Stanisław Jerzy Lec

WYBÓR REDAKCJI
30.10.2022

"Z przyzwyczajenia chowam wszystkie myśli na dnie serca. Zgubiłbym się, gdybym nagle spróbował spojrzeć w swoje wnętrze" To druga książka pana Yamady, którą miałam prawdziwą przyjemność przeczytać. Podobnie jak poprzednia, ta też jest niewielkich rozmiarów (niecałe 200 stron), za to z ogromnych ładunkiem emocjonalnym. To historia z pogranicza dwó... Recenzja książki W pogoni za dalekim głosem

Ty to ja, ja to ty

10.10.2022

"Najwyraźniej nie sposób całkiem uciec ze świata, w którym się wychowujemy. Przeszłość tkwi nam głęboko w piersi, wybija cichy rytm i czeka na szansę, żeby wyleźć z powrotem na powierzchnię" Książką pod tytułem "Będę tobą", Janelle Brown zainteresowałam się dlatego, że temat bliźniąt i ich specyficznej, opisywanej w wielu innych pozycjach, więzi,... Recenzja książki Będę tobą

Nie wilki już my....

19.08.2022

'' Jest jedna rzecz, która jest bardziej przerażająca niż szczury. Czy wiesz, co to? - Co? - Ludzie." Coś od początku drapało mnie w środku i "mówiło". Nie kupuj tej książki, nie czytaj, ona jest trudna, brudna, paskudna, obrzydliwa i pełna najgorszego zła. Okładka rzeczywiście nie nastrajała optymistycznie i ten znak ostrzegawczy...ale przecież ... Recenzja książki Popiół i czerwień

Genealogiczne śledztwo i...żona w ciąży

18.07.2022

Sekrety, sekrety, sekrety, zawsze wywołują w ludziach ciekawość, zwłaszcza te rodzinne. Właśnie taką tajemnicę obiecuje nam w swojej książce o intrygującym tytule "Rodzinny sekret" jej autor Grzegorz Gołębiowski. Marta Wielgórska jest kobietą tak zwanej "starej daty", jak moglibyśmy powiedzieć. Właśnie niedawno skończyła 80 lat i mimo wieku zawsz... Recenzja książki Rodzinny sekret

"Białołęka nie pęka"

7.07.2022

"Człowiek jest z natury dobry" - Jean-Jacques Rousseau Takim mottem kierowała się w swojej pracy autorka książki "30 lat za kratami. Osobista opowieść dyrektorki polskiego więzienia." Nie było to jakieś tam podrzędne więzienie na peryferiach naszego kraju. Była to słynna Białołęka, jedno z największych więzień w Polsce, w których kary odbywają na... Recenzja książki 30 lat za kratami. Osobista opowieść dyrektorki polskiego więzienia

Rok 2022 i PRL?

WYBÓR REDAKCJI
16.06.2022

"Włączył telewizor. Leciał jakiś program o charakterze polityczno-społecznym. Dyskutowali kupieni przez reżim specjaliści. To, co wygadywali, wołało o pomstę do nieba. Czy oni uważają, że naród składa się wyłącznie z ciemniaków? Wyłączył, żeby nie dostać wylewu, a przynajmniej, żeby nie wypieprzyć telewizora przez okno." Gliwice, wiosna, 30 kwiet... Recenzja książki Majówka

Co z tym Noblem ?

15.06.2022

"Nagrody", to książka, jak informuje tytuł, o nagrodach, a właściwie o tej "największej", światowej nagrodzie, o której marzą wszyscy, którzy z jakichkolwiek względów, mogliby się o takową, ubiegać. Chodzi oczywiście o Nagrodę Nobla, przyznawaną w wielu dziedzinach naukowych, chociaż w tej książce będzie mowa głównie o dziedzinach tak rozległych, ... Recenzja książki Nagrody

Rodzinne tajemnice

WYBÓR REDAKCJI
8.05.2022

Jest sierpień roku 2005, Kasia właśnie pochowała matkę i wraz z dopiero niedawno odnalezioną starszą siostrą, przyjmuje kondolencje od uczestników pogrzebu. Chociaż właściwiej byłoby powiedzieć, że kondolencje przyjmuje głównie Kasia, bo Małgorzaty, owej starszej siostry, nikt tu prawie nie zna, a i ona zdaje się być oszołomiona tyloma obcymi twar... Recenzja książki Cyklon

Benbow i reszta świata

1.05.2022

"Wymizerowani mężczyźni o pustych spojrzeniach, którzy spędzili cztery lata w piekle stworzonym przez człowieka. A jakiż diabeł może dorównać cywilizowanemu człowiekowi w biegłości, gdy w grę wchodzi tworzenie piekła? [...] Człowiek nie potrzebuje diabłów, sam płodzi niegodziwość. Potem karmi ją i nawozi szaleństwem i chciwością innych." To napra... Recenzja książki Wiatr niesie deszcz

Samobójstwo -- tchórzostwo czy niespotykana odwaga ?

WYBÓR REDAKCJI
11.04.2022

"Człowiek nie popełnia samobójstwa dlatego, że chce umrzeć, tylko dlatego, że nie może już dłużej żyć" - Brunon Hołyst Książka "Umysł samobójcy", autora o tajemniczo brzmiącym pseudonimie Ulek Cztery, to bardzo osobista pozycja. Napisana z perspektywy młodej osoby "która przeszła tę drogę i zdecydowała się o niej opowiedzieć". Problem popełnianyc... Recenzja książki Umysł samobójcy

Niszczycielska moc Katriny

18.03.2022

"W każdym razie, jeśli o mnie chodzi, mogę śmiało powiedzieć, że wyjazd do Nowego Orleanu pod każdym względem okazał się jednym z moich najcenniejszych doświadczeń życiowych. Zmieniłem moje podejście do świata, sam też się zmieniłem, a przede wszystkim poznałem wielu wspaniałych ludzi, którzy do dziś są obecni w moim życiu" Tak właśnie Kuba Kucha... Recenzja książki W uścisku Katriny

Bura, szał i testy Rorschacha

WYBÓR REDAKCJI
18.01.2022

"Nikt mnie już nie znajdzie, myślę. Nikt. Nie znają nawet mojego imienia" Dokładnie tak jest, przez całą książkę nie dowiadujemy się, jak Bura ma na imię. Jest Burą dla wszystkich, ojca, matki, siostry, kuzyna, terapeuty itd. Ale dlaczego akurat Bura, czy z racji włosów szaroburych i cieniutkich jak mysie ogonki. Które czynią ją ledwie zauważalną... Recenzja książki Bura i szał

Dziwny świat "normalnych"

28.12.2021

"Było 7 minut po północy...", takim właśnie zdaniem zaczyna się ta książka, co natychmiast przypomniało mi inną cudowną książkę o dokładnie takim tytule i pomyślałam sobie, że może ta też będzie dobra. Była dobra. Doskonały pomysł, oddania narracji w "ręce" piętnastolatka z Zespołem Aspergera, czyni tę książkę dość wyjątkową. Ktoś, kto nie zna te... Recenzja książki Dziwny przypadek psa nocną porą

O Melanii, która chciała mieć na imię Pandora

20.12.2021

"Wszystko jest zawsze jednym i drugim. Ale by się o tym przekonać, trzeba otworzyć puszkę" Poznajcie Melanii, to z pozoru, zwyczajna dziewczynka. Ma dziesięć lat, niebieskie oczy i skórę białą jak śnieg. Jest też bardzo inteligentna, dobrze się uczy i ma, jak większość dziewczynek w jej wieku, swoją ukochaną nauczycielkę. Jednak to tylko jedna ze... Recenzja książki Pandora

Co się tutaj do jasnej Anielki dzieje?

13.12.2021

"Trzęsącymi się dłońmi wertowała pokaźny plik kluczy. Szukała tego jednego, właściwego" "Uwikłany" to druga powieść Michała Bednarskiego, jednak dla mnie pierwsza próbka twórczości tego autora. Muszę przyznać, że początkujące wrażenia z tej lektura mam jak najbardziej pozytywne. Oby tak dalej. Po pierwsze tytuł, moim zdaniem, mimo iż używany już... Recenzja książki Uwikłany

Rejs donikąd

23.11.2021

Przypuszczam, iż nie jest łatwo napisać książkę, w której akcja dzieje się w jednym miejscu. Trochę łatwiej jest, jak mniemam, kiedy w tym jednym miejscu autor zbierze kilka lub kilkanaście postaci. Wtedy może nimi rozgrywać, jak kartami. Tasować je, przestawiać, umieszczać w różnych konfiguracjach i przypisywać im różne role. Tak właśnie się dzie... Recenzja książki Wielkie wygrane

Zawał

WYBÓR REDAKCJI
9.11.2021

"Jest 11 rano, 28 listopada. Strach? Pomyślałem, że może tym razem jeszcze nie umrę ". Tym razem rzeczywiście, autor jeszcze nie umarł, zmarł dopiero po kolejnym zawale w 1983 roku. Tym razem trafił do szpitala i następnie do sanatorium w Inowrocławiu. I o tym właśnie jest ta książka. Autor, poeta zdaje w niej relację, fabularyzowaną z pobytu tam... Recenzja książki Utwory zebrane Zawał

Nie taki Proust straszny jak go malują

WYBÓR REDAKCJI
18.10.2021

"Wspomnienie jakiegoś obrazu jest jedynie żalem za pewną chwilą. I domy, drogi, aleje są ulotne niestety, jak lata" Wspomnieć muszę na początku, iż omawianą pozycję "czytałam uszami", czyli że wysłuchałam audiobooka w bardzo dobrym wykonaniu Michała Breitenwalda i w równie wspaniałym tłumaczeniu, niezrównanego Tadeusza Boya - Żeleńskiego. Bałam s... Recenzja książki W stronę Swanna

Biała cisza...

10.10.2021

[...] bo gdyby faktycznie Bóg był, czyż byłby tak okrutnie obojętny wobec moich próśb i tego co się dzieje w moim domu? A jeśli nie jest obojętny i wszystko, co się dzieje, dzieje się za jego sprawą, to Bóg gorszy jest nawet od mojego ojca i nie chcę mieć z nim nic wspólnego !" Większość dzieci wychowywanych w czasach głębokiej komuny, Polski soc... Recenzja książki Biała cisza

Przepaść i różne jej warianty

10.10.2021

"Być może tak jest we wszystkich małżeństwach, każde z partnerów dobiera sobie oręż i uczy się nim posługiwać. Jego orężem było lodowate milczenie, jej [...] udawanie, że niczego nie zauważa" Kolejna książka, w której opowiadaną historię poznajemy od tyłu, czyli, kiedy mleko się już wylało. A następnie jesteśmy prowadzeni pomalutku do momentu jak... Recenzja książki Przepaść

Zło po dobrej stronie mocy ?

WYBÓR REDAKCJI
6.10.2021

"Kiedy przestał się ruszać, ostrożnie sprawdziła, czy nie symuluje, łamiąc mu palec. Oglądała za dużo filmów, w których napastnik udawał nieprzytomnego tylko po to, by za chwilę chwycić ofiarę za szyję." Przyznacie, że cytat rozpoczynający moją recenzję brzmi intrygująco, prawda? Równie intrygująca, "szpitalna", że się tak wyrażę, jest okładka i ... Recenzja książki Wyleczeni

Niebieska nić życia przędzie się...

17.09.2021

"Każdy jest wrażliwy na swoim punkcie, synu. Wystarczy, że potrząśniesz dostatecznie mocno" Podobno rodziny się nie wybiera, przynajmniej tej, w której się rodzisz (chociaż są i tacy, którzy twierdzą inaczej). Podobno z rodziną najlepiej się wychodzi tylko i wyłącznie na zdjęciu i to w dodatku z boku, bo można się odciąć. Można by rzec, z lekka p... Recenzja książki Na szpulce niebieskiej nici

Rosja - stan umysłu

13.09.2021

"Nikt nie uciekał, wszyscy drżeli w oczekiwaniu na nocny dzwonek do drzwi. [...]. Nikt nie uciekał, wyłącznie dlatego, że zbyt silne było przekonanie, iż to, co się dzieje, jest słuszne i nieuniknione." Bardzo dziwna to książka, chyba pierwszy raz spotkałam się z takim ujęciem tego tematu. Tematu jakże bolesnego w historii radzieckiego człowieka.... Recenzja książki Uniewinnienie

Po prostu Alex

10.09.2021

Wooow, właśnie takie książki chciałabym czytać, na szczęście takie świetne trafiają się niezmiernie rzadko, bo inaczej miałabym chronicznie podniesione ciśnienie, co jak wiemy, za dobre dla zdrowia nie jest. Sporadycznie też, zdarza się pisarzowi wywołać u mnie bardzo ambiwalentny stosunek do złoczyńcy, autorowi "Alex", to się w całej rozciągłości... Recenzja książki Alex

Nie każda "madka" matką być powinna...

31.08.2021

Nie wiem z jakiego powodu, biorąc tę książkę z półki, uznałam, że to jest kryminał? Pewnie dlatego, że dom zaprezentowany na okładce wygląda jak miejsce, gdzie mogły się dziać jakieś mało pozytywne kryminalne sprawki. Jednak okazało się, że nie jest to kryminał, tylko bardzo prawdziwa, bardzo współczesna "obyczajka" Typowa współczesna rodzina. On... Recenzja książki Szepty dzieciństwa

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl