Avatar @Siostra_Kopciuszka

@Siostra_Kopciuszka

17 obserwujących. 9 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 miesięcy. Ostatnio tutaj około godziny temu.
{} Napisz wiadomość
17 obserwujących.
9 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 miesięcy. Ostatnio tutaj około godziny temu.

Recenzje książek

53 recenzje, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Kobieto! puchu marny! ty wietrzna istoto! - czyżby ?

WYBÓR REDAKCJI
24.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Jak życie dowodzi - rzekł - prawdą jest , że ciało kobiety jest ważniejsze od jej umysłu . Ona to bowiem może stwarzać nowe ludzkie istoty . Gdyby nie ona , rasa ludzka przestałaby istnieć . Niebiosa włożyły ten dar do jej ciała jak do pucharu . '' Pani Wu jest kobietą stateczną i uporządkowaną . Musi taka być , w końcu zarządza całym ogromnym... {} Recenzja książki Pałac kobiet

Poczuj się Cezarem i używaj kciuka zgodnie z sumieniem....

24.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' A współczesne społeczeństwo uwielbia głosować na to, jak ma potoczyć się życie innych ludzi (...). Wystarczy włączyć telewizor żeby się o tym przekonać . Wszędzie gdziekolwiek spojrzeć pokazują jakieś reality show ''. Chris Carter po raz piąty zabrał mnie do swojego fikcyjnego, wykreowanego przez swoją wyobraźnię, świata . Jednak, czy aby na p... {} Recenzja książki Jeden za drugim

Dobro i zło w piekle wojny

WYBÓR REDAKCJI
24.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Nie sposób sobie wyobrazić,by ludzie mogli być tak okrutni dla innych ludzi - bez powodu '' Jakkolwiek dziwne by się to mogło wydawać, ja lubię czytać literaturę tak zwaną obozową. Jednak ostatnio zauważam niejakie spłycenie tego tematu wyrażające się w wysypie pozycji ze słowem '' Auschwitz '' w tytule. Mamy więc położną, tatuażystę, dziecko,... {} Recenzja książki Tajemnica z Auschwitz

Swojskie, polactwo Polaków

19.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' No co za kobieta , ja nie wiem , to moralność ma z przeceny zakupioną i w dodatku z Chin chyba . '' Jedna z lepszych książek do tej pory przeczytanych . Już wcześniej opiniując '' Kieszonkowy atlas kobiet '' , pisałam że podoba mi się postrzeganie świata przez panią Chutnik , a jeszcze bardziej podoba mi się ubieranie tego co spostrzeże , w sł... {} Recenzja książki Dzidzia

Maria, Marysia, Misia....Paniopan

19.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cztery opowiadania ,cztery '' Marie '' reprezentujące cztery pokolenia , a więc i cztery dramaty życiowe i spojrzenia na świat w którym żyją . Jedna kamienica na ulicy Opaczewskiej w Warszawie i jeden bazar na którym wszyscy robią codzienne zakupy . Pierwsza '' Maria '' ,zwana '' Czarną Mańką '' handluje na straganie matki garnkami , tak o niej zd... {} Recenzja książki Kieszonkowy atlas kobiet

Znieczulić się na amen...

WYBÓR REDAKCJI
19.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Znieczulenie '' Robina Cooka , to książka bardzo widowiskowa , wręcz rzekłabym że miejscami nawet filmowa . Zwłaszcza zakończenie , czytając je , czułam się jakbym siedziała w kinie i oglądała film science fiction i to w wersji 3D , czy tam ile się tych '' D '' już teraz wyświetla . Cook pozwolił sobie nieźle '' popłynąć '' , co czyni tę pozycj... {} Recenzja książki Znieczulenie

Jak uśmierca nowoczesność

19.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Nie doszło do żadnej interwencji z zewnątrz .(...) Tylko racjonalna decyzja programu podjęta na zimno , na podstawie chorób pacjentów , możliwości ich leczenia , cierpienia z tym związanego , z góry niepomyślnego wyniku terapii oraz jej kosztów . I to w zasadzie tyle . '' Popełniłam wielki błąd czytając '' Komórkę '' Cooka niemal tuż po innym ... {} Recenzja książki Komórka

Na ziemiach tak zwanych ''odzyskanych ''

11.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Gorszej zarazy niż wojna , to człowiek na tym świeci nie wymyślił , nawet kiedy się wreszcie skończy , to i tak się za człowiekiem do końca życia wlecze '' Rok 1946 , czerwcowy słoneczny ranek , transport kolejowy PT.2564 Z Irkucka nad Bajkałem , stanął wreszcie w Terespolu . To transport którym wracają zesłańcy z Syberii poznani w '' Syberiad... {} Recenzja książki CZAS KUKUŁCZYCH GNIAZD

Jak to na Syberii bywało

11.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Nie mogłem owej nocy zasnąć, biłem się z myślami . W pamięci miałem obrazy mordowanych na moich oczach ludzi . To było nieludzkie , całkowite upodlenie człowieczej natury . '' Dolinowie , to tylko jedna z polskich rodzin zamieszkujących Czerwony Jar , piękną podolską wioskę . Ludzie w niej pracowici i pomocni sobie nawzajem . Rok 1940 nie jest... {} Recenzja książki Syberiada Polska

Beton, a poczucie bezpieczeństwa

WYBÓR REDAKCJI
11.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Urodzony w 1948 roku brytyjski pisarz Ian McEwan, to autor bardzo niepokorny. Jego twórczość potrafi zasiać w głowach czytelników wiele niepokoju i zadziwienia, a czasem nawet obrzydzenia i strachu . Nie od parady czasami nazywany jest „ Ian Makabra ” i przyznaję że ksywka ta jest dla niego jak najbardziej odpowiednia . Chciałabym podzielić się z ... {} Recenzja książki Betonowy ogród

Świat u stóp ? czyich ?

WYBÓR REDAKCJI
9.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Starość i samotność to kurewsko podła kombinacja '' Na ósmy , finalny tom Skazańca pana Krzysztofa Spadło czekałam z wielkim utęsknieniem i z wielką niecierpliwością. Głównie dlatego iż w końcu miałam się dowiedzieć czy główny bohater całego cyklu, czyli Stefan Stanisław Żabikowski istniał naprawdę, czy jest tylko bardzo realnym wymysłem wyobr... {} Recenzja książki Skazaniec. Świat u stóp

Locked - in syndrome, koktajl Mołotowa i...gra w podchody

5.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Tak naprawdę jednak ukrył się , nie w samej klinice , ale w miejscu , gdzie nikt nie mógł go znaleźć . W sobie '' Cenię sobie i to nawet całkiem wysoko pisarstwo pana Sebastiana Fitzka , za to że potrafi wywrócić moją psychikę do góry nogami i w dodatku zakręcić nią niczym w ciuciubabce , a potem jeszcze zapytać '' ciuciubabko , ciuciubabko na... {} Recenzja książki Klinika

Żądanie psychopaty, weźmiesz udział w tej makabrycznej grze ?

5.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Większość z nas ludzi , lubi dreszczyk emocji i podniesiony poziom adrenaliny , nie żeby zaraz porywać się na K2 , zwłaszcza zimą , ale jakiś konkursik na LC , albo w popularnej audycji radiowej , czemu nie ? . Wyobraźcie więc sobie , że wygraliście właśnie w rzeczonym konkursie popularnej stacji radiowej wejście do studia i możliwość zwiedzania r... {} Recenzja książki Makabryczna gra

Mroczny, duszny i lepki zakątek w każdym z nas....

WYBÓR REDAKCJI
5.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Gdzieś we mnie w środku gnieździ się wredność, namacalna niczym organ wewnętrzny '' Tak, moi drodzy Libby Day jest wredna, zresztą słowa z cytatu pochodzą właśnie z jej ust i właśnie one rozpoczynają książkę '' Mroczny zakątek '' Gillian Flynn . Oprócz tego że jest wredna, jest też niechlujem i kleptomanką - złodziejką. Chociaż ona sama nie na... {} Recenzja książki Mroczny zakątek

Nie zawsze wszystko jest takie, na jakie wygląda

5.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Prawda jest plastyczna , trzeba tylko wybrać odpowiedniego eksperta '' Ta niesamowicie ciekawie napisana książka mnie zwyczajnie oszukała . Większość znanych mi osobiście czytelników twierdzi , kiedy rozmawiamy o książkach , że mają swoich ulubionych bohaterów . Kibicują im , trzymają ich stronę itd . Ja też tak mam . W '' Zaginionej dziewczyn... {} Recenzja książki Zaginiona dziewczyna

Dublin i jego przedmieścia lat osiemdziesiątych

5.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podobno stare przysłowie mówi że z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu i to jeszcze z boku , by można było siebie odciąć . Myślę że to przysłowie doskonale pasuje do opinii jaką o swojej rodzinie ma Frank Mackey , detektyw w wydziale operacji tajnych policji . Frank dorastał na przedmieściach Dublina w typowej irlandzkiej rodzinie . Matka , ... {} Recenzja książki Bez śladu

Zapraszam do Makabrela :)

5.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mają zmarli w niedzielę ten pośmiertny kłopot, Że w obczyźnie cmentarza czują się - bezdomnie - A lubią noc tę spędzać popod mgłą lub popod Wiecznością, co się w jarach gęstwi nieprzytomnie. Maria z Bzówka - wygody wspomina izdebne, Słońce - w łóżku, wiatr - w sieni - i ogród macierzyn, Gdzie było tyle w radość uchodzących ścieżyn, A wszystkie ta... {} Recenzja książki Księga cmentarna

Nie ma to jak z chewrą...a innym na pohybel :)

3.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy w końcu doczekałam się drugiej części historii o Karmanniku Henryku Duszańskim vel Hrabim, nie mogłam się do niej zabrać, bojąc się że za szybko ją skończę . Kiedy w końcu się zabrałam , dawkowałam ją sobie jak najlepszy smakołyk , który się chce połknąć łakomie nawet nie gryząc, ale rozsądek podpowiada ''tisze jedziesz, dalsze budiesz ''.:)... {} Recenzja książki Hrabia. Amor ad mortem

Totalny miszmasz zakręcony jak domek ślimaka :)

3.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Czy jeśli wiesz, kim nie jesteś, to znaczy, że wiesz, kim jesteś ? Czy jeśli wiesz, że masz dość uciekania, to czy to znaczy, że wiesz, jak walczyć ? Czy jeśli wiesz, że jesteś zmęczona zapominaniem, to czy to oznacza, że wiesz, jak pamiętać ?'' Dawno już nie czytałam żadnej książki Lisy Gardner i zapomniałam jak dobrze potrafi pisać. W tej ks... {} Recenzja książki Dom dla lalek

Jaki wymiar ma '' wszelka cena '' ?

2.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" Czy życie za wszelką cenę to zwycięstwo ? ALS w niczym nie przypomina futbolu. Ta choroba nie ma koszulki z numerem, nie traci zawodnika ze względu na kontuzję ani nie rozgrywa kiepskiego sezonu. To wróg pozbawiony twarzy, przeciwnik bez słabego punktu i z rekordem nie do pobicia. " Czy nazwiemy ją po łacinie : sclerosis lateralis amyotrophica ... {} Recenzja książki Życie za wszelką cenę

Kobieto, ty grzeszna istoto ! :)

2.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakiś czas temu przeczytałam książkę pt. '' Szaman '', tegoż samego autora . Tamta książka bardzo mi się podobała , ucieszyłam się więc niezmiernie dojrzawszy w bibliotece kolejną część sagi o lekarskiej rodzinie Cole'ów , lekarskiej z dziada pradziada jak to się mówi . Ta część jest zdecydowanie inna , czy gorsza ? trudno mi ocenić , może ta inno... {} Recenzja książki Spadkobierczyni Medicusa

Stereotypy wszystkich krajów ,łączcie się....parafrazując

WYBÓR REDAKCJI
2.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Zdołał nawet zapomnieć o pytaniu, gdzie będzie Bóg, kiedy świat rozwieje się pewnego dnia w chmurę radioaktywnego pyłu.'' Powojenna Ameryka, lata bodajże sześćdziesiąte , opowieść zaczyna się w dniu 45 urodzin rabina Michaela Kinda . Rabin jest smutny i niepocieszony , ponieważ jego ukochana żona Leslie przebywa w szpitalu psychiatrycznym w st... {} Recenzja książki Rabin

Całkowicie '' beztroska '' buchalteria

2.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Lata beztroski '', to pierwszy tom cyklu '' Saga rodu Cazaletów '', autorstwa Elizabeth Jane Howard. Autorka ta, zmarła sześć lat temu , w wieku 90 lat, była nie tylko pisarką, ale i cenioną scenarzystką. Na podstawie napisanej przez nią sagi o rodzinie Cazaletów, BBC wyprodukowało w 2001 roku miniserial, w ilości pięciu odcinków. Jest to histo... {} Recenzja książki Lata beztroski

Nieszczęście nie łączy , tylko niszczy rodzinę...

29.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia wydawałoby się zupełnie banalna , znika dwunastolatka , Alyssa Merrimon . Jak twierdzi pewien równie małoletni świadek , została ona wciągnięta do samochodu i powieziona nie wiadomo dokąd . Mija rok , dziewczynka nie odnalazła się . Ani żywa , ani nie znaleziono jej zwłok . Właściwie wszyscy się poddali , albo raczej prawie wszyscy . Rodz... {} Recenzja książki Ostatnie dziecko

Przetrwać w żelaznym świecie

29.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' To nie był tylko budynek , ale twarde , poszarpane usta świata który ich zwymiotował '' W Żelaznym mieście , na Żelaznej górze , ktoś wybudował Żelazny Dom . Dom był mocny , z grubymi murami i solidnymi drzwiami i oknami . Musiał taki być , ponieważ miał służyć żołnierzom przybywającym doń ze stresem pourazowym , tuż po wojnie secesyjnej . Po ... {} Recenzja książki Żelazny dom

{}