Avatar @Siostra_Kopciuszka

@Siostra_Kopciuszka

43 obserwujących. 18 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.
{} Napisz wiadomość
43 obserwujących.
18 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.

Recenzje książek

136 recenzji, w tym 34 recenzje wyróżnione przez redakcję

Prawiek....

6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''To, co się nie porusza, stoi w miejscu. To, co stoi w miejscu, rozpada się'' Bardzo ładnie napisana historia kilkunastu osób z różnych rodzin, mieszkańców miejscowości o trochę dziwnej nazwie, Prawiek. Jest to właściwie wioska, taka prawdziwa wieś z dawnych czasów, taka, która kojarzy się z piosenką Urszuli Sipińskiej ''Chcę wyjechać na wieś'' ... {} Recenzja książki Prawiek i inne czasy

Kłębowisko żmij, czyżby ?

{} WYBÓR REDAKCJI
1.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Nieszczęście zdarło z nas maski i nie poznawaliśmy się wzajemnie'' Znacie takie powiedzenie, że ''każdy sądzi według siebie'' ? To właśnie zdanie nie opuszczało moich myśli przez cały czas czytania tej książki. Opowieść tę, jako narrator, snuje pewien starzec po sześćdziesiątce poważnie chory na serce. Opowiada ją w formie pisanego przez siebie... {} Recenzja książki Kłębowisko żmij

HMS Erebus i HMS Terror na badawczej wyprawie, co tam znajdą ?

{} WYBÓR REDAKCJI
1.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'' Crozier wie, że dla komandora nie ma trudniejszej rzeczy niż porzucić własny okręt i że taka decyzja jest szczególnie trudna dla członków Królewskiej Marynarki Wojennej.'' '' Terror '' Dana Simmonsa, to prawdziwa literacka perełka, w towarzystwie, której weszłam w nowy 2019 rok. Zaczęłam ją czytać jeszcze przed świętami, a skończyłam już tego ... {} Recenzja książki Terror

Chcę, pragnę, muszę mieć...dziecko

27.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Okazało się prawdą, że prawda czasem nie wystarcza'' Czytając tę książkę, miałam nieodparte wrażenie, że jest ona bardzo filmowa, że jest to gotowy scenariusz dla całkiem niezłego filmowego thrillera. Jak się okazało, taki film rzeczywiście powstał. W 2014 roku, w kooperacji aż czterech państw, Danii, Szwecji, USA i Wielkiej Brytanii, nakręcony... {} Recenzja książki Dobrzy ludzie

Tajemniczy kraj Kwitnących Wiśni

{} WYBÓR REDAKCJI
22.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"W końcu wszystko samo się wyjaśni. Jesteśmy tylko marionetkami. Rządzi nami nasza karma, a poprzednie istnienia mają wpływ na obecne życie." To właśnie karma, moim zdaniem, jest główną bohaterką tej powieści. Determinuje ona wszystko, co się zdarza kobietom z tego rodu. Niezależnie czy opuścisz swój dom dobrowolnie, czy sprzedana przez matkę, cz... {} Recenzja książki Zanim przekwitną wiśnie

Notatki z cyklofrenii

22.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Morwenna dobrze znała te chwile, kiedy matka nakręcała się niczym sprężyna z ostrymi jak brzytwa krawędziami. Dziewczynka była zawsze bardziej wyczulona na podobne stany niż jej bracia, umiała je wyczuć, tak jak pies potrafi przewidzieć burzę. Narastające napięcie udzielało się i nienawidziła takich sytuacji [...] '' Książka ciężka, duszna, bol... {} Recenzja książki Notatki z wystawy

Absurdalny Mrożek w natarciu na prostego człowieka 😉

{} WYBÓR REDAKCJI
19.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Czy nagi generał to jeszcze generał ? Czy małpa jako generał to jeszcze małpa ? Za trudne to pytania dla tych prostych ludzi'' No i stało się !! Mrożek tak długo do mnie z półki porozumiewawczo mrugał, tak długo mamił i zachęcał, tak długo błyskał w moją stronę jaskrawo pomarańczową okładką (w rzeczywistości, w wersji papierowej, niemal odblask... {} Recenzja książki Krótkie, ale całe historie. Opowiadania wybrane

Czarownice, zaklinaczki, szeptuchy, szamanki, wiedźmy, wieszczki

{} WYBÓR REDAKCJI
31.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Bogowanie jest stare jak świat, a boginie i andzjele były tu od zawsze'' Czarownice, zaklinaczki, szeptuchy, szamanki, wiedźmy, wieszczki, można by tak jeszcze długo wymieniać nazwy, jakimi określano te dziwne kobiety. Kobiety nieuczone, ale nie głupie. Kobiety, które często nie potrafiły czytać i pisać, za to doskonale znały się na ziołach i za... {} Recenzja książki Boginie z Žítkovej

Bólu ile masz twarzy?

31.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Jakie wykrzywienia rzeczywistości czyhają na nas pod koniec życia" Mówi się, że miłość ma wiele twarzy to samo, moim zdaniem, można powiedzieć o bólu. Bo to właśnie ból jest głównym bohaterem tej powieści. Jest w każdej literce, w każdej scenie, w każdej osobie z tej historii. Stroi się w różne przebrania jak model na wybiegu mody. Jednak jakkol... {} Recenzja książki Ból

Bajki, baśnie, legendy...

31.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Bo w tamtym miejscu życie człowieka jest tylko chwilą i każdy człowiek śni swoje własne niebo.'' ''Czy to bajka, czy nie bajka?. Myślcie sobie, jak tam chcecie.'', jak pisała Maria Konopnicka w wierszu o krasnoludkach. Ja twierdzę, że jest to bajka, bo przecież bajki, to nie tylko te, w których wszystko się dobrze kończy i wszyscy żyją potem dł... {} Recenzja książki Księga rzeczy utraconych

Rodzina White'ów

30.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Nigdy nie opuszcza się swego domu. Zabiera się go ze sobą. Straszne, lecz prawdziwe'' Ależ koszmarna rodzinka z tych White'ów. Z jednej strony są dziwni, z drugiej, jak się tak głębiej zastanowić, zupełnie tacy sami jak wiele współczesnych rodzin. W czasach kryzysu rodziny i bezpośrednich relacji międzyludzkich typu face to face, nie odbiegają ... {} Recenzja książki Rodzina White'ów

Majestatyczny Highgate Cemetery.

29.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Wiktorianie stworzyli tę nekropolię, jakby chcąc wznieść teatr żałoby, scenografię wiecznego odpoczywania'' Trochę dziwna to książka, trochę jakby nie moja bajka, co ja wygaduję ?! To zupełnie nie moja bajka, a jednak wciągnęła mnie jakimś dziwnym podstępem i zanim się obejrzałam, już ją kończyłam. Nie wiem, dlaczego tak się stało. Może, dlateg... {} Recenzja książki Lustrzane odbicie

Żono? Mężu ?Która? Który?

29.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Żona mojego męża'', to jedna z tych pozycji, które ja na własny użytek nazywam brudnymi lub lepkimi. Zaliczam do nich książki, które w moim odczuciu właśnie tak postrzegam, oczywiście w sensie czysto metaforycznym. Tak jest właśnie z ''Żoną mojego męża''. Nikt w tej historii nie jest w porządku, nikt nie ma czystych intencji i sumienia. Każda z ... {} Recenzja książki Żona mojego męża

Rysio, Ryszard, biznesmen

{} WYBÓR REDAKCJI
29.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rzecz cała dzieje się w Dzikowie, niegdyś był to osobny obszar słynący z Pałacu Tarnowskich, dziś jest to dzielnica Tarnobrzega (jak podaje Wikipedia). W tym to malowniczym miejscu naszej pięknej Ojczyzny mieszka sobie dość specyficzna rodzinka. Mały kaleki chłopiec Rysiu Falarz, jego ojciec kombinator, wynalazca, lecz przede wszystkim alkoholik, ... {} Recenzja książki Ławka pod kasztanem

Co dalej po kapitulacji ?

20.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''I jak się tu wzajemnie zrozumieć, jeśli świat jest pełen ludzi, dla których wszystko jest całkiem jasne'' Jak podaje Wikipedia austriacki, amerykański i niemiecki pisarz i dziennikarz Hans Habe, w rzeczywistości z urodzenia i pochodzenia był węgierskim Żydem urodzonym w Budapeszcie jako Janos Békessy. Jego książka ''Off limits '', bardzo wierni... {} Recenzja książki Off limits

Funta cierpliwości poproszę !

20.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie specjalnie często zdarza się mieszkać z kimś po sąsiedzku i nigdy się z nim, chociażby nie posprzeczać na jakiś mniej lub bardziej ważny temat. Każdy z nas jest inny i każdy ma prawo do swojego zdania i swoich poglądów, prawda ? 😉. Dojrzali emocjonalnie ludzie, próbują sprawę rozwiązać, często posiłkując się czymś takim jak kompromis, a i nie ... {} Recenzja książki Tuż za ścianą

Rzeczy, rzeczy, przedmioty ukochane 😉

6.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Rzeczy wymknęły się spod naszej kontroli [...] Owładnięci niepohamowaną chęcią ich posiadania i używania nie zauważyliśmy, że tak naprawdę to one nas posiadają, a nasza rola sprowadzona została do funkcji wytwarzania jak największej ich ilości w niezliczonych odmianach oraz do ich gromadzenia, obsługi, utrzymywania, konserwowania, użytkowania.''... {} Recenzja książki Wymowność rzeczy

Babuszki

6.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Dla nich jesteśmy robakami tylko. Nawet nie zauważą, że rozdeptali...[...] Swoje już widziałam, dzięki Bogu. Będzie co opowiadać na tamtym świecie . W piekle nie wymyślili takich rzeczy, jakie tu na ziemi zrobiono.'' Glikierija, Ariadna i Jewdokija, to trzy staruszki, sąsiadki z komunałki okrutnie doświadczone przez życie i ''Leningradem zahart... {} Recenzja książki Czas kobiet

Wielka krzywda

6.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Poczucie wielkiej krzywdy pielęgnowane latami. Przekonanie, że została wywiedziona w pole przez własną matką, przez córkę, przez swoje środowisko, przez przypadek czy też przez los, było niczym innym jak nostalgicznym żalem za ułudą [...] Spędzała dnie na tęsknocie za wyimaginowanym życiem'' To bardzo dobra książka, jednak nie dla wszystkich. D... {} Recenzja książki Posiadłość Blessingów

Trup ściele się gęsto

24.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Oprawca stał się ofiarą, a sprawiedliwość niesie kat" Zdanie - tytuł jakim zapoczątkowałam moją recenzję, w wypadku książki autorstwa pana Mariusza Leszczyńskiego, pt. "Oblicze zła", nie jest li tylko porzekadłem. Tutaj trup rzeczywiście się ściele w zastraszającym tempie, a im dalej w książkę tym trupy "produkują się" niemal w ilościach hurtowy... {} Recenzja książki Oblicze zła

Billy Milligan - być sobą...

10.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Badanie pacjentów z osobowością wieloraką mówi nam coś na temat kontroli nad umysłem i ciałem. Sądzę, że ludzie z osobowością wieloraką stanowią w rzeczywistości jeden z tych eksperymentów natury, które powiedzą nam coś więcej o nas samych" - doktor Frank Putnam Daniel Keyes jest znanym mi autorem, wszak to on napisał piękną książkę "Kwiaty dla ... {} Recenzja książki Człowiek o 24 twarzach

Książka z przypadku

7.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Takie rodzinne szczęście to masz w reklamach margaryny, nasza rodzina będzie normalna'' Książkę złapałam w biegu w bibliotece. Nie miałam za dużo czasu i można powiedzieć, że chwyciłam, co było pod ręką. Kiedy już zaczęłam się jej przyglądać z zamiarem czytania, okazało się, że okładka, jak dla mnie nie wyglądała zbyt zachęcająco. Dwa serca w w... {} Recenzja książki Kamień w sercu

Dzieciństwo Franka z rodziny McCourtów

7.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Świadomość, że świat nie może się wtrącać do tego, co się dzieje w mojej głowie, jest bardzo przyjemna." O rety, rety, jak mawiał kiedyś jeden Gumiś!! Ależ to była książka!!. Ciągle jeszcze jestem pod wrażeniem i nie dziwię się, że Irlandczykom nie bardzo się podobało, to co autor w niej napisał. Ponieważ Frank McCourt niczego w bawełnę nie owi... {} Recenzja książki Prochy Angeli

Trzy pokolenia O'Malleyów

1.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"To, czego pragnę, a co dostaję, to są dwie różne rzeczy, Karen" Jedna z lepszych, jak nie najlepsza z czytanych do dziś przeze mnie książek o policji amerykańskiej i trzecia z książek tej autorki, jaką miałam prawdziwą przyjemność przeczytać. Z całej książki przebija ogromna merytoryczność opisywanych zdarzeń i sytuacji. Nie ma tu ani grama "lan... {} Recenzja książki Policjanci

Rodzino, rodzino...

{} WYBÓR REDAKCJI
25.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Chęć wojny nie jest nigdy po stronie ludów, lecz tylko po stronie rządów. Lud nie ma innych wrogów, poza tymi którzy go wyzyskują. Ludy nie są sobie wrogami. '' Kolejne moje przykurzątko z babcinego strychu, a raczej przykurzątko w wersji XXXXL, albo MAXI, ponieważ jego ''ładunek'' to aż siedem tomów. Z jednej strony żal mi się było rozstawać z... {} Recenzja książki Rodzina Thibault

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe