Avatar @enedtil

Monika

@enedtil
49 obserwujących. 29 obserwowanych.
Kanapowicz od 13 lat.
{} Napisz wiadomość
49 obserwujących.
29 obserwowanych.
Kanapowicz od 13 lat.

Recenzje książek

34 recenzje

Łowcy Mitów - Christopher Golden

22.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Christopher Golden, amerykański autor horrorów, powieści fantasy, komiksów i gier wideo. Zdobył liczne nagrody, a jego książki trafiały na listy bestsellerów. Wiele z nich zostało sfilmowane, m.in. powieści z cyklu „Buffy: postarch wampirów”. W tym roku na polskim rynku swoją premierę miała jego książka „Łowcy Mitów”, pierwsza część trylogii dark f... {} Recenzja książki Łowcy mitów

Łaska utracona - Bree Despain

24.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Paranormal romance. Trzeba przyznać, że to ostatnio bardzo popularny i poczytny gatunek. Jednak głośno i bez skrępowania mogę się przyznać, że w moim czytelniczym dorobku znajdują sią AŻ dwie książki tego typu. „Zmierzch” oraz „Dziedzictwo Mroku”. I o ile po przeczytaniu tej pierwszej pozycji wyznawałam gorąco hasło „Parówkowym skrytożerca mówimy: ... {} Recenzja książki Łaska Utracona

Nefilim - Thomas E. Sniegoski

24.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Nefilim” to pierwsza cześć serii Upadli, autorstwa Thomasa E. Sniegoskiego, amerykańskiego pisarza i scenarzysty komiksowego. Czytając tę książkę poznajemy Aarona Corbeta, młodego chłopaka, którego, w dniu jego 18-tych urodzin, spotyka coś niezwykłego. Po ataku bardzo silnego bólu głowy zaczyna on rozumieć i biegle posługiwać się obcymi językami, ... {} Recenzja książki Nefilim. Upadli. Tom 1

Łotr - Trudi Canavan

24.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy „Łotr”, druga część Trylogii Zdrajcy i zarazem najnowsza książka Trudi Canavan, znalazł się w moich rękach, odtańczyłam dziki taniec radości. Będąc jeszcze na świeżo po lekturze „Misji Ambasadora”, ogromnie mnie ciekawiło, co tym razem wymyśliła autorka i czy moje nadzieje, odnoście mniejszej ilość przewidywalnych elementów i lepszego przedst... {} Recenzja książki Łotr

W poszukiwaniu króla. Powieść o Inklingach - David C. Downing

24.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co powiedzielibyście na możliwość spotkania pana Tolkiena lub Lewisa? Na możliwość podyskutowania z nimi przy kubku jabłecznika? Ja byłabym w piekło wzięta. I kiedy pojawiła się właśnie taka możliwość, co prawda tylko na kartach powieści, nie zastanawiałam się długo i czym prędzej sięgnęłam po „W poszukiwaniu króla” Davida C. Downinga. Anglia, 194... {} Recenzja książki W poszukiwaniu króla. Powieść o Inklingach

Córka Laguny - Michelle Lovric

24.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ponoć w każdym znasz jest coś z dziecka. W moim przypadku tego dziecka jest dość sporo i choć nie jestem już nastolatką od kilku dobrach lat, lubię sięgać po literaturę młodzieżową. Wiąże się to pewnie również z tym, że książki i przyjemność czytania odkryłam dość późno i nadrabiam teraz to, co ominęło mnie w tamtych latach. Z reguły nie stanowi d... {} Recenzja książki Córka Laguny

Ostatnia Królowa - C.W. Gortner

24.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie książki, które sprawiają, że podczas czytania wsiąkam na amen. Zapominam o Bożym świecie, skupiając się wyłącznie na lekturze. Może się wtedy palić, walić, a moje koty mogę na mnie urządzać dzikie gonitwy, mnie i tak nic nie ruszy. Liczy się tylko pochłanianie kolejnych stron, łapczywie z wypiekami na twarzy. „Ostatni Królowa” należy właśn... {} Recenzja książki Ostatnia królowa

„Północ Południe. Tom I” - Elizabeth Gaskell

22.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dopiero po 156 latach na polskim rynku pojawiło się pierwsze wydanie „Północ Południe” autorstwa Elizabeth Gaskell, angielskiej pisarka z czasów wiktoriańskich. W książce opisana została historia 19-letniej Margaret Hale, córki niezbyt zamożnego pastorostwa. Dziewczyna, po spędzeniu kilku lat u ciotki w Londynie, wraca do rodzinnego domu – małej i ... {} Recenzja książki Północ Południe. Tom I

Szepty dzieci mgły i inne opowiadania - Trudi Canavan

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie jest tajemnicą, że lubię czytać książki pani Trudi Canavan. Mimo że fabuła poszczególnych książek bywa niekiedy nazbyt przewidywalna, każda jedna pozycja była przyjemną lekturą, której przeczytania absolutnie nie żałuję. Kiedy wydane zostały "Szepty dzieci mgły i inne opowiadania", byłam niezmiernie ciekawa, jak autorka poradziła sobie z taką... {} Recenzja książki Szepty dzieci mgły i inne opowiadania

Misja Ambasadora - Trudi Canavan

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

UWAGA! Osobom, które nie czytał Trylogii Czarnego Maga (czyli trzech książek, w których akcja ma miejsce ponad 20 lat wcześniej, niż wydarzenia opisana w "Misji Ambasador") a mają ją w planach, radzę rozpocząć lekturę mojej opinii tak od 3 akapitu. Po prostu, aby przybliżyć fabułę "Misji Ambasadora", musiałam zamieścić "mały" SPOILER, dotyczący pe... {} Recenzja książki Misja Ambasadora

Serce Kaeleer - Anne Bishop

20.06.2011

Moja przygoda z twórczością Anne Bishop zaczęła się od lektury książek z Trylogii Czarnych Kamieni. Uważam, że były to naprawdę bardzo dobre i wciągające pozycje, a historie w nich zawarte pochłonęły mnie bez reszty. Kolejna książka z tej serii – "Serce Kaeleer", to zbiór czterech opowiadań, dziejących się w świecie Krwawych, powiązanych z wydarzen... {} Recenzja książki Serce Kaeleer

"Kwadrat zemsty" Pieter Aspe

10.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pieter Aspe to ponoć najbardziej popularny autor kryminałów we Flandrii, mający na swoim koncie 25 powieści. Oprócz tego, z noty wydawcy, dowiedziałam się również, że pan Aspe był trzykrotnie nominowany do nagrody im. Herculesa Poirot, którą zdobył w 2001 roku. Jeśli chodzi o jego książki, odnoszą one spore sukcesy we Francji i Włoszech, a belgijsk... {} Recenzja książki Kwadrat zemsty

"Dziedzictwo Mroku" - Bree Despain

10.03.2011

Grace Divine, uczennica trzeciej klasy liceum, spotyka na lekcji sztuki przyjaciela - Daniela, który zniknął kilka lat wcześniej. Jej rodzina nie cieszy się z jego powrotu, a brat Grace – Jude, jest wręcz wściekły z tego powodu, chociaż kiedyś tych dwóch chłopaków łączyła przyjaźń. Dlaczego bliscy Grace reagują w taki sposób na pojawienie się Danie... {} Recenzja książki Dziedzictwo Mroku

Dziewczyna i chłopak wszystko na opak - Wendelin Van Draanen

9.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pewnie niektórzy z Was dziwią się, że przeczytałam taką książkę. Ja też się dziwię, ponieważ z reguły nie sięgam po książki, które nie należą do literatury fantastycznej, a już na pewno nie po takie, które wydają mi się banalną książeczką dla osób w wieku szkolnym i gimnazjalnym. Różnie to jednak bywa, a my czasami sięgamy lub robimy coś, przed czy... {} Recenzja książki Dziewczyna i chłopak wszystko na opak

Czerwona piramida - Rick Riordan

9.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znacie to obłąkańcze uczucie szczęścia, które aż Was rozpiera od wewnątrz? Sprawia, że trzęsiecie się z tych pozytywnych emocji, a na Waszej twarzy gości uśmiech, tak duży, że aż niemożliwe jest, że się tam zmieścił? Macie ochotę klaskać w ręce, śmiać się, może nawet uronić łezkę z takiego pozytywnego wzruszenia? Muszę się Wam przyznać, że mi takie... {} Recenzja książki Czerwona piramida

Opowieści z Wilżyńskiej Doliny - Anna Brzezińska

27.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po pierwsze – uwielbiam książki, w których bohaterkami są czarownice, wiedźmy, magiczki, czarodziejki - kobiety parające się magią. Zarówno te dobre, jak i złe. Po drugie – jakiś czas temu postanowiłam zapoznać się bliżej z rodzimą fantastyką. Jeden i dwa to trzy, a trzy oznacza sięgnięcie po "Opowieści z Wilżyńskiej Doliny" autorstwa Anny Brzezińs... {} Recenzja książki Opowieści z Wilżyńskiej Doliny

Pamięć Ziemi - Orson Scott Card

22.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Orson Scott Card jest jednym z bardziej znanych i popularnych pisarzy science fiction na świecie. Zasłynął głownie dzięki swojej kultowej „Sadze Endera”, a za dwie pierwsze powieście z tego cyklu („Gra Endera”, „Mówca Umarłych”) otrzymał prestiżowe nagrody Hugo i Nebulę Card ma na swoim koncie ponad 50 powieści, ponad to jest autorem kilkudziesię... {} Recenzja książki Pamięć ziemi

Kłamstwa Locke'a Lamory - Scott Lynch

22.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Kłamstwa Locke’a Lamory", debiutancka powieść Scotta Lyncha, która otwiera cykl "Niecni Dżentelmeni", widniała na mojej liście pozycji do przeczytania bardzo, bardzo długo. Podchodziłam do tej ksiązki dość sceptycznie i z niejaką obawą. Nie jest to typowa pozycja fantasy, w której króluje magia i miecz (czyli to, co kocham najbardziej), więc miała... {} Recenzja książki Kłamstwa Locke'a Lamory

Czarnoksiężnik z Archipelagu - Ursula K. Le Guin

22.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę powiedzieć, że czytam przede wszystkim fantastykę i rzadko zdarza mi się sięgnąć po coś innego. Bardzo dobrze czuję się w takiej tematyce, a moje czytelnicze wymagania zaspokojone są w każdym względzie. Dlatego wstyd mi się przyznać, że do tej pory nie sięgnęłam po żadną książkę pani Ursuli K. Le Giun. O dorobku tej amerykańskiej pisarki możn... {} Recenzja książki Czarnoksiężnik z Archipelagu

Dożywocie - Marta Kisiel

22.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W porządku, przyznaję się. Uwielbiam bamboszki, zwłaszcza różowe, podkoszulki z Myszką Miki, sprzątać, prać, prasować. Mam słabość do grządek kapusty, w których można sobie palnąć w łeb. Kocham dziergać, może nie na drutach, ale na pewno na czyichś nerwach, a raz w miesiącu, kiedy dopada mnie PMS, zamieniam się (przynajmniej tak twierdzi mój mąż) w... {} Recenzja książki Dożywocie

Opowieści z meekhańskiego pogranicza. Północ - Południe - Robert M. Wegner

24.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po "Opowieści z meekhańskiego pogranicza. Północ - Południe", autorstw polskiego autora Roberta M. Wegnera, sięgnęłam zachęcona kilkoma recenzjami, w których książka ta, była nad wyraz chwalona. Chociaż Wegner publikował już swoje opowiadania na łamach magazynu "Science Fiction", z jego twórczością zapoznałam się dopiero teraz, właśnie podczas le... {} Recenzja książki Północ-Południe

Ostatni Olimpijczyk - Rick Riordan

24.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ostatni Olimpijczyk" … Ostatni tom serii "Percy Jackson i bogowie olimpijscy" … Ostatnie spotkanie z tymi niesamowitymi postaciami i światem, jaki stworzył Rick Riordan. Muszę powiedzieć, że odwlekałam ten moment jak najdłużej. Jednak nic nie trwa wiecznie i w końcu przyszedł czas, żeby pożegnać Percy’ego , Annabeth, Grovera i innych. Chyba pier... {} Recenzja książki Ostatni Olimpijczyk

Szepty - Marek Adamkowicz

17.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marek Adamkowicz to polski publicysta, dziennikarz, prozaik. W swojej karierze zwyciężył w konkursu na najlepsze opowiadanie kryminalne o Gdańsku, jak również jest dwukrotnym laureatem Ogólnopolskiego Konkursu Prozatorskiego im. Jana Drzeżdżona. Do tej pory jego opowiadania zostały opublikowane na łamach „Pomeranii”, „Latarni Morskiej” oraz w zbi... {} Recenzja książki Szepty

Sługa Boży

3.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jacek Piekara to jeden z bardziej poczytnych polskich fantastów. Autor jest znany przede wszystkim za sprawą swojego cyklu opowiadań o inkwizytorze Mordimerze Madderdinie oraz opowiadań o czarodzieju Arivaldzie z Wybrzeża. Do tej pory nie miałam okazji zapoznać się z jego twórczością, więc postanowiłam to jak najszybciej nadrobić. Dodatkowo miała... {} Recenzja książki Ja, inkwizytor. Sługa Boży

Percy Jackson i bogowie olimpijscy #4 - Bitwa w Labiryncie

1.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już od dłuższego czasu na półkach w księgarniach pojawią się kolejne, nowe młodzieżowe serie o różnej tematyce. Czasami trudno wśród tak dużego wyboru trafić na jakieś warte uwagi pozycje. Ja miałam to szczęście, że jakiś rok temu w moje ręce wpadł pierwszy tom właśnie takiej interesującej serii pt. „Percy Jackson i bogowie olimpijscy”, autorstw... {} Recenzja książki Bitwa w Labiryncie

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe