Recenzje @finkaa

Dzieci z Lewkowca

8.08.2017
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Donata Dominik-Stawicka to pochodząca z Ostrowa Wielkopolskiego poetka, prozaik, doktor nauk humanistycznych. Jest autorką m. in. repetytoriów maturalnych do języka polskiego, kilku prac naukowych oraz tomików poezji. Pewnie nikt nie przypuszczał, że autorka ma również drugą twarz – twarz, którą ukazuje w jednej ze swoich najnowszych propozycj... {} Recenzja książki Dzieci z Lewkowca

Pan Przypadek i korpoludki

5.12.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejny raz przyszło mi się zmierzyć z twórczością Jacka Getnera – scenarzysty, dramaturga, oraz autora przygód Jacka Przypadka, rodzimego detektywa. To już trzecia część perypetii pana Przypadka. Tym razem detektyw tropi niegodziwców z wielkich warszawskich korporacji. „Pan Przypadek i korpoludki” to zbiór trzech historii połączonych wspólnym mi... {} Recenzja książki Pan Przypadek i korpoludki

Morderstwo na mokradłach

11.10.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sasza Hady to pseudonim Aleksandry Motyki, młodej polskiej pisarki, która swoim lekkim piórem i niezwykłym poczuciem humoru mogłaby zawstydzić nie jednego literata ze sporym doświadczeniem. Skąd ta pewność w mojej ocenie? Jestem świeżo po lekturze „Morderstwa na mokradłach” – debiutu autorki. Właśnie przed chwilą wyczytałam też, że jest już na rynk... {} Recenzja książki Morderstwo na mokradłach

Rezydencja

31.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Rezydencja” to czwarta książka Krzysztofa Bieleckiego, którą miałam przyjemność przeczytać. Wiecie pewnie doskonale, że jest to autor niezwykle oryginalny, obok którego nie można przejść obojętnie. Albo się jego powieści trawi i podziwia, albo delikatnie mówiąc dostaje się zawrotu głowy i odrzuca z niesmakiem. Do tej pory twórczość Bieleckiego tra... {} Recenzja książki Rezydencja

W Chinach jedzą księżyc

20.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miriam Collee to kobieta, która za sprawą zawodowych obowiązków swojego męża została porwana w wir przygody i na kilka lat przeniosła się wraz z mężem i kilkuletnią córką do Chin. Czy to co przeżyli godne było ryzyka? Czy był to czas stracony, krok wstecz dla całej rodziny? Jak wypadają Chiny na tle rozwiniętych Niemiec skąd wywodzi się autorka? ... {} Recenzja książki W Chinach jedzą księżyc

Zamek z piasku, który runął

10.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stieg Larsson to moim zdaniem najlepszy współczesny pisarz kryminałów. Pisałam już o tym przy okazji dwóch wcześniejszych tomów trylogii „Millennium”. Dziś poświęcę wpis trzeciej – ostatniej. Larsson zmarł niespodziewanie nie dokończywszy kolejnej części. Lisbeth Salander trafia do szpitala po tym jak brat i ojciec próbują ją zabić i pogrzeb... {} Recenzja książki Zamek z piasku, który runął

Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej

10.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Anna Dodziuk to polska psychoterapeutka urodzona w 1947 roku w Warszawie. Wywodzi się z żydowskiego środowiska, jest związana z „Solidarnością”. Pisywała do „Wysokich obcasów”. Zajmuje się psychoterapią alkoholików i ich dzieci, małżeństw i związków w tarapatach. Mocno wierzy, że każdy z nas jest w stanie zmazać złe płyty, które zostały wgrane w na... {} Recenzja książki Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej

Dziewczyna, która igrała z ogniem

10.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O moim zachwycie Stiegiem Larssonem pisałam dosłowie kilka dni temu. Pierwsza część jego trylogii kryminalnej „Millennium” pt. „Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet” od pierwszych stron rzuciła mnie na kolana. Czy druga część zatytułowana „Dziewczyna, która igrała z ogniem” jest równie dobra? Lisbeth Salander jest na zasłużonych wakacjach. Za sp... {} Recenzja książki Dziewczyna, która igrała z ogniem

Perfekcyjna kobieta to suka

9.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dwie pochodzące z Francji siostry, Anne-Sophie Girard i Marie-Aldine Girard postanowiły ulżyć wszystkim kobietom tego świata i napisać poradnik dla kobiet nieperfekcyjnych, czyli takich, które nie potrafią pogodzić się ze swoimi porażkami. Jak wypada książka na polskim podwórku? Poradnik podzielony jest na 30 zasad. Zasada nr 1 głosi „Przestani... {} Recenzja książki Perfekcyjna kobieta to suka

Czuwające drzewo migdałowe

3.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co dzień w Strefie Gazy dochodzi do mrożących krew w żyłach scen. Młodzi ludzie z bronią maszynową przy boku decydują o „być, albo nie być” ludzi żyjących obok nich. Nie dalej jak wczoraj znaleziono ciała trzech zamordowanych Izraelczyków. Kto to zrobił? Sprawców brak, jednak przeczucia wielu z nas prowadzą do organizacji zwanej Hamasem. Palestyńcz... {} Recenzja książki Drzewo migdałowe

"Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet"

29.06.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stieg Larsson to jeden z obecnie najbardziej znanych i poczytnych pisarzy świata. W 2008 zajął drugie miejsce na świecie pod względem sprzedawalności swoich książek. Larsson to nie tylko powieściopisarz, ale również dziennikarz, który sympatyzował z ekstremalną szwedzką lewicą. Wspierał ruchy antyrasistowskie i antynazistowskie. W Polsce współpraco... {} Recenzja książki Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

Gaumardżos!

27.06.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Anna Dziewit-Meller i Marcin Meller to małżeństwo polskich dziennikarzy od lat zakochanych w Gruzji. Ona publikowała m.in. w „Polityce” i „Wysokich Obcasach”. Pisuje książki, gra w zespole Andy. On głównie znany jako redaktor „Playboya”, ale również jako prowadzący Dzień Dobry TVN. Jego felietony i reportaże wojenne ukazywały się m.in. w „Polityce”... {} Recenzja książki Gaumardżos

Nieboszczyk mąż

14.06.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba nie ma wśród nas, nałogowych czytelników, osoby, która nie zmierzyła się z twórczością Joanny Chmielewskiej. Ja, po wielu latach przerwy, wróciłam na chwilę do tej niezapomnianej, najwybitniejszej polskiej twórczyni kryminału. Tym razem, jak często u Chmielewskiej, poznajemy pewną warszawską rodzinę. Malwina Wolska jest strasznie otyłą i ... {} Recenzja książki Nieboszczyk mąż

"Hiszpański - testy gramatyczno-leksykalne dla początkujących"

9.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od jakiegoś czasu, jak zapewne część z Was wie, uczę się języka hiszpańskiego. Uczę się samodzelnie, mozolnie i niezbyt regularnie, niemniej jednak pewien progres zauważam. Jednakże, nie o moich postępach będzie dziś mowa, tylko o tym jak je zmierzyć kiedy nad głową nie stoi nam nikt o szerszych kompetencjach, niż my sami. „Hiszpański – testy g... {} Recenzja książki Hiszpański Testy gramatyczno-leksykalne A1-A2

"Pan Przypadek i celebryci"

28.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jacek Getner to polski pisarz, scenarzysta (m.in. “Klan”), laureat wielu konkursów pisarskich i dramaturgicznych. Do tej pory miałam do czynienia z jego mroczną powieścią “Dajcie mi jednego z was”, oraz znacznie lżejszą powieścią kryminalną o niestrudzonym detektywnie-amatorze Jacku Przypadku. Szczególnie ta druga powieść urzekła mnie poczuciem hum... {} Recenzja książki Pan Przypadek i celebryci

I nagle wszystko się kończy

14.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nikomu z moich stałych czytelników postaci Krzysztofa Bieleckiego nie trzeba przedstawiać. Nietuzinkowy autor gości na moim blogu regularnie za sprawą innowacyjnych i nieprzewidywalnych powieści. Kolejną z nich miałam okazję przeczytać dość niedawno i, jak można przewidzieć, nie zawiodłam się. Potężna dawka dziwactw przedstawionych w zbiorze opowia... {} Recenzja książki I nagle wszystko się kończy

"Wyjątkowy depozyt"

31.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Carol Snow to amerykańska pisarka, o której w Polsce ciągle nie wiemy zbyt wiele. Z biografii zamieszczonej na jej stronie można dowiedzieć się, że od dziecka chciała być kelnerką, jednak nigdy nie sprawdziła się w tej pracy. Wiemy również, iż mieszkała w wielu amerykańskich stanach od Utah, po Arizonę. Teraz stacjonuje wraz z mężem i dwojgiem dzie... {} Recenzja książki Wyjątkowy depozyt

"Wybór Marty"

22.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O życiu Lidii Witek niestety nie wiem zbyt wiele. Po przeczytaniu “Wyboru Marty” z pewnością mogę jednak stwierdzić, iż zmarła w 2011 roku autorka była pełna ciepła, nadziei, oraz siły. Taka bowiem jest również główna bohaterka książki, a mam silne przeczucie, że autorkę łączyła z nią pewna więź. Z racji, iż książka oparta jest na faktach, mam nawe... {} Recenzja książki Wybór Marty : powieść napisana przez życie

7 zasad sukcesu według Mistrza Chuang Yao

12.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Maciej Stawicki to, jak sam o sobie mówi, długoletni badacz filozofii wschodniej. Z moich osobistych dociekań wynika, że autor “7 zasad sukcesu” jest również założycielem szkoły, oraz trenerem Tai Chi Chuan. Stawicki postanowił opowiedzieć historię młodego człowieka, który wiedziony ciekawością udaje się do znanego chińskiego nauczyciela, Mistr... {} Recenzja książki 7 ZASAD SUKCESU WEDŁUG MISTRZA CHUANG YAO

"Blondynka na Czarnym Lądzie"

16.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorki tej książki nikomu nie trzeba przestawiać. Beata Pawlikowska to jedna z najbardziej znanych polskich podróżniczek. Właściwie jeśli chodzi o te pokazujące się regularnie w telewizji to przychodzi mi na myśl jeszcze tylko nazwisko Martyny Wojciechowskiej, której książkę również niedawno miałam okazję przeczytać. Oprócz podróżowania, Pawlikows... {} Recenzja książki Blondynka na Czarnym Lądzie

"Zapiski (pod)różne"

25.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Martyna Wojciechowska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych dziennikarek w Polsce. Pisze, prowadzi programy telewizyjne, ale paliwem napędowym jej twórczości są podróże. Autorka, związana z takimi markami jak National Geographic i TVN, twierdzi, że od zawsze w podróżach towarzyszyły jej notesy pełne luźnych przemyśleń z podróży. Tymi notatkami pos... {} Recenzja książki Zapiski (pod)różne

"Sekret"

7.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Długo zwlekałam z dokończeniem tej książki i równie długo czekałam z napisaniem tej recenzji. Powód? Czytanie i pisanie powinno być radością, a ta książka okazała się dla mnie straszną męczarnią. W sumie lubię tematy związane z potęgą podświadomości, pozytywnym myśleniem, oraz mocą przyciągania dobrych rzeczy. Dlaczego więc “Sekret” tak bardzo mnie... {} Recenzja książki Sekret

Wariat na pogorzelisku

31.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno temu wygrałam na stronie Zbrodni w Bibliotece książkę Pawła Sycha. O autorze nigdy wcześniej nie słyszałam. Książka z serii “Super kryminał” została wrzucona między inne, wyglądające prawie identycznie. Dopiero wyzwanie Sardegny zmusiło mnie do poszukania kryminału polskiego pisarza i przeczytania go do końca maja. Nie wiedziałam czego się sp... {} Recenzja książki Wariat na pogorzelisku

Wielki Gatsby

23.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z Gatsby’m po raz pierwszy spotkałam się na studiach, trzy lata temu. W ramach zajęć z literatury amerykańskiej obejrzałam ekranizację tej niesamowite j powieści z Toby’m Stephens’em w tytułowej roli, oraz Paul’em Rudd’em w roli Nick’a Carraway’a. Stwierdziłam wtedy, że z całą pewnością wrócę kiedyś do tej lektury. Traf chciał, że kilka lat temu na... {} Recenzja książki Wielki Gatsby

Domina

13.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Barbara Wood to autorka dobrze znana fanom literatury kobiecej. Jej nazwisko mogłoby śmiało konkurować z takimi twórcami jak Richard Paul Evans, czy Nora Roberts. Wood słynie z tego, że doskonale wciela w życie postaci różnych kultur, a także różnych warstw społecznych. Jej dzieła tłumaczono na 30 języków. Co wzbogaciło “Dominę” to niewątpliwie fak... {} Recenzja książki Domina

{}