Avatar @jenah

Kinga

@jenah
6 obserwujących. 11 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
11 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

45 recenzji

Ty też masz talent!

6.08.2014

Jaka jest według Was definicja słowa "talent"? Gdyby ktoś zadał mi wcześniej takie pytanie, odpowiedziałabym, że talent to wybitne uzdolnienie w jakiejś dziedzinie. Talent to posiadanie pięknego głosu, który odpowiednio "podrasowany" świetną muzyką i dobrym tekstem, może poruszać najczulsze struny ludzkich uczuć. Talent to posiadanie niepowtarzaln... {} Recenzja książki Przywilej wyboru

Magia wyobraźni

5.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pozwólcie, że najpierw przedstawię Wam pewną krótką scenkę. Dwoje ludzi wybrało się na spacer. Kiedy dotarli na brzeg niewielkiego stawu, doszło do kłótni. Jeden próbował przekonać drugiego do swoich racji i żaden nie chciał odpuścić. Pierwszy z nich twierdził, że mają przed oczami zwykły staw, drugi z uporem maniaka utrzymywał, że to, co widzą, t... {} Recenzja książki Ocean na końcu drogi

Ślepowidzenie

13.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na science fiction znam się tyle co nic. Jedna przeczytana (i to dawno temu) książka z tego gatunku nie czyni ze mnie choćby marnego znawcy tematu. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie spróbowała się zapuścić w te niezbadane jeszcze przeze mnie tereny. "Ślepowidzenie" stało się moim eksperymentem, dzięki któremu mogłam swobodnie poruszać się po niez... {} Recenzja książki Ślepowidzenie

Czas na zmianę

21.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Julia to na pierwszy rzut oka stereotypowa kobieta po pięćdziesiątce. Typowa Matka Polka, która wychowała swoje dwie córki w myśl zasady "one są ważne, ja... trochę mniej". Przez większość swojego życia odgrywała rolę zapracowanej matki, która jednocześnie zastępuje swemu potomstwu ojca, i nie ma czasu na nic. Ani na czytanie książek, ani na podróż... {} Recenzja książki Wyspa z mgły i kamienia

Dziewczyny atomowe

9.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ze świecą szukać tego, kto jeszcze nie słyszał o tej książce i kto nie natknął się na choćby jedną jej recenzję. Zapewne też grono osób mogących pochwalić się znajomością treści "Dziewczyn atomowych" jest również spore. Już wiemy zatem, że tematyka książki obraca się wokół działań prowadzących do powstania bomby atomowej i niebagatelnej roli kobiet... {} Recenzja książki Dziewczyny atomowe

Powrót do Chromerii

5.07.2013

"Oślepiający nóż" to drugi tom cyklu pt. "Powiernik Światła". Biorąc go do ręki, gwarantujemy sobie bardzo udany powrót do świata Chromerii, Siedmiu Satrapii, świata, w którym magiczną moc posiadają krzesiciele kolorów. Lecz świat ten staje w obliczu ogromnego kryzysu. Gavin Guile, Pryzmat, będzie musiał się wykazać wielką odwagą i sprytem, by przy... {} Recenzja książki Oślepiający nóż

Zachwyt i nostalgia

22.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako że "Zachwyt i nostalgia" to zbiór reportaży z podróży, jakie odbyła Ewa Owsiany, powinnam rozpocząć recenzję od chociażby kilku słów na temat samej autorki. Ewa Owsiany - dziennikarka, reportażystka, pisarka. Jest urodzoną rabczanką. Jej rodzice Maria i Włodzimierz Holejkowie byli nauczycielami i i dyrektorami Liceum Ogólnokształcącego w Rab... {} Recenzja książki Zachwyt i nostalgia

"Karminowy szal"

17.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Karminowy szal" jest moim zaskoczeniem. Ot, zwykła obyczajówka - pomyślałam, gdy trzymałam książkę w rękach i czytałam opis na tylnej okładce. Pierwsze zdanie, pierwsza strona i czuję, jak zaczynam tracić panowanie nad stawianymi sobie ograniczeniami czasowymi. Nie byłam w stanie przerwać czytania, ba! nawet mój sen gdzieś się ulotnił, choć była ... {} Recenzja książki Karminowy szal

Pan Przypadek i trzynastka

8.05.2013

Trzynastka... Z czym wam się kojarzy ta liczba? Ze szczęściem czy wręcz przeciwnie - z pechem? Czy za każdym razem, gdy na kalendarzu pojawi się piątek trzynastego myślicie sobie "o nie" i wyjątkowo tego dnia wasza czujność jest napięta do granic ludzkich możliwości? Czy wychodząc z domu, przeobrażacie swój całkiem zwyczajny wzrok na sokoli w poszu... {} Recenzja książki Pan Przypadek i trzynastka

Świat przyszłości

6.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy tego chcecie, czy nie, zabieram was właśnie w podróż w bliżej nieokreśloną przyszłość. Spójrzcie na krajobraz, który się przed wami roztacza - przed oczami macie zniszczone miasta, które często nawiedzają potężne sztormy. Ponure szkielety wieżowców i domów górują nas wioskami tych, którzy przetrwali wszelkie kataklizmy - te spowodowane przez na... {} Recenzja książki Złomiarz

Rozmowy nocą

18.04.2013

Zazwyczaj nie wplatam w swoje wypowiedzi biografii autorów, ale w tym przypadku wyjątkowo chcę napisać kilka słów o autorce powieści, czyli Consilii Marii Lakotcie. Żałuję troszkę, że tak mało informacji na jej temat można znaleźć w Internecie, bo z pewnością nie jest to banalna postać. Urodziła się jako jedno z bliźniąt syjamskich zrośniętych ze s... {} Recenzja książki Nocna rozmowa

Posłuszeństwo ponad wszystko

4.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Biorąc do ręki książkę Lisy See, otworzyłam sobie drzwi do niezwykłego świata chińskich kobiet żyjących w XIX w. Jest to świat pełen cierpienia, bólu i wyrzeczeń, głęboko skrywanych uczuć pod maską powściągliwości i skrajnego posłuszeństwa. Świat, w którym kobiecą wartość mierzy się długością boleśnie skrępowanych, zdeformowanych stóp oraz ilością ... {} Recenzja książki Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz

Biała ślepota

16.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Właśnie kończysz pracę. Wsiadasz do samochodu i cieszysz się, że za chwilę będziesz w domu. Zjesz coś dobrego, usiądziesz w swoim wygodnym fotelu i włączysz telewizję. Może nawet uda ci się obejrzeć ulubiony film lub serial. Drogę do domu znasz na pamięć, możesz nawet bez namysłu policzyć ilość skrzyżowań, które musisz pokonać zanim dotrzesz do cel... {} Recenzja książki Miasto ślepców

Gorączka złota i panaboskie poletko

10.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niełatwo jest znaleźć w internecie jakiekolwiek informacje na temat tego utworu. Zdaje się, że w naszym blogowym świecie istnieje tylko jedna jego recenzja. Choć mogę się mylić, to jednak nie zmienia to faktu, że "Poletko Pana Boga" nie należy do tego rodzaju książek, które chętnie czytamy. A szkoda, bo to ciekawa i bardzo wciągająca lektura. Tay ... {} Recenzja książki Poletko Pana Boga

Książę przypływów

8.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Książę przypływów" w moim odczuciu nie jest arcydziełem, ale pozostawia po sobie trwały ślad, nie pozwala o sobie zapomnieć i to właśnie stanowi o jej wartości. Minęło sporo dni, a ja wciąż czuję się tak, jakbym dopiero co przeczytała ostatnie zdanie... Savannah Wingo - znana nowojorska poetka po raz kolejny próbuje odebrać sobie życie. Co skłoni... {} Recenzja książki Książę przypływów

"Atlas chmur" - literacka matrioszka

13.12.2012

Model czasu: niekończąca się matrioszka z namalowanymi momentami, każdą laleczkę (teraźniejszość) umieszczoną wewnątrz łańcucha laleczek (wcześniejsze teraźniejszości) nazywam faktyczną przeszłością, ale postrzegamy ją jako przeszłość wirtualną. Laleczka "teraz" w podobny sposób obejmuje łańcuch wszystkich teraźniejszości, ktore dopiero nastąpią, a... {} Recenzja książki Atlas chmur

"Burza z krańców ziemi"

30.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do tej pory nie miałam okazji zapoznać się z twórczością tej szwedzkiej pisarki, więc świetnie się złożyło, że zaczęłam od pierwszej części cyklu, czyli właśnie od "Burzy z krańców ziemi". Przenieśmy się teraz do dobrze znanego nam mroźnego, surowego skandynawskiego klimatu. Nałóżmy na siebie kilka warstw ciepłej odzieży, puchatą czapę na głowę, a... {} Recenzja książki Burza z krańców ziemi

Debiut Kate Morton

29.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od debiutu powieściowego australijskiej pisarki, Kate Morton, oczekiwałam naprawdę dużo. Jak się niestety okazało - zbyt dużo. "Dom w Riverton" w jakiś sposób mnie rozczarował, choć to nie jest zła powieść. Powiem więcej - jest naprawdę dobra, ale sporo jej brakuje do niezwykłego, tajemniczego i w pewnym sensie mrocznego klimatu "Milczącego zamku".... {} Recenzja książki Dom w Riverton

Trudna droga

28.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autor roztacza przed naszymi oczami przerażającą wizję - życie w postapokaliptycznym świecie. Bliżej nieokreślona katastrofa sprowadza istnienie człowieka do walki o przeżycie. Walki, w której tak naprawdę brakuje celu i nadziei. Istnieje jakieś jutro, ale oferuje ono tylko cierpienie, głód i strach. Każdy nowy dzień to tylko przedłużenie agonii, b... {} Recenzja książki Droga

Tam, gdzie jest "rozkoszne konanie"...

20.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do zakupu tej książki zachęcił mnie przede wszystkim niezwykły opis: "Zbiór siedmiu, ocierających się o makabrę opowiadań, studium psychozy w najróżniejszych formach. Pomiędzy rzeczywistością a iluzją, normalnością a obłędem, rozgrywają się ludzkie dramaty". I jak miałam jej nie wrzucić do koszyka? Oczekiwania wobec tych opowiadań miałam spore. Chy... {} Recenzja książki W pościeli

Miriam

17.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielu z Was może kojarzyć autora, Jarosława Klonowskiego, z takich powieści, jak "Tajemnica świętego Wormiusa" i "Ognie świętego Wita". Niestety, do tej pory nie miałam możliwości zapoznać się z jego twórczością, dlatego w tym przypadku "Miriam" była moim debiutem. Czy udanym? O tym za chwilę. Akcję utworu autor osadził w średniowieczu, a dokładni... {} Recenzja książki Miriam

Między życiem, a tym, co potem...

9.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zabiorę Was dziś w zupełnie inny świat. Inny niż ten, do którego wszystkich, być może trochę niezamierzenie, przyzwyczaiłam. Zabiorę Was tam, gdzie nie ma detektywów, zagadek kryminalnych, morderców, potworów, a śmierć nie będzie efektem makabrycznych doświadczeń. Śmierć - któż z nas o niej nie myśli. Jednych ona przeraża, drudzy traktują ją jak n... {} Recenzja książki W zbawiennej próżni

Genialny strateg kontra obrońca Rzymu

30.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnimi czasy raczej rzadko sięgam po powieści historyczne, lecz "Africanusowi" po prostu nie mogłam się oprzeć. Dużą rolę odegrały w tym zachęcające recenzje. Ale nie tylko. Jeszcze bardziej miałam ochotę przeczytać coś, co nie jest fikcją, lecz prawdą. Prawdą historyczną. Kiedy nadarzyła się okazja, bym mogła zapoznać się z tym hiszpańskim best... {} Recenzja książki Africanus. Syn konsula

"Srebrny dzwoneczek"

18.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Srebrny dzwoneczek" to dwunasty tom wydanej nakładem Wydawnictwa Pi serii "Super kryminał". Tim Osborne, czyli główny bohater powieści, jest prywatnym detektywem, który raczej nie może narzekać na nadmiar zleceń. Pewnego dnia zjawia się u niego dawny znajomy, Monday Howard. Ten mężczyzna ma dość specyficzny pomysł na życie, a przede wszystkim na ... {} Recenzja książki Srebrny dzwoneczek

Herezja Grosbarcka

11.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na początku chcę zaznaczyć, że do tej pory z literaturą fantasy nie miałam zbyt wiele wspólnego. Jednak w "Smutnej historii braci Grossbart" (głównie z powodu pojawiających się recenzji na jej temat) było coś przyciągającego niczym magnes. Z niecierpliwością czekałam na chwilę, w której mogłam wziąć książkę do ręki, by oddać się lekturze. Świetnie... {} Recenzja książki Smutna historia braci Grossbart

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl