Avatar @kasia.rzymowska

Kasia

@kasia.rzymowska
8 obserwujących.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.
{} kasia.rzymowska
{} Napisz wiadomość
8 obserwujących.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.

Recenzje książek

123 recenzje, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

A ty wiesz, kto cię obserwuje?

{} WYBÓR REDAKCJI
30.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Instagram i inne media społecznościowe to symbol dnia dzisiejszego. Publikujemy w sieci mnóstwo zdjęć, dzieląc się naszym życiem prywatnym czy zawodowym. Czasem jednak, jak się okazuje nasze zdjęcia mogą zostać wykorzystane w zupełnie inny sposób, niż zakładaliśmy. Nina Ross na podstawie instagramowych profili, potrafi wytypować swoje ofiary. Ocz... {} Recenzja książki Oszustka

Sekret siły Marii

2.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka to powieść, ukazująca wybitną postać w historii pedagogiki i pracy z dziećmi. Ta opowieść o Marii Montessori to jednak coś więcej niż tylko obraz genezy znanej metody edukacji. Maria, którą poznajemy na kartach tej książki, to w moim odczuciu kobieta niezwykle wierna sobie i swoim ideałom. Pierwsza absolwentka studiów medycznych we Wło... {} Recenzja książki Sekret Marii. Życie, miłość i pasja Marii Montessori

Cztery ściany niemym świadkiem piekła.

7.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z czym kojarzy nam się przemoc? Najczęściej i przede wszystkim z siniakami, urazami na ciele i agresją fizyczną. Jednak obok tej widocznej, dostrzegalnej, głośnej i brutalnej formy przemocy jest jeszcze druga - ta która wydarza się za zamkniętymi drzwiami. Ta, której świadkami są tylko cztery ściany. W przypadku przemocy psychicznej zauważalny je... {} Recenzja książki Co widziały cztery ściany

Wciągająca książka, której nie polubicie

15.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka jest niewątpliwie odmienna od tych, z którymi spotykamy się najczęściej. Jej fabułę można określić jako chorą, podobnie do przedstawionych bohaterów. Mroczność, która gości w głowach opisanych postaci dorównuje mroczności samej wyspy i szorstkości jej charakteru, który daje się odczuć na każdym kroku. Ma jednak w sobie to coś, co nie po... {} Recenzja książki Fabryka Os

Opowiadania z pogranicza jawy i snu

4.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To moje pierwsze spotkanie z twórczością Ango Sakaguchiego. W zasadzie z literatury japońskiej kojarzyłam dotąd tylko książki Murakamiego więc nie mam zbyt wielkiego porównania. Jednak opowiadania, które miałam okazję przeczytać zaintrygowały mnie bardzo, wprowadzając powiew świeżości do biblioteczki. W zasadzie sięgając po tę niewielkich rozmiaró... {} Recenzja książki W lesie pod wiśniami w pełnym rozkwicie

Nadzieja umiera ostatnia.

1.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnia zawsze umiera nadzieja - tam mogłabym podsumować tę powieść. Książkę, która dla mnie, czytana z perspektywy matki, była ogromnie emocjonalna, trudna i bolesna. To właśnie matka, jej pełne bólu uczucia, jej determinacja, upór w odsuwaniu od siebie tragicznej prawdy to główna bohaterka i wątki tej powieści. Co czuje matka, kiedy traci włas... {} Recenzja książki Mocna więź

Blackout

25.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy zdajemy sobie sprawę jak bardzo jesteśmy zależni od energii elektrycznej? W dzisiejszym świecie dostępność energii elektrycznej jest tak naturalna, że nikt nie zawraca sobie głowy nad zastanawianiem się nad tym. Naturalnym jest, że rano pijemy kawę zaparzoną w elektrycznym ekspresie lub przygotowaną za pomocą wody zagotowanej w elektrycznym c... {} Recenzja książki Blackout

Polska dla starców!

22.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zofia Wilkońska powraca w wielkim stylu. Myślę, że większość czytelników tej serii przypuszczała, że tylko kwestią czasu jest, kiedy ta irytująco-intrygująca starsza pani sięgnie po władzę. Zofia nie byłaby jednak Zofią, gdyby jej działaniom nie towarzyszył wyszukany, oryginalny styl i nieodmiennie towarzyszące poczucie misji. Działania naszej bo... {} Recenzja książki Konkurenci się pani pozbyli

Opowieść o miłości do literatury

18.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ach co to jest za książka! Historia, która misterną nicią niczym pajęczyna oplata czytelnika, pozwalając zatracić się w opisach przeszłości, mrocznej atmosferze wrzosowisk i...miłości do literatury. Tak, tak, tę miłość dostrzec można na każdym kroku. Dbałość o książki znajdujące się w antykwariacie, poszukiwania białych kruków, postać wybitnej pis... {} Recenzja książki Trzynasta opowieść

Jak nie igrać z miłością

25.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako miłośniczka historii autorstwa Jane Austen, nie mogłam przejść obojętnie obok tej powieści. W zasadzie zarówno obok powieści, jak i jej odcinkowej adaptacji 😉 Muszę przyznać, że było to bardzo przyjemne spotkanie z lekką, zabawną, choć i miejscami wzruszającą opowieścią, w klimacie XIX wiecznych angielskich dworków. Pióro autorki w lekki sp... {} Recenzja książki Mój książę

Parafil

19.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka to gratka dla miłośników mocniejszej lektury. Świat wykreowany przez Bartka Rojnego ocieka bowiem brutalnością i dewiacją, a dodatkowym smaczkiem są tutaj bohaterowie - z własnymi demonami, przywarami, nałogami i fobiami. W tej książce mamy w zasadzie dwójkę głównych bohaterów. Helenę Sawicką, zwaną Helgą - panią podkomisarz, która zaj... {} Recenzja książki Parafil

Miłość z bagażem.

28.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnie dni spędziłam z tą właśnie historią o miłości. Historią, która zapowiadała się bardzo standardowo i stereotypowo, a okazała się dużo bardziej złożona niż można było się spodziewać. Historią o miłości, obarczonej strachem i ciągłą gotowością do ucieczki. Historią próby stworzenia nowego związku mimo dramatycznych i brutalnych doświadczeń. ... {} Recenzja książki M + P = LOVE

Potwory

26.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy w zeszłym roku czytałam kryminalny debiut autorki, nie wiedziałam czego się spodziewać. Otrzymałam jednak kawał genialnej powieści, która wciągnęła mnie w całości i po dziś dzień pozostaje w pamięci. Dlatego, wobec "Potworów", nie ukrywam, miałam spore oczekiwania, ale i obawy czy zdołają dorównać swojej poprzedniczce. Czy autorka powtórzyła... {} Recenzja książki Potwory

Historia miłości sprzed lat

20.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Drugi tom powieści Agnieszki Janiszewskiej to niewątpliwie historia o miłości, zdradzie, wybaczaniu i rozczarowaniu. Regina kontynuuje swoją misję odkrycia wydarzeń z przeszłości dziadka Romana Nałęcza, którego losy splecione są z początkującą pisarką okresu powojennego Jolantą Wołyńską, po której pozostał niedokończony manuskrypt powieści. Na ka... {} Recenzja książki Czwarta powieść tom II

Listy pełne marzeń

19.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od kilku lat, na początku grudnia, siadamy razem moje dzieci i ja, i rozpoczynamy wspaniałą przygodę. Za pomocą kartki papieru, długopisu lub kredek przenosimy się do cudownej krainy dziecięcych marzeń. Tych wielkich, odległych ale też tych mniejszych choć równie ważnych. Zapisując je na papierze tworzymy list do tej jednej, tej samej osoby...lis... {} Recenzja książki Listy pełne marzeń

Gwiazdka w pełnej krasie

16.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ach, ta świąteczna opowieść jest wypełniona po brzegi gwiazdkowym klimatem. Zapachem choinki i ciasteczek, światłem lampek i świec, świątecznymi piosenkami i gwarem rozmów... i oczywiście uczuciami w najróżniejszych odsłonach ❤Podczas jej lektury niejednokrotnie miałam przed oczami krajobraz rodem z hallmarkowych, filmowych produkcji świątecznych,... {} Recenzja książki Pierwsza taka Gwiazdka

Krzyk czy prawda?

{} WYBÓR REDAKCJI
4.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejna książka autora sięgająca po tematy trudne i brutalne. Kolejna opisująca podejmowane zagadnienia w sposób dosadny i bezpośredni. W tym powieściach nie znajdziecie żadnego pitu-pitu, nie spotkacie się z łagodząco-obrazowym przedstawieniem świata. I to właśnie sprawia, że powieści autora czyta się jednym tchem, nie mogąc ich odłożyć przed poz... {} Recenzja książki Nie krzycz

"Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci."

19.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Różowa, cukierkowa okładka, złote litery i wizerunek baletnic w tutu - na pierwszy rzut oka zapewne przywodzą Wam na myśl przesłodzoną opowieść z tańcem w tle. Otóż nic bardziej mylnego. "Baletnice" to opowieść o empatii, przyjaźni i dawaniu sobie wzajemnego wsparcia. W sam raz dla 7-8- letnich dziewczynek, które w tym wieku często doświadczają r... {} Recenzja książki Baletnice. Przyjaciółki i rywalki

Powieść o powieści, z historią rodzinną w tle.

15.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak sam tytuł wskazuje jest to książka o książce. O powieści, która jeszcze nie powstała. Czwartej powieści Reginy Nałęcz- młodej pisarki, która mimo, że debiut literacki ma za sobą stosunkowo niedawno, czuje wypalenie twórcze. Wówczas na jednym ze spotkań autorskich, nieznajomy mężczyzna składa jej propozycję napisania powieści na określony prze... {} Recenzja książki Czwarta powieść tom I

Bagatelizowana forma przemocy.

13.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka, której nie sposób ocenić. Nie sposób dać temu tytułowi określonej liczby gwiazdek w przyjętej skali, bo nie sposób uznać czy się ją lubi czy nie. Tej książki nie trzeba lubić - trzeba ją przeczytać. - Ile razy słyszeliście, że "klaps to nie bicie", "dupa nie szklanka" czy "jak nie przylejesz to się nie nauczy"? Ile jeszcze podobnych sfo... {} Recenzja książki Jedenaste nie dotykaj. Moja historia przemocy

Drugi tom serii, kolejna świetna lektura.

6.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po lekturze "Bruna" wiedziałam, że z całą pewnością sięgnę po kolejny tom serii Powrót. Trochę z powodu wrażenia, jakie wywarła na mnie pierwsza część, trochę z ciekawości jaką wzbudziła opisana historia. Nie żałuję tej decyzji, ani żadnej minuty, którą poświęciłam tej książce. 💪 Drugi tom według mnie różni się nieco od pierwszego. Ten jest bardzi... {} Recenzja książki Ernest

Jak nie wpadać w pułaki własnej głowy.

{} WYBÓR REDAKCJI
29.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na ogół nie czytam poradników, z kilku przyczyn. Wiodącą jest to, że mam wrażenie, że opisują jedyną poprawną prawdę objawioną, której nie pozostaje nic innego jak przyklasnąć. Przyklasnąć i zacząć żyć według niej, uprzednio ryjąc jej zasady na dwóch kamiennych tablicach. Dodatkowo często również mam wrażenie, że ton w jakim opisywane lub tłumacz... {} Recenzja książki Gówno prawda! Jak nie wpadać w pułapki myślowe

Wyścigówką po zdrowie

21.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedyś usłyszałam, że istotę zagadnienia rozumiemy dopiero wtedy, kiedy potrafimy wytłumaczyć ją dziecku. W pełni zgadzam się z tym stwierdzeniem i niezmiernie szanuję osoby, które omawiając trudne tematy nie podkreślają swojej wiedzy poprzez ilość użytych specjalistycznych sformułowań na minutę. Szanuję osoby, dla których ważniejsze jest byciem z... {} Recenzja książki Odporność. Czy Twoje dziecko może nie chorować?

Projekt autentyczność i historia zielonego zeszytu.

{} WYBÓR REDAKCJI
7.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Wszyscy opowiadają kłamstwa na temat swojego życia. Co by się stało, gdybyś zamiast tego wyznał prawdę?” - to zdanie rozpoczyna pierwszy wpis w pewnym, tajemniczym, zielonym zeszycie, który pozostawiono na stoliku w pewnej małej kawiarni. Zeszyt znaleziony przez Monikę - właścicielkę kawiarni daje początek przygodzie łączącej zupełnie odmienne os... {} Recenzja książki Cała prawda o miłości

Kiedy wieje mistral budzą się najgorsze instynkty...

24.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka, która bardzo dobrze się zapowiadała. Połączenie powieści obyczajowej z powieścią psychologiczną, napisanej w klimacie tajemniczości i lekkiego napięcia. Czy jednak to wystarczyło? 🌬 W powieści poznajemy historię małżeństwa Rity (zwanej przez męża Mona Lisą) i Huberta. Małżeństwa dwojga ludzi. których zdaje się więcej dzieli niż łączy. Ró... {} Recenzja książki Mistral

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe