Avatar @mala_mi

mała_mi

@mala_mi
24 obserwujących. 19 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 9 godzin temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
24 obserwujących.
19 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 9 godzin temu.

Recenzje książek

10 recenzji

Psy Pana gryzą bez ostrzeżenia...

6.08.2023

Niemcy w XVII wieku to było terytorium napakowane setkami księstw, landów, biskupstw i innych tworów powiązanych ze sobą niezwykłą plątaniną zależności rodzinnych, wasalnych, ekonomicznych, wojskowych, religijnych … Już sama historia tego skomplikowanego konglomeratu może przyprawić o galopującą migrenę. Marcinowi Świątkowskiemu najwyraźniej było ... Recenzja książki Psy Pana

Powrót do korzeni

9.03.2023

Rumunia po upadku reżimu pokazała światu zupełnie inne oblicze. Trudno powiedzieć, że nikt się tego nie spodziewał, ale skala zła, okrucieństwa i nikczemności aparatu władzy zapewne wielu zaskoczyła. Właśnie w czasach przełomu Dan Simmons postanowił umieścić akcję „Dzieci nocy”, w których nie waha się zupełnie inaczej odczytać opowieść o ... Recenzja książki Dzieci nocy

Wojna i czary

27.02.2023

Penelopa Tyne prowadzi badania w Finlandii w momencie wybuchu wojny zimowej. Jej ojciec, kierujący pracami tajemniczej Biblioteki, która gromadzi magiczne artefakty, angażuje jej męża Michael`a w akcję ratunkową, przydzielając mu do pomocy młodego arystokratę Theodore`a Astleya. Z każdym pokonanym kilometrem Michael uświadamia sobie, że ewakuacja ... Recenzja książki Pas Ilmarinena

Masz supermoc?

16.01.2023

Kto z nas nie chciałby latać, albo przenikać przez ściany, albo być niewidzialnym? No nie da się. Ale można odkryć nowy pierwiastek, zatrzymać kule, albo skonstruować łódź podwodną. To nie są supermoce? Jak to nie! „Akademia Superbohaterów” to zbiór 32 życiorysów polskich naukowców, badaczy, odkrywców i konstruktorów, których prace wpłynęły na ro... Recenzja książki Akademia Superbohaterów

Nic nie trwa wiecznie, ale...

17.11.2022

Seria „Małe licho…” to już jest marka sama w sobie. Przez lata dostarczała emocji, wzruszeń, ale też całego katalogu barwnych postaci, niezwykłych przygód i powiedzonek, których nie da się zapomnieć. I oto nadciąga ostatni tom, czyli „Małe Licho i krok w nieznane”. Tak jak w każdej z poprzednich części bohaterowie muszą się mierzyć z pro... Recenzja książki Małe Licho i krok w nieznane

Dom złamanych serc

28.07.2022

Historia osadzona bardzo mocno w czasie II wojny światowej. Éliane Dufort, córka właściciela niewielkiej restauracji, zatrudniona w Luwrze staje przed wyborem. Może skazać na zagładę bliskich, którzy przeżyli inwazję nazistów, lub może pracować dla okupanta, zbierając jednocześnie informacje o kradzionych dziełach sztuki dla francuskiego ruchu opo... Recenzja książki Dom na Riwierze

Rozrywka bez uwagi

27.06.2022

„Alert” jest kolejnym tomem z serii kryminałów, których głównym bohaterem jest Robert Pruski, redaktor i właściciel „Głosu Torunia”, regionalnego portalu informacyjnego. Wraz ze współpracownikami bada on aferę związaną z udziałem miejscowych notabli w imprezach organizowanych w toruńskim klubie „Zatoka Sztuk Pięknych”, na których dochodziło do wyk... Recenzja książki Alert

Zbyt wiele

25.05.2022

„Czterdzieści i cztery” to drugi tom cyklu o świecie etheru Krzysztofa Piskorskiego, można go jednak spokojnie czytać bez znajomości wcześniejszej „Zadry”, bo fabuły obu powieści nie są właściwie zupełnie powiązane. Niestety, podobnie jak w pierwszym tomie, autorowi nie udało się uniknąć paru wpadek. Uniwersum jest naprawdę ciekawie pomyślane, fab... Recenzja książki Czterdzieści i cztery

Powrót do przeszłości

15.04.2022

No i polały się łzy na moją młodość górną i durną :) W lata 90 wkraczałam jako pyskata trzynastolatka i teraz, czytając o tym magicznym czasie, nie byłam w stanie powstrzymać uśmiechu rozrzewnienia. Co to była za epoka! Dzięki otwarciu na świat Polska zyskała nieskrępowany dostęp do świata zachodniej kultury, co zaowocowało pojawieniem się w naszy... Recenzja książki Ekstaza. Lata 90. Początek

Szukający człowieka

4.04.2022

Nie ma chyba większej przyjemności dla tego, kto czyta, niż spotkanie kogoś, kto również czytanie przedkłada nad inne formy spędzania wolnego czasu. Carl Kollhoff ma ku temu okazję codziennie, gdyż jako pracownik księgarni roznosi zamówione książki klientom, którzy z różnych powodów nie mogą lub nie chcą opuszczać swoich mieszkań. Carl kocha książ... Recenzja książki Spacerujący z książkami

© 2007 - 2024 nakanapie.pl