Avatar @miedzytytulami

Między tytułami

@miedzytytulami
14 obserwujących. 18 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 12 dni temu.
{} miedzytytulami
{} Napisz wiadomość
14 obserwujących.
18 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 12 dni temu.

Recenzje książek

42 recenzje, w tym 7 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Ile można powiedzieć po dwunastu stronach książki?

10.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Debiuty, debiuty, debiut... Debiut to trudny temat, bo z jednej strony spodziewam się, że nie będzie kolorowo (nie ukrywajmy, wybitnych debiutów jest niewiele), a z drugiej strony mając szacunek do autora, chciałabym ocenić książkę obiektywnie i znaleźć sprężynę dla dalszej twórczości. Ale chciałabym też, żeby mój czas był szanowany, dlate... {} Recenzja książki Czekając na Ciebie

Mężczyzna nieidealny

9.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czym byłaby miłość bez potknięć? "Mężczyzna z tuszem na dłoni" jest historią miłości, która na swojej drodze spotyka chyba wszystkie możliwe przeszkody, zaczynając od początkowej niedojrzałości bohaterów, na kłamstwach i intrygach kończąc. Splot fatalnych pomyłek i nierozważnie rzuconych słów rozdziela Hanię i Jakuba na wiele lat. Kolejne spotka... {} Recenzja książki Mężczyzna z tuszem na dłoni

Dublerka na cztery ręce

9.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cztery autorki, cztery główne bohaterki, cztery perspektywy narracji. Czy to może się udać? W teorii raczej marne szanse. Każdy autor ma swój niepowtarzalny styl i połączenie czterech niezależnych spojrzeń może okazać się samobójstwem. W tym przypadku nawet zbiorowym. Jednak byłam mile zaskoczona. Czytając tę historię miałam wrażenie jakbym ukł... {} Recenzja książki Dublerka

Niebieska linia - liną bezpieczeństwa

25.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mój ukochany wróg, książka Karoliny Głowackiej, felietonistki, reporterki i redaktorki, jest utkaną z pietyzmem siecią zależności. Historia oparta na prawdziwych wydarzeniach, choć sfabularyzowana, pozostawia po sobie posmak reportażu. Tym co wysuwa się na pierwszy plan, jest doskonały warsztat autorki, który niewątpliwie wynika z lat praktyki p... {} Recenzja książki Mój ukochany wróg

Chłodna kalkulacja, misterny plan - wieje nudą.

16.06.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Myślę, że nie jestem jedyną osobą, która entuzjastycznie podchodzi do debiutów. Dreszcz emocji, kiedy nie wiesz czego się spodziewać jest wręcz uzależniający. Warto jednak pamiętać, że tych złych początków literackich jest równie dużo co tych dobrych. I są też takie książki jak "Plan Huberta", które są nijakie - Niby wszystko poprawie, ale coś ... {} Recenzja książki Plan Huberta

Po nitce do kłębka - mroczna strona kryminału

4.06.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Sprawiedliwość zawsze tylko bywa, a jeśli jest, to zawsze tylko jakaś" Zapraszam Was dzisiaj do świata Emila Stompora - niepozornego szeregowego, który nie ma nic poza własną inteligencją i kręgosłupem moralnym, a musi poradzić sobie w świece, gdzie nie wszyscy pamiętają, że policja, to nie milicja. Po nitce do kłębka. Aleksander Sowa ... {} Recenzja książki Gwiazdy Oriona

Świat finansów jeńców nie bierze

22.05.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tomasz Prusek jako dziennikarz ekonomiczny zna świat giełdy od podszewki. Dla mnie jako dla laika książka była sporym wyzwaniem. Połapanie się w hossach, bessach i całym parkietowym żargonie, sprawiło mi nie lada problem. Ale było warto! Kiedy w grę wchodzą wielkie pieniądze, moralność schodzi na drugi plan. Ale nie dla głównej bohaterki. O... {} Recenzja książki K.I.S.S.

Wyrafinowana awangarda!

11.05.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nowa powieść Marty Motyl, zakończenie trylogii, postawienie ostatniej kropki. Marta Motyl pisze bezkompromisowo i bezpruderyjnie. Tu nie ma miejsca na nieśmiałe spojrzenia i niedopowiedzenia. I choć w Kolekcjonerce zmienia się dynamika zdarzeń, w porównaniu do poprzednich części, nie znaczy to, że jest mniej emocjonalna. Zmienia się chara... {} Recenzja książki Kolekcjonerka

„Potwór pojawił się tuż po północy. Jak to potwory mają w zwyczaju.”

3.05.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Absolutnie przepiękna opowieść o odwadze, miłości i lojalności. Kiedy choruje bliska nam osoba nie tylko ona cierpi. Najbardziej cierpią bliscy, którzy nie potrafią przejść do porządku dziennego nad sytuacją, w której się znaleźli. Myślę, że wielu z nas straciło bliskich. W wypadku, czy na skutek choroby i wydaje mi się, że nigdy do końca się ... {} Recenzja książki Siedem minut po północy (okładka filmowa)

Miłość i marzenia. Historia niezwykła

1.05.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubicie literaturę kobiecą? Ja od czasu, do czasu, również po nią sięgam. Tym razem miałam przyjemność przeczytać książkę jeszcze przed wydaniem, gdyż jej premiera zapowiedziana jest na 20 maja. Dwa wieczory z Avą i Aidenem. Dużo? Mało? Książka ma 416 stron (jak donosi księgarnia - u mnie pdf wyświetlił 284 w formacie A4). I dostałam rewelacyj... {} Recenzja książki Glow and shadow. Walka o marzenia

Pokonując własne słabości

23.03.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwszy rok w Akademii za nami. Piszę "za nami" z pełną świadomością tego, że absolutnie wciągnęła mnie ta opowieść i nie potrafię inaczej. Z recenzowaniem kolejnych części danych serii jest ten problem, że ciężko skupić się na tu i teraz. Trudno nie wrócić i nie nawiązać do sytuacji, które miały miejsce gdzieś we wcześniejszej fabule, ale uważ... {} Recenzja książki Adeptka

Kiedy jedynym sposobem żeby wygrać - jest przetrwać.

16.03.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Witajcie w świecie magii i drakońskich wymagań. Ryiah - piętnastoletnia dziewczyna, razem ze swoim bratem bliźniakiem, zaczynają naukę w Akademii. Zadanie nie jest proste. Po próbnym roku ze stu dwudziestu osób, ma zostać tylko piętnaście. Poprzeczka zostaje więc postawiona bardzo wysoko. Ry musi zmierzyć się nie tylko z własnymi słabościami, al... {} Recenzja książki Pierwszy rok

Emocje, które trzeba przeżyć

14.03.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma nic trudniejszego w życiu niż strata najbliższych osób. Każdy, co prawda reaguje inaczej, jednak większość z nas, z pewnością by się załamała. Elizabeth poznajemy w momencie, kiedy wraca do domu po roku żałoby. Nic nie jest takie samo, wszystko przypomina jej o zmarłym tragicznie mężu. Pewnie by się poddała, gdyby nie pięcioletnia córka Em... {} Recenzja książki Powietrze, którym oddycha

Przewidywalna Chyłka? Absurd!

13.03.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To już dziewiąte spotkanie z nietuzinkową Panią Mecenas. Mróz wyrzuca z prędkością karabinu maszynowego, kolejne epizody z życia swojej, już kultowej, bohaterki. I tak jak rysują nam się dwa, bardzo wyraźne obozy jeżeli chodzi o samego autora, tak i postaci z jego powieści wywołują równie skrajne emocje. Chyłkę, albo się kocha, albo porzuca w poło... {} Recenzja książki Umorzenie

Bo od miłości do nienawiści jest całkiem niedaleko

9.03.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nora ma 18 lat i duszę starą jak świat. Musi pracować, zamiast pójść na studia, opiekuje się niepełnosprawnym ojcem i znosi frustracje matki. To zdecydowanie ponad jej siły. W dniu w którym, w jej miasteczku, pojawia się Jim, Nora zaczyna czuć, że żyje. Kiedy zakochany w niej chłopak proponuje jej małżeństwo, dziewczyna nie zastanawia się dwa razy... {} Recenzja książki Wszystko przed nami

Kiedy chodzi o wolność - wszystkie chwyty są dozwolone.

7.03.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Poznajcie tytułową Gwardię - Mayday, Burzę i Kreta. Trio ochotników, którzy za cel nadrzędny postawili sobie ochronę swojego miasta. Co wcale nie jest takie proste... Autorka kreuje bohaterów, którzy, mimo że, są absolutnie różni - fantastycznie się uzupełniają. Mamy gburowatego Kreta, który po służbie w wojsku, jest oszczędny w słowach i nieufny... {} Recenzja książki Triskel. Gwardia

Zgromadzenie. Wyjęta ze zła.

21.02.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę Joanny Jarczyk miałam możliwość przeczytać dzięki Klubowi Recenzenta. Powiem szczerze, że byłam tym mocno podekscytowana. Nie znałam wcześniej twórczości autorki, a opinie krążące o tym tytule dawały nadzieję na kawał dobrej fantastyki. A ja lubię dobrą fantastykę. Niestety, rozczarowałam się na 16 stronie. "Była to organizacja działa... {} Recenzja książki Wyjęta ze zła

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe