Avatar @miiincik

Monika

@miiincik
13 obserwujących. 25 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.
{} Napisz wiadomość
13 obserwujących.
25 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

69 recenzji

Apokalipsa według Pana Jana

1.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ileż już się naczytałam o wizjach naszego świata. Ile autorów, tyle wyobrażeń, dlatego też każda powieść z literatury postapokaliptycznej charakteryzowała się dużą różnorodnością. Jednakże akcja skupiała się głównie w Stanach Zjednoczonych, czyli w państwie tak innym od naszego. Akcja "Apokalipsy według Pana Jana" toczy się w Polsce, co jest pewn... {} Recenzja książki Apokalipsa Według Pana Jana

Single

1.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wesele kojarzy nam się z zabawą do białego rana. Tańce, rozmowy, a przede wszystkim radość bijąca od Pani i Pana młodego. Ta uroczystość jest pamiętana przez długi okres czasu... Może dlatego, że wszystko wydaje się takie piękne i niezwykłe? Niestety, nie każde wesele takie jest. Niektóre śluby są przepełnione kłótniami i skandalami. Myślisz sobi... {} Recenzja książki Single

Dziewięć żyć chloe king

1.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W dzisiejszych czasach jesteśmy atakowani przez powielające się motywy w literaturze. Mianowicie, chodzi mi o wampiry, wilkołaki, upadłe anioły i inne demony. Do tego jeszcze związek takowej istoty z ludzką nastolatką i mamy przepis na 'bestseller'. Dlatego też, przed lekturą pierwszej części trylogii autorstwa Liz Braswell byłam pełna obaw. Oliwy ... {} Recenzja książki Dziewięc żyć Chloe King. Tom 1. Upadła

Profesor

18.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Naszymi upodobaniami rządzą okoliczności. Artysta lubi pagórkowaty krajobraz wiejski ze względu na jego malowniczość; inżynier woli teren płaskie, ponieważ łatwiej na nich budować; człowiek poszukujący przyjemności upodobał sobie to, co zwie 'wspaniałą kobietą'. " Proces zakochania widzimy, widzieli go nasi przodkowie, widzieć go będą nasze dzie... {} Recenzja książki Profesor

Sprawa tchórzliwego dezertera

17.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Czasem na polowaniu brak tropu może być równie ważny jak jego obecność." Za oknem gorąc i upał. W takich chwilach marzymy o zimie... nonsens! Czytelniku, przypomnij sobie tegoroczną Wielkanoc- śnieg, mróz, wiatr, który przeszywał Cię na wskroś. Przecież na pogodę nie mamy wpływu, więc cieszmy się z tego co mamy- za kilka miesięcy będziemy gotowi ... {} Recenzja książki Sprawa tchórzliwego dezertera

Plan: żyć długo i szczęśliwie

17.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Prawdziwe przyjaciółki nie mówią Wam tego, co chciałybyście usłyszeć. Są na tyle odważne, by Wam powiedzieć to, co powinnyście wiedzieć." Życie nie jest bajką, w której wszystko jest wspaniałe. Życie składa się z ciągu niepowodzeń i porażek. I choć czasami wydaje nam się, że wszystko jest dobrze, to wcale tak nie jest. Jedno wydarzenie potrafi zr... {} Recenzja książki Plan: żyć długo i szczęśliwie. Jak ratowałam swój związek, gdy skończyła się bajka

Nowy przywódca

26.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

I znowu zagłębiamy się w fenomenalnie wykreowany świat spod pióra Julianny Baggott. I tym razem wkraczamy do krainy po wielkim wybuchu, gdzie ludzie są zmutowani i zatracili w sobie znaczną część człowieczeństwa. Nie ma tu miejsca na uczucia, gierki i rozrywki. Liczą się tylko dwie rzeczy: przetrwanie i próba uczynienia jutra lepszym. Ci, co czyt... {} Recenzja książki Nowy Przywódca

Małe kobietki

25.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wg piosenki pewnego polskiego wykonawcy każde pokolenie cieszy się swoją chwilą, innymi słowy ma swój własny czas, ażeby zmienić ten brutalny świat. Mało komu to się udaje, częściej młodzi ludzie mają tendencję do psucia naszej planety. Lecz nie o tym dzisiaj mowa... Te kilka zdań to tylko wprowadzenie do mojej recenzji "Małych kobietek", które pr... {} Recenzja książki Małe kobietki

Świat po wybuchu. Nowa ziemia

20.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Świat jest szalony- daje i zaraz odbiera." Już od pewnego czasu obserwuję trend na pisanie książek, których akcja toczy się po jakieś apokalipsie. Tak jak kiedyś każdy autor (nieważne czy twórca thriller'ów, czy romansów) musiał umieścić w swojej powieści wampiry, tak teraz akcja koniecznie musi rozgrywać się w dalekiej przyszłości. Nie przeczę,... {} Recenzja książki Nowa ziemia

Ciemnorodni

6.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Codzienność jest normalna, przewidywalna i, powiedzmy to sobie szczerze, nudna. Dlatego też, tak dużą popularnością cieszą się książki z gatunku fantastyki. Dzięki nim przenosimy się w inny świat, poznajemy nadprzyrodzone istoty, czytamy o niesamowitych zdarzeniach. Niestety, studnia pomysłów powoli się wyczerpuje, a autorzy na siłę starają się wym... {} Recenzja książki Ciemnorodni

Przepis na życie

5.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" Prawda cię wyzwoli, chociaż najpierw unieszczęśliwi..." Czy istnieje przepis na życie? Instrukcja, dzięki której nasz marny żywot będzie choć trochę lepszy? Do niedawna sądziłam, że nie. Przecież życie to nieprzewidywalna droga, która prowadzi nas do śmierci. Czyżby? Prawdopodobnie tak, jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, ażeby każdego dnia ... {} Recenzja książki Przepis na życie. Powieść

"Michał Jakiśtam" Ewa Nowak

5.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ludzie są zbyt banalni. Ludzie albo są treserami, albo dają się tresować." Czasami jest tak, że nie możemy odnaleźć się w nowym środowisku. Staramy się, lecz i tak nikt nie zwraca na nas uwagi. Ale to chyba lepiej. Gorzej, jeżeli w nowym otoczeniu stajesz się obiektem kpin i wyzwisk. Przecież jesteś tu od kilku dni? Co zdążyłeś już zrobić, że każ... {} Recenzja książki Michał Jakiśtam

Odmieniec

30.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powstało już wiele utworów na temat przemijania. Piosenki, wiersze, a nawet książki. Każda publikacja, zawiera smutną prawdę, gdyż gdzieś w głębi duszy każdy z nas myśli, że jest nieśmiertelny. A tak nie jest. Grunt to nie zapomnieć o osobach, które już odeszły. Każda epoka ma swoje cechy charakterystyczne, problemy, a nawet właściwości, które kole... {} Recenzja książki Odmieniec

Reckless. Nieustrasozny

25.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Doskonale pamiętam dni, kiedy czytałam pierwszą część serii. O książce zrobiło się bardzo głośno. Każdy chciał poznać dalsze przygody Jakuba, a premiera kontynuacji nie była jeszcze zaplanowana. Myślałam sobie: "O matko! Premiera drugiej części będzie dopiero za kilka lat! Jak ja wytrzymam do tego czasu?!". A, tu proszę! Nim się obejrzałam na mojej... {} Recenzja książki Reckless: Nieustraszony

Cinder

21.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pewien październikowy wieczór… Przeglądałam właśnie nowości i zapowiedzi wydawnicze na stronie jednej z księgarni internetowych, kiedy to mój wzrok przykuła czarna okładka z rąbkiem sukienki. Przeczytałam opis, jeszcze raz popatrzyłam na cudowną grafikę i uświadomiłam sobie, że koniecznie będę musiała przeczytać „Sagę księżycową. Cinder” ! Nowy ... {} Recenzja książki Cinder

Partials. Częściowcy

14.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"- Nie musisz być skazana na swój los, ograniczona nim. To ty możesz dokonać wyboru i nie pozwól, by ktokolwiek ci to prawo odebrał" Kiedy wojna niszczyłaby kolejne miasta i wioski, a ludzi byłoby coraz mniej, co byś zrobił? Dalej walczył, a może starał się stworzyć maszyny, które ten pojedynek wygrają? Tak, dobrze kombinujesz. Takim samym tropem ... {} Recenzja książki Partials

Sztuka uprawiania róż z kolcami

7.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Róże to piękne kwiaty, które kojarzą nam się między innymi z miłością. Kiedy kobieta idzie na randkę, może być pewna, że dostanie od swojego adoratora właśnie te kwiaty. Zmysłowa czerwień symbolizuje uczucie, które powinno trwać wiecznie. Jednakże, wszystko ma swoje wady. Mankamentem róż są ich kolce. Bardzo łatwo się o nie skaleczyć, dlatego też t... {} Recenzja książki Sztuka uprawiania róż z kolcami

Sprawa trzech desperado

1.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma osoby, która choć raz w życiu nie obejrzałaby filmu z gatunku western. Indianie, kopalnie złota, kowboje oraz nieustanne strzelaniny sprawiają, że te filmy akcji wydają się być nie z tej ziemi! Ale, ale... Takie rzeczy działy się naprawdę! Gdzieś daleko, w Ameryce, na dzikim zachodzie w czasach wojny secesyjnej i gorączki srebra i złota przy... {} Recenzja książki Zagadki Dzikiego Zachodu. Sprawa trzech desperado

Trauma

24.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ludzki umysł zawsze krył w sobie wiele tajemnic. Każdego dnia, naukowcy próbują zrozumieć, co dzieje się w naszym centrum dowodzenia. Czy im się to udaje? Bywa różnie, ale żadne odkrycie nie zmieni faktu- nasz mózg jest nieodkrytą potęgą. Przecież... Jak wyjaśnić wszystko, co robimy, czujemy i o czym myślimy? Amber Hewerdine jest w miarę normalną ... {} Recenzja książki Trauma

Pocztówka z Toronto

20.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Monika Żyłkowska, przez znajomych nazywana Żyłką, jest uczennicą trzeciej klasy gimnazjum. Uczy się dość przeciętnie, ma jedną zaufaną przyjaciółkę i kilka innych koleżanek. Wydawałoby się, że jest całkiem normalną dziewczyną. Pozory, jednak bardzo często nas mylą. Kiedy, Monika była małą dziewczynką jej ojciec umarł. Nastolatka wciąż nie może pog... {} Recenzja książki Pocztówka z Toronto

Tam, gdzie śpiewają drzewa

16.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marzenia się spełniają. Moim życzeniem było przeczytanie książki "Tam, gdzie śpiewają drzewa", więc możecie wyobrazić sobie moją radość, kiedy dowiedziałam się, że otrzymam książkę do recenzji! Niemniej, na zachwyty przyjdzie jeszcze pora, a teraz nadszedł czas na wtajemniczenie niewtajemniczonych ... Bardzo łatwo jest się przyzwyczaić do życia w l... {} Recenzja książki Tam gdzie śpiewają drzewa

"Białe trufle"

12.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni" Jest takie powiedzenie: "Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje". W domu Państwa Escoffier sytuacja jest odwrotna. To mąż jest znakomitym kucharzem, a żona? Żona próbuje dorównać wybrankowi swojego serca i sprawić, ażeby kochał ją tak jak jedzenie... {} Recenzja książki Białe trufle

"Dziewczyny z Hex Hall. Diable szkło"

12.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kilka miesięcy temu przeczytałam powieść "Dziewczyny z Hex Hall" i byłam nią zaskoczona! Oczywiście pozytywnie. Książka wywarła na mnie ogromne wrażenie i z czystym sumieniem stwierdziłam, że jest to jedna z lepszych młodzieżówek. Od tamtego czasu polowałam na kontynuację: "Diable szkło". A, kiedy wreszcie książka wpadła w moje łapki, zajęła hono... {} Recenzja książki Dziewczyny z Hex Hall Diable szkło

"Rebeliant" Marie Lu

12.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Swego czasu było o "Rebeliancie" bardzo głośno. Książkę dostałam na Mikołajki, i mimo całego szumu, sięgnęłam po nią dopiero teraz. Przepełniona radością, że wreszcie pochłaniam ten 'bestseller' zaczęłam czytać i... rozczarowałam się, ale tylko w niewielkim stopniu, gdyż książka jest dobra, niemniej po tak pozytywnych recenzjach oczekiwałam czegoś... {} Recenzja książki Legenda. Rebeliant

Wieczorny seans

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bo, z polskimi autorami jest tak, że albo ich nienawidzę, albo uwielbiam. Z twórczością Krzysztofa Beśki planowałam zapoznać się już od dawna. Autor ma na koncie wiele powieści, m.in :"Wrzawa", "Fabryka frajerów" oraz niedawno wydana "Rekonstrukcja"... Współczesna Warszawa, problemy, kłopoty i zmartwienia. Każdy widzi tylko czubek swojego nosa i pr... {} Recenzja książki Wieczorny seans

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe