Avatar @miiincik

Monika

@miiincik
13 obserwujących. 25 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
13 obserwujących.
25 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

69 recenzji

Wampiry wśród nas

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Literatura współczesna dla młodzieży to nie dalekie i niesamowite podróże, a głupiutkie opowiastki w roli głównej. Oczywiście, nie można wrzucać wszystkich do jednego wora, jednakże nie ma co się oszukiwać jest sporo powieści, w których wampiry przedstawione są jako krwiożercze potwory z obnażonym kłami.. Jaki obraz powstaje w Waszych głowach, kied... {} Recenzja książki Wampiry wśród nas

Droga nadziei

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mówią, że starość to nie radość. Cóż, ja też tak uważałam... Starzy ludzie kojarzyli mi się z nudnymi i wiecznie marudzącymi emerytami, których jedyną pasją jest chodzenie do lekarzy i wynajdywanie sobie różnych chorób. Z błędu wyprowadził mnie Pan Carlo Meier,który stworzył fenomenalną powieść opowiadającą o starcach, którzy wcale nie są starzy...... {} Recenzja książki Droga nadziei : powieść

Blask

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Obróć głowę w stronę okna i zobacz okalający Cię świat. Jest zima, więc widzisz wszędzie dookoła śnieg, budynki; samochody i drzewa, które oprószone są białym puchem. Za kilkanaście tygodni przyjdzie wiosna i będzie jeszcze piękniej. Trawa będzie zielona, słoneczko będzie otulać nas swoimi promieniami, a wszędzie będą rosły kolorowe kwiaty... A, te... {} Recenzja książki Blask

Dotyk

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio książki, w których jeden bohater posiada nadprzyrodzone zdolności, tudzież 'magiczny' dotyk. A, wszystko przez "Dotyk Julii", który nieustannie trzyma wysokie miejsca na listach bestsellerów. Jednakże, nie o książce Pani Mafi dzisiaj mowa, a o "Dotyku"- kolejnej perełce od Dreams'ów! Deznee jest nastolatką, którą ojciec wychowuje samotnie.... {} Recenzja książki Dotyk

Magia wiedźm

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam powieści z nutką tajemniczości. Kiedyś bez wahania postawiłabym na paranormal romans, jednakże po przeczytaniu "Magii wiedźm" już nie byłabym swojego wyboru taka pewna. Książka Pani Claire to wspaniały poradnik dla magicznych kobiet oraz wspaniałe i mądre przemyślenia pisarki. Wiedźma. Kto to taki? Do tej pory myślałam, iż jest to stara ... {} Recenzja książki Magia wiedźm. Rytuały, specyfiki i zaklęcia

Idealnie dobrani

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy człowiek postrzega miłość inaczej, jednakże nigdy nie znajdziemy persony, która miłości nie potrzebuje.Nie da się żyć ze świadomością, że Twoje życie jest wszystkim obojętne i nikt nic do ciebie nie czuje. Dlatego też, człowiek już od najdawniejszych czasów uporczywie dążyłnieprz do znalezienia swojej drugiej połówki. Partnera na dobre i na z... {} Recenzja książki Idealnie dobrani

Bezsenność w Tokio

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy kraj ma cechy charakterystyczne. Po zachowaniu rozróżnimy Francuza, Niemca, bądź Hiszpana. Po wyglądzie natomiast możemy zidentyfikować mieszkańców Azji. Widząc Chińczyka, tudzież mieszkańca Japonii bez problemu rozpoznamy ich nację. Tokio to miejsce, które kojarzy mi się właśnie z nocnym życiem! Mam wrażenie, że mieszkańcy stolicy kraju kwit... {} Recenzja książki Bezsenność w Tokio

Kawa z kardamonem

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdej osobie dorosłej wydaje się, że życie nastolatków jest proste, łatwe i przyjemne. Ot! Chodzenie do szkoły, a później wolność i popołudniowe lenistwo. A, tak nie jest i wiedzą o tym wszystkie młode osoby. Problemy w szkole, presja rówieśników i młodzieńczy bunt, dotyka lub dotknął każdego z nas, także Linkę- główną bohaterkę powieści "Kawa z k... {} Recenzja książki Kawa z kardamonem

Insygnia. Wojny światów

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bieda była, jest i będzie zawsze i wszędzie. Nie ważne, czy mamy wiek XV, XX lub XV. Nie ma też znaczenia, czy pod lupę weźmiemy Europę, Azję, bądź Amerykę. W każdym kraju znajdzie się bez grosza przy duszy, która nie zgadza się z panującym systemem i nie ma zamiaru utożsamiać się z ludźmi 'normalnymi'... Takimi wyrzutkami społeczeństwa był Tom Rai... {} Recenzja książki Insygnia. Wojny światów

Gwiazd naszych wina

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zakochiwałam się w nim tak, jakbym zapadała w sen: najpierw powoli, a potem nagle i całkowicie." Nie ma człowieka idealnego. Każdy z nas ma jakąś wadę. U jednych jest to tylko za długi nos, innym przypadła śmiertelna choroba. Hazel ma szesnaście lat i utożsamia się z tą drugą grupą. Od kilku lat zmaga się z rakiem, a choroba coraz bardziej wykańc... {} Recenzja książki Gwiazd naszych wina

Nasze rozstania

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Mam wrażenie, że śmierć bez przerwy śledzi mnie swoim spojrzeniem. Każdy mój gest jest analizowany przez siłę wyższą, która decyduje o mojej przyszłości jako rozkładających się zwłok." Tymi słowami rozpoczyna się najnowsza powieść Foenkinos'a- autora "Delikatności", która wywołała furorę zarówno na zagranicznym jak i polskim rynku czytelniczym. "... {} Recenzja książki Nasze rozstania

Chłopcy

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znacie bajkę o Piotrusiu Panie? Ja ją znam doskonale, a swojego czasu była to moja ulubiona opowieść. Podobną sympatię ma do tej baśni Jakub Ćwiek, a chcąc pokazać swoją miłość do Piotrusia, napisał "Chłopców"- oryginalną i baśniową powieść. Zagubieni Chłopcy stworzyli Drugą Nibylandię- miejsce, gdzie wraz z mamą- Dzwoneczkiem- spędzają wspólnie cz... {} Recenzja książki Chłopcy

Prowincja pełna smaków

4.03.2013

Tak było nam dane, że żyjemy w XXI w. Wszystko jest inaczej niż kiedyś. Zmienili się ludzie, zmieniła się przyroda. I to właśnie środowisko naturalne będzie tematem tych kilku zdaniowych rozważań. Zielone łąki, piękne lasy, kolorowe kwiaty i czyste powietrze, które aż zapiera nam dech w piersiach. Widok środowiska naturalnego to najpiękniejszy obra... {} Recenzja książki Prowincja pełna smaków

Ostatni smokobójca

4.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraźmy sobie świat podobny do naszego, jednakże zupełnie inny. Ludzie korzystają z telefonów komórkowych, jeżdżą samochodami, oglądają telewizję i surfują po Internecie Tamten świat również jest okrutny, a ludzie są egoistyczni i niewrażliwi. Ale, chyba na tym kończą się podobieństwa, gdyż w opisywanej przeze mnie krainie magia jest rzeczą oczyw... {} Recenzja książki Ostatni Smokobójca

Władczyni snów

1.01.2013

Uwielbiam dystopie. Biorąc do ręki powieść z tego gatunku istnieje naprawdę duża szansa, że pokocham daną lekturę. Z wielkimi nadziejami podchodziłam do ‘Władczyni snów’. Mimo, kilkunastu negatywnych opinii, wierzyłam, że ja tę powieść pokocham. Czy tak się stało? Niekoniecznie, ale o tym za chwilę… Współczesny Nowy Jork to świat ułudy. Jay pochod... {} Recenzja książki Władczyni snów

Notatki samobójcy

20.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeff jest przeciętnym, niczym niewyróżniającym się nastolatkiem... W pewnym sensie.. Nikt nie może zrozumieć, dlaczego to zrobił, nawet on sam nie zdaje sobie sprawy, co go pchnęło do tego czynu. Jednakże, 'dzięki' nieudanej próbie samobójstwa, nastolatek trafia do psychiatryka... Jeff'a poznajemy w momencie, kiedy leży otępiały w szpitalnym łóżku ... {} Recenzja książki Notatki samobójcy

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło..

9.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio, zaczęłam spędzać te szaro bure wieczory z romansidłami. Tak po prostu.. Nie wiem, dlaczego, ale jestem fanką historii miłosnych, dlatego byłam bardzo ciekawa, czy spodoba mi się romans dla młodzieży, jakim jest "Serce w chmurach" Muszę przyznać, że ta zaledwie dwustu stronicowa powieść wzbudziła we mnie sporo sprzecznych uczuć, ale zaczni... {} Recenzja książki Serce w chmurach

Niegrzeczne dziewczynki

9.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

-"Głupiutka książka dla nastolatek"- pomyślałam, kiedy po raz pierwszy znalazłam książkę w Internecie. Cóż, czasami dobrze przeczytać coś głupiego, aby później być zadowolonym, że jednak ambitne lektury również się czyta :) Sophie zdecydowanie nie jest grzeczną dziewczynką. Co więcej, jest czarownicą, która wykazuje szczególne zdolności do wpadania... {} Recenzja książki Dziewczyny z Hex Hall

Kamienne ciało

9.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Za górami za lasami, bardzo popularne było umieszczanie bohaterów w bardzo złych bajkach. Nie trzeba daleko szukać, bo przecież każdy z nas zna "Alicję w krainie czarów". Na własnej skórze, dziewczynka przekonała się, że baśniowa rzeczywistość bardzo często jest pełna brutalności i okrucieństwa.. Dobra, dobra.. Przecież nie jest to recenzjo o "Alic... {} Recenzja książki Reckless: Kamienne ciało

Przereklamowana dystopia atakuje...

9.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba nie ma mola książkowego, który nie słyszałby o "Dotyku Julii". Osoby, interesujące się literaturą i piszące/czytające blogi z recenzjami chcąc nie chcąc natknęły się na tę bardzo popularną powieść. Zauważyłam, że z "Dotykiem Julii jest tak: jedni wychwalają powieść pod niebiosa, a drudzy mieszają ją z błotem. ja, niestety należę do tej drugie... {} Recenzja książki Dotyk Julii

Pod szczęśliwą kocią gwiazdą

9.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dziewczyna, która chciała zbyt wiele" to powieść stosunkowo młoda, bo wydana zaledwie kilka tygodni temu. Od kiedy zobaczyłam ją na półce w księgarni, postanowiłam, że prędzej czy później książka będzie moja! Później zaczęła się faza, na czytanie wszystkich możliwych recenzji tej lektury. I mimo, że nie każda była pochlebna, ja ciągle miałam chrap... {} Recenzja książki Pod szczęśliwą kocią gwiazdą

Nastoletnie życie wg Meg

9.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dziewczyna, która chciała zbyt wiele" to powieść stosunkowo młoda, bo wydana zaledwie kilka tygodni temu. Od kiedy zobaczyłam ją na półce w księgarni, postanowiłam, że prędzej czy później książka będzie moja! Później zaczęła się faza, na czytanie wszystkich możliwych recenzji tej lektury. I mimo, że nie każda była pochlebna, ja ciągle miałam chrap... {} Recenzja książki Dziewczyna, która chciała zbyt wiele

Upalne lato Marianny

12.11.2012

"Upalne lato Marianny" to powieść, o której ostatnio było bardzo głośno. Czytałam, wiele recenzji i dziwiłam się, co ta książka może mieć szczególnego. Teraz, gdy powieść już za mną wiem, że pozycja autorstwa Pani Kasi jest magiczna i klimatyczna, na tyle, że spokojnie zasługuje na miano bestsellera! Marianna mieszka na mazowieckiej prowincji w uro... {} Recenzja książki Upalne lato Marianny

Drewniany domek pełen przygód...

8.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba każdy z nas, zna legendarne słowa Mikołaja Reja: "A niechaj narodowe wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi i swój język mają..". Język owszem, aczkolwiek wielu z nas ulega zagranicznym powieściopisarzom i zapomina o pięknej, dającej do myślenia, naszej współczesnej polskiej literaturze.. Łucja Nowakówna to młoda kobieta, mieszkająca w Łodz... {} Recenzja książki Drewniak

Uprowadzone- prawdziwa historia

8.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Uprowadzone" jest jedną z powieść z serii Pisane przez życie. Jest to moja pierwsza powieść z tej serii, jednak czytałam wiele recenzji, w których bloggerzy stwierdzali, iż każda pozycja jest naprawdę niezłym wyciskaczem łez. Dlatego też, przed czytaniem zaopatrzyłam się w paczkę chusteczek i poważny, wrażliwy nastrój. Czy słusznie? O tym za chwil... {} Recenzja książki Uprowadzone

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl