Tally nie może się już doczekać swoich szesnastych urodzin. Tego dnia w jej świecie każdy przechodzi operację, która zmienia przeciętnych, brzydkich nastolatków w doskonałych ślicznych, żyjących w supernowoczesnym raju, gdzie jedynym zajęciem jest wieczna zabawa. Tymczasem Shay, nowa przyjaciółka Tally, nie podziela jej entuzjazmu i zamiast poddać ... Recenzja książki Brzydcy
Ostatni tom bestsellerowego cyklu J.K. Rowling noszący w oryginale tytuł "Harry Potter and the Deathly Hallows" budził i wciąż budzi najwięcej emocji spośrod wydanych tomów. Nie tylko dzięki temu, że w owej części rozstrzygają się losy bohaterów i czarodziejskiej strony świata, ale też dlatego, że autorka zdecydowała się na tytuł niejasny, budzący ... Recenzja książki Harry Potter i Insygnia Śmierci
Harry Potter i kamień filozoficzny jest pierwszą częścią sześciotomowego cyklu, opowiadającego o przygodach młodego czarodzieja Harrego Pottera. Autorką powieści jest J. K. Rowling, angielska pisarka, nauczycielka literatury, która stworzyła jedną z najbardziej poczytnych i fascynujących książek dla młodzieży. Powieść porusza problem uniwersalny. ... Recenzja książki Harry Potter i Kamień Filozoficzny
Angielski tytuł, choć chyba nie mógł zostać lepiej przełożony, zawiera nieco więcej treści niż stworzone przez tłumaczkę Paulinę Braiter polskie nigdziebądź. Angielskie słowo neverwhere zawiera informację o miejscu (where) i czasie (never). Jest to zarazem informacja o niebycie, istnieniu-nieistnieniu nigdzie i nigdy. Dwa sposoby istnienia i dwa św... Recenzja książki Nigdziebądź
"Składają się na mnie osobowości, których rozdzielić od siebie nie sposób, tak jakby ołów i złoto, zupełnie inne, a połączone na kartach marzeń, tych średniowiecznych. Więc nieuchronnie dojdzie do prób alchemickich wydestylowania cennego kruszcu, zwieńczonych klęską. Klęska za klęską. Chyba, że w trakcie eksperymentu na jednym z brzegów bezcennej d... Recenzja książki Księga niepokoju Bernarda Soaresa, pomocnika księgowego w Lizbonie
Autorem „Pamiętnika Cathy” jest Stewart Weisman Brigg. Powieść, jak sama nazwa wskazuje, to pamiętnik, prowadzi go siedemnastoletnia dziewczyna, której - tak jak wielu innym nastolatkom – zdarzają się czasem problemy z dogadywaniem się z mamą, sprzeczki z przyjaciółką.. Nie bylibyśmy niczym zdziwieni, gdyby nie przygoda, która spotkała Cathy; gdyby... Recenzja książki Pamiętnik Cathy
Caitlin Morland była zawsze spragniona ciekawych przeżyć. Kiedy więc zdobyła stypendium elitarnego liceum artystycznego, przyjęła z radością przyjaźń olśniewającej Izzy Thorpe i intrygującej Summer Tilney. Wciągnięta w ich niecodzienne życie, Caitlin próbuje rozwikłać tajemnice otaczające jej przyjaciółkę Summer. Zaproszona przez rodzinę Tilneyów d... Recenzja książki Lato tajemnic
"Delikatne uderzenie pioruna" autorstwa Dariusza Domagalskiego to jedna z wciąż nielicznych w polskiej literaturze prób najazdu na tzw. "skarby narodowe" od wieków leżące w niepodzielnym władaniu Pana Henryka Sienkiewicza. Pamiętam z czasów młodości nieśmiałe "Pod murami Malborka" i... no właśnie. Jakoś tak ze wstydem przyznaję, że dalej to już pus... Recenzja książki Delikatne uderzenie pioruna
Radek Knapp ujął mnie humorem i niezwykłą umiejętnością szczerego pisania. Z tego co wiem, ujął nie tylko mnie. Poczynając od mistrza Lema, który porównuje tę literaturę do klejnotu - niespodzianki, a kończąc na anonimowej internautce, która starała się czytać ten mały zbiorek jak najwolniej, aby jak najdłużej nie rozstawać się z magicznym światem... Recenzja książki Franio
To najważniejsze, najpełniejsze opowieści, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Wszystko, co mam najlepszego. Cztery oddzielne powieści, napisane zupełnie innym stylem, w różnym klimacie, oparte na bardzo odmiennych stylizacjach, gdzie język, narracja, musi być zupełnie od siebie różna w każdej historii, odpowiadać kolorytowi i czasom, w jakich dane wydarz... Recenzja książki Upiór Południa. Tom 3. Burzowe Kocię
Premiera "Sopla" przeszła mi koło nosa, nie słyszałem o niej wcześniej, przymierzałem się kilka razy, ale nie szukałem polecanek na sieci... Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że w jego fabułę wpadłem, tak jak wpada się do Przygranicza - zupełnie przypadkiem i chyba bez odwrotu. Jak dotąd nikt stamtąd nie wrócił. Są tylko niejasne historyjki, w k... Recenzja książki Sopel. Część II
Tytuł niejasny, tekst z tyłu okładki ("W książce tej chcielibyśmy przedstawić istotę religii Geto - Daków...") straszny, temat na oko kosmicznie nieinteresujący... a w środku po prostu Eliade, który potrafiłby napisać historię widelca w sposób interesujący. Motywem przewodnim jest faktycznie próba nakreślenia prehistorii kulturowej i mitologicznej ... Recenzja książki Od Zalmoksisa do Czyngis-Chana
Pierwsza część cyklu Sebastian St. Cyr. Rok 1811, Londyn. Na stopniach ołtarza w kościele Świętego Mateusza zostaje znaleziona brutalnie zamordowana i zgwałcona aktorka – Rachel York. O jej zamordowanie zostaje oskarżony arystokrata Sebastian St. Cyr. Jednakże on nie poczuwa się do odpowiedzialności za jej śmierć i postanawia udowodnić swą niewinn... Recenzja książki Czego boją się anioły
"Ostatnie czasy przyniosły nam modę na przyrządzanie domowych nalewek" napisał we Wstępie autor "Okowita, przepalanki i nalewki", Andrzej Fiedoruk i nie sposób się z nim nie zgodzić. W dobie przetworów z domieszkami wszelakimi E, swojskość święci triumfy. Wydana nakładem wydawnictwa Zysk i S-ka książka Fiedoruka, to już bodajże 10-ta pozycja tego ... Recenzja książki Okowita przepalanka i nalewki
Sensacyjny debiut powieściowy siedemnastoletniego Nicka McDonella to niespotykana i poruszająca opowieść o życiu dzisiejszej amerykańskiej młodzieży; a może młodzieży już nie tylko amerykańskiej? McDonell wybrał jako metodę pisarską swoisty collage sytuacji, dialogów, zdarzeń i refleksji, który dają w sumie przerażający obraz samotności siedemnasto... Recenzja książki Odlot
Z pewnym, ze tak powiem, zaciekawieniem, przeczytalem recenzje Lamiasza. Zeby nie bylo niejasnosci - jestem tlumaczem (wraz z zona) tej ksiazki z angielskiego. "Jest to chyba najnowocześniejszy tekst na naszym rynku poświęcony ciałom amorficznym." Przede wszytkim, to na rynku polskim jest malo ksiazek o podobnej tematyce. Zwroccie tez uwage na da... Recenzja książki Fizyka ciał amorficznych
Delikatna, subtelna proza o niewypowiedzianym cierpieniu i niezwykłej więzi między kobietami. „Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" jest opowieścią o dwóch Chinkach bratnich duszach, które według tradycji musiały posiadać wiele wspólnych cech. Jednak losy obu bohaterek potoczyły się zupełnie odmiennie. Powieść Lisy See zasługuje na uwagę z dwóch po... Recenzja książki Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz
Kim są mali bohaterowie debiutanckiej powieści Goldinga "Władca much"? To grzeczni chłopcy w mundurkach, którzy beztroską zabawę w ciągu kilku dni zamienili w krwiożerczą walkę na śmierć i życie. Odtwarzając system dorosłego społeczeństwa, stworzyli świat oparty na przemocy, okrucieństwie i prawie silniejszego. Golding w swej powieści daleki jest... Recenzja książki Władca much
Akcja powieści to przełom XX / XXI wieku - Sankt Petersburg, przebiega w środowisku sutenerów, prostytutek oraz artystów i businessmanów. Sam wybrany przez autorkę tytuł mimo woli w swojej nazwie wskazuje, że czytelnik winien oczekiwać mistycyzmu i związanej z tym zbrodni rytualnej, które są istotnie uwidocznione. Jednak nie tylko same zabójstwa s... Recenzja książki Rytuał ostatniej nocy
Pozycja niezwykle interesująca o ciekawej fabule i wartkiej akcji, zawierająca trafne spostrzeżenia autorki wynikające z obserwacji obecnej rzeczywistości, po rozpadzie imperium. Mamy więc przekupnych przedstawicieli najwyższych władz lokalnych powiązanych z funkcjonariuszami organów administracji państwowej szczebla centralnego, milicji dla któryc... Recenzja książki Dla Nikity
David Gemmell was a very good writer of the novels with the action placed in the fantastic world. Action of this novel is really dymanic and the reader is really not able to guess what will happen on the next pages. I am not a fan of the fantasy books, but Gemmell's books describe the behavior of the real people. People described in his novels are... Recenzja książki Legenda kroczącej śmierci
Niezwykła, oryginalna i przede wszystkim wciągająca powieść hiszpańskiego pisarza i dziennikarza. Autor proponuje nam zabawę literacką w kafkowskim stylu. Wychodzi od irracjonalnej przygody trzynastolatka, który w gorączce przenosi się do świata znikających liter, słów i książek. Do świata coraz większej pustki. W drugiej części jednak zaczyna się ... Recenzja książki Porządek alfabetyczny
...ale za to jaki! Nieszablonowy, dowcipny i mądry, z doskonałymi dialogami. Motywem książki jest samotność, która szuka zrozumienia u innych, a to się nazywa po prostu miłość. W „Po prostu razem” Anna Gavalda pokazuje czwórkę ludzi, którzy mając niewiele ze sobą wspólnego i w wyniku splotu różnych wydarzeń zamieszkują w jednym apartamencie. Posta... Recenzja książki Po prostu razem
Ajmal sprzedawał ciastka i cukierki w małym sklepiku w holu hotelu. Ostatnio jednak miał mało klientów. Czasem więc, gdy nudził się w pracy, szedł oglądać w telewizji polskie i czeskie bajki. Nie byłoby w tym może nic dziwnego, gdyby sytuacja ta nie rozgrywała się w zniszczonym bombardowaniem afgańskim Kabulu. Książka Åsne Seierstad “Księgarz z Ka... Recenzja książki Księgarz z Kabulu