Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Trzydzieści dziewięć Venus

{} WYBÓR REDAKCJI
10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Twórczości Andrea Camilleriego wcześniej nie znałem, ale dzięki portalom czytelniczym i licznym rekomendacjom znajomych dostał się na moją czytelniczą listę oczekujących, gdzie niestety bardzo długo, ale jednak czekał, aż dopcha się do mojego odczytu. Nadszedł i ten dzień kiedy postanowiłem się za słynnego Autora kryminałów zabrać. Wybór jednak n... {} Recenzja książki Kobiety

@Johnson@Johnson {}× 36

Klimatyczna powieść spod znaku kryminału i psychologicznego thrillera...

{} WYBÓR REDAKCJI
10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Letni czas, wakacyjne popołudnia i chwile tylko i wyłącznie dla nas - nie ma lepszej pory roku, aniżeli właśnie ta, na spotkanie z pasjonującą, kryminalną opowieścią, która porwie nas bez reszty i nie pozwoli zapomnieć o sobie przez długie dni. I właśnie dziś mam przyjemność opowiedzieć wam o takiej pozycji - książce Chrisa McGeorge'a pt. "Jeszcze... {} Recenzja książki Jeszcze mnie widzisz

@Uleczka448@Uleczka448 {}× 8

Zew Cthulhu

{} WYBÓR REDAKCJI
10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jestem ogromną fanką horroru odkąd pamiętam, staram się nadganiać każdą filmową nowość, która wpada do internetu. W czasach gimnazjalnych zaczytywałam się nawet w krótkie „straszne historie”. Teraz przyszedł czas na coś, co dla mnie jest totalnym odkryciem! Nigdy wcześniej nie spotkałam się z książką w takiej formie. Początkowo też nie wiedział... {} Recenzja książki Zew Cthulhu. Gra paragrafowa

@sija002@sija002 {}× 3

"Drapieżnik" Maureen Callahan, czyli czasem lepiej nie wiedzieć...

{} WYBÓR REDAKCJI
10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Payne'owi przypomniał się dokument o drapieżnikach atakujących z zaskoczenia, który widział poprzedniej nocy: zwierzęta zabijały błyskawicznie i równie szybko znikały.Payne zdał sobie sprawę, że ten facet do nich należy. To ludzki drapieżcą atakujący z zaskoczenia". [s. 196] Udałam się była wczoraj do biblioteki odebrać zamówioną książkę: "D... {} Recenzja książki Drapieżnik. Prawdziwa historia najbardziej nieuchwytnego mordercy XXI wieku

@Orestea@Orestea {}× 9

Wybitne umysły muszą często walczyć z oporem społecznym, a czasem nawet z prześladowaniami, j...

{} WYBÓR REDAKCJI
10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Galileusz był tak wybitną, a jednocześnie tak tragiczną postacią w historii nauki, że zasługuje na wiele biografii, dlatego nie dziwi fakt, że na przestrzeni lat kilku pisarzy podjęło się opowiedzenia jego losów. Przyznam szczerze, że nie miałam okazji zapoznać się z żadną na jego temat, aż do teraz. „Galileusz. Heretyk, który poruszył wszechświat... {} Recenzja książki Galileusz. Heretyk, który poruszył wszechświat

Świat upadłych ludzi

{} WYBÓR REDAKCJI
8.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyznam, że już wcześniej miałem do czynienia z tą książką – pomimo upływu lat, muszę stwierdzić, że nadal sądzę o niej to samo. Co? Cóż to książka geniusza o malutkich, maluteńkich ludziach rzuconych na pastwę zawistnego losu. Czy może się ona podobać? Jak najbardziej i to pomimo faktu, że książka napisana jest – kto by pomyślał – „archaicznym” ... {} Recenzja książki Marzyciel

@melkart002@melkart002 {}× 9

W odmętach trucizn

{} WYBÓR REDAKCJI
8.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam do Was bardzo ważne pytanie – co byście zrobili, gdybyście znaleźli małą fiolkę? Czy w ogóle zwrócilibyście na nią uwagę? Zabralibyście ze sobą, a może po prostu wyrzucili? To kwestia wyobraźni i też kontekstu. Mając świadomość, że jest bardzo stara i rzadka, większość z nas pewnie, by się choć trochę nią zainteresowała. Jednak mało kto poszuk... {} Recenzja książki Zaginiona apteka

@Elfik_Book@Elfik_Book {}× 9

#184 "Pocztówki ze Wschodu" Reyes Monforte

{} WYBÓR REDAKCJI
8.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Mama wpoiła mi, że historia życia zaczyna się pisać właśnie w niedzielę, kiedy jeszcze nic się nie stało, ale za chwilę się wydarzy. Czysta kartka czekająca, aż ktoś wykaligrafuje na niej słowa, zdania i myśli pozszywane grubymi i cienkimi kreskami." We wrześniu 1943 roku Ella zostaje wywieziona do obozu w Auschwitz-Birkenau. Od razu staj... {} Recenzja książki Pocztówki ze Wschodu

@Bookwizja@Bookwizja {}× 5

Tajemniczy spadek, intrygująca tajemnica i potwór z otchłani

{} WYBÓR REDAKCJI
8.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Biorąc do recenzji „Zew Cthulhu” – grę paragrafową na motywach opowieści H.P. Lovecrafta, tak naprawdę nie wiedziałam czego się spodziewać. Gdzieś tam motyw ogromnego potwora-bóstwa z głębin mi się przewinął, sama idea gry paragrafowej również, jednak namacalnie nie miałam doświadczenia w tym temacie. Czy pierwsze spotkanie z takim rodzajem książk... {} Recenzja książki Zew Cthulhu. Gra paragrafowa

@Almaranth@Almaranth {}× 10

Weź ostatni oddech

{} WYBÓR REDAKCJI
8.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwszy tom serii o Ruby Redfort ogromnie przypadł mi do gustu i do dziś nie mogę o nim zapomnieć. Z niecierpliwością czekałam więc na moment, gdy będę mogła zapoznać się z kolejnymi, dość szalonymi przygodami tej niezwykle inteligentnej dziewczynki. Czy tom Weź ostatni oddech zachwycił mnie równie mocno, co poprzedni? O tym w tej recenzji. A... {} Recenzja książki Ruby Redfort. Weź ostatni oddech

Czystość i ułuda. Prawda i obłuda

{} WYBÓR REDAKCJI
8.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rok 1959. Stany Zjednoczone w fazie rozkwitu i dążenia do doskonałości. Stan Kalifornia. Sierpień. Żar lejący się z nieba i roztapiający asfalt. Piękne, wymuskane domy w schludnej „białej” dzielnicy. Idealnie przystrzyżone trawniki, idealny błękit wody w basenie, perfekcyjne panie domu czekające z chłodnym drinkiem na powrót swojego pana… ups... m... {} Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

@jorja@jorja {}× 16

Witaj depresjo...

{} WYBÓR REDAKCJI
7.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Było mi obojętnie i bardzo pusto, tak musi być w oku cyklonu. Absolutna cisza w samym środku szalejącego żywiołu'' Tak sobie żyjemy z dnia na dzień. Pracujemy, wychowujemy dzieci, może studiujemy, a może mamy własną firmę, przyrządzamy obiady, spotykamy się z przyjaciółmi itd.itp. Wykonujemy codziennie niemal te same powtarzalne czynności i w t... {} Recenzja książki Szklany klosz

Dziękuje...

{} WYBÓR REDAKCJI
7.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co robiłaś, mając 26 lat? Kończyłaś studia, wychodziłaś za mąż? A może koło twoich nóg biegało dziecko, które z ufnością i miłością mówiło słowo mamo? Być może uczyłaś się wypiekać ciasto i piec biszkopt z truskawkami. A jakie miałaś marzenia? Ciepły dom, podróże i kochająca rodzina? O czym wtedy myślałaś? Możemy tylko przypuszczać, że właśnie ta... {} Recenzja książki Wrota piekieł Ravensbrück

Mocna, mroczna, męska literatura fantasy!

{} WYBÓR REDAKCJI
7.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nowe wydanie książki, to swego rodzaju podarowanie jej kolejnego życia, danie szansy na odkrycie przez następne pokolenia czytelników i możliwości oczarowania sobą jeszcze szerszego grona odbiorców. Dlatego też za każdym razem cieszę się z takiej sytuacji, gdy witam na półkach księgarń dobrze mi znany tytuł w zupełnie nowej, graficznej oprawie i a... {} Recenzja książki Popiół i kurz

@Uleczka448@Uleczka448 {}× 5

Kanarek w klatce z kompleksów.

{} WYBÓR REDAKCJI
7.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Codziennie, obok moich okien przechodzą dziesiątki osób, nie wiem jakich. Nawet, jeżeli znam lub poznam kogoś z nich, nie dowiem się nigdy czy jest standardowy. Michał Paweł Urbaniak odpowiada na wyznaczone przez media kanony piękna, stanowczo sprzeciwia się trendom. Historia toczy się własnym rytmem, wykonując ogrom pracy, edukacji społecznej... {} Recenzja książki Niestandardowi

Przygoda, jakich dzisiaj już nie ma

{} WYBÓR REDAKCJI
7.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alfred Szklarski stworzył w swoich książkach o Tomku Wilmowskim postać kultową, która znana jest znacznej grupie czytelników. W swoich młodzieżowych zbiorach również posiadam jedną z części, jednak nie przeczytałam jej, dlatego dla mnie „Tomek na Alasce” jest pierwszym tak naprawdę spotkaniem z bohaterem tak dobrze znanym i lubianym. Książka zosta... {} Recenzja książki Tomek na Alasce

@LiterAnka@LiterAnka {}× 5

Duchy przeszłości nie odeszły, wciąż zamieszkują miasto

{} WYBÓR REDAKCJI
6.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po kilku średnio zachwycających książkach – przeczytałam wreszcie taką, która mnie wciągnęła, przykuła moją uwagę, nakazała zastanawianie się. Naprawdę dobrą i mocną. Świetnie napisaną, z ironią jako mechanizmem obronnym stosowanym przez bohaterów do radzenia sobie z rzeczywistością. Bardzo lubię ten zabieg, bo sama go na co dzień stosuję. Dla ... {} Recenzja książki Miasto duchów

@LetMeRead@LetMeRead {}× 27

Czy aby na pewno szaleniec?

{} WYBÓR REDAKCJI
6.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Pacjent" to pierwsza książka Jaspera DeWitt wydana w Polsce i, jak wynika z mojego researchu, pierwsza wydana w ogóle. Autor we wstępie pisze, że książka powstała na podstawie rzekomo prawdziwych wpisów pewnego pracownika służby zdrowia, ukrywającego się pod pseudonimem i niemożliwego do namierzenia. Wpisy te zamieszczane były w odcinkach na foru... {} Recenzja książki Pacjent

Nim zgaśnie słońce

{} WYBÓR REDAKCJI
6.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę przyznać, że zamówiłam Projekt Hail Mary z dużą dozą niepewności. Raz że nie czytuję sci-fi, dwa że z nauk ścisłych tuman ze mnie, trzy że nie znam twórczości Weira. Jasne, oglądałam „Marsjanina”, ale to nie to samo co książka. Jednak w pamięci miałam polecenie @Fredkowskiego jeśli chodzi o pierwowzór filmu, więc… ryzyk fizyk! Jako czytel... {} Recenzja książki Projekt Hail Mary

@yhera@yhera {}× 13

Współczesna miłość - jest!

{} WYBÓR REDAKCJI
5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy po raz pierwszy ujrzałam tytuł „Modern love”, nie miałam wątpliwości czego mogę spodziewać się po tej książce. Wyobrażałam sobie zróżnicowane na wszelkie możliwe sposoby bliskie relacje międzyludzkie. Ostatecznie, złożoność i rozmaitość współczesnych historii, zawartych w zbiorze felietonów publikowanych w przeciągu dwóch ostatnich dekad na ła... {} Recenzja książki Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa

@bookovsky2020@bookovsky2020 {}× 14

Piękna, komiksowa opowieść o byciu innym...

{} WYBÓR REDAKCJI
5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Odmienność... - nieodłączna część istnienia każdego żywego stworzenia, która z jednej strony czyni świat piękniejszym i pełniejszym, zaś z drugiej prowadzi do bólu, cierpienia, odwiecznego konfliktu oprawcy i ofiary. O odmienności właśnie - w piękny, komiksowy i zaskakujący sposób, opowiada również wspaniała opowieść Sashy Hommera pt. "Insekt", k... {} Recenzja książki Insekt

@Uleczka448@Uleczka448 {}× 3

Gra o tron zakończona klęską

{} WYBÓR REDAKCJI
5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

[…] Rosyjski dwór cesarski, będąc zmuszonym ze względu na interesy własnego imperium położyć wreszcie własnymi siłami kres zaciekłości, jaką odznaczają się zachodzące w Polsce nieporządki, przeszkodzić upadkowi Państwa, jak również zabezpieczyć sobie sprawiedliwe zaspokojenie swych legalnych praw, wszedł w całkowite porozumienie z cesarskim i ... {} Recenzja książki Ostatnie bezkrólewie

Uszczknąć kawałek z metalowego tortu

{} WYBÓR REDAKCJI
5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Kompletna historia o metalu bez cenzury” to podtytuł powyższej pozycji i już na wstępie miałem obawy. Czy aby na pewno znajdę tu wszystko? Książka liczy sobie około sześciuset stron, jest większa od standardowych wydań i przeraźliwie ciężka. Tak, tak… metal nie należy do tych lżejszych i jak widać, wiedza o nim również. Ale do sedna. Patrząc na t... {} Recenzja książki Głośno jak diabli

@MichalL@MichalL {}× 10

Nie zapomnij pamiętać

{} WYBÓR REDAKCJI
5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lisa Genova to amerykańska autorka i doktor nauk medycznych w dziedzinie neurobiologii. Jako neurobiolożka autorka od ponad dziesięciu lat opowiada o chorobie Alzheimera i o pamięci przed liczną publicznością na całym świecie. Ma na swoim koncie jeden z najbardziej spektakularnych debiutów w dziedzinie literatury, wydaną własnym sumptem książkę „M... {} Recenzja książki Zrozumieć pamięć. Jak pamiętamy i dlaczego zapominamy

„Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze.” Albert Einstein

{} WYBÓR REDAKCJI
4.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Obawiałam się tej lektury. Rezerwacja była impulsem, a potem przyszła refleksja, a co jeśli to nie dla mnie? Z uwagi na pracę, często przebijam się przez bardzo naukowe opracowania i pomysł, by serwować sobie jeszcze taką lekturę dobrowolnie wydawał mi się nietrafiony? Oj, jakże się myliłam! Chociaż na pozór mogłoby się wydawać, że najnowsza ks... {} Recenzja książki Myślenie czarno-białe

@ania_gt@ania_gt {}× 14

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe