Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

" Każdy z nas nosi w sobie jakąś zadrę"

WYBÓR REDAKCJI
30.06.2022

Nie mogłam doczekać się premiery tej książki. Bardzo lubię pióro Jolanty Kosowskiej, a jej bohaterowie zostają ze mną na długo po przeczytaniu ostatniej strony. I tym razem " Niedoskonali" otrzymali ode mnie bardzo wysokie noty. Już od pierwszych stron historia czwórki młodych ludzi zawładnęła mną na 100%. A do tego klimat portugalskiej stolicy - ... Recenzja książki Niedoskonali

@Strusiowata@Strusiowata × 10

Gdzieś między fantazją a brutalną codziennością jutra

WYBÓR REDAKCJI
30.06.2022

Nie będę wymyślał głębszego uzasadnienia. Po „Samosiejki” sięgnąłem tylko dlatego, że okładka zawołała mnie z wystawki w mojej ulubionej bibliotece. Nie mogłem się oprzeć temu wydaniu, choć nie miałem pojęcia kim jest Dominika Słowik, i dlaczego postanowiła pisać. Zazwyczaj wybieranie książki po okładce odbija mi się czkawką. Tym razem jednak – w ... Recenzja książki Samosiejki

@atypowy@atypowy × 7

"Bezmiłość"

WYBÓR REDAKCJI
30.06.2022

„Miłość wymagała poświęcenia, bólu, samotności. Nienawiść była prosta w osiągnięciu. Do miłości należało dojrzeć”. Czy możliwa była miłość w obozach zagłady, w obliczu nieuchronnej śmierci, bezdusznej przemocy, zwyrodnialstwa? Czy walcząc o życie, o przetrwanie można myśleć o miłości? Historie ludzi uwięzionych za kolczastymi drutami poruszają i ... Recenzja książki Bezmiłość

Anna H. Niemczynow "W maratonie życia"

WYBÓR REDAKCJI
30.06.2022

Z twórczością Anny H. Niemczynow nie miałam wcześniej okazji się zetknąć, więc nie mogłam też wiedzieć, co mnie czeka podczas lektury książek tej autorki. Ostatnio wpadła mi jednak historia Matyldy, czyli "W maratonie życia" – debiut literacki Niemczynów, który doczekał się wznowienia, co jest absolutnym strzałem w dziesiątkę. To opowieść o kobi... Recenzja książki W maratonie życia

To nie może być ON!

WYBÓR REDAKCJI
30.06.2022

Scottoline, autorka słynąca z mieszania wątków dramatycznych z sensacyjnymi, tym razem popłynęła maksymalnie w swej fantazji. Zadziwiające, ale "Czekam na ciebie" nie traktuje o oczekiwaniu na upragnionego maluszka. A przynajmniej historia nie przedstawia się w takich kategoriach, żeby rozwodzić się nad uczuciami macierzyńskimi. Bezpłodny partner,... Recenzja książki Czekam na ciebie

@Asamitt@Asamitt × 13

Pamiętny lot

WYBÓR REDAKCJI
29.06.2022

„Niech mnie historia zapamięta jako tę kobietę, która była gotowa poświęcić życie setek ludzi, by ratować własne dziecko”. Podobno mniej ludzi ginie w katastrofach samolotowych, niż w wypadkach komunikacyjnych, podobno. Co nie zmienia faktu, że tam w powietrzu w razie jakichkolwiek problemów nie można już nic zrobić lub prawie nic. Nie boję się ... Recenzja książki Zakładnik

@gala26@gala26 × 20

Jesteśmy nierozłączne

WYBÓR REDAKCJI
29.06.2022

Nierozłączne to książka, która mną wstrząsnęła, sponiewierała, rozwaliła na kawałki. Łzy lały się ciurkiem. Simone de Beauvoir otwiera oczy, zmusza do refleksji, zostawiając czytelnika z wieloma pytaniami w głowie. Niezwykle mądra, niezwykle wartościowa. Po skończeniu „Nierozłączne” mam wyrwę w sercu. Jesteśmy nierozłączne. Jeśli nie wiecie, kim... Recenzja książki Nierozłączne

Pytania o Boga

WYBÓR REDAKCJI
29.06.2022

„Wiara, miłość i nadzieja kroczą nocą: wierzą w to, co niewiarygodne, kochają to, co zabierają i porzucają, mają nadzieję wbrew wszelkiej nadziei”. Gdy w roku 2017 pojawiła się w sprzedaży powieść Chata Williama Younga, zachwalana niemal na każdym kroku pomyślałam, że muszę się na nią skusić. Przyznam, że początek mi się naprawdę podobał,... Recenzja książki Nieznajomy na tratwie

Zamęt w Zamęcie

WYBÓR REDAKCJI
29.06.2022

 „Byłby to raj, gdyby nie zwracać uwagi na szczegóły, a że w nich tkwi diabeł, zamęt w Zamęcie umacniał diabelską wizję obserwowanego świata.” Tytułowy "Zamęt" to nazwa niewielkiej, urokliwej wioski położonej w górach, w której ludzie są zajęci swoimi codziennymi sprawami a ich losy przeplatają się wzajemnie tworząc niewielką społeczność. Mie... Recenzja książki Zamęt

@Mirka@Mirka × 7

Nie wybiorę się do Australii

WYBÓR REDAKCJI
29.06.2022

Może przesadą byłoby stwierdzenie, że po opowiadania Henrego Lawsona sięgałem pełen ekscytacji, jednak niewątpliwie towarzyszyła mi ciekawość i duży kredyt zaufania, wszak według wydawcy jest to „jeden z najwybitniejszych pisarzy Australii”. Takie zapewnienie wydawało się być wystarczającym gwarantem, że oto sięgam po książkę niebanalną. Pomyślałe... Recenzja książki Związek grzebie swoich zmarłych

@atypowy@atypowy × 13

Powrót do korzeni

WYBÓR REDAKCJI
29.06.2022

Wraz z końcem stycznia tego roku wylądowałam na Sycylii i spędziłam tam kilka cudownych dni starając się jak najlepiej wykorzystać ten czas. Musicie jednak widzieć, że ten, kto choć raz zakosztuje uroków tej niesamowitej wyspy, z pewnością będzie chciał tam wracać. I właśnie ten sentyment i jakaś swego rodzaju tęsknota skłoniły mnie do sięgnięcia ... Recenzja książki Dom na Sycylii

Człowiek, który uciekał

WYBÓR REDAKCJI
29.06.2022

Nareszcie doczekaliśmy się pełnej i rzetelnej biografii naszego mistrza sf! Jakie miałem dominujące wrażenie podczas lektury? Oto przedstawia Agnieszka Gajewska Lema jako człowieka, który przez całe dorosłe życie uciekał od czegoś i wypierał trudne przeżycia; czy to mu pomogało, czy przeszkadzało w twórczości, nie jestem w stanie powiedzieć, ale z... Recenzja książki Stanisław Lem. Wypędzony z Wysokiego Zamku

@almos@almos × 23

To nie kraj dla starych ludzi, to nie książka dla wszystkich

WYBÓR REDAKCJI
28.06.2022

Opowiadanie jest to utwór który czyta się za jednym posiedzeniem, przez kilka – kilkanaście minut. A jednak przeżywamy to co przeczytamy o wiele dłużej. I gdzieś, i kiedyś – powrócą obrazy, słowa, jakoweś skojarzenia. Na tym polega literatura. Na tym polega czytanie. Zapamiętujemy to, co nam jest dane. Przez pamięć emocjonalną. Przez to wszystko,... Recenzja książki Malarz i jego modelka oraz inne opowiadania

@adam_miks@adam_miks × 16

Zagadka śląskiego uzdrowiska

WYBÓR REDAKCJI
28.06.2022

Od połowy książki zastanawiałem się, jak ewentualnie oddać jej ideę, jej istotę. Bo nie o fabułę mi chodziło – ta jest dość oczywista i w pewnym sensie prosta. W końcu przypomniało mi się coś. Niedaleko mojej firmy był warzywniak, taka zwykła budka z owocami i warzywami. Sprzedawała tam wyjątkowa kobieta. Jakieś 27-33 lata, inteligentna, spokojna,... Recenzja książki Empuzjon

@Meszuge@Meszuge × 17

Cienka linia

WYBÓR REDAKCJI
27.06.2022

„Najgorsze nie jest okłamywanie innych, ale samego siebie” Trudno sobie wyobrazić taką sytuację, że przyjeżdżamy na wymarzony urlop z ukochanym partnerem, który tuż po przyjeździe znika, jakby rozpłynął się w powietrzu. Nikt nic nie widział, nie słyszał, mało tego podobno przyjechaliśmy tu sami. Nie mamy dowodu na to, że faktycznie było inaczej. ... Recenzja książki Apartament

@gala26@gala26 × 28

Bezkompromisowa, szczera, zajmująca lektura!

WYBÓR REDAKCJI
27.06.2022

Adam Kay to nagradzany artysta komediowy, pisarz, autor scenariuszy telewizyjnych i filmowych oraz były lekarz. Jego książka „Będzie bolało” stała się w Wielkiej Brytanii numerem jeden na listach bestsellerów, a na jej podstawie powstał serial na platformie Canal+. Książka Adama Kaya to pisany potajemnie dziennik, w którym młody lekarz stażysta... Recenzja książki Będzie bolało. Sekretny dziennik młodego lekarza

Wciągająca powieść społeczna

WYBÓR REDAKCJI
27.06.2022

Witamy w Unterleuten! to wnikliwe spojrzenie Julii Zeh na mieszkańców pewnej brandenburskiej wioski. Na granicy rezerwatu przyrody, którego bogactwem jest siedlisko rzadkich batalionów, znajduje się miejscowość, gdzie panuje pozorny spokój. Kiedy pewien inwestor chce postawić w pobliżu elektrownie wiatrowe, na jaw wychodzą zadawnione konflikty mie... Recenzja książki Witamy w Unterleuten!

@LiterAnka@LiterAnka × 17

Wspaniała, komiksowa podróż do Ameryki lat 30-tych...

WYBÓR REDAKCJI
27.06.2022

Ameryka lat 30-tych ubiegłego wieku, to świat biedy, przestępczości i jakże głośnej prohibicji. Był to jednak również świat wielkich marzeń i szans, które przy korzystnym splocie okoliczności pozwalały zacząć nowe, lepsze życie. I właśnie o tym świecie i jego niezwykłym kolorycie opowiada komiksowa opowieść pt. „Blue Note. Ostatnie dni prohibicji... Recenzja książki Blue Note. Ostatnie dni prohibicji

Przypadłość

WYBÓR REDAKCJI
27.06.2022

Tik, tak. Tik, tak. Czas biegnie nieubłaganie, ale jest też pojęciem względnym. Teraźniejszość nigdy nie jest wolna od demonów przeszłości i zawsze obarczona wizją przyszłości. Przenikają się wzajemnie budując nasz obraz świata i nas samych. Tomasz Sablik w najnowszej powieści „Przypadłość” odsłania świat zwykłego człowieka dręczonego przez widma... Recenzja książki Przypadłość

Chemia jest wszędzie!

WYBÓR REDAKCJI
27.06.2022

Lekcje chemii wspominam z ogromnym sentymentem. A Wy? Przypuszczam, że wśród wielu z Was budziły postrach i nie pałaliście do nich sympatią, bo jednak ta przedstawicielka nauk ścisłych potrafiła humanistom nieźle dać w kość. Ja natomiast bardzo lubiłam ten przedmiot, bo wykraczał poza szkolną salę do normalnego życia. Od zawsze fascynuje mnie to, ... Recenzja książki Roztwory i spółka. Świat według chemików

Groteska porażająca aktualnością

WYBÓR REDAKCJI
27.06.2022

Ta groteskowa wizja Rosji przyszłości została napisana przez Sorokina w 2006 r., ale niespodziewanie poraża aktualnością. Przypomnijmy, że oprycznicy to była policja cara Iwana Groźnego, słynąca z okrucieństwa. W książce są reaktywowani, stanowią główną podporę władzy, której uosobieniem jest Monarcha. A ustrój Rosji to bezwzględny reżim podparty ... Recenzja książki Dzień oprycznika

@almos@almos × 23

Zełenski Poza scenariuszem

WYBÓR REDAKCJI
27.06.2022

Serhij Rudenko "Zełenski" Poza scenariuszem, "Nie jestem pana przeciwnikiem, lecz wyrokiem". Takimi słowami zwrócił się Wołodymyr Zełenski do ówczesnego prezydenta kraju, a zarazem kandydata w kolejnych wyborach Petra Poroszenki. W innym zaś momencie debaty na stadionie "Olimpijskim" zmusił go do uklęknięcia w celu pochylenia się przed rodzinam... Recenzja książki Zełenski. Poza scenariuszem

Dziewczyna lotnika

WYBÓR REDAKCJI
26.06.2022

Zaczęłam czytać "Dziewczynę lotnika" i sama nie wiem kiedy skończyłam tę książkę, bo tak mocno mnie wciągnęła. Fani "Czasu Honoru" lub ci, którym przypał do gustu musical Teatru Muzycznego ROMA pt. "Piloci" z pewnością znajdą w tej książce coś dla siebie. Niesamowicie wciągająca opowieść z historią XX wieku w tle sprawiła, że na nowo rozbudziłam w... Recenzja książki Dziewczyna lotnika

Rodzina, ach rodzina...

WYBÓR REDAKCJI
26.06.2022

Po kilku obyczajówkach znów nabrałam apetytu na konsumpcję mroczniejszej książki. Wybór padł na rozreklamowaną Rodzinę łgarzy. Poprzednia książka Byliśmy łgarzami miała bardzo dobre opinie, ale nie było możliwości, bym się z nią mogła wcześniej zapoznać. Może to i lepiej, ponieważ E. Lockhart we wstępie Rodziny łgarzy napisała, że „książka zdradza... Recenzja książki Rodzina łgarzy

@jorja@jorja × 19

Ostatnia księgarnia w Londynie

WYBÓR REDAKCJI
25.06.2022

,,Tam, na zewnątrz, ratuje Pani ludziom życie. Tu, w księgarni - ich dusze." „Ostatnia księgarnia w Londynie” to książka autorstwa Madeline Martin, wydana przez Wydawnictwo Muza. Jest sierpień 1939 roku, armia Hitlera szturmuje Europę, a w tym czasie Londyn szykuje się do wojny. Dwie przyjaciółki – Grace i Viv zawsze chciały wyrwać się z zabitej... Recenzja książki Ostatnia księgarnia w Londynie

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl