Recenzje książek, najnowsze opinie o książkach

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Mieszanka wybuchowa!

{} WYBÓR REDAKCJI
4.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Zapomnij, że istniałem” to moje pierwsze spotkanie z twórczością Beaty Majewskiej, którą możecie znać również pod pseudonimem Augusta Docher. Zaintrygował mnie tytuł powieści, a także przyciągająca wzrok okładka. Postanowiłam sprawdzić, o co tyle szumu z tą książką. Luiza jest panią sołtys w Milikowie. Jest młoda, atrakcyjna i zachłyśnięta swo... {} Recenzja książki Zapomnij, że istniałem

Życie bez miłości jest niemożliwe

{} WYBÓR REDAKCJI
3.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka jest opowieścią Momo, inteligentnego i wrażliwego arabskiego chłopca, sieroty, który jest wychowywany przez panią Rozę, starą, otyłą i schorowaną żydówkę. Pani Roza przeżyła Auschwitz i ciągle się boi kolejnej deportacji, do tego stopnia, że ma sekretną kryjówkę w piwnicy, do której schodzi w chwilach niebezpieczeństwa. A zarabia na życie ... {} Recenzja książki Życie przed sobą

Świetlik w słoiku.

{} WYBÓR REDAKCJI
3.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Koniec lat 60-dziesiątych, na całym świecie odbywają się bunty młodych i do tego nawiązuje tytuł powieści, który jest tytułem piosenki Beatlesów „Norwegian Wood”. Jak różny jest ten bunt wśród młodzieży japońskiej. Oprócz głównego bohatera i narratora Toru poznajemy Naoko, Kizukim, "komandosa", Nagasawa. Każde z nich jest inną osobowością i inacze... {} Recenzja książki Norwegian Wood

Zbyt intelektualnie.

{} WYBÓR REDAKCJI
3.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"List do nienarodzonego dziecka" jest niezwykle dramatycznym w wymowie, a przy tym ogromnie rozbudowanym – jeżeli chodzi o poruszaną w nim tematykę – monologiem kobiety oczekującej dziecka Bohaterka książki jest osobą samotną, żyje w latach 70. ubiegłego wieku – a to sprawia, że musi się wykazać odwagą i determinacją, by urodzić dziecko, ale tego... {} Recenzja książki List do nienarodzonego dziecka

Wszystkie smaki

{} WYBÓR REDAKCJI
3.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Choć zdaję sobie sprawę, że Internet jest pełen stron, na których można znaleźć całe mnóstwo przepisów kulinarnych, łatwiejszych i trudniejszych, tradycyjnych i bardziej wyrafinowanych, ja jednak chyba jestem starej daty, bo najbardziej na świecie lubię korzystać w tym zakresie z książek kucharskich. Zwłaszcza teraz, kiedy można znaleźć w tym tema... {} Recenzja książki Zupa dobra na wszystko

Tam, gdzie spadają anioły

{} WYBÓR REDAKCJI
2.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy Ewa ma pięć lat zostaje świadkiem potwornej walki aniołów. Z fascynacją oraz strachem przygląda się starciu ciemnych i jasnych istot, które szybko fruną po niebie. Oczarowana tym widokiem próbuje pokazać go rodzicom, ale ci są zbyt zajęci pracą, by zwrócić uwagę na kolejną dziecięcą bzdurę. By chociaż wyjrzeć przez okno. Dlatego jedynie mała E... {} Recenzja książki Tam gdzie spadają Anioły

,,Drapieżniki podczas polowania, na granicy między życiem a śmiercią.''

{} WYBÓR REDAKCJI
2.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ile śmierci może znieść jeden człowiek? Jak dalece życie może kogoś doświadczyć? Czy można żyć ze świadomością, że przyczyniło się do śmierci brata? Czy zemsta potrafi przynieść ulgę? Jak przeżyć żałobę? Jak wybaczyć samemu sobie? Czy miłość może przynieść ukojenie? Przyznam, że już dawno żadna książka nie przemówiła do mnie na tylu płaszczyznach... {} Recenzja książki Dziki

W umyśle psychopaty

{} WYBÓR REDAKCJI
2.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest tuż obok. Uśmiechnięty, pewni siebie. Wygląda zwyczajnie, jak intelektualista. Chłopak z sąsiedztwa. Nikt by nie pomyślał, że to okrutny psychopata pozbawiony wyrzutów sumienia. Christopher Berry-Dee w „Rozmowach z psychopatami” wędruje w ciemne zakamarki umysłów ludzi, którzy nie mają żadnych skrupułów. Mają za to na swoim koncie liczne, ... {} Recenzja książki Rozmowy z psychopatami. Podróż w głąb umysłów potworów

Królowa pszczół

{} WYBÓR REDAKCJI
1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ona, on i krzywy uśmiech losu Skylar, autorka bestsellerowych powieści, opuszcza rodzinną Anglię i przyjeżdża do Indii, by tam napisać najważniejszą w jej życiu książkę. Przypadek sprawia, że poznaje mężczyznę, który od pierwszej chwili robi na niej olbrzymie wrażenie. Ravish, człowiek z bagażem gorzkich doświadczeń, również jest zafascynowany pi... {} Recenzja książki Królowa pszczół

Czy pierwsza zbrodnia usprawiedliwia następne?

{} WYBÓR REDAKCJI
1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Czym jest gwałt, który nazwiesz karą? Jest karą. A czym urojenie, które nazwiesz wiarą w zbawienie? Jest wiarą w zbawienie! Człowiek wydaje ci się utworzony z czynów i zamysłów, gdy tymczasem jest także utworzony ze słów.” Same założenia powieści są dość proste i oparte na faktach. W Arras, miasteczku słynącym z wyrabiania kobierców, w 1458 rok... {} Recenzja książki Msza za miasto Arras

Krótka historia rodziny królewskiej

{} WYBÓR REDAKCJI
1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

* Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl * Brytyjska rodzina królewska od lat fascynuje i interesuje ludzi niemal na całym świecie. Niemal każdego tygodnia na różnorodnych portalach pojawiają się informacje na temat ważnych, jak i też mniej istotnych wydarzeń z kręgu osób związanych z monarchią. Nie mniej zainteresowania budzi... {} Recenzja książki The Crown. Oficjalny przewodnik po serialu. Elżbieta II, Winston Churchill i pierwsze lata młodej królowej. Tom 1

"Przykre jest to, że nie wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, iż nie zawsze jest piękne i dobre to, co z zewnątrz na takie wygląda."

{} WYBÓR REDAKCJI
1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Za każdym razem, kiedy stawiałam nogę na szkolnym korytarzu, zakładałam maskę, która stała się moją tarczą. Dzieci z patologii postadają wiele takich masek. Od najmłodszych lat uczą się świetnej gry aktorskiej. Doświadczenia życiowe zmuszają je do tego, aby manewr obronny wyćwiczyły w sobie do perfekcji." "Walcząc z przeszłością" to debiut li... {} Recenzja książki Walcząc z przeszłością

Przepustka od Pana Boga należy się każdemu z nas.

{} WYBÓR REDAKCJI
1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Początek lat osiemdziesiątych dwudziestego wieku w Polsce. Michał Rogiński młody, ambitny oficer z zasadami oraz jego żona Aleksandra dr. kardiolog, próbują jako małżeństwo z niewielkim stażem, zapewnić sobie godne życie. Sytuacja w Polsce nie należy do najciekawszych. W sklepach znajdują się puste półki, za artykułami pierwszej potrzeby ustawiają... {} Recenzja książki Przepustka od Pana Boga

Auschwitz Birkenau

{} WYBÓR REDAKCJI
1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyznaję, że zalew literatury obozowej, jakiego doświadczaliśmy w ostatnim czasie jako czytelnicy, dosyć mnie zadziwiał, nawet irytował. Żadnej w związku z tym nie przeczytałam, bo wyobraźnia podpowiadała mi, że opowieści o obozowych miłościach między więźniarkami a oprawcami będą na tyle zakrzywiające obraz obozowej rzeczywistości, że staną się ... {} Recenzja książki Dymy nad Birkenau

No to hop!

{} WYBÓR REDAKCJI
1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Majorka. Słońce, plaża, drinki, nocne kluby, roznegliżowane dziewczyny, opaleni macho. Cudowności. Nic dziwnego że to częsty kierunek turystyczny. I nic dziwnego że w takich warunkach głupota ludzka osiągnęła nowy poziom. Baleary (to część Hiszpanii z takimi wyspami jak Ibiza, Minorka i wspomniana już Majorka) stały się miejscem praktykowania nowe... {} Recenzja książki Popchnij mnie

Ja, artystka

{} WYBÓR REDAKCJI
1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co najbardziej przeszkadza wam w życiu w izolacji? Mi, poza spotkaniami z przyjaciółmi, brak obcowania z kulturą. Różne instytucje organizują online spotkania/eventy/przedstawienia, ale to nie dla mnie. Przed komputerem siedzę w pracy, więc czas wolny staram się spędzać inaczej. Na pomoc pospieszyły mi książki. Skoro nie mogę obcować ze sztuką, sp... {} Recenzja książki Ja, Tamara. Powieść o Tamarze Łempickiej

Życie Hioba

{} WYBÓR REDAKCJI
30.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

De gustibus non est disputandum. I na tym mogłabym poprzestać jeśli chodzi o moją opinię o książce "Małe życie". Nie mogę jednak odmówić sobie kilu słów komentarza bo dawno już żadna lektura nie wywołała we mnie tylu negatywnych emocji. Od lat nie miałam w ręku książki gdzie co kilka stron sprawdzałam ile jeszcze zostało mi do końca (nigdy nie rzu... {} Recenzja książki Małe życie

Zakochaj się w Mikołajkach!

{} WYBÓR REDAKCJI
30.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

RECENZJA PRZEDPREMIEROWA Dziś, na dzień przed premierą, chcę Was zachęcić do sięgnięcia po bardzo słoneczne, typowo wakacyjne krótkie opowieści, które pomogą się wspaniale zrelaksować bez względu na czas i miejsce. Antologię "Mazurskie lato" cudnie wydaną nakładem wydawnictwa Filia już od jutra znajdziecie w księgarniach. Przepiękna okładka a na... {} Recenzja książki Mazurskie lato

Nic dwa razy się nie zdarza... prawda?

{} WYBÓR REDAKCJI
30.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ludzie zakochani po wielu latach od ich pierwszego spotkania z rozrzewnieniem wspominają okoliczności chwili, w której ich oczy trafiły na siebie po raz pierwszy. W przypadku Oskara i Luizy za te kilkanaście lat może być zupełnie inaczej. Ta dwójka młodych ludzi poznała się bowiem podczas pogrzebu przyjaciółki młodszej siostry Luizy. Jeszcze wtedy... {} Recenzja książki Inspiracja

DWIE KRÓLOWE

{} WYBÓR REDAKCJI
30.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W Szwecji nazwisko Lizy Marklund wymieniane jest jednym tchem obok Camilli Läckberg. Obie pisarki nazywane są „królowymi kryminału”. Jednak jeśli chodzi o popularność na świecie (czytaj: liczbę sprzedanych egzemplarzy) Camilla wyprzedza Lizę o kilka dystansów. Bardzo bym chciała odkryć tajemnicę, dlaczego tak się dzieje. Kryminalne serie obu pań... {} Recenzja książki Farma pereł

Fiński sukces

{} WYBÓR REDAKCJI
30.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kilka lat temu hasło ‘fińska szkoła’ stało się synonimem sukcesu, a osoby choć trochę zainteresowane sprawami edukacji z pewnością słyszały o fenomenie tego skandynawskiego kraju na polu nauczania. Autor tej niewielkiej książki pracował krótko w amerykańskiej szkole i był tak wyczerpany wypełnianiem swoich obowiązków, że kiedy nadarzyła się okazja... {} Recenzja książki Fińskie dzieci uczą się najlepiej. Co możemy zrobić, by nasze dzieci były szczęśliwe, wierzyły w siebie i lubiły szkołę?

Azazel, Beleth i Wiktoria - załoga diabłów.

{} WYBÓR REDAKCJI
29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Ja, diablica” Katarzyny Bereniki Miszczuk to kolejna pozycja , która bardzo przypadła mi do gustu. Z młodą diablicą , Wiktorią , bardzo się polubiłyśmy. Uwielbiam ją za humor , który wprowadza w książce , ale nie tylko ona, Azazel również miesza dużo i bawi do łez. „Prawdziwi przyjaciele. Kto by pomyślał , że znajdę ich w piekle.” Po ... {} Recenzja książki Ja diablica

Ojciec i syn, jak trudne bywają relacje.

{} WYBÓR REDAKCJI
29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fascynują mnie obrazy Beksińskiego, są one magiczne. Głos i audycje Tomasza przypomniałam sobie dzięki YouTube. Kiedyś bardzo je lubiłam, ale nie pamiętałam nazwiska. Książka bardzo starannie wydana z reprodukcjami obrazów i ze zdjęciami. Sięgnęłam ostrożnie, ale nie zawiodłam się. Biografia jest wyborna, czyta się ją jak najlepszy dramat psycholo... {} Recenzja książki Beksińscy. Portret podwójny

Nieusuwalna wyrwa w naszej kulturze

{} WYBÓR REDAKCJI
29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świetnie napisane, prawie sensacyjne reportaże o grabieży polskich dzieł sztuki przez okupantów w czasie wojny i o, czasami udanych, próbach ich odzyskania. Przy okazji dostajemy ciekawy i w lekkiej formie podany wykład z historii sztuki. Niemniej wymowa książki była dla mnie przygnębiająca: widać jak olbrzymią i niepowetowaną stratę nasza kultura... {} Recenzja książki Uprowadzenie Madonny. Sztuka zagrabiona

Masz mój miecz!

{} WYBÓR REDAKCJI
29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Można bez końca rozprawiać się nad kobiecymi orgazmami, poradnikami dla mniej lub bardziej nieudacznych mężczyzn, którym te poradniki mają dać niemal boską moc ujarzmiania kobiecej seksualności. Miliony ksiąg i poradników, zarówno technicznych jak i tych pełnych psychologicznego podejścia do tematu. A co z męską seksualnością? Co z męską drogą do ... {} Recenzja książki Jego orgazm później

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe
{}