Avatar @szarikow

Joanna

@szarikow
24 obserwujących. 12 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
24 obserwujących.
12 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

16 recenzji

"Tam gdzie ty" Jodi Picoult

3.11.2012

Na moją pierwszą książkę Jodi Picoult czekałam bardzo długo. Wciąż czytałam pozytywne recenzje, a ciekawość zżerała mnie od środka. Nie przepadam za powieściami obyczajowymi, ale gdy nadarzyła się okazja zdobycia „Tam gdzie ty” nie wahałam się ani chwili. Picoult skupia wokół siebie szerokie grono fanów. Jej książki zostały przetłumaczone na 34 ję... Recenzja książki Tam gdzie ty

"Zwiadowcy" - strzała do trumny literatury młodzieżowej.

15.07.2012

"Zwiadowcy" - seria ciesząca się dużym powodzeniem wśród młodzieży w Europie, na świecie, ale również i w Polsce. Świetna forma pisarska Johna Flanagana pozwala na wydawanie książek w zawrotnym tempie, a ja się pytam, czy nie przybrały one przypadkiem skomercjalizowanej formy powieści pisanych z myślą o młodzieży, których sukces bazuje na braku wy... Recenzja książki Zwiadowcy księga 1. Ruiny Gorlanu

"Vademecum" ks. Adam Boniecki

9.06.2012

Czy książka, która wyciąga wszystkie nasze niedoskonałości i wady na światło dzienne, nazywając je przy okazji bez ogródek po imieniu może nam się spodobać? Jak się okazuje może, szczególnie kiedy jest napisana w tak fantastycznym, bezpośrednim i zabawnym stylu. Ks. Adama Bonieckiego, autor m.in. „Vademecum” oraz redaktor naczelny Tygodnika Powszec... Recenzja książki Vademecum

„Na jednego człowieka przypada zawsze jedna śmierć”

29.05.2012

„Przeczekać ten dzień” to książka bardzo dojrzała i emocjonalna. No cóż, musimy przyznać, że rzadko zdarza nam się spotkać utwór, w którym aspekt końca egzystencji jest poruszany od strony duchowej, analizowany i omawiany „od podszewki”. Toteż wprawił mnie w osłupienie fakt, iż autorka ma zaledwie 18 lat! Jest to licealistka, laureatka Yale Book Aw... Recenzja książki Przeczekać ten dzień

Małe co nieco o Śmierci...

23.04.2012

"Mort" to moja czwarta książka autorstwa Terrego Pratchetta. Po beznadziejnym "Łups!" i "Kolor magii" oraz przeciętnej "Wyprawie czarownic" nie miałam kompletnie ochoty znowu przerabiać scenariusza: 1. Wielki zapał. 2. Droga przez mękę 3. Wyklinanie za stracony czas. No cóż, jednak znana jestem, jeżeli chodzi o książki, że mam słabą wolę, więc post... Recenzja książki Mort

Spod niewoli, do niewoli

14.04.2012

„Folwark zwierzęcy” to pierwsza książka autorstwa Georga Orwella, którą przeczytałam. W tym roku pojawiła się w kanonie lektur gimnazjum z czego bardzo się cieszę, gdyż nigdy bym sama z siebie nie zdobyła się, aby zapoznać się z niezbyt obszerną treścią. Przyznam szczerze już na początku mojej recenzji, że byłam zaskoczona tym, co znalazłam w środk... Recenzja książki Folwark Zwierzęcy

A Percy znowu tryumfuje...

31.01.2012

Nie muszę chyba przedstawiać wam amerykańskiego pisarza młodzieżowych powieści fantasy Ricka Riordana oraz jego wspaniałej serii o olimpijskich herosach, żyjących w XXI wieku „Percy Jackson i bogowie olimpijscy”? Otóż postanowił on stworzyć kontynuację niekonwencjonalnych przygód syna Posejdona, nieco zmodyfikowaną, ale równie zaskakującą i porywaj... Recenzja książki Syn Neptuna

„O! To coś dla leniwców takich jak ja…”

4.01.2012

Przyznam się na wstępie, że z tą książką wiązałam i wiążę szerokie plany i nadzieje na poprawienie mojej kondycji wraz z nadejściem wiosny. Zazwyczaj sceptycznie podchodzę do tego typu poradników, ale gdy nadarzyła się okazja powiedziałam „Czemu nie?” i spróbowałam. Z jakim skutkiem zaraz się dowiecie. Jeff Galloway (autor książki) we wstęp... Recenzja książki Bieganie metodą Gallowaya. Ciesz się dobrym zdrowiem i doskonałą formą!

Jak to jest przeżywać jeden dzień przez tydzień?

28.11.2011

Postanowiłam sięgnąć po książkę „7 razy dziś” z powodu pochlebnych opinii na jej temat i podeszłam do niej z wielkim entuzjazmem. Akurat miałam ochotę na przeczytanie powieści obyczajowej, opowiadającej nieco o miłości, troszkę o rozterkach nastolatek, ździebko o niekonwencjonalnych przygodach. Po opisie sądziłam, iż ów debiutancki utwór Oliver Lau... Recenzja książki 7 razy dziś

Desperacja młodego pokolenia

28.11.2011

Na książkę „CH.A.W.D.A.B Kroniki 2005-2006” natrafiłam zupełnie przypadkowo. Nie przeczytałam opisu ani opinii, jednak okładka, która wydała mi się niebywale prymitywna i mało ambitna skłoniła mnie, abym przekonała się sama, czy warto zaryzykować i zagłębić się w treść, która została zareklamowana w dosyć „specyficzny sposób” . O autorze nigdy n... Recenzja książki CH.W.D.A.B. Kroniki 2005-2006

Żądza władzy i jej wpływ na ludzkie życie

1.09.2011

„Żyjesz długo i wzniesiesz się wysoko Jeśli tylko poskromisz przypływ Niezachwiany na najwyższej fali Mknąc w kierunku wczesnego grobu” Qedesha to druga część trylogii Rafała Kossowskiego „Dzień, w którym upadł Kannan”, należąca do gatunku zazwyczaj omijanego przeze mnie szerokim łukiem. I mimo, że akcja dzieje się w czasach zupełnie znienawidzon... Recenzja książki Qedesha. Dzień, w którym upadł Kanaan

„O przyjaźni, dzieciństwie i tolerancji”

20.07.2011

Książka „Kazio i skrzynia pełna wampirów” intryguje chociażby swoim tytułem i właśnie przez to zainteresowałam się tą pozycją. Napisana została przez Iwonę Czarkowską, o której zdecydowanie mogę powiedzieć, że redaguje bardzo dobre, rozwijające wyobraźnię i zaspokajające potrzeby dziecka książki. Podejrzewam, iż swoją wiedzę zawartą w tym utworze c... Recenzja książki Kazio i skrzynia pełna wampirów

Co się stało z Oslo?

14.07.2011

„Błogosławieni, którzy łakną i pragną sprawiedliwości, albowiem oni będą nasyceni” Ewangelia według św. Mateusza (5,6) Znamy wielu skandynawskich mistrzów kryminału, a od niedawna ich grono poszerzyła Anne Holt, która jest autorką kolejnej fenomenalnej, zadatkowej i pełnej grozy powieści „Błogosławieni, którzy pragną”. Pisarka ma za sobą studia p... Recenzja książki Błogosławieni którzy pragną

"Uważaj! Zapałka na zakręcie!"

28.06.2011

Krystyna Siesicka jest polską pisarką, autorką wielu książek dla młodzieży mi. „Jezioro osobliwości”, „Opowieści rodzinne”, „Dziewczyna Mistrza Gry”. W 1966r. zadebiutowała utworem „Zapałka na zakręcie”, który przyniósł jej największą sławę. Jest ona laureatką wielu kultowych nagród literackich mi. Orlego pióra. Jej powieści młodzieżowe znane są i ... Recenzja książki Zapałka na zakręcie

Autobiografia napisana sercem

2.04.2011

Autobiografia Jana Pawła II to książka, w której dowiadujemy się o życiu i przemyśleniach samego papieża od czasu narodzin- 18. maja 1920 r. do 2003r. Jest to autentyczny przekaz uczuć naszego rodaka na Stolicy Piotrowej, widziany "od kuchni". Jan Paweł II opisuje w tej autobiografii swoje wewnętrzne przeżycia jako małego chłopca, przyjaźniącego s... Recenzja książki Autobiografia Jan Paweł II

Nowa domowa atmosfera na 400 stronach

2.04.2011

Książka "Opowieści rodzinne" to zbiór trzech historii zatytułowanych kolejno Falbanki, Woalki i Wachlarze autorstwa Krystyny Siesickiej znanej polskiej pisarki powieści obyczajowych dla młodzieży. Jest to powieść obyczajowa, zawierająca trzy wątki, które są pozostawione bez jednoznacznego zakończenia. Akcja Falbanek rozgrywa się w ciepłym, otoczon... Recenzja książki Opowieści rodzinne

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl