Avatar @Possi

@Possi

49 obserwujących. 61 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
49 obserwujących.
61 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.

Recenzje książek

71 recenzji, w tym 7 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Przez morza, lądy i oceany, aż do Australii

22.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

– Prawne pozbawienie człowieczeństwa wydaje się największą nikczemnością, która mogła przytrafić się istocie rozumnej – odezwał się po chwili. – Dlaczego tak myślisz? Przecież każde zło jest haniebne. – Lecz to legalizuje podłość. Polowanie na człowieka, zadawanie mu bólu i zabijanie go staje się przyzwoleniem, a wręcz obowiązkiem. Tworzy przykład... {} Recenzja książki Czas Snu

Dobro czy zło?

22.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

– Nie wiem – odparł. – Kochałem Zhoe i myślałem, że to miłość prawdziwa. – A teraz tak nie myślisz? – zapytała. – Myślę, że zbieram pokłosie mojej wcześniejszej niewiedzy. – Hmm? – mruknęła i spojrzała na niego pytająco. – Założyłem, że wszystko jest proste i piękne. Takie, jak chcę, aby było. A tu nagle okazało się, że z chmur pada deszcz, a kami... {} Recenzja książki Ręka Boga

Którędy do Raju?

21.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W trzeciej części cyklu: Raport Ziemia,autorka zaprasza nas w podróż do Izraela, a właściwie do Jerozolimy. Razem z bohaterami będziemy mogli doświadczyć niezwykłości tego miejsca, popatrzymy również z perspektywy różnych kultur, wyznań religijnych i historii miasta, dowiemy się również o kobietach, mieszkankach Izraela, których życie wygląda zupe... {} Recenzja książki Droga do Raju

Podróż w czasie, podróż po Nowym Jorku

20.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

– Mówcie – usłyszeli z otchłani głos Ducha OZZ. – Przerosła nas misja – powiedział Neo. – Jesteśmy bezradni i zbyt słabi, aby sprostać zadaniu. Ziemia będzie zniszczona lada moment. Pomóż tej planecie, bez twojego wsparcia nie poradzimy sobie. – Nie jesteście zbyt słabi, ale odpowiedni. Ja was wybrałem spośród wielu. – Nie wiemy co robić. – Należy... {} Recenzja książki Znaki Czasu

Nie każda książka jest dla każdego

20.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powrót wilka Mirosława Tomaszewskiego to powieść złożona, myślę, że z jednej strony ze względu na bohaterów i ich wspólną przeszłość, po drugie ze względu na ilość występującej narracji i po trzecie ze względu na emocje, których jest naprawdę dużo. Emocje bohaterów są bardzo jasno zarysowane w powieści, oddają dobrze relacje, więzi jakie istniały ... {} Recenzja książki Powrót wilka

Opowiastki

8.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakiś czas temu natknęłam się na zapowiedź tej książki i byłam zaintrygowana. Ostatnio na Instagramie przeczytałam recenzję @Link i dziewczyny przypomniały mi o tym, że chciałam sięgnąć po ten tytuł. Więc stwierdziłam, że sięgnę po Opowiastki do przemyślenia. Lubię takie krótkie formy, które zabierają nas w przestrzeń refleksji, przemyśleń i przyp... {} Recenzja książki Opowiastki do przemyślenia

Miłość–niemiłość

8.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy kobietę trzyma przy życiu czyjaś miłość, i nagle ta miłość zostaje jej odebrana, żeby nie umrzeć, musi zamienić to uczucie na inne, równie silne: nienawiść. 2021 rok zaczęłam z powieścią Erica-Emmanuela Schmitta i skończyłam z utworem dramatycznym autora. Tektonika uczuć to dramat, tragedia i komedia jednocześnie. Dramat uczuć, komedia cha... {} Recenzja książki Tektonika uczuć

Przyjaźń, zazdrość, a może nienawiść?

8.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miłości się nie wybiera, to miłość wybiera. Eric-Emmanuel Schmitt jest pisarzem znanym w Polsce, jednak najpopularniejszą książką autora jestOskar i Pani Róża.Część z Was pewnie wie, że od kilku lat zaczytuję się w jego powieściach. Gdzieś kiedyś uroczył mnie jego styl, innym razem pomysł, odwołania do filozofii. I tak już zostało, a autor należ... {} Recenzja książki Zazdrośnice

Czy Ziemia dostanie swoją szansę?

4.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Być może podejście do życia, które prezentował Ying Wu było logiczne. Czasami musimy odpuścić i czekać. Ale przecież człowiek nie jest przedmiotem pozbawionym emocji. Posiada uczucia, które czynią go istotą wyższą. Te z kolei wymykają się poza intelekt, a potem mokre i słone spływają po policzkach. Neo podniósł dłoń i otarł łzy". Opis: Planeta ... {} Recenzja książki Powrót Cesarza

Dorośli - emocjonalni

27.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cześć, dziś zapraszam Was na recenzję książki Marie Aubert Dorośli. Przeczytałam ją dość dawno, bo w listopadzie. Od tamtej pory "chodzi" jednak za mną i postanowiłam, że napiszę recenzję. Jakiś czas temu wygrałam zbiór opowiadań wydany przez @Link i zaciekawiona zaczęłam szukać książek na Legimi. I jest ich tam trochę ;), tych wydawnictwa oczy... {} Recenzja książki Dorośli

Przeurocza historia

26.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rebecca Stead wydała kilka książek, wszystkie, które przetłumaczono na język polski – znam. I uważam, że są to świetne i ciekawe powieści młodzieżowe. Większość została wydana przez @Link. Jest w nich doza tajemniczości, piękna i wrażliwości na świat oraz drugiego człowieka. To "coś" bardzo cennego w książkach. Ostatnio wzięło mnie na poszukiwania... {} Recenzja książki Bob. Przyjaźń to magia, która nie przemija

Zawsze stanę przy tobie

{} WYBÓR REDAKCJI
26.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wtedy zrozumiałam, że posiadanie kogoś, kto stoi po twojej stronie, wcale nie jest takie oczywiste. To coś szczególnego - i może nam zostać odebrane". Z pierwszymi powieściami Gayle Forman spotkałam się kilka lat wcześniej, za sprawą dwóch tomów: Zostań, jeśli kochasz oraz Wróć, jeśli pamiętasz. Pamiętam, że obie te książki bardzo mi się podo... {} Recenzja książki Zawsze stanę przy tobie

Wsłuchaj się w szepty Aniołów

6.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Życie jest jak równanie z wieloma niewiadomymi, wydaje się nie do rozwiązania. Czas jednak przynosi odpowiedzi na każde pytanie. Bywa, że wyjaśnienie zagadki nie daje satysfakcji lub budzi wątpliwości. Na życie składa się tyle niezależnych czynników, że nigdy nie wiadomo, co się wydarzy. Wiedz jednak, że to nie determinuje twojego losu. To ty mas... {} Recenzja książki Aleja cichych szeptów

Historia, która ubodzie, historia, którą pokochasz.

30.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasem zdarzają nam się takie książki, do których wracamy po kilkanaście razy, czasem kilka. W moim przypadku tak jest z powieścią Johna Steinbecka Myszy i ludzie. W 2018 roku przeczytałam tę książkę po raz pierwszy. Pamiętałam, że bardzo, bardzo długo, mimo woli, myślałam o niej. I okazało się tak, że wróciłam. Wzięło się to z tego, że z kimś pis... {} Recenzja książki Myszy i ludzie

Biografia, piękne spojrzenie na życie.

26.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Biografie, to bardzo ciekawe książki, które bardzo często pokazują nam różne oblicza człowieka. Te opisujące współczesne gwiazdy, czy różne inne postaci, które miały znaczny wpływ na dzieje świata, danej dyscypliny sportu, czy po prostu życia. Każda jednak pokazuje człowieka, jakim ktoś był. Jego blaski i cienie. W taką ciekawą podróż, po życiu św... {} Recenzja książki Święty Paweł. Biografia. Na rozdrożach synagogi i Kościoła

Miłość, szczęśliwe życie kontra rzeczywistość

1.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W końcu na miłość składa się często nie to, co błyszczące, ale to, co praktyczne. To, co się starzeje i rdzewieje tylko po to, by zostać naprawione i wypolerowane. To, co się gubi i co trzeba regularnie zastępować czymś innym. s. 357 Beach read Emily Henry, to interesująca i wciągająca historia, której warto oddać letnie weekendy, czy czas ur... {} Recenzja książki Beach read. Wakacyjny romans

Co zwycięży? Dobro, czy zło?

1.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Grzegorz Bobin zadebiutował powieścią pod tytułemNiebieski las, książka należy do gatunku fantasy. Opis: Istniał kiedyś świat pełen magii i ludzi, którzy potrafią się nią posługiwać. Tak samo, jak istniał pokój w królestwie Inis, do czasu gdy pewien bardzo zły człowiek postanowił go zniszczyć, kosztem wielu istnień. Czarodziej Theron, którego ser... {} Recenzja książki Niebieski las

Cisza, czas poezji

18.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Poezja to dla mnie osobiście jeden z najpiękniejszych sposobów wyrażania swoich myśli. Jest to jednak niełatwe zadanie, by przez swoje słowo dotrzeć do innych. Tak, by zajść do serc i do dusz czytelników. Właściwie w pewien sposób nimi zawładnąć. Tak, moim zdaniem poezja potrafi zawładnąć czytelniczym sercem. Za to osobiście pokochałam poezję. Cis... {} Recenzja książki Cisza

O świętej, która spotkała Jezusa

14.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio moją uwagę bardzo zwróciła święta siostra Faustyna. Wcześniej oczywiście o Świętej słyszałam, w szkole, czy przy okazji święta Miłosierdzia Bożego. Wcześniej jednak jakoś bardzo nie zastanawiałam się nad życiorysem Faustyny. Książka, którą widziecie właśnie, a właściwie jej okładkę. Jest przykładem lektury interesującej, wciągającej, któr... {} Recenzja książki Święta Blogerka siostra Faustyna

Przygody Hobbita

{} WYBÓR REDAKCJI
25.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Hobbit, czyli tam i z powrotem, powieść autorstwa J.R.R. Tolkiena, znana zdaje się wielu, szczególnie miłośnikom fantasy. Moje pierwsze spotkanie z przygodami Hobbita było już dość dawno temu, bowiem w szkole podstawowej. Nie przeczytałam wtedy książki do końca, dziś wiem, że to był błąd. Tolkien stworzył naprawdę interesującą historię i trzeba pr... {} Recenzja książki Hobbit

To się nazywa dobra historia.

22.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W tym roku z @Link zrzuciłyśmy sobie wyzwanie czytelnicze, każda wybiera dla drugiej książkę na dany miesiąc. W kwietniu otrzymałam od Oli, jako wyzwanie pierwszy tomZwiadowców. I na początku myślałam, że jestem za stara na tę historię. A tu niespodzianka! Opowieść mnie niesamowicie zainteresowała, zaintrygowała i wciągała! Wiek nie ma znaczenia p... {} Recenzja książki Ruiny Gorlanu

Spójrz Prawdzie w oczy

22.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Może w końcu przyszedł czas, by wybrzmiała ta Dobra Nowina dla tych, którzy są daleko. Dobra Nowina o tym, że nie wszystko stracone! Że Bóg Cię nigdy nie przekreślił! Że przygotował dla Ciebie miejsce w niebie – nieważne, co złego w życiu zrobiłeś. Wiara dla jednych temat tabu, dla drugich najlepiej tematu nie dotykać i przejść obok. Ojciec Lech... {} Recenzja książki Praktykujący, ale czy... wierzący?

O niesamowitej miłości

13.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Minęło już trochę czasu od przeczytania przeze mnieDziennika utraconej miłościErica-Emmanuela Schmitta. Potrzebowałam dłuższej chwili na to, by tę książkę przetrawić, przemyśleć i w pewnym sensie poczuć, że jestem gotowa podzielić się swoimi wrażeniami. Co czyniłam również na blogu Kanapowym, ponieważ w trakcie lektury ciężko było nie pisnąć słowa... {} Recenzja książki Dziennik utraconej miłości

Sucinum

9.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę przeczytałam biorąc udział w booktourze. Do czego zachęciła mnie @Linki wyszło, że mam zupełnie odmienne wrażenia odnośnie powieści 😂. Opis: Czytając książkę poznajemy Mirę, Strażniczkę Bursztynowego Szlaku. Wszystko zaczyna się od pewnej ceremonii i świętowania. Pośród radości, przychodzi pora na niepewność. Wykradziono Tajemnicę bractwa... {} Recenzja książki Sucinum. Tajemnice bursztynowego szlaku

Trudna sztuka pisania (dobrych) opowiadań

22.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Myślę, że każdy z nas już dobrze wie, pisanie opowiadań do łatwych nie należy. To prawda, trudno odnaleźć się w tak krótkiej formie i zawrzeć wszystko, czego byśmy oczekiwali. Lubię sięgać po opowiadania, ponieważ taka forma potrafi być bardzo celna. Nie raz może nas czymś zaintrygować, czy zachęcić do penetrowania danego tematu. Tak jak to bywa c... {} Recenzja książki Rękopis z ogrodu

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl