Avatar @edytre

@edytre

6 obserwujących. 8 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 miesięcy. Ostatnio tutaj 7 miesięcy temu.
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
8 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 miesięcy. Ostatnio tutaj 7 miesięcy temu.

Recenzje książek

42 recenzje, w tym 4 recenzje wyróżnione przez redakcję

Jak Basia pokochała Pierników

3.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Katarzyny Ryrych o bajdurzącej Barbarze to nowoczesna wersja "Kłamczuchy" Małgorzaty Musierowicz - wersja głębsza o rozszerzonym spektrum problemów. Główna bohaterka podobnie jak Aniela z powieści Musierowicz pochodzi z niepełnej rodziny, tym razem jednak nie z prowincji. Wychowuje ją samotna matka, która jednak w przeciwieństwie do taty A... {} Recenzja książki Bajdy Bajbary

Z duszkiem za pan brat

2.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Duch starej kamienicy" to pierwsza książka dla dzieci Anny Onichimowskiej, którą przeczytałam. Jak dla mnie zarówno temat książki, jak i dar opowiadania, którego nie można odmówić niezwykle pracowitej i pomysłowej autorce sprawiają, że wydana po raz pierwszy w 1998 r. książka się nie starzeje. Myślę, że jest porównywalna z niemiecką opowieścią o ... {} Recenzja książki Duch starej kamienicy

Jak zostać poetą?

26.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Opowiadanie E.T.A. Hoffmana pt. "Złoty garnek" to nader nietypowa baśń, tak jak zresztą i jej autor, którego nie sposób zaszufladkować jako artystę i człowieka. Niemiecki twórca to multitalent, nie tylko pisarz, ale również malarz (freski w głogowskim kościele), karykaturzysta, satyryk i zawodowy muzyk-kompozytor (twórca "Ondyny"). Był to człowiek... {} Recenzja książki Złoty garnek

Mania poznaje Anię

20.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Mania czy Ania" to powieść dla dzieci, którą rodzice też chętnie przeczytają. Powieść porusza ciągle aktualny problem rozbicia rodziny po rozwodzie i pokazuje, jak ta sytuacja wpływa na rozdzielone pomiędzy rodziców rodzeństwo. Książka bardzo mi się podobała, styl autora jest lekki, a jego tekst jest pełen humoru (zarówno sytuacyjnego, jak i słow... {} Recenzja książki Mania czy Ania

Życie sztuką czy sztuka życia?

16.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tomasz Mann to autor, którego zazwyczaj kojarzy się z czczym realizmem mieszczańskiej sagi czy też intelektualnymi dysputami Naphty i Settembriniego. Niekiedy podkreśla się jeszcze ironię i humor jako wyróżniki utworów niemieckiego Noblisty. Trochę szkoda, że często zapomina się wspomnieć lub też pomija się milczeniem jego zamiłowanie do satyry i ... {} Recenzja książki Tristan

Nie osądzajmy!

15.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"W dobrej wierze" Małgorzaty Zając to jednotomowa książka, z której z powodzeniem dałoby się 'wykroić' dwie. Pomimo tego książkę czyta się dość szybko. Jednak jeśli ktoś szuka frapującej fabuły i zaskakujących zwrotów akcji, to z tej lektury nie będzie zadowolony. Autorka, pedagog z wykształcenia, w centrum powieści stawia katolicką rodzinę. I nie... {} Recenzja książki W dobrej wierze

Czego szuka (Mała) Tygrysica?

12.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Tygrysica i akrobata" to historia napisana przez Susanę Tamaro. Jest to druga książka włoskiej pisarki, którą przeczytałam. Pierwszą była jej zbeletryzowana autobiografia (czytałam jej niemiecki przekład), która nie upiększa, lecz odsłania trudną prawdę pozwalając autorce zrzucić balast przeszłości. Lektura tej książki sprawiła, iż byłam ciekawa,... {} Recenzja książki Tygrysica i akrobata

Jak przeżyć (niejedną) katastrofę?

{} WYBÓR REDAKCJI
11.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muminki, dzieci Tove Jansson, fińskiej pisarki, której rodzina po kądzieli pochodziła ze Szwecji, to jedne z ulubionych bohaterów mojego dzieciństwa, a także dzieciństwa mojego brata, który niemal na pamięć znał peerelowską kasetę z nagraniem pierwszego tomu muminkowego cyklu opowieści. A była to naprawdę piękna rozśpiewana adaptacja, z przejmując... {} Recenzja książki Tove Jansson. Mama Muminków

W Warszawie Marii Skłodowskiej-Curie

10.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tym razem popularnonaukowa książka Małgorzaty Sobieszczak-Marciniak, polskiego naukowca, poświęcona wybitnej polskiej Noblistce powstała z myślą o uczniach szkoły podstawowej. Chodzi tu przede wszystkim o dziewczynki, które są głównymi bohaterkami tej wydanej w serii "Polscy superbohaterowie" historii (choć może wydawnictwo powinno - chociażby w h... {} Recenzja książki Maria Skłodowska-Curie

Życie w służbie życia

9.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka "Nie opuszczaj mnie" została wydana przez brytyjskiego autora japońskiego pochodzenia na 12 lat przed przyznaniem mu Nagrody Nobla. Sam tytuł książki nie jest intrygujący i sugeruje czytelnikowi, że będzie miał do czynienia z typowym romansem, być może z domieszką melodramatu. Osobiście dałam się na to nabrać, choć przytłaczająca atmosfera... {} Recenzja książki Nie opuszczaj mnie

Nie złoty, lecz pełzający żuk

8.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Przemiana" Franza Kafki to jego najobszerniejsze opowiadanie lub nowela - oba terminy funkcjonują w dostępnej literaturze przedmiotu zamiennie. Jednak moim zdaniem termin 'nowela' bardziej pasuje do treści utworu, który wszak rozpoczyna się od tak tak typowego dla noweli 'niecodziennego czy też niezwykłego zdarzenia'. Warto przy tym podkreślić, ż... {} Recenzja książki Przemiana

Czy ludzie są jak ptaki?

7.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

(Nie)miłość to bardzo pozytywna i godna polecenia opowieść o małżeńskim kryzysie, obustronnej zdradzie, poszukiwaniu siebie i tragedii nagłej niepełnosprawności. Małżeństwo zakochanej w ptakach i co nie bez znaczenia, niezależnej finansowo od męża (!), majętnej głównej bohaterki już od dawna chyli się ku upadkowi. Podczas gdy Cecylia, z zawodu orn... {} Recenzja książki (Nie)miłość. Z tobą i bez ciebie

8 miesięcy nie tylko z Ewą i Andrzejem

6.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Szczęście na wagę" to pierwsza powieść z cyklu "Wszystkie smaki życia" Agnieszki Olejnik - dla mnie jednak przygoda z tą książką zaczęła się już po zapoznaniu się z kolejnymi tomami trylogii. Głównym miejscem akcji książki jest Poznań, w którym mieszka główna bohaterka Ewa, natomiast epizody rozgrywają się w Zakopanem i Krakowie, gdzie mieszka Ba... {} Recenzja książki Szczęście na wagę

Opowieści o skrzydlatych (nie)kotkach

3.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Kotolotki" Urszuli K. Le Guin w wydaniu Prószyński i Ska z roku 2020 to cykl czterech historii przeznaczonych dla młodszych dzieci, choć starsi wiekiem, jak ja, też (prze)czytają je z przyjemnością. Amerykańska autorka, nie żyjąca już ikona literatury fantasy i science fiction, rezygnuje tutaj z wartkiej akcji i szalonych przygód, dlatego mali mi... {} Recenzja książki Kotolotki

W obronie ludu Ibu

3.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Fioletowy hibiskus" to debiut literacki obywatelki Nigerii , która w wieku 19 lat opuściła rodzinny kraj, by udać się do USA, gdzie rozpoczęła studia. Jej pierwsza powieść, jak to często bywa u pisarzy, zakotwiczona jest w kraju jej przodków i zawiera elementy autobiograficzne. Powstała w języku angielskim, co nie było wyzwaniem dla autorki, jako... {} Recenzja książki Fioletowy hibiskus

Ja im jeszcze pokażę!

{} WYBÓR REDAKCJI
30.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Malutka czarownica" Otfrieda Preusslera w polskim wydaniu doczekała się pięknych polskich ilustracji i udanego tłumaczenia. To wspaniale, gdyż uważam, iż ta książeczka powinna znaleźć się w biblioteczce każdej dziewczynki. Dlaczego dziewczynki? Bo główną bohaterką tej bajki jest właśnie dziewczynka, mimo, iż ma ona - niebagatela! - 127 lat - wsza... {} Recenzja książki Malutka Czarownica

Miłka przestaje być miła

29.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Życie na zamówienie" Karoliny Wilczyńskiej to pierwsza część trylogii "Kawiarenka za rogiem". Książkę czytało mi się dobrze, fabuła jest przejrzysta, ilość postaci do ogarnięcia, tak więc nie sposób się w tym pogubić. Główną bohaterkę poznajemy w momencie, który jest przełomowy dla jej życia. Otóż jej ukochana babcia przed śmiercią wyjawia jej ta... {} Recenzja książki Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem

Żeby rodzina była rodziną

26.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Doroty Terakowskiej pt "Tam gdzie spadają anioły" jest dla mnie bardzo ważna, gdyż przywróciła mi wiarę w możliwości polskiej literatury. I to nie ze względu na wątki, które autorka zaczerpnęła z dorobku angelologia, lecz przede wszystkim dlatego, iż bez ogródek i niedomówień ukazuje wstrząsający obraz współczesnej polskiej rodziny, w któr... {} Recenzja książki Tam gdzie spadają Anioły

O wojnie w przededniu wojny

26.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Matka Courage i jej dzieci" to sztuka teatralna Bertolda Brechta, autora dramatów i liryki, który po r. 1945 zamieszkał w Berlinie Wschodnim. Ten nader tragiczny w swym przesłaniu dramat powstał w przededniu wybuchu drugiej wojny światowej i zawiera prorocze wizje Brechta odnośnie do nadchodzących wydarzeń. Jednak sztuka odżegnuje się od czasów H... {} Recenzja książki Matka Courage i jej dzieci. Kronika z Wojny Trzydziestoletniej

Psoty małego kobolda

26.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Mistrz Edek i jego Pumukl" to książka dla dzieci, której autorką jest Ellis Kaut, absolwentka studiów z zakresu aktorstwa i rzeźbiarstwa. Akcja książeczki toczy się w Monachium, stolicy Bawarii, w której niemiecka artystka zamieszkała po opuszczeniu rodzinnego Stuttgartu. Tytułowe postaci czyli mistrz Edek i kobold Pumukl zostały pierwotnie stwor... {} Recenzja książki Mistrz Edek i jego Pumukl

Radom rajem Kai Redo

26.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nie omijaj szczęścia" Ewy Podsiadły-Natorskiej (t. 2) jest kontynuacją debiutanckiej powieści autorki pt "Błękitne dziewczyny" (t. 1). Oczywiście lepiej by było przystąpić do lektury drugiego tomu po pierwszym, ale nie jest to konieczne, gdyż autorka zadbała o niezbędne 'doinformowanie' czytelnika. Akcja powieści rozgrywa się głównie w Radomiu - ... {} Recenzja książki Nie omijaj szczęścia

Podróż do krainy marzeń

25.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ach jak cudowna jest Panama" Horsta Janoscha to historyjka nie tylko dla dzieci. Misia i Tygryska, głównych bohaterów książeczki znanego na świecie niemieckiego autora polubią także dorośli. Do światowej sławy Janoscha przyczynił się między innymi fakt, iż pisarz nie tylko snuje swą opowieść, ale także ją ilustruje. Jego bohaterowie nie przypomin... {} Recenzja książki Ach jak cudowna jest Panama

Gwiazdka z nieba i gwiazda na ziemi

25.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nowy podarunek" Krystyny Mirek to wprawdzie powieść o świętach, ale nie jest to kolejna przesłodzona świąteczna historyjka. Autorka, jeśli już szukała inspiracji do swojej książki w tradycji literackiej, to z bajki zaczerpnęła tylko happy end i świąteczne życzenie, którego adresatem jest rozgwieżdżone niebo. Wszystko inne bardziej przypomina atmo... {} Recenzja książki Nowy podarunek

Żabi król i brzydka dziewczyna

{} WYBÓR REDAKCJI
23.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Żabi król" Horsta Janoscha to pre-postmostmodernistyczna historia, która w Niemczech opublikowana została w zbiorku pt. "Janosch opowiada baśnie Grimmów". Książka ta zawiera autorskie wersje baśni klasycznych, które niemiecki pisarz osłodził humorem i potraktował jako bazę do własnych eksperymentów. Bajki Grimmów są na ogół dość dobrze znane w Po... {} Recenzja książki Żabi król

Świnka w egzotycznej podróży

22.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Tutu" Barbary Gawryluk to pełna ciepłych uczuć opowieść dla dzieci, którą Ela Śmietanka wspaniale zilustrowała używając całej palety intensywnych barw. Przedstawioną tu historię również dorośli przeczytają z przyjemnością. Tytułowa postać, mała świnka o nietypowym wyglądzie, jest główną bohaterką opisywanych wydarzeń. Na swoim wiejskim podwórku j... {} Recenzja książki Tutu. Opowieść o śwince, która marzyła o rajskiej wyspie

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe