Avatar @ksiazka_w_pigulce

Książka w pigułce

@ksiazka_w_pigulce
9 obserwujących. 11 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 miesięcy. Ostatnio tutaj 17 minut temu.
{} Ksiazka.w.pigulce
{} Napisz wiadomość
9 obserwujących.
11 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 miesięcy. Ostatnio tutaj 17 minut temu.

Recenzje książek

56 recenzji, w tym 5 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Opis goni opis i opisem pogania

24.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miałam spore oczekiwania względem tej książki. Specjalnie przesunęłam sobie ją w kolejce do czytania z nadzieją na chwilę wytchnienia od nieco cięższych i przeładowanych emocjami książek, jakie zagościły w moich rękach ostatnimi czasy. Fakt, może i złapałam oddech, ale... dodatkowo wynudziłam się przy tym wszystkim jak mops. Żyjąca w Las Vegas ... {} Recenzja książki Oczy ciemności

Matki są silne!

24.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie spodziewaj się łatwej, lekkiej i przyjemnej lektury. Nie tędy droga i nie ten temat. To pozycja, w której emocje, lęk, strach i obawa wibrują z każdej strony, łza toczy się po policzku, a do Ciebie dociera, jak bardzo nie doceniasz tego, co masz. Inni mają gorzej? Fakt, każda tragedia wygląda inaczej w zależności od tego, czy jesteśmy "tylko... {} Recenzja książki Żeby umarło przede mną. Opowieści matek niepełnosprawnych dzieci

Oj, panie Marku, nieładnie!

WYBÓR REDAKCJI
17.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przeraża Cię to, o czym nie masz bladego pojęcia? Pewnie nie. Żyjąc w błogiej nieświadomości łatwiej funkcjonować w złudnym poczuciu stabilizacji i bezpieczeństwa. Natomiast od momentu rozwoju mediów społecznościowych już nikt nie może czuć się bezpiecznie, a przynajmniej nie ten, kto nie potrafi roztropnie korzystać z sieci internetowej. Sądzis... {} Recenzja książki Nabici w Facebooka

Wielka-mała księga dla młodzieży

13.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Seria TABU wydawana przez wydawnictwo "Czarna owca" na pewno wzbudza wiele kontrowersji. Miałam okazję przekonać się o tym czyjąc wcześniejsze książeczki, co do których treści sama miałam ówcześnie zarzuty. Wiedząc czego mogę się spodziewać, nastawiając się na kontrowersyjną treść, jak i zakazane tematy przyjęłam ze spokojem "dzieło" o siusiakac... {} Recenzja książki Wielka księga cipek Bez tabu

Wielka-mała księga... dla młodzieży

13.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Seria TABU wydawana przez wydawnictwo "Czarna owca" na pewno wzbudza wiele kontrowersji. Miałam okazję przekonać się o tym czyjąc wcześniejsze książeczki, co do których treści sama miałam ówcześnie zarzuty. Wiedząc czego mogę się spodziewać, nastawiając się na kontrowersyjną treść, jak i zakazane tematy przyjęłam ze spokojem "dzieło" o siusiakac... {} Recenzja książki Wielka księga siusiaków

Trojanki walczące

WYBÓR REDAKCJI
12.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsza i najistotniejsza rzecz, o jakiej chcę powiedzieć to ta, że całkowity dochód ze sprzedaży książki jest przekazany na rzecz fundacji Rak'n'Roll. Druga istotna rzecz, która czyni tę książkę wyjątkową to autorka, która z autopsji opowiada o swojej walce ze śmiertelną chorobą. Niestety pani Ewa zmarła początkiem tego roku, jednak świadectwo ... {} Recenzja książki Trojanki

Thriller wyjątkowy czy jeden z wielu?

8.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Cudze chwalicie, swego nie znacie" - coraz częściej trafiają w moje ręce książki spisane ręką polskich autorów. Ucztę czytelniczą z powodzeniem zapewniają nam nazwiska, o których jest coraz głośniej. Nie miałam niestety okazji przeczytać "Zatrutki", lecz nie odmówiłam sobie przyjemności sięgnięcia po nowość autorki: thriller psychologiczny. Czy... {} Recenzja książki Bliżej niż myślisz

Emocje bez emocji

6.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W jednej z ostatnich książek Nory Roberts został poruszony wątek ataku terrorystycznego. Pamiętam, że poczułam się wtedy rozczarowana, bo Nora jak to Nora skoncentrowała się na obyczajowej stronie książki traktując zamach bardzo powierzchownie. Pomyślałam wtedy, że z chęcią sięgnęłabym po coś, co skupia się wyłącznie na silnych emocjach związany... {} Recenzja książki Uciekaj, ukryj się, walcz

Gdzie się podziała ta kapitalna Blackhurst?

4.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dwie poprzednie książki autorki przypadku mi do gustu. Lekkie, same wręcz czytające się thrillery, oparte na tajemnicach między przyjaciółmi i rodziną. I tym razem Blackhurst uderzyła w podobne tony obnażając ludzkie słabości, których ludzie pragną chronić nawet za cenę pozbawienia kogoś życia. Jednakże skończyłam książkę z poczuciem rozczarowan... {} Recenzja książki Ktoś tu kłamie

Raj utracony

2.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Podejrzany" to trzecia pozycja autorki z tej serii i chociaż łączy je jeden bohater w moim przypadku ta książka mimo nieznajomości wcześniejszych powieści Barton czytała się nadzwyczaj dobrze. W miarę czytania zauważałam analogię do najnowszej książki B. A. Paris - rodzice, których dorosłe dzieci wyfrunęły z rodzinnego gniazda, by żyć według wł... {} Recenzja książki Podejrzany

Historia lubi się powtarzać

26.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejna inspirująca i poruszająca wrażliwą strunę emocji czytelnika powieść, która trąci przelaną niesłusznie krwią z rąk nazistów. Zauważam już pewien schemat w tego typu historiach, którego można doszukiwać się chociażby w książkach Witkiewicz, Grabowskiej czy Knedler. Wspólnym mianownikiem jest przeplatająca się teraźniejszość z przeszłością.... {} Recenzja książki Tego ci nie powiedziałam

Surrealistyczny świat

25.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rzadko sięgam po opowiadania, ta forma zwyczajnie mnie męczy i często z całego szeregu, jakim strzela do mnie autor zaledwie kilka naboi trafia do celu. Tak jest i tym razem: ze zbioru opowiadań twórcy serialu "BoJack Horseman" na palcach u jednej ręki mogę wymienić te, które choć trochę dłużej zagościły w mojej głowie. Ujęła mnie prosta, wymown... {} Recenzja książki Ktoś, kto będzie cię kochał w całej twej nędznej glorii

Natura prawdę Ci powie

24.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorka pełni dość niecodzienny zawód i specjalizuje się w nietypowym fachu, a mianowicie jest ekologiem sądowym ze specjalizacją palinologii. Kto to właściwie jest i na czym polega zawód, o którym większość zapewne nigdy nie słyszała? Patricia Wiltshire na przestrzeni lat, dzięki modyfikacji swojego pierwotnego zawodu oraz splotu wydarzeń zaan... {} Recenzja książki Ślady zbrodni. Niemi świadkowie przestępstw

Polak potrafi

23.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W stylu pisania pani Agnieszki podoba mi się, że autorka dość często zarzuca wędkę licząc na to, że złapie się na nią czytelnik. Cierpliwie czeka, aż spławik drgnie i dopiero wtedy rusza dalej. Pietrzyk w nowej książce opiera się na obszernym tle społeczno-obyczajowym, na podwalinach rodziny, tajemnic, kłamstw i bólu buduje tragedie, jakie nawied... {} Recenzja książki Nikt się nie dowie

Lekki zawód po "Kołysance z Auschwitz"

21.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po moim zachwycie książką "Kołysanka z Auschwitz" aż zacierałam ręce na wieść o nowej pozycji autora. "Dzieci żółtej gwiazdy" po jej przeczytaniu przypomina mi wrażeniami "Tatuażystę z Auschwitz" - dobra historia, ciekawie skomponowana, lecz pytanie na ile opierająca się na faktach, a na ile to fikcja literacka oraz jak duży wpływ na wydarzenia ... {} Recenzja książki Dzieci żółtej gwiazdy

Chory, morderczy umysł chce mówić

20.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Rozmowy z seryjnymi mordercami" to reportaż otwierający cykl kryminalny, w którym autor przedstawia rozmowy z ludźmi, którzy bez zająknięcia odbierali innym życie. W ramach serii przewiduje się jeszcze pozycję dotyczącą morderczyń, psychopatów oraz najgorszych morderców, jakiś historia nie była w stanie utrzymać w ryzach. Christopher Berry-Dee s... {} Recenzja książki Rozmowy z seryjnymi mordercami

Wyrwa w sercu po śmierci żony

20.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książki tego autora biorę w ciemno. Zakochana jestem w jego lekkości pisania, konstruowaniu realistycznie brzmiących historii, strony uciekają jedna za drugą, a powieść ciężko odłożyć nim nie zostanie w pełni zaskopokojona ciekawość czytelnika, jak wybrnie autor z zakończenia. Nieco zmęczone stażem małżeństwo, które obecnie więcej dzieli niż łącz... {} Recenzja książki Wyrwa

Bohaterowie, o których powinien usłyszeć każdy

20.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zachwycamy się mnóstwem książek poruszających czas drugiej wojny światowej, prześladowania, okaleczania psychicznego, fizycznego, bezsensownej śmierci i śmierci będącej dla poszczególnych ofiar wybawieniem, a dla oprawców chyba najlepszą karą. Chwalimy wydumane historie ludzi, którym jednak niezbyt dobrze wychodzi pisanie o tamtych czasach, a jedy... {} Recenzja książki Światło ukryte w mroku

Żyzna ziemia dla ziarna sekty

16.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moje pierwsze spotkanie z autorką, choć jedna z jej wcześniejszych książek czeka niechybnie od dawna na stosie hańby. Czy udane? Bez wątpienia jest to historia niebanalana, nietypowa i nietuzinkowa, choć przypomna mi w zamyśle nieco jedną z ubiegłorocznych nowości innej brytyjskiej autorki, która w thrillerze psychologicznym posłużyła się wątkie... {} Recenzja książki Zatruty ogród

Człowiek-orkiestra

15.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To moje pierwsze spotkanie z autorem, jak i pierwsza sprawa, w którą zamieszany jest Jack Reacher. Rzekłabym, że bohater - były komandos ma zdolność przewidywania Nostradamusa, analityczny umysł Einsteina, smykałkę MacGyver'a, celne oko Marka Wahlberga ze "Snajpera", a do tego łagodność i dobre serce niczym Elza z Krainy Lodu. Za idealny ten boha... {} Recenzja książki Zgodnie z planem

Schiza czy prawda?

14.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy zaczęłam czytać "Schizis" pierwszą myślą, która mnie nawiedziła, było "o nie, kobieto, znów sięgasz po literaturę młodzieżową. Czy nie jesteś już na to za stara?". Jakież było moje zdziwienie, gdy w połowie "Schizis" akcja tak drastycznie się zmienia, zmienia się kierunek i intencje autorki, iż zapomniałam o pierwotnym uprzedzeniu, by w efek... {} Recenzja książki Schizis

Dom zły

13.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moje drugie i raczej pozytywne spotkanie z autorką. Ryder pisze ciekawe, wciągające, dość szybko czytające się thrillery psychologiczne i jak na dłoni widać zacięcie oraz charakterystyczny styl, jaki cechuje brytyjskich autorów. Stary dom na wybrzeżu, który zieje przykrymi historiami wielu zranionych kobiet będących ofiarami przemocy domowej. Tu... {} Recenzja książki Zmyślenie

Wojenna Italia

13.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma chyba książki opartej na wydarzeniach drugiej wojny światowej, która nie porażałaby przedstawionym wymiarem okrucieństwa. Trudno z resztą opowiadać o tym, co działo się w społeczeństwie w tym fatalnym czasie bez pomijania bezsensownej śmierci, brutalności, braku litości, jaka nawiedzała bohaterów poszczególnych książek, często bezbronnych ... {} Recenzja książki Z piasku i popiołu

Research z tragedii pod Nanga Parbat?

13.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z oporami sięgnęłam po najnowszą książkę pana Wojciecha. Objętość nie nastrajała zbyt optymistycznie, lecz po skończeniu "Himalaistki" śmiało mogę powiedzieć, że jest to świetnie skomponowana historia z gatunku tych, dla których bez oporu zarwałam noc, by poznać finał. Tragedią na Nanga Parbat kilka lat temu żyła cała Polska. Świetnie to ujął au... {} Recenzja książki Himalaistka

(Nie)zwykła kobieta

9.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy o polskiej historii i jej bohaterach pisze obcokrajowiec można przypuszczać, że: - nie będzie mu łatwo przygotować dobrego materiału, co może zaważyć na jakości przekazu, - da świeże spojrzenie na kwestie, które rodzimi autorzy mogliby przeoczyć kierując się patriotyzmem W przypadku "Dzieci Sendlerowej" tytuł jest tak zbliżony do oryginału (p... {} Recenzja książki Dzieci Sendlerowej. Niezwykła historia Ireny Sendlerowej nazywanej Aniołem z warszawskiego getta. Bohaterki, która ocaliła przed śmiercią i deportacją 2500 dzieci

{}