@maggie.p

Kanapowicz od ponad 7 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 7 lat.

Recenzje książek

55 recenzji

Urokliwy kurort a tajemnica zamku

6.09.2015

Sława, czy raczej Schlesiersee, to miasteczko i kurort na Ziemi Lubuskiej, położone nad pięknym jeziorem Sławskim, zwanym również Morzem Śląskim. To tu w czasach II wojny światowej w zamku Haugwitzów swoją rezydencję miał minister spraw wewnętrznych Rzeszy Heinrich Himmler. To tu znajdował się również VII Oddział Głównego Urzędu Bezpieczeństwa Rzes... {} Recenzja książki Furia rodzi się w Sławie

Małgosia i demony przeszłości

17.07.2015

Czy jakieś traumatyczne wydarzenie przeżyte w dzieciństwie, o którym za wszelką cenę staraliśmy się zapomnieć, może powrócić? Może zakłócić nasz spokój w już dojrzałym wieku? Może powodować koszmarne sny, nieprzespane noce, strach? Demony przeszłości – temat zarówno ciekawy, jak i nieco mroczny, tajemniczy. Jak poradziła sobie z nim Anna Klejzerow... {} Recenzja książki Córka czarownicy

Winni - to my!

16.07.2015

„Wspaniała opowieść o sile rodziny, o miłości i oddaniu” Kinga Preis [1] Twórczość Ałbeny Grabowskiej fascynuje, wzrusza, zaskakuje… Przekonałam się o tym nie po raz pierwszy. Mam bowiem za sobą lekturę wcześniejszych utworów Pisarki - pierwszej przeczytanej przeze mnie powieści „Coraz mniej olśnieni” z zaskakującym i wbijającym w fotel zakończenie... {} Recenzja książki Stulecie Winnych. Ci, którzy walczyli

Co tam, Panie, w bibliotece?

13.02.2015

Biblioteka to takie miejsce, do którego zawsze z dużą przyjemnością zaglądam. Uwielbiam wprost zapach tych tysięcy książek, które są tam zgromadzone. Dla mnie to po prostu pomieszczenie magiczne. Co prawda nieraz tę magię burzą panie, które tam urzędują, ale cóż… dla nich to tylko miejsce codziennej pracy. I właśnie z tymi paniami zmierzyła się w s... {} Recenzja książki Bibliotekarki

Stara miłość nie rdzewieje

5.02.2015

Bardzo rzadko zdarza mi się czytać cykle powieściowe niechronologicznie. Tym razem stało się inaczej. Przez swoje gapiostwo przeczytałam najpierw tom drugi serii „Historia pewnej niewierności”. I dopiero kończąc tę powieść zorientowałam się, że coś mnie ominęło, że wcześniej została wydana „Historia pewnego związku”. W trakcie czytania pojawiały si... {} Recenzja książki Historia pewnego związku

Czy miłość jest w stanie pokonać wszelkie bariery?

10.01.2015

Miłość kazirodcza to temat kontrowersyjny, ale zarazem bardzo ciekawy. Miłość osób blisko ze sobą spokrewnionych jest postrzegana negatywnie przez większą część społeczeństwa. Choć nie zawsze tak było. Wśród Egipcjan, Persów, Fenicjan, Inków, Celtów czy Hindusów związki kazirodcze nie należały do rzadkości, wręcz przeciwnie miłość między rodzeństwe... {} Recenzja książki Splątany warkocz Bereniki

Wojna, plaża na Bora-Bora i miłość

2.01.2015

Okres II wojny światowej jest nam dobrze znany. To niestety najnowsza historia naszego narodu i do tego historia smutna, przerażająca, tragiczna. Ale tak naprawdę znamy głównie II wojnę światową i jej przebieg na kontynencie europejskim. Rejon Pacyfiku z tego okresu jest traktowany raczej „po macoszemu”. Każdy z nas widział pewnie parę projekcji fi... {} Recenzja książki Dom na plaży

Kobieta w epoce wiktoriańskiej

1.01.2015

Ciekawa jestem, czy często zastanawiacie się nad faktem równouprawnienia kobiet. Czy ono istnieje w obecnym świecie? W teorii tak, ale nawet teraz przedstawicielki płci pięknej mają mimo wszystko mniejsze szanse u pracodawców, czy w organach władzy. Oczywiście jest dużo lepiej niż 100 lat temu, bo zdecydowanie więcej kobiet zajmuje obecnie ekspon... {} Recenzja książki Miłość pisana na maszynie

Morderstwa w tajemniczej Wenecji

1.01.2015

Wenecja – miasto na północy Włoch nad Adriatykiem, znane z licznych, pięknych budowli oraz kanałów i mostów. Z tego względu jest odwiedzane przez miliony turystów, którzy chcą upajać się jego urokiem i niepowtarzalnością. Ale Wenecja to nie tylko Pałac Dożów, Canale Grande czy Plac Św. Marka – to również miejsca, zaułki, uliczki, kanały i wybrzeża... {} Recenzja książki Carnivia. Bluźnierstwo

Miłość zawsze zwycięży

1.01.2015

„Słońce, słońce w ramionach czy twego ciała kryształ pełen owoców białych, gdzie zdrój zielony tryska, gdzie oczy miękkie w mroku tak pół mnie, a pół Bogu…” [1] Krzysztof Kamil Baczyński – poeta czasu wojny, żołnierz Armii Krajowej, jeden z bardziej znanych przedstawicieli pokolenia Kolumbów, powstaniec batalionu „Parasol”. To wiemy chyba wszyscy.... {} Recenzja książki Ty jesteś moje imię

Czy Winni są winni?

16.12.2014

„Fascynująca saga rodziny Winnych z dramatycznymi wydarzeniami XX wieku w tle”.[1] Takie oto zdanie przeczytałam na okładce książki autorstwa Ałbeny Grabowskiej „Stulecie Winnych. Ci, którzy przeżyli”. Bez tego wiedziałabym, że powieść będzie fascynująca. Udało mi się już wcześniej poznać twórczość Ałbeny i nie miałam najmniejszych wątpliwości, że... {} Recenzja książki Stulecie Winnych. Ci, którzy przeżyli

Człowieku, opamiętaj sie !!!

30.11.2014

Parę miesięcy temu przeczytałam „Co się zdarzyło w hotelu Gold” autorstwa Grzegorza Kozery. Powieść ta nie zachwyciła mnie do tego stopnia, żebym zapałała wielką miłością do pisarstwa Pana Grzegorza, ale jednocześnie nie zniechęciła na tyle, żebym nie chciała poznać innych utworów Pisarza. I tak w moich rękach pojawiło się wznowienie debiutanckiej ... {} Recenzja książki Biały Kafka

Mesjasz czy oszust?

11.11.2014

Koniec świata – któż z nas nie czytał przeróżnych przepowiedni dotyczących tego tematu. Także rok 2014 miał być wyjątkowo niespokojny, a na niebie miały pojawiać się znaki zapowiadające kres naszego globu. Majowie zapowiadali koniec świata na 2012 rok, ale już Aztekowie właśnie na 24 grudnia 2014. Jaka Wigilia nas czeka w tym roku? Koniec świata j... {} Recenzja książki Coś więcej niż ślad

Miłość silniejsza niż śmierć

1.11.2014

„Co można powiedzieć o dwudziestopięcioletniej dziewczynie, która umarła? Że była śliczna. I piekielnie inteligentna. Że kochała Mozarta i Bacha. I Beatlesów. I mnie.” /”Love Story” – Erich Segal/ Ten pamiętny cytat rozpoczyna jeden z najsłynniejszych melodramatów w historii kina – słynną „Love Story” na podstawie powieści... {} Recenzja książki Zawsze będę cię kochać

Czy spotkali się w Paryżu?

25.10.2014

Paryż – miasto miłości, stolica mody, sztuki, kultury. Miasto pełne przepychu i elegancji. Miasto dla zakochanych, ale również dla samotnych, miasto dla bogaczy, ale także dla tych biedniejszych. Miasto bogate w historię i pełne przepięknych zabytków – z monumentalną, gotycką Katedrą Notre Dame, z grobem Fryderyka Chopina na cmentarzu Pere Lachaise... {} Recenzja książki Cała nadzieja w Paryżu

Kto zabił Corinne Wolff?

13.10.2014

J.T.Ellison to amerykańska pisarka, która bardzo często gości ze swoimi thrillerami na zagranicznych listach bestsellerów. W Polsce, także wśród blogosfery, zbiera bardzo pochlebne opinie. Nie zostało mi więc nic innego do zrobienia, jak sięgnąć po jej książkę i przekonać się samej, czy są to thrillery na miarę moich wymagań i upodobań. Początek ... {} Recenzja książki Pocałunek śmierci

Barcelona, mafia i... miłość

22.09.2014

Każda z nas marzy o ciekawym życiu, o pracy, do której nie musimy iść z niechęcią, o przygodzie, o rycerzu na białym koniu, o miłości – takiej na całe życie. Nie lubimy przecież, jak jest nudno; jak nic się interesującego nie dzieje; jak dzień za dniem mija, a w dniu jutrzejszym już nie pamiętamy, co zdarzyło się wczoraj. Takiego właśnie nieciekawe... {} Recenzja książki Ups... No to wpadłam!

Czy kodeks Konstantyna istniał naprawdę?

8.09.2014

Wiele osób na pewno spotkało się z określeniem „kanon Biblii”, czy też „kanon Pisma Świętego”. Jest to nic innego jak zbiór ksiąg wchodzących w skład Biblii uznanych za autentyczne i natchnione, czyli pochodzące od Boga. A co by się stało, gdyby okazało się, że kanon biblijny nie jest kompletny? Że są jeszcze księgi pisane przez Ewangelistów lub te... {} Recenzja książki Kodeks Konstantyna

Siedemdziesiąt lat z życia kobiety

29.08.2014

Saga rodzinna to gatunek powieści przedstawiający epickie dzieje jednego rodu. Jak ja się kiedyś zaczytywałam w tego typu opowieściach. Do dziś pamiętam wrażenia i emocje, jakie mi towarzyszyły przy „Sadze rodu Forsyte’ów” Johna Galsworthy’ego czy „Krystynie, córce Lawransa” Sigrid Undset. Z dużym więc zainteresowaniem sięgnęłam po „Kuzyneczki” Ter... {} Recenzja książki Kuzyneczki

A jak Ty latasz? Nisko czy wysoko?

22.08.2014

Parę tygodni temu przeczytałam powieść Ałbeny Grabowskiej "Coraz mniej olśnień" i książka ta mnie zachwyciła. Do dnia dzisiejszego jestem pod jej silnym wrażeniem, a po lekturze od razu jej autorka trafiła na listę moich ulubionych polskich pisarzy. Dlatego też jak otrzymałam powieść "Lot nisko nad ziemią", to wiedziałam, że się nie zawiodę i ksią... {} Recenzja książki Lot nisko nad ziemią

Tylko 10 minut...

17.08.2014

Pamiętam jak po raz pierwszy zobaczyłam tę książkę w zapowiedziach wydawniczych. Od razu zwróciła moją uwagę ze względu na swoją bardzo optymistyczną okładkę i informację, że poleca ją 100 000 uszczęśliwionych Włoszek. Bardzo chciałam się dowiedzieć, dlaczego te Włoszki są takie szczęśliwe. Jak Chiara Gamberale tego dokonała? Jedyną drogą było więc... {} Recenzja książki Przez 10 minut

Muzyka, szachy i marihuana...

15.08.2014

Dlaczego sięgnęłam po książkę Dni trawy? Oto jest pytanie… Nigdy w zasadzie nie pociągał mnie temat narkotyków, uzależnienia od nich, czy też psychozy narkotykowej. Oczywiście nie znaczy to, że nie czytywałam powieści związanych z tym tematem, ale zwykle bywał to przypadek, a nie świadomy wybór. Tym razem zadecydowała okładka, na którą od razu zwró... {} Recenzja książki Dni trawy

Spotkanie z dr Markiem Szczytem

10.08.2014

Jakiś czas temu zupełnie przypadkowo trafiłam w telewizji na program „Sekrety chirurgii”, który mnie bardzo zainteresował. I nie o to chodzi, że akurat chirurgia plastyczna leży jakoś szczególnie w kręgu moich zainteresowań. Ciekawi mnie (i to od zawsze) medycyna, jej rozwój, ciekawostki z tego świata, jak również jej współczesne możliwości. Progra... {} Recenzja książki Chirurg czy artysta?

Sylwestrowa walka o życie

31.07.2014

Sylwester – jedyna noc w roku, kiedy każdy chce się zabawić i spędzić ją w jakiś szczególny sposób. Wśród grona przyjaciół, w ciekawym miejscu szaleć do białego rana i hucznie powitać nowy rok. Takim specjalnym miejscem byłyby dla każdego na pewno góry. Bo pomyślcie tylko, gdyby Wam ktoś zaproponował imprezę na szczycie Kasprowego Wierchu w budynku... {} Recenzja książki Wiatr

Cztery kobiety...cztery historie... dużo olśnień

23.07.2014

Przyznam się, że lekturę powieści Ałbeny Grabowskiej-Grzyb „Coraz mniej olśnień” rozpoczynałam pełna obaw. Otrzymałam ją od Autorki z prośbą o przeczytanie i wyrażenie swojej opinii. I co ja bym biedna napisała, gdyby książka nie przypadła mi do gustu? Ja wiem … szczerość przede wszystkim, ale wyszukiwanie na siłę pozytywów nie leży w mojej naturze... {} Recenzja książki Coraz mniej olśnień

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe