Avatar @misha

Martyna

@misha
17 obserwujących. 11 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
17 obserwujących.
11 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.

Recenzje książek

31 recenzji

Srebrnowłosa - dla kogo?

9.01.2014

„Srebrnowłosa” stanowi dla mnie niezłą zagwozdkę. Ma niezwykle ważną zaletę i uciążliwą wadę. Co z tego wynikło? O tym za chwilę – najpierw parę słów o fabule. Główna bohaterka, Marika, jest kuglarką należącą do wilantów – klasy pozbawionej praw, utrzymującej się z pokazów sztuczek i kradzieży. Życie dziewczyny diametralnie się zmienia, ... Recenzja książki Srebrnowłosa

Alicja w krainie zombi

18.11.2013

Gena Showalter, autorka serii „Władcy Podziemi” powraca z nowym cyklem. Kroniki Białego Królika, bo taka jest jego nazwa, zapowiada się całkiem ciekawie, o ile przymkniemy oko na parę aspektów. O momentach, w których należy zamknąć oczy i udać, że wcale się tego nie dostrzega, opowiem za chwilę. Najpierw o fabule. Alicja ma piętnaście lat... Recenzja książki Alicja w Krainie Zombi

Yggdrasil - Struny czasu.

22.06.2013

Zanim stwierdzicie, że za tak szkaradną okładką na pewno musi kryć się słaba historia, przeczytajcie moją recenzję do końca. Fakt, że grafik chyba nie wiedział, co robi, wcale nie musi oznaczać, że autor również nie wiedział. Prolog opowiada o dalekiej przyszłości i utrzymany jest w typowej konwencji science fiction. Po tajemniczej wiadomości, kt... Recenzja książki Yggdrasil. Struny czasu

Szamanka na szpilkach

15.06.2013

Hipnotyzujące spojrzenie kobiety z okładki zdecydowanie przyciąga wzrok. Kusi, żeby otworzyć książkę i przeczytać… tylko pierwszą stronę, tylko kawałeczek… Ale później na dobre zatracamy się w świecie szamanów i pięknie Peru, i nie ma już odwrotu… Anna Hunt, miłośniczka szpilek, czekolady i luksusu, posiadająca drogie mie... Recenzja książki Szamanka na szpilkach

"Pokłon" Halina Grochowska

13.06.2013

Pokłon – w stronę tych, którzy poszli na wojnę i tych, którzy po wojnie próbowali odbudować zniszczony świat. Pokłon dla tych, których symbolizuje wymowna okładka – zniszczone dłonie lalki, jakby oderwane od reszty ciała. Wspomina tysiące spracowanych rąk, poświęcenie i fakt, że ówczesne wydarzenia zbyt często wiązały ludziom ręce i kazały zamykać ... Recenzja książki Pokłon

Przestrzeń samotności

27.05.2013

„Przestrzeń samotności”, debiut Konrada Gonery, zaintrygował mnie z dwóch powodów, dla których zdecydowałam się sięgnąć po tę książkę. Po pierwsze, opis wskazywał, że powieść zawiera motyw samotności, a po drugie, ma nieco filozoficzny wydźwięk. Główny bohater, Harry, student literatury, dzięki swojemu przyjacielowi poznaje... Recenzja książki Przestrzeń samotności — Konrad Gonera

Wyliczanka

26.05.2013

Zainteresował Cię tytuł, okładka książki? A może znalazłeś się tu przez przypadek? Jakkolwiek było, poświęć chwilę, by przeczytać o jednym z niewielu bestsellerów zasługujących na to miano. „Pomyśl jakąś liczbę od 1 do 1000, pierwszą, jaka przyjdzie Ci do głowy. A teraz przekonaj się, jak dobrze znam Twoje tajemnice.” ... Recenzja książki Wyliczanka

Księżyc nad Świtezią

10.05.2013

Książka zainteresowała mnie ze względu na to, że zawierała elementy rodem ze słowiańskiej mitologii, ale w sumie nie spodziewałam się po niej zbyt wiele. Spotkało mnie wielkie zaskoczenie i nauczka, że nieładnie z góry nastawiać się negatywnie do nieznanej książki… Autorka, Agnieszka Kaźmierczyk, przedstawia nam historię dw... Recenzja książki Księżyc nad Świtezią

"Klucze do rzeki"

9.05.2013

„Klucze do rzeki” to zbiór opowiadań snutych przez Małgorzatę – bohaterkę, która niektórym może być znana z książki „Stacyjka na wschodzie i zachodzie”. Opowiadania dotyczą losów różnych ludzi, których łączy zamieszkiwane przez nich miasteczko i fakt, że przepływająca przez nie rzeka odgrywa dużą rolę w ich życiu. Bohaterka... Recenzja książki Klucze do rzeki

"Gladiatorka" Russel Whitfield

4.04.2013

To nie jest kolejna książka o pięknej dziewczynie, która w swoim równie pięknym życiu spotyka (a jakże) pięknego księcia z bajki. „Gladiatorka”, debiut Russela Whitfielda, zapada w pamięć na długo. Powieść dotyczy losów Lysandry – spartańskiej kapłanki, wziętej do niewoli i zmienionej w gladiatorkę. Arogancka i pewna siebie dziewczyna ... Recenzja książki Gladiatorka

Abel i Kain

26.03.2013

Czasem trafiamy na książkę, po której przeczytaniu wiemy, że chętnie będziemy wracać do niej myślami. Że patrząc na jej grzbiet na półce będziemy uśmiechać się na myśl o tym, że spędziliśmy z nią naprawdę udane chwile. Dla mnie „Abel i Kain” jest jedną z takich właśnie książek. Powieść Katarzyny Kwiatkowskiej to kryminał, którego... Recenzja książki Abel i Kain

Kiedy Bóg był królikiem

11.02.2013

„- Myślisz, że królik mógłby być Bogiem? – zapytałam od niechcenia. - Nie ma absolutnie żadnego powodu, dla którego królik nie mógłby być Bogiem.” To lubię najbardziej w czytaniu książek. Sięgamy po dziesiątki pozycji, a później odkładamy je na półkę lub oddajemy, niedługo potem zapominając całą historię. W końcu jed... Recenzja książki Kiedy Bóg był królikiem

Rycerz kielichów

5.02.2013

Czytając książkę zastanawiałam się, jakim cudem uda mi się napisać recenzję. Czemu? Bo nie mam pojęcia, jak ocenić „Rycerza Kielichów” pana Piekary. Gdybym stosowała dziesięciopunktową skalę, jak niektórzy recenzenci, dałabym i dwójkę, i ósemkę. Z autorem, znanym przede wszystkim z opowiadań o Inkwizytorze, spotkałam się już niejedno... Recenzja książki Rycerz kielichów

Dni utracone

31.12.2012

Po przeczytaniu tego komiksu miałam pewne obawy, czy będę potrafiła napisać recenzję, która odda to, jak bardzo tom "Dni utracone" przypadły mi do gustu. (Chociaż, to mało powiedziane. Ten komiks jest fenomenalny!) Od początku. Seria komiksów "Żywe trupy" opowiada o losach Ricka, zastępcy szeryfa, który po wybudzeniu się ze śpiączki odkrywa że...... Recenzja książki Żywe trupy: Dni utracone

Wieże do nieba

25.12.2012

„Ja, Inkwizytor. Wieże do nieba” to książka zawierająca dwie minipowieści pióra Jacka Piekary. Mordimer Madderin walczy z herezją w świecie, w którym Jezus nie umarł na krzyżu tylko zszedł z niego i ukarał swoich prześladowców. Czy warto sięgnąć po tę pozycję? Moim zdaniem jak najbardziej. Mordimera miałam okazję poznać już wcześniej, cz... Recenzja książki Ja, inkwizytor. Wieże do nieba

Zawiłości miłości

23.12.2012

Jest Boże Narodzenie, rodzinne święto, czas okazywania miłości. Co Wy na to, by okazać ją w słodki, oryginalny sposób? A może chcecie usiąść z dzieckiem i poczytać przesympatyczne wierszyki, które mogą stać się pretekstem do rozmowy? Proponuję książkę „Zawiłości miłości” Doroty Gellner, wydaną przez Wilgę. „Są losy ciut zawiłe i losu za... Recenzja książki Zawiłości miłości

Projekt Szczęście

14.11.2012

Nigdy nie spotkałam się z podobną książką. „Projekt szczęście” to zapis eksperymentu – autorka, Gretchen Rubin, postanowiła poświęcić rok na dążenie do szczęścia. Jej celem było udowodnienie, że nie trzeba wcale diametralnie zmieniać swojego życia, ani przeżywać niezwykłych przygód, by osiągnąć szczęście. Gretchen Rubin jest pisarką, ... Recenzja książki Projekt Szczęście

W pierścieniu ognia

5.11.2012

Druga część znanych chyba każdemu „Igrzysk Śmierci”, wypełniona akcją, okrucieństwem Kapitolu i nowymi problemami, które piętrzą się przez główną bohaterką… Suzanne Collins zasłynęła jako autorka cyklu o podziemnym świecie i Gregorze, ale Polacy mieli okazję przeczytać dopiero następną powieść pisarki, „Igrzyska śmierci”, które o... Recenzja książki W pierścieniu ognia

"Przeznaczenie ku nam idzie, a iście diabelskie ma oblicze..."

28.10.2012

Sam opis z tyłu książki wprowadza w nastrój powieści. „Nie gięli karku ani przed Chmielnickim, ani przed carem ni przed polską szlachtą. Za nic mieli ludzkie wojny i rozgrywki o władzę. Tedy nie zapisali się w kronikach, jeno w stepie usłyszeć można bajędy o Wilkołakach, co Okołopełni zmieniają się w bestie.” Gwarantuję, że całość jest utrzyma... Recenzja książki Wilkozacy. Wilcze prawo

Taka książka zdarza się raz na tysiąc!

19.10.2012

„Mechanizm Serca” to baśń dla dorosłych, autorstwa Malzieu Mathias’a, wokalisty zespołu Dionysos. Przeglądając Fintę, natknęłam się na ciekawą okładkę, a tytuł zaintrygował mnie jeszcze bardziej. Kiedy przeczytałam opis, wiedziałam już, że to jedna z książek, które po prostu muszę przeczytać. W najzimniejszy dzień w dziejach świata, rodz... Recenzja książki Mechanizm serca

"Każda kąpiel w Amazonce to ekstremalna przygoda..."

1.09.2012

Jeszcze chwila i będziemy wędrować po Amazońskiej dżungli, wśród niezwykłego bogactwa życia. Uważaj na pająki ptaszniki, jadowite owady i węże. Upewnij się, czy nie tropi cię jaguar… „Blondynka w Amazonii” to jedna z książeczek Beaty Pawlikowskiej, opisującej wyprawy podróżniczki. Wcześniej niechętnie odnosiłam się do tego typu książek, ale t... Recenzja książki Blondynka w Amazonii

Nowa Ziemia - warto.

14.08.2012

„Nowa Ziemia” to pierwszy tom trylogii „Świat po Wybuchu”, której autorką jest Julianna Baggott, uznana autorka bestsellerów. W ciągu ostatnich dziesięciu lat wydała siedemnaście książek – dla dzieci, młodzieży i dorosłych. „Nowa Ziemia” to moja pierwsza styczność z twórczością autorki. Książka jest niezła, ale nie „zwala z nóg”. Na pocz... Recenzja książki Nowa ziemia

"Pieśni Ziemi" - recenzja

29.08.2011

„Pieśń ziemi to prawdziwa perła” – czytamy na odwrocie książki – „wypełniona akcją i przygodą wciągająca powieść, której po prostu nie można odłożyć.” To słowa brytyjskiego wydawcy tej książki. Niestety nie zgadzam się z jego opinią, nie oznacza to jednak, że książka nie ma żadnych zalet. Najłatwiej napisać o książce, że wciąga i dużo się w ni... Recenzja książki Pieśni Ziemi

Las Zębów i Rąk - miły sposób na spędzenie czasu

19.06.2011

„Las Zębów i Rąk” to debiutancka powieść Carrie Ryan wydana przez Papierowy Księżyc. Książka robi wrażenie na czytelniku od pierwszego momentu – czyli od chwili, kiedy bierze się ją do ręki. Niebanalna, ładnie wykonana okładka wyróżnia książkę spośród wielu innych i sprawia, że czytelnik czuje się zainteresowany zawartością. Muszę przyznać, że ja s... Recenzja książki Las Zębów i Rąk tom 1

Jak powstało piekło? - recenzja

15.03.2011

„Jak powstało piekło” to tomik wierszy autorstwa Mirosława Łukowicza wydany przez wydawnictwo Papierowy Motyl. Sam autor określony jest w krótkiej notce biograficznej jako „garażowy menel słowa”. Jego wiersze przekładano na język słoweński i serbski. Po przeczytaniu tych informacji przyjrzeniu się okładce, poczułam się, jako czytelnik, zachęcona do... Recenzja książki Jak powstało piekło

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl