Recenzje książek

najnowsze opinie o książkach

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
Napisz swoją recenzję

"Ładniejsi mają lepiej." - czy jednak na pewno???

31.05.2025

„Pokochaj mnie wreszcie!” to kolejna książka Agnieszka Łepki, która wpadła w moje ręce. Co prawda miałam ją już na półce jakiś czas, ale zawsze coś lub ktoś nie pozwalał mi sięgnąć po nią wcześniej. Gdy trzy lata temu przeczytałam jej książkę "Na własnych warunkach", od razu autorka skradła moje serce. Może dlatego, że jej książki pisane są właśni... Recenzja książki Pokochaj mnie wreszcie!

@maciejek7@maciejek7 × 28

Historia Haymitcha

31.05.2025

„Wschód słońca w dniu dożynek” to ukłon Suzanne Collins w stronę czytelników, którzy tak, jak ja uwielbiają jej książkową serię - „Igrzyska Śmierci” i pomimo upływu lat, nie mogą rozstać się z tym uniwersum. To książka, której w czasach wydania samej trylogii nikt się nie spodziewał. Jednak kiedy okazało się, że zostanie wydana, była bardzo wyczek... Recenzja książki Wschód słońca w dniu dożynek

Co zrobisz, aby uratować ukochaną osobę?

31.05.2025

Mont Everest najwyższy i najsławniejszym szczytem na świecie, którego zdobycie jest marzeniem wielu miłośników gór i nie tylko. Co roku setki ludzi wchodzi na tę górę. W szczycie sezonu wręcz stoją w kolejkach, aby dotrzeć na szczyt. Nie przeszkadza im, że ponad 300 osób zginęło, aby tam dotrzeć, ani spotykane po drodze zamarznięte zwłoki. Oczywiś... Recenzja książki Everest. Poruszę niebo i ziemię

@jatymyoni@jatymyoni × 33

Nikt nie powiedział

31.05.2025

"Coraz więcej ludzi ma problem z psychiką, nie wytrzymuje presji, pośpiechu, dyktatury nowości i porównywania się z innymi." "Nikt nie powiedział" to piąty tom cyklu Pełnia tajemnic. Małgorzata Rogala ponownie zabiera nas do świata podkomisarz Moniki Gniewosz. Główna bohaterka cieszy się z nadchodzącej majówki. Liczy na odpoczynek, wolny czas chc... Recenzja książki Nikt nie powiedział

"Ostatnia przysługa" Anna Wolf

31.05.2025

Tytuł: „Ostatnia przysługa” Autor: Anna Wolf Gatunek literacki: romans Wydawnictwo: Wydawnictwo Wolf Ilość stron: 288 Moja ocena: 7/10.  Pieniądze, władza i przemoc- świat mafijnych porachunków, niebezpiecznych interesów oraz szemranych typów. Świat, w którym przetrwają najsilniejsi i najmądrzejsi. Świat, który kusi luksusem, pożądaniem, przy... Recenzja książki Ostatnia przysługa

Na Żoliborzu można spotkać szpiega?

31.05.2025

Z ogromnym zainteresowaniem sięgnąłem po kolejny kryminał pani Anny Kłodzińskiej. To powieści, które przenoszą nas w poprzednią epokę, do czasów Polski Rzeczpospolitej Ludowej. Jak zapewne część z was pamięta, to lata po drugiej wojnie światowej do końca lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Powieści autorki przedstawiają zbrodnie, które praktyc... Recenzja książki Czy Pan pamięta, inżynierze?

Udane dopasowanie… czy do końca?

31.05.2025

Muszę przyznać, że moje pierwsze spotkanie z twórczością pana Duszyńskiego nie było udane… ani trochę. Po przeczytaniu „Cudu RP”, opowiadania z charytatywnej antologii „Szepty”, długo nie mogłam się otrząsnąć. Miałam wrażenie, że poglądy moje i autora rozjeżdżają się całkowicie, w związku z czym uznałam, że nie chcę mieć z nim więcej do czynienia.... Recenzja książki Słodkie życie, włoska śmierć

‘Ewolucja jest kobietą’(*)

WYBÓR REDAKCJI
31.05.2025

Najpewniej to nie jest przełomowa publikacja na miarę manifestów Simone de Beauvoir, choć ciekawa perspektywa tworzy z „Ewy. Kobiece ciało i 200 milionów lat naszej historii” ważny głos we współczesnej dyskusji o poszukiwaniach dobrej narracji o roli kobiet. Za banałem, że kobiety są co najmniej tak ważne jak mężczyźni, ukrywa się praktycznie nier... Recenzja książki Ewa. Ewolucja jest kobietą

Kraków, kanibal i Kossak – mroczna układanka

31.05.2025

Lubicie kiedy w powieści przeplatają się dwie linie czasowe? Czy ma dla Was znaczenie jak odległe od siebie są wydarzenia przedstawione w obu z nich? "Mosty na wiśle" to właśnie taka historia – opowieść, która łączy czasy okupacji z realiami lat dziewięćdziesiątych. Walenty Cichocki to pełen lęków i natręctw śledczy, prowadzący sprawy tajemniczyc... Recenzja książki Mosty na Wiśle

@bookoralina@bookoralina × 15

Wyzwolenie

31.05.2025

Wyzwolenie z okowów przymusowego poddaństwa względem partnera przychodzi z trudem i niekiedy bywa tak, iż dana ofiara nie wie jak się do tego zabrać. Zawsze należy pamiętać, że najważniejsze jest szczęście i nikt nie powinien nam w tym przeszkadzać. Niestety nasze społeczeństwo nadal jest przesiąknięte stereotypami, co wywołuje u ludzi pewne reakc... Recenzja książki Mazurka

Arcydzieło polskiej literatury

31.05.2025

Powieść Miazga Jerzego Andrzejewskiego, wydana w 1971 roku, to jedno z najważniejszych dzieł polskiej literatury XX wieku. To nie tylko rozliczenie z czasami PRL-u i moralnymi dylematami inteligencji, lecz także głęboka medytacja nad kondycją człowieka, odpowiedzialnością twórcy i miejscem literatury w świecie pełnym zakłamania i kompromisów. Mim... Recenzja książki Miazga

Bycie razem, zawsze...

31.05.2025

Zaczyna się od Vojkovej. Tu zawsze świeci słońce. Nawet w zimie. Tu razem ogląda się telewizję, razem słucha się radia. Jest Rok – młodszy brat, jest tata, Janez, co ma mało włosów na głowie, jest Dada – mama mamy, która dużo pali i jest Mita – mamusia, najpiękniejsza mama na świecie. I jest ona, Bronja. Tu życie toczy się razem, najczęściej... Recenzja książki Białe pierze się w dziewięćdziesięciu

Rzeczywistość naznaczona pandemią

31.05.2025

Renata Kosin należy do grona moich ulubionych polskich autorek i po każdą jej powieść sięgam z ogromną przyjemnością. Tym razem wybrałam książkę, co do której po raz pierwszy miałam mieszane uczucia, a to dlatego, że historia swoją fabułą nawiązuje do pandemicznej rzeczywistości Covid-19. Przeżyliśmy to, przetrzymaliśmy, zdzierżyliśmy i w moim odc... Recenzja książki Wszystko będzie dobrze

Ból

31.05.2025

Czy patrząc na świat, obserwując ludzi, obracamy tylko rolkę kalejdoskopu? Czy to, co widzimy jest tylko iluzją, obrazkiem powstałym z kawałków życia człowieka? Powieść „Ból” to pierwsza część zaplanowanego na cztery tomy projektu Joanny Brodzik (aktorki, pisarki, autorki książki „Umami. Opowieści i przepisy”) i Mariki Krajniewskiej (tłumaczki, a... Recenzja książki Ból. Kalejdoskopy

@Aga_M_B@Aga_M_B × 2

Kto zamawiał denata?

31.05.2025

"Kto zamawiał denata" to trzecia cześć cyklu Jeremi Organek autorstwa Małgorzaty Starosty. Książki autorki są świetne, dlatego i po tą część bardzo chętnie sięgnęłam i wcale się nie zawiodłam. "Nie chwalmy dnia nadaremno, pomyślał Jeremi Organek, zamykając drzwi swojego mieszkania. Nie miał już cienia wątpliwości, że przygoda dopiero się zaczyna.... Recenzja książki Kto zamawiał denata?

„Czemu słońce znów świeciło tak jasno? Natura postanowiła sobie zadrwić z ludzi czy jak? W dn...

31.05.2025

Kim Sun Min to południowokoreańska autorka, która na swoim koncie ma już powieść Sarinja-ege (Do mordercy), która w Korei została dobrze przyjęta przez krytyków. Biskwit natomiast zwyciężył w pierwszej edycji Fantasy Literature Award for Young Adults. Teraz mamy okazję zapoznać się z jej twórczością. Wykluczeni, zmarginalizowani, opuszczeni… Są n... Recenzja książki Biskwit

Nieziemski spadek

31.05.2025

Książki Marty Obuch są kolejnymi, które "pochłaniam" i uwielbiam, są dla mnie idealne na poprawę humoru. Tym razem na tapet wjechał "Nieziemski spadek". Przezabawna, pełna humoru i ciekawych momentów historia, która spodoba się każdemu. “Bo jak pojąć sercem, że kogoś bliskiego już nie ma? I że nigdy nie będzie? Jak się na to zgodzić? Stanąć w ś... Recenzja książki Nieziemski spadek

Demon Luster

31.05.2025

Iga Brzezińska w końcu pogodziła się ze swoim przeznaczeniem i stara się dobrze wypełniać swoje zadanie. Niestety złożyła obietnicę swojej zmarłej przyjaciółce, że przeprowadzi jej męża na drugą stronę. To zadanie okazuje się jednak bardzo trudne do zrealizowania, a wręcz prawie niewykonalne, a skutki mogą być opłakane dla Idy. Dziewczyna może lic... Recenzja książki Demon luster

MA
@magdajachimowicz2008
× 1

kogut domowy

31.05.2025

Ostatnio pisałam Wam, że uwielbiam książki Nataszy Sochy i "biorę" je w ciemno. Dlatego dziś przychodzę do Was z kolejną polecajką świetnej książki autorki "Kogut domowy". Jest to zabawna historia o zamianie ról. "Priorytety bowiem zmieniają się w zależności od sytuacji, w jakiej człowiek się znajduje." Jakub z dnia na dzień traci pracę. Raz... Recenzja książki Kogut domowy

𝗡𝗮 𝗴𝗿𝗮𝗻𝗶𝗰𝘆 𝗰𝗶𝗲𝗻𝗶𝗮 𝗶 ż𝘆𝗰𝗶𝗮

31.05.2025

Natasza Socha to pisarka o wielu twarzach. Każda z nich potrafi poruszyć czytelnika w zupełnie inny sposób. Miałam już okazję poznać wyjątkowy talent Nataszy Sochy do tworzenia zarówno poruszających, jak i lekkich, pełnych humoru historii. 𝐴𝑝𝑡𝑒𝑘𝑎 𝑚𝑎𝑟𝑧𝑒ń uświadomiła mi, że autorka potrafi z ogromną empatią pisać o trudnych tematach, takich jak c... Recenzja książki Obiecaj, że będziesz pić kawe o poranku

@gala26@gala26 × 23

Demon Luster...

31.05.2025

Recenzja: „Demon Luster” – Martyna Raduchowska Nie pamiętam już, kiedy ostatnio książka tak skutecznie wyrwała mnie z rzeczywistości i wciągnęła w swoją pokręconą, mroczną, ale i hipnotyzującą rzeczywistość. „Demon Luster” Martyny Raduchowskiej to literacki rollercoaster, który nie daje chwili wytchnienia, a jednocześnie zmusza do myślenia i prz... Recenzja książki Demon luster

Ciekawa

31.05.2025

Michał Rusinek, literaturoznawca, tłumacz i były sekretarz Wisławy Szymborskiej, znany jest ze swojego inteligentnego poczucia humoru, błyskotliwości i ciętego języka. W książce „Zero zahamowań” daje temu wyraz w pełni – tym razem na warsztat bierze nie klasyków literatury, lecz twórczość, która zazwyczaj nie trafia do kanonów szkolnych, ale za to... Recenzja książki Zero zahamowań

@beatazet@beatazet × 2

Matka i córka

31.05.2025

Jolanta nie sądziła, że jej życie potoczy się w ten sposób. Rozpad małżeństwa, brak kontaktu z ukochaną córką i depresja, której nie da się wyleczyć, sprawiły, że kobieta całe dnie spędza w domu. Na całe szczęście jest jeszcze jej partner, Kuba, ale… Czy mężczyzna zrozumie decyzje i tajemnice, którymi postanowiła się z nim nie dzielić? Ol... Recenzja książki Zapomniany pamiętnik

@gloria11@gloria11 × 5

Jakob #3

31.05.2025

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem HarperCollins Polska* Zawsze z wielką chęcią sięgam zarówno po kryminały jak i twórczość nowych dla mnie autorów. Ta książka była dla mnie więc niespodzianką, przy której nie wiedziałam czego się spodziewać. Kryminał nordic noir, pierwszy raz się spotkałam z czymś takim, jednak czuję się zaintrygowana, choć ja... Recenzja książki Jakob

Zaproszenie do rozmowy z Bogiem

31.05.2025

Szymon Hołownia, znany dziennikarz, publicysta i osoba publiczna o głębokim zaangażowaniu religijnym, po raz kolejny podejmuje ambitny temat – tym razem największy z możliwych: sam Bóg. Jego książka „Bóg. Życie i twórczość” to intrygująca próba napisania swoistej biografii Stwórcy – pomysł tyleż śmiały, co ryzykowny. Na szczęście Hołownia, jak ma ... Recenzja książki Bóg. Życie i twórczość