„ Spotkanie z NN przewróciło wszelkie ustalenia dotyczące świata, który dotychczas znałem.[...]. Ale nie na co dzień ma się możliwość rozmowy z mordercą, choć słowo to nie jest adekwatne do nazwania tak człowieka, z którym dane było mi rozmawiać przez jeden długi wieczór” Zabójstwo Piotra i Alicji Jaroszewiczów dokonane w 1992 roku w ich willi w ... Recenzja książki Zabiłem Piotra Jaroszewicza
Któż z nas nie zna Sherlocka Holmesa, słynnego londyńskiego detektywa urzędującego przy Baker Street? A któż nigdy nie słyszał o grupach sherlockistów, specjalizujących się w badaniu powieści Artura Conana Doyle’a pod kątem literackim oraz poszukiwaniom zaginionego rękopisu twórcy? Prawdopodobnie wśród miłośników jednego z najpopularniejszych detek... Recenzja książki Sherlockista
Książka bardzo szybko stała się popularną lekturą z gatunku paranormal romance. Jestem osobą ,która lubi czytać tego rodzaju książki co raczej nie wiąże się z oryginalnością. Byłam niezmiernie ciekawa co kryje w sobie ta powieść, gdyż po zaledwie tygodniu od premiery można było przeczytać kilka świetnych i pozytywnych opinii co tylko wzbudziło moją... Recenzja książki Anielski ogień
"Bezimienną" spotkałam pewnego razu w ulubionej księgarni. Książka o niezwykle magicznej okładce pachniała pięknie, wręcz smakowicie. Niestety, mój portfel wionął pustką. Nic nie dało zaglądanie po stokroć do czarnej czeluści. Jedyne, co w niej było to paragony i listy zakupów sprzed dwóch czy trzech miesięcy. Powieść z ciężkim sercem odłożyłam na ... Recenzja książki Bezimienna
Pierwszym miłym zaskoczeniem, gdy otworzyłam tą książkę było dla mnie to, że znajdują się w niej dwa tomy tej serii. Na początku myślałam, że ta powieść ma taki długi tytuł - jednak myliłam się. Znajduje się tam tom "Królewska krew" i "Wieża elfów". Tą epicką serię o dwóch złodziejach napisał Michael J. Sullivan. Cała seria liczy sobie sześć tomów,... Recenzja książki Królewska krew. Wieża elfów
„Błękit paryski” jest to pierwsza powieść Beaty Konopki. Wcześniej znana była jako pani informatyk, która jednak jak widać postanowiła zmienić obiekt swoich zainteresowań. Z opisu na okładce można także dowiedzieć się, że urodziny obchodzi pierwszego kwietnia, dzięki czemu ma wyjątkowe poczucie humoru. Może zacznę od okładki, która w moi... Recenzja książki Błękit paryski
Ola budzi się rano w nie tym łóżku, co trzeba i nie z tym facetem, co trzeba. Wbrew pozorom nie jest to efekt wyjątkowo udanej imprezy, a podróży w czasie. Ola trafia do swojego poprzedniego mieszkania, rok wcześniej. Dostaje tym samym szansę naprawy błędów i zmiany na lepsze tego, co się wydarzyło. Z tym, że Oli średnio to wychodzi. Na początku m... Recenzja książki Nie uciekaj, Aleksandro!
W momencie, kiedy w zapowiedziach wydawniczych rzucił mi się w oczy opis do „Małego Brata” byłam na książkę okropnie nakręcona. W końcu coś, bez żadnych stworów-potworów, maszkaronów itp. Marcus jest komputerowym geniuszem. Potrafi włamać się na strony www i zhackować większość programów i zabezpieczeń. Kiedy wraz z przyjaciółmi udaje się do mias... Recenzja książki Mały Brat
Są takie rzeczy, które przerażają i na które nie mamy wpływu. Nic nie jesteśmy w stanie zrobić i ta bezsilność dobija… Jedną z takich rzeczy jest choroba, na którą nie ma lekarstwa. Ta straszna choroba to Alzheimer. Wbrew pozorom to nie jest choroba wieku starczego, coraz częściej zapadają na nią ludzie w sile wieku. Nie ma na nią lekarstwa, chore... Recenzja książki Motyl
Zwykle do debiutów podchodzę dość sceptycznie, ale ta książka pochłonęła mnie od pierwszej strony tak, że jeżeli nawet miałam jakiekolwiek wątpliwości zapomniałam o nich w momencie kiedy nasza bohaterka stworzyła swoją pierwszą inwokację. "Invocato" zagościło od razu na półce z moimi ulubionymi powieściami i jestem pewna, że jeszcze nie raz sięgnę ... Recenzja książki Invocato. Księga 1
Przeczytałam wiele pozytywnych opinii i bardzo intrygowała mnie ta książka, aż wreszcie wpadła w moje ręce. Spodobała mi się okładka i ładne wydanie - zaczęłam czytać... i nie rozczarowałam się. "Natalii 5" to zwariowany kryminał, chwilami przypominający mi klimaty z powieści Joanny Chmielewskiej. Przewrotny tytuł bynajmniej nie oznacza nazwy ulicy... Recenzja książki Natalii 5
„Ta część fotografii nie była tak wyraźna jak pierwszy plan – z Karolem Strauchem celującym w głowę kobiety i grupą prowadzonych Żydów (...). Wcześniej nie zwrócił należytej uwagi akurat na tę część. Teraz widział wyraźnie i nie miał wątpliwości: na zdjęciu, wśród tłumu stał jego ojciec. (...) w pierwszym szeregu, obok niego chłopak z siekierą... Recenzja książki Łąka umarłych
Uwielbiam czytać mądre książki o poważnych sprawach. I bardzo cenię również dyskusje o kontrowersyjnych i trudnych tematach, które toczą się na poziomie, w sposób merytoryczny i kulturalny, z poszanowaniem drugiej strony i brakiem chamstwa oraz brutalności. Czy tak się da rozmawiać o tematach, które wywołują czasem skrajne postawy ? Oczywiście i te... Recenzja książki Bóg, kasa i rock'n'roll
Po lekturze „Jedynego dziecka” z chęcią sięgam po inne książki Jacka Ketchuma. Tym razem w moje ręce wpadł zbiór opowiadań „Królestwo spokoju”, jednak mając pojęcie o sposobie pisania pana Ketchuma na spokój nie liczyłam. „Królestwo spokoju” składa się z 32 odrębnych opowiadań grozy, które zostały napisane w latach 1992-2003. Ketchum jest niepowta... Recenzja książki Królestwo spokoju
Z tego co się orientuje jest to 15 tom serii książek o Wampirku. Nie czytałam poprzednich części, to moje pierwsze spotkanie z Wampirkiem. Jednak nie trzeba ich znać by sięgnąć po tę pozycję, gdyż na samym początku wszyscy bohaterowie opowieści są przedstawieni i krótko opisani. Byłam bardzo ciekawa tej książki, bo po tytule wydawałoby sie, że jes... Recenzja książki Wampirek świętuje Boże Narodzenie
Pierwsze, o czym muszę wspomnieć, to wspaniała okładka tej książki. Od razu zwróciła moją uwagę subtelnością, polotem i kobiecością. Tytuł książki już w pewnym sensie naprowadzał mnie tory, jakimi mogła powieść się potoczyć. To moje pierwsze spotkanie z Ewą Zadarą, ale będę je wspominać miło. „Przepis na łapanie motyli” opowiada historię Eweliny, ... Recenzja książki Przepis na łapanie motyli
Było to moje pierwsze spotkanie z Sophie Hannach. Jest - uhonorowaną wieloma prestiżowymi nagrodami - autorką powieści sensacyjnych, a dokładniej psychologicznych thrillerów. Niektóre z nich doczekały się nawet ekranizacji. Mi niestety nie było jeszcze dane je oglądać. Na okładce książki „Powiedz prawdę” widnieje zdjęcia wózka dziecięcego. To już s... Recenzja książki Powiedz prawdę
Czas - środek nocy, osiemnaste urodziny Elizabeth Valchar. Miejsce - łódź ,,Elizabeth’’. ,,Bang, Bang, Bang… Stoję na pokładzie, bez ruchu, słucham. Może hałas ustał. Bang. Nie. Idę wzdłuż łodzi, trzymając się mocno relingu. Kiedy hałas dobiega z miejsca dokładnie pode mną, patrzę w dół. Przemoczona. Nasiąknięta. Twarzą do dołu. Dziewczyna... Recenzja książki Pomiędzy światami
Książkę przeczytałem już jakiś czas temu, ale musiałem sobie "poukładać" treść tytułowej opowieści oraz dwóch załączonych opowiadań. Książka zaczyna się niewinnie. John jest młodym chłopakiem. Otrzymuje posadę w agencji nieruchomości, u tajemniczego pana Vane'a.Wokoło zaczynają się dziać coraz nowe, dziwne i jak się okazuje śmiertelnie niebezpieczn... Recenzja książki Dom kości
Kolejna już cienka książeczka z miękką okładką z serii Nouky i przyjaciele. Tym razem trójka przyjaciół postanawia się pogimnastykować. Zaczynają od razu po wstaniu rano z łóżek, potem przenoszą sie do ogrodu, aby ćwiczyć dalej :) Trochę przysiadów, zabawa w berka, podskakiwanie, podciąganie, kopanie piłki - to wszystko są ćwiczenia gimnastyczne :... Recenzja książki Nouky i przyjaciele Gimnastyka
Muszę przyznać, że do zakupu tej książki zachęciła mnie okładka, w szczególności napisy na niej: „Fenomen niezależnej sceny literackiej” i „Seria kultowa”. Po jej przeczytaniu nie zgadzam się z wyżej wymienionymi pochwałami, na pewno nie zaliczyłabym tej powieści do serii kultowych. Nie jest też żadnym fenomenem. „Już za parę dni” to opowieść o s... Recenzja książki Już za parę dni
Widząc na okładce nazwisko Pani Clark, bardzo się ucieszyłam, że przeczytam jej kolejną książkę. Po lekturze „Na ulicy gdzie mieszkasz” – świetnej powieści, która trzyma w napięciu do ostatniej kartki, pozostały we mnie bardzo pozytywne emocje w stosunku do tej pisarki. Ten tytuł jest całkowicie odmienny od przytoczonej przeze mnie wyżej książki.... Recenzja książki Moja słodka Sunday
Kolejna książeczka o Noukim jaką posiadamy w domu... Ta książka jest chyba najbardziej "naukowa" jeśli można tak nazwać cieniutka książeczkę dla dzieci :) Piszę "naukowa" ponieważ możemy dowiedzieć się z niej kilku naprawdę ciekawych rzeczy na temat zwierzątek, które spotkać możemy w naszych ogródkach. Ile skrzydełek ma biedronka? czym się różnią... Recenzja książki Nouky i przyjaciele Przyjaciele z ogrodu
Sięgając po książkę autorstwa Wojciecha Manna i Krzysztofa Materny, nie miałam wobec niej żadnych oczekiwań. Z tego typu literaturą mam bowiem bardzo mało do czynienia i za wszelką cenę chciałam uniknąć zbyt pochopnej opinii, które w duży stopniu wniknęłaby z moich subiektywnych odczuć. "Podróże małe i duże" przedstawiają swoim czytelnikom zapiski... Recenzja książki Podróże małe i duże, czyli jak zostaliśmy światowcami
Najnowsza książka Moniki Szwai, to pozycja, o której od miesiąca zrobiło się bardzo głośna, a która niemalże jednogłośnie została okrzyknięta przez recenzentów najlepszą w całym dorobku pisarki. Już sama nobilitacja ze strony czytelników, powinna zachęcić niezdecydowanych do lektury. Tym jednak, którym nie wystarczą frazesy, przybliżę pokrótce fabu... Recenzja książki Matka wszystkich lalek