Avatar @tylko_ksiazki_w_glowie

@tylko_ksiazki_w_glowie

4 obserwujących. 4 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 lat.
tylko_ksiazki_w_glowie
Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
4 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 lat.

Recenzje książek

67 recenzji, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję

Moje najlepsze odkrycie twórczości autora!

11.10.2020

„Dalmau poczuł dreszcz, widząc, że niektóre kobiety podnoszą niemowlaki i pokazują je gwardzistom. Starsze dzieci czepiały się wystraszone matczynych spódnic, patrzyły na wszystko szeroko otwartymi oczami, daremnie szukając wyjaśnień. Rozochoceni panującą atmosferą nastolatkowie otwarcie prowokowali gwardzistów. Kilka lat wcześniej – cztery, może ... Recenzja książki Malarz dusz

Czy uda się uratować Idę?

14.09.2020

„Drogę do szpitala znała na pamięć. Niby to tylko rok od postawienia Idzie diagnozy-a przecież była tu już tyle razy! Lubiła iść na piechotę ze stacji metra, z biegiem lat coraz bardziej podobał jej się Ursynów. Kiedyś była tu okropnie szara, betonowa pustynia. Z czasem między blokami rozrosła się roślinność, było dużo zieleni, skwerów. Nawet ten... Recenzja książki Gorsza siostra

Już chcę kolejny tom!

5.08.2020

Zupełnie się tego nie spodziewałam! Połączenie "Pretty Little Liars" z "Całkiem zabawną historią". Do tego wszystkiego świetny thriller młodzieżowy. Od dłuższego czasu czekałam, na tak świetną książkę i w końcu się doczekałam. Ale może przejdźmy na początek, o czym jest powieść. Bree, Olivia, Kitty i Margot na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą zu... Recenzja książki Nie wkurzaj się. Odwet

Jestem zachwycona! :)

14.07.2020

„Miał szczerze dość rozmów o Polsce i ocierania się o śmierć, a ostatnimi laty chyba niczym innym się nie zajmował. Teraz akurat nie musiał z nikim dywagować o ojczyźnie, z czego prosty wniosek, że – po raz kolejny – umierał. Tym razem ostatecznie. I czuł się z tym źle. Huknęło. Takiego dźwięku nie może wydać woda. W żadnym wypadku. Woda to aksami... Recenzja książki Kwestia ceny

Potraficie wybaczyć osobie, która Was zraniła?

21.06.2020

„Tego wieczoru, gdy jako najmłodsza osoba – a zarazem pierwsza kobieta – w dziejach straży pożarnej miałam w Austin w Teksasie zdobyłam nagrodę za odwagę, mój partner z zastępu zaprosił mnie na randkę. Na randkę. Podczas ceremonii w Sali bankietowej, W czasie kolacji. Partner z zastępu. Oto my: cała zmiana B z jednostki numer jedenaście, w mundur... Recenzja książki To, co bliskie sercu

Brak mi słów...Świetna!

13.05.2020

Iza po brutalnym napadzie udaje się do szpitala. Nie spodziewa się tego, że jej wybawcą będzie dobrze jej znany przyjaciel z dawnych lat, z którym już dawno nie miała kontaktu. Arek, kiedy zobaczył po raz pierwszy swoją przyjaciółkę trzymał ją na dystans, ponieważ pamiętał co łączyło ich przed laty. Jeśli wtedy by nie uciekł może teraz byli by raz... Recenzja książki Obserwatorka

Książka na jeden wieczór :)

12.05.2020

„Widzę Cię. Krzątasz się zaaferowany, podśpiewujesz, bawisz się w szefa kuchni. Trochę mąki, trochę mleka…Co to będzie – naleśniki na kolację we dwoje? Twoje popisowe danie? Widzę Cię, tył twojej głowy, ciemne, modnie przystrzyżone włosy. Gdzieniegdzie dostrzegam pierwsze srebrne nitki, które nosisz z dumą, bo tylko one zdradzają, że nie masz ... Recenzja książki Katalog motyli

Zawiodłam się :(

17.04.2020

„Jest wczesny poranek na małej drodze łączącej się z traktem głównym. Pojawia się na niej kryty wóz ciągnięty przez jednego niczym nieozdobionego konia. Przystaje. Z wozu zostają spuszczone stopnie. Wynurzają się z niego ubłocone dzieciaki: siedmiu chłopców i trzy dziewczynki. Skupiają się ciasno, żeby grzać się nawzajem. Przez baldachim liści pr... Recenzja książki Miasteczko Rotherweird

Cudowna!!!

14.04.2020

„Obudziłam go słodkimi całusami i łaskotkami, a widok jego uśmiechniętej buzi rozpędził ciemne chmury kłębiące się nad moją głową. Oboje zeszliśmy w piżamach do kuchni, by przygotować śniadanie. Gdy zaczęliśmy smażyć gofry, dołączyła do nas Malwina, która z dzikim zapałem nakrywała do stołu i wyciągnęła z lodówki konfitury, dżemy oraz bitą śmieta... Recenzja książki Lilianna

OMG!

10.04.2020

„Orzechowe. Miał orzechowe oczy. Nie, nie jak orzech włoski z cieniem goryczy w smaku…Raczej jak orzechy laskowe, przepełnione łagodnością, a zarazem przenikliwe. O ile pamiętam, od tamtej pory zasmakowałam w lodach właśnie o smaku orzechowym. Skoro już jestem przy jedzeniu, to nie mogę zapomnieć o śliwkowych slipach w tyranozaury, które raz po r... Recenzja książki Oh my God! Sezon liceum

Pani Zofia Wilkońska wróciła na salony!

27.03.2020

„Słowa mogą ranić. Wie o tym każdy głupi, ale to, że serek homogenizowany może zabić…o tym wiedzą nieliczni. Tak właśnie było tego dnia. Mimo, że byłam przychylna i życzliwie nastawiona do ludzi, to do tego Borewicza nigdy się nie przekonałam. Nie wiem, jak mu się udało przetrwać w policji, gdzie trzeba mieć jednak jakąś inteligencję, żeby się ni... Recenzja książki Kratki się pani odbiły

Dla mnie zupełnie coś innego :)

21.03.2020

„…To zdaje się, Nercza. Jeszcze lód idzie, chociaż już koniec kwietnia. Dopływ dopływu, wpada do Szyłki, Szyłka do Amuru… Tam gdzieś nad Szyłką czy Ononem w jurcie jakiejś urodził się Czyngis-chan… Już pierwsze domki. Witaj, stolico katorżniczego kraju! Nerczyńsk…Tak wygląda miasto, które śle karawany złota z Kary i srebra z Akatuja? Rozlazłe ... Recenzja książki Wzgórze Błękitnego Snu

Przepraszam, ale tego nie da się czytać...

21.03.2020

„Jeżeli ktoś chce różnić się od innych, to ma do tego pełne prawo. Nie wszyscy ludzie są przecież jednakowi. Niektórym przeszkadza to, że ktoś ma inne zdanie, inne cele i inne życie, które zresztą pewnie nieraz sam przeklina, marnując czas na zazdrość o innych. Czym by jednak było życie w tłumie kopii? Życie zaczyna się od narodzin i toczy się... Recenzja książki Niemoralne decyzje

Przyjemna i lekka

21.03.2020

„Wszystko skończone. Jestem, tu na pokładzie przeklętego samolotu, który oddala mnie od tego, co nadawało sens mojemu życiu. Dlaczego wszystko jest takie trudne? Siedzę przy oknie. Samolot kołuje na pasie i przyspiesza. Poruszamy się coraz szybciej, niebawem wystrzelimy w powietrze niczym pocisk. Wstrzymuję oddech, gdy odrywamy się od ziemi. Ni... Recenzja książki My dilemma is you

Cieszę się, że mogłam wrócić ponownie do tych książek!

21.03.2020

„Pakujemy się do samochodu, przerdzewiałego buicka, który był już stary, kiedy babcia podarowała nam go po narodzinach Teddy’ego. Mama i tato proponują, żebym prowadziła, ale odmawiam. Tato wślizguję się za kierownicę. Lubi prowadzić. Przez lata nie chciał zrobić prawa jazdy i upierał się, że będzie wszędzie jeździł rowerem. W czasach, kiedy gr... Recenzja książki Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz

Wieli zawód :(

21.03.2020

„Słońce świeciło tak mocno, że omal nie oślepł. Pewnie dlatego zauważył tę dziewczynę dopiero, gdy usiadł na sąsiednim fotelu. Długie nogi, długie blond włosy. Miała na sobie sznurowane na rzymską modłę sandały, króciutką spódniczkę i bluzkę, która więcej odsłaniała, niż zakrywała. Apetyczna sztunia, bez dwóch zdań. Porudzki przysunął się do n... Recenzja książki Chłopcy, których kochano za mocno

Podróż Cilki

21.03.2020

„Cilka wpatruje się w stojącego przed nią żołnierza, który przybył do obozu wraz z oddziałami wojska. Mężczyzna mówi coś po rosyjsku, potem po niemiecku. Jego sylwetka góruje nad osiemnastką. Du bist frei. Jesteś wolna. Cilka nie jest pewna, czy dobrze usłyszała. Jedni Rosjanie, których do tej pory widziała w obozie, to jeńcy wojenni, wycieńc... Recenzja książki Podróż Cilki

Bez zobowiązań

21.03.2020

„Po omacku przesuwam dłonią po parapecie. Kiedy natrafiam na telefon, na oślep przesuwam palcem po ekranie. Magda cichnie wpół słowa. Uchylam powieki. Ledwie widzącym okiem spoglądam na wyświetlacz i rejestruję, że już siódma. No tak. Ostatecznie budziki się nie spóźniają. W żółwim tempie podnoszę się do pozycji siedzącej. Krzywię się. Boli mn... Recenzja książki Bez zobowiązań

Nocturna świat pełen magi!

21.03.2020

„Książęta zawsze wracają do domu. Matka to właśnie powiedziała Alfiemu, gdy przed trzema miesiącami wsiadał na pokład statku odpływającego z San Cristobal. Alfie patrzył wówczas, jak miasto znika powoli za horyzontem, jakby połykane przez żarłoczną bestię. Dziś ten sam statek wpływa leniwie do tego samego portu, Alfie zaś stał na pokładzie, za... Recenzja książki Nocturna

Czy podejmiesz ryzyko?

21.03.2020

„Moja randka się spóźnia. Ale nie jestem przecież skończoną suką. Zwykle daję facetom pięć dodatkowych minut. Pięć minut spóźnienia można jeszcze wybaczyć. Po siedmiu minutach wciąż wykazuję się zrozumieniem, jeśli spóźnieniu towarzyszy telefon lub esemes na ten temat. Na korki trudno czasem poradzić. Mogą cię załatwić. Po dziesięciu minutach ... Recenzja książki Ryzyko

Książka, która zostaje z tobą na dłużej...

21.03.2020

„Przedziwny był zachwyt, który odczuwała Anna, patrząc na bezlitosne wydmy i roztopione w drgającym powietrzu domy z płaskimi dachami. Słońce, powietrze i brunatny piasek zlewały się w dręczącą, bolesną magmę, odbierały nadzieję płucom, oczom i udręczonej skórze. Wytrzymanie następnej minuty wydawało się próbą ponad siły, potem nadchodziła kol... Recenzja książki Sekret Elizy. Auschwitz. Płatna miłość

Ktoś, kogo nie znamy

21.03.2020

„Olivia Sharpe siedzi w kuchni i popija kawę z filiżanki. Wpatruje się pustym wzrokiem w przesuwane drzwi, które prowadzą do ogrodu za domem. Jest połowa października i klon rosnący przy płocie wygląda nadzwyczajnie, skąpany w czerwonych, pomarańczowych i żółtych barwach. Trawa wciąż ma kolor soczystej zieleni. Reszta ogrodu przygotowywana jest j... Recenzja książki Ktoś, kogo znamy

Alan Cole nie tańczy

21.03.2020

„Pewien mądry filozof powiedział kiedyś: ‘Zmiany osobowe przypominają powolne, bolesne wymioty. Stanowią czynność ohydną i zawstydzającą, jednak przynoszą ulgę i na swój sposób odświeżają (zwłaszcza po zakończeniu tej czynności)’. O ile dobrze pamiętam, maksyma ta pochodzi ze starożytności. Nie wiem, czy przypadkiem autorowi nie chodziło o met... Recenzja książki Alan Cole nie tańczy

Vengeful

12.03.2020

„W wieczór swojej śmierci Marcella przygotowała mężowi jego ulubione danie. Nie z jakiejś specjalnej okazji, ale właśnie dlatego, że jej nie było. Niektórzy twierdzili, że w miłości spontaniczność to podstawa. Marcella nie była pewna, czy to prawda, ale postanowiła spróbować czegoś nowego i przyrządzić domowy posiłek. Nic specjalnie wyrafinow... Recenzja książki Vengeful. Mściwi

Czyjaś córka

6.03.2020

„Krótko po ósmej zadźwięczał dzwonek u drzwi. Nie dzwonił prawie nigdy. W każdym razie na pewno nie wieczorem. Michael słyszał dobiegający z kuchni szczęk sztućców i talerzy, odgłosy otwierania i zamykania lodówki, do której Angela chowała resztki kolacji, przygotowując mu naczynia do zmywania. Zgodnie z już dawno przyjętym zwyczajem w dni, kiedy ... Recenzja książki Czyjaś córka

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl