Avatar @withmybooks

Kamila

@withmybooks
4 obserwujących.
Kanapowicz od 14 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
Kanapowicz od 14 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.

Recenzje książek

26 recenzji

Natura kryształu

23.05.2024

„Frekwencja 350 - Natura kryształu” autorstwa Aleksandry Fili w bardzo przemyślany sposób łączy psychologię, filozofię i science fiction, tworząc niezwykłą, nierealną i ekscytującą historię. Choć tematyka może wydawać się skomplikowana, książka nie jest trudna w odbiorze, wręcz przeciwnie, można się w nią łatwo wciągnąć, jest w niej wir akcji i ni... Recenzja książki Frekwencja 350. Tom 1. Natura kryształu

Kocie spojrzenie: Sekrety myśli i emocji naszego futrzastego przyjaciela.

10.05.2024

„Kotologia” autorstwa Ruby Foster okazała się niezwykle interesującą i pouczającą lekturą, która zdecydowanie zasługuje na miejsce na półce każdego miłośnika kotów. Autorka w sposób przystępny i z humorem opowiada nam ( o tajemniczym świecie tych zwierząt, pomagając nam lepiej zrozumieć ich zachowania, gesty oraz język. Jednym z największych atut... Recenzja książki Kotologia

Oko słonia

13.04.2024

Jako biolog z doświadczeniem w dziedzinie zoologii, z ogromnym zainteresowaniem wyczekiwałam na premierę książki „Oko słonia”. Dzięki tej książce miałam okazje poszerzyć swoją wiedzę na temat świata zwierząt i ich niezwykłych adaptacji. „Oko słonia” to nie tylko książka o walce o przetrwanie słoni w dzikiej Afryce – to również historia poświęceni... Recenzja książki Oko słonia

Ostatnia podróż

24.03.2024

Ostatnia podróż „Valentiny” autorstwa Santa Montefiore to fascynująca opowieść, która wkrótce po niepewnym początku staje się niezwykle wciągająca. Książka skrywa głęboko zakopaną tajemnicę, która powoli ujawnia się wraz z rozwojem historii. Wraz z Albą główną bohaterką przemierzamy urokliwe włoskie wybrzeże Amalfi, odczuwając wraz z nią aromat mo... Recenzja książki Ostatnia podróż "Valentiny"

Zasady na osiągnięcie sukcesu.

10.03.2024

Książka Stevena Bartletta, „The Diary of a CEO - 33 zasady biznesu i zycia” to pozycja, która w wyjątkowo klarowny i przystępny sposób przedstawia kluczowe kwestie dotyczące osiągania sukcesu w życiu zarówno zawodowym, jak i prywatnym. Autor dzieli się w niej swoimi doświadczeniami oraz zasadami, które pomogły mu zbudować swoją drogę do sukcesu. ... Recenzja książki The Diary of a CEO

Odwaga by zawalczyć o życie i wolność wyboru.

9.03.2024

Książka „Oliwia Denaro” autorstwa Violi Ardone to poruszająca historia piętnastoletniej dziewczyny Oliwy, która musi zmierzyć się z patriarchalnym społeczeństwem Sycylii w latach 60. XX wieku. W książce bardzo szeroko poruszony jest temat okropnych trudności, z jakimi musiały zmagać się kobiety tamtego czasu. Główna bohaterka, Olivia, to postać ni... Recenzja książki Olivia Denaro

A gdy znów się spotkamy

9.03.2024

Kristin Harmel stworzyła piękną opowieść o rodzinie, miłości, przeznaczeniu i próbie odnalezienia się w świecie pełnym trudności i nieporozumień. „A gdy znów się spotkamy” to książka, która porusza, wzrusza i skłania do refleksji nad własnymi wyborami i relacjami z najbliższymi. Emily jest bohaterką, z którą łatwo się utożsamić, jej emocje i prze... Recenzja książki A gdy znów się spotkamy

Praktyka skupienia

8.02.2024

'Wyostrzony umysł' autorstwa Amishi P. Jha to zdecydowanie fantastyczna książka, której temat dla wielu ludzi może nie być zrozumiały, ale jestem przekonania, że bardzo by im pomogła (tak, jak pomogła mi). Autorka, będąca profesorem psychologii, nie tylko doskonale tłumaczy i rozwiewa wiele wątpliwości związanych z tą tematyką, ale również uczy na... Recenzja książki Wyostrzony umysł

Serce Noelle

20.01.2024

Serce Noelle to taka piękna historia przepełniona mądrością. Życiowa historia. Katarzyna Baster pisze wspaniale z uczuciem i wyczuciem, aż mogłam się nawet momentami utożsamiać z główną bohaterką, co uważam, że jest najlepszym uczuciem dla czytelnika. Sama okładka książki piękna, oczu nie można oderwać, no i nawiązuje do wydarzeń w książce. Jest t... Recenzja książki Serce Noelle

Samotne brzegi

17.12.2023

Wspaniała książka „Samotne brzegi” autorstwa Santy Montefiore jest piątym tomem serii powieści poświęconych losom rodziny Deverillów. Fabuła skupia się na zamku Deverillów, starożytnej siedzibie rodu w Irlandii, która od lat pełni ważną rolę w historii rodziny. Historia przenosi nas do lat 80. XX wieku, gdzie młoda dziennikarka Margot Hart pisze b... Recenzja książki Samotne brzegi

Strzępki życia

23.11.2023

„Strzępki życia” to niezwykle fascynująca książka, która zaskoczyła mnie swoją tematyką. Jako miłośniczka kryminałów i thrillerów, rzadko sięgam po publikacje naukowe, ale ta pozycja wydała mi się na tyle intrygująca, że postanowiłam dać jej szansę. I nie żałuję! Autor w przystępny sposób opowiada o grzybach – czym są, dlaczego są tak istotne dla... Recenzja książki Strzępki życia

Sędzia.

25.10.2023

Zdecydowanie mogę polecić książkę „Sędzia” Oliwii Marczak. To debiutancki kryminał w prawniczym stylu, który mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Książka jest świetnie napisana i trzyma w napięciu od pierwszych stron. Mimo to, na początku może być lekkie zagmatwane ze względu na dużą liczbę postaci, co wprowadziło u mnie pewne zamieszanie i gubiłam s... Recenzja książki Sędzia

Szczęściara

14.10.2023

Tytułowa Lucky jest profesjonalną oszustką. Bardzo zaciekawiła mnie ta pozycja, ponieważ śledzimy Lucky, gdy ucieka, próbując znaleźć sposób na spieniężenie losu wygranego na loterii. Jej ojciec był oszustem i już w młodym wieku wprowadził ją do rodzinnego „biznesu” i nauczył wszystkich sztuczek rzemieślniczych. Teraz ona jest dorosła, a on jest w... Recenzja książki Lucky

Rodzinne sekrety, wspomnienia, przebaczenie

15.08.2023

Trudno byłoby nadać tej książce jakiś „typ”. Jest to po części dramat, po części obyczajówka i po części romans ze słodko-gorzką historią miłosną. Barbara Davis napisała zniewalająco piękną opowieść o historii i przynależności do swojej rodziny. To jedna z tych książek, których fabuła bardzo szybko idzie do przodu, a każda postać i każdy dialog ma... Recenzja książki Ostatnia z dziewcząt Moon

Miłość potężna i wieczna

12.07.2023

To była wspaniała historia miłosna, która wzruszyła mnie do łez. To nie jest słaby romans, ale prawdziwa historia o potędze miłości i wielu jej rodzajach, które mogą istnieć, jeśli otworzysz swoje serce. Włoszka z Brooklynu jest przejmującą i czułą opowieścią, w której akcja toczy się w dwóch okresach, czterdzieści lat po wojnie na Brooklynie, a ... Recenzja książki Włoszka z Brooklynu

Część twojego świata

20.05.2023

Czytanie tej książki było niesamowitym przeżyciem, od razu mnie wciągnęło i całkowicie urzekło od początku do końca. Z opisu spodobała mi się pomysł małego miasteczka kontra duże oraz odwrócona różnica wieku (Alexis ma 37 lat, a Daniel 28 lat). Opowiedziana jest z podwójnego punktu widzenia, więc możemy zagłębić się w umysły głównych bohaterów i z... Recenzja książki To nie może się udać

COLLEEN HOOVER - LAYLA

13.05.2023

Layla to wyjątkowa mieszanka romansu, tajemnicy i zjawisk paranormalnych. Napisana przez Colleen Hoover, autorkę bestsellerów New York Timesa, ta nieziemska i wszechogarniająca historia miłosna z odmiennością wymyka się wszelkiej logice. Colleen Hoover jest tak zróżnicowaną autorką. Przeczytałam wszystkie jej powieści, ale nie mogę uwierzyć, jak ... Recenzja książki Layla

Drzewo ombu - pamiętnik miłości zakorzeniony na argentyńskiej pampie

12.05.2023

Ta piękna książka przenosi nas na argentyńskie pampy, do Santa Catalina, gdzie mieszka rodzina Solanas. Kilka pokoleń przewinęło się przez ten dom i pozostawiło swój ślad. Pomiędzy zabawami i kąpielami w basenie dzieci odwiedzają znajdujące się na terenie posiadłości ombu, do którego proszą o spełnienie życzeń. Mówi się nawet, że to drzewo jest ma... Recenzja książki Spotkamy się pod drzewem ombu

Kim Jiyoung jest „każdą kobietą”i nic w jej życiu nie jest niezwykłe.

9.05.2023

Wow. Co za książka. Uwielbiałem wszystko w Kim Jiyoung, Urodzony 1982 i jest to jedna z najlepszych książek, jakie przeczytałem w tym roku. Kim Jiyoung to każda kobieta. Tak bardzo utożsamiałem się z Jiyoungiem. Niekoniecznie o byciu matką, bo nie mam dzieci, ale wszystko o byciu kobietą rezonowało ze mną. Czułam się, jakbym czytała relację z wła... Recenzja książki Kim Jiyoung. Urodzona w 1982

Luksusowa chatka pod lawiną i zbrodnia w tle.

4.05.2023

Jedno po drugim to moje pierwsze spotkanie z tą autorką. Sięgnęłam po tę książkę zachęcona porównywaniem do „I nie było już nikogo'' Agathy Christie, która bardzo mi się podobała. Nie zawiodłam się, rzeczywiście świat wykreowany jest mniej więcej w podobnym schemacie, lecz nie było to nudnie przekopiowane. Uwielbiam dobrą zagadkę i tu się taka zna... Recenzja książki Jedno po drugim

Ochrona przed koszmarami

18.04.2019

Ta książka przedstawia interesujący zwrot historii o przeżyciu w Auschwitz. Autorka opowiada nam o czystej Niemce o imieniu Helena, która jest żoną Johanna Roma i ma z nią pięcioro dzieci. Niezwykły związek, biorąc pod uwagę czas i nieufność między Niemcami a Romami, a ten związek czeka jeszcze wiele prób. Jest rok 1943, a Helena nie ma złudzeń, j... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Miłość z różnymi jej odcieniami

18.04.2019

Zakochane Trójmiasto. Antologia. Czyli zbiór opowiadań z miłością w tle, których akcja dzieje się w naszym Trójmieście. Mamy tutaj dziesięć różnych spojrzeń na miłość. Uświadamia nas, że może ona przyjść w najmniej oczekiwanym momencie, być zakazaną lub też nieosiągalną. Dając zarazem szczęście, ale również i wiele łez. Nadmorski klimat czaruje i ... Recenzja książki Zakochane Trójmiasto

Nie ma zbrodni doskonałej

28.01.2019

Pochłonąłem tę książkę w ciągu kilku godzin, coś, czego nie udało mi się zrobić od dłuższego czasu. Uwielbiam czytać o medycynie sądowej i to chyba najlepsza z książek o literaturze faktu, które przeczytałem do tej pory na ten temat. Entuzjazm Pasterza dla jego pracy i szacunek dla ludzi, z którymi pracował, po prostu przebija strony. To niewiaryg... Recenzja książki Niewyjaśnione okoliczności

Przekształć swój ból w sztukę.

28.01.2019

Kintsugi to japońska sztuka rekonstruowania tego, co zostało złamane. Kiedy kawałek ceramiki zostaje złamany, mistrzowie tej sztuki naprawiają go, wypełniając pęknięcia złotem lub srebrem, podkreślając w ten sposób rekonstrukcję, ponieważ ten zrekonstruowany kawałek jest symbolem kruchości, ale także siły i piękna. W tej książce hiszpański psycho... Recenzja książki Kintsugi. Jak czerpać siłę z życiowych trudności

Powieść wibrująca skrzydełkami pszczół

11.01.2019

Angelika jest dziewczyną w ciągłym ruchu. Nie ma stałego miejsca zamieszkania. Po tym, jak została zabrana przez matkę z rodzinnej Sardynii, Angelika "zamknęła swoje serce, stała się nieufna, pełna strachu i zawsze gotowa do ucieczki". Jako wędrowna młodą pszczelarką przemierza swoim kamperem kraje pomagając hodowcom pszczół w ich opiece, właśnie ... Recenzja książki Strażniczka miodu i pszczół

© 2007 - 2024 nakanapie.pl