Avatar @Anna_Scott

Anna Scott

@Anna_Scott
2 obserwujących.
Kanapowicz od 12 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
2 obserwujących.
Kanapowicz od 12 lat.

Recenzje książek

37 recenzji

Bycie romantyczką nie jest takie złe

4.05.2013

Jak wam się zdaje, ile czasu potrzeba, by cały wasz życiowy dorobek runął jak domek z kard? Dokładnie. Wystarczy sekunda. Kim przekonała się o tym dopiero, gdy musiała uciekać z Nowego Jorku. Od dzieciństwa była związana ze sportem, a teraz w dorosłym życiu była prężnie działającym agentem PR promującym młodych zawodników. Jej instynkt był niezaw... Recenzja książki Spotkanie nad jeziorem

Uleczyć śmierć

5.12.2012

Tej książce rok temu powiedziałam stanowcze nie. Wystarczyło mi, że w opisie rzuciło mi się w oczy słowo zombi i automatycznie przekreśliłam całą powieść. Jakoś nie mogłam się przemóc do romantycznej historii trupa kierującego się jedynie podstawowym instynktem jakim jest szukanie jedzenia w postaci ciepłego ludzkiego ciała, który nagle zakochuje s... Recenzja książki Ciepłe ciała

Brzęcząca moneta życia

26.11.2012

Kiedyś na romanse historyczne patrzyłam z przymrużeniem oka, bo wydawały mi się odpowiednie dla starszych kobiet szukających miłosnego uniesienia zaklętego na książkowych stronicach. Widząc je w ten sposób, nie wydawały mi się odpowiednie. Po prostu przydzieliłam je do kategorii banalnych, ckliwych historyjek miłosnych, gdzie naiwna i nieporadna ży... Recenzja książki Skandalista

Gdy praca zajmuje 99% twojego życia

26.11.2012

Na Akta Spellmanów natrafiłam zupełnie przypadkowo. W pierwszej kolejności zaintrygował mnie tytuł, który jasno wskazywał, że książka będzie trzymała się klimatu thrillera albo kryminału. Jednak w zestawieniu z okładką, na której przedstawione są dwa fantazyjne drinki i postać młodej, tajemniczej kobiety, moja teoria odrobinę się zachwiała. Poczu... Recenzja książki Akta Spellmanów

Zbrodnia od kuchni

18.11.2012

Lubię kiedy niepozornie wyglądająca książeczka okazuje się naprawdę dobrą, urzekającą lekturą. Mroczna okładka skrywająca w mroku zasępionego kucharza podjudza wyobraźnię i podsuwa coraz to bardziej wyrafinowane, coraz to bardziej krwawe opisy zbrodni. Tym razem mogę ocenić swoje przeczucia na przysłowiową czwórkę. Niestety, nie z plusem. Dw... Recenzja książki Karmiąc zło

Druga szansa

15.11.2012

Są historie, które na długo wpadają w pamięć. I w serce. Bohaterów widzimy na ulicy, jadą z nami w autobusie, mijamy ich na spacerze w ciemnym parku... albo przejeżdżają obok nas ciemną beemką :) Można powiedzieć, że dobra książka przesłania nam świat i blokuje racjonalne myślenie. Zakochujemy się w bohaterach i wraz z nimi przeżywamy wzloty i ... Recenzja książki Zakręty Losu. Braterstwo krwi

Big Love

21.10.2012

Książka doczekała się nowego i o niebo ciekawszego wydania. Powiem szczerze, okładka wmurowała mnie w ziemię a sama lektura zatrzęsła moim światem. Na takich powieściach powinien znaleźć się napis: "UWAGA! Po lekturze Zakrętów losu wasze zmysły będą nastawione tylko na jeden tor, na jedną falę, a wyobraźnia nie da wam spokoju nawet w nocy! O śni... Recenzja książki Zakręty Losu

Katharsis

7.10.2012

Przychodzą w życiu takie chwile, kiedy biczujemy się za błędy, których dokonaliśmy w przeszłości. Możliwe, że takie chwile stanowią mniejszą część naszego życia, niemniej należą do nas i są częścią tego, kim jesteśmy obecnie. Bo gdyby nie ten jeden błąd, jak teraz wyglądałoby nasze życie? Błędny są różnego rodzaju, ciężkie i lekkie, zupełnie ja... Recenzja książki Zanim nadejdzie ciemność

Dzień, w którym świat spłynie krwią...

9.09.2012

Nie często biorę się za kryminały, czy thrillery. Szczerze mówiąc wolę lawinę mdlącego cukru niż morze czerwonej krwi, jednak raz na jakiś czas każdemu przydaje się takie odstępstwo od ścisłych zasad. Reguła czytania w kółko tego samego może po pewnym czasie nużyć, także ulubiony dział literatury stanie się dla nas czymś w rodzaju ostateczności - r... Recenzja książki Zbrodnia nie zawsze doskonała

Miłość o kwaskowym posmaku

9.09.2012

Która kobieta szuka wielkiej miłości? Odpowiedź jest jedna. Każda. Przeważnie najczęstszą przewijającą się, wyśnioną i jedyną miłością jest oklepana wizja księcia na białym koniu. Oczywiście, wygląd naszego księcia stanowi indywidualne preferencje, ale warunek musi być jeden – ma być zabójczo przystojny i kochać bezgranicznie. Jednak takiej miłośc... Recenzja książki Smak hiszpańskich pomarańczy

Kismet: boskie przeznaczenie

7.08.2012

Uwielbiam książki dla młodzieży. Może dlatego, że w głębi nadal jestem pokręconą nastolatką, która uparcie gna pod wiatr, by dogonić marzenia? A może dlatego, że książki młodzieżowe mają w sobie tyle pasji i są takie... energiczne? Coś Wam powiem. Ta książka to jest... wow. Aż trudno opisać. Czuje się, jak na dragach, a myśli kłębią mi się w głowi... Recenzja książki Lemoniada gada

Dłoń prawdę Ci powie.

5.08.2012

Przerobiłam już odczytywanie przyszłości i przeszłości z kart, teraz czas na sztukę, która na pierwszy rzut oka wydawałby się wyższych lotów. Ale nic bardziej mylnego. Tak na prawdę w porównaniu z kartami, wróżenie z dłoni to w zasadzie banalna sprawa. Wystarczy uważnie przeczytać podręcznik i zastosować zdobytą wiedzę w praktyce. Co nie znaczy, oc... Recenzja książki Czytanie z dłoni dla początkujących

Całkowicie mój klimat!

5.08.2012

Walka dobra ze złem – niezmienny i stały element większości powieści, nowel czy komiksów, jakie wyszły spod pióra (klawiatury) tych znanych, jak i nieosławionych pisarzy. W większości owa walka rozgrywa się na gruncie fantastycznym, gdzie pojawiają się stwory, potwory i różne mityczne postacie, a zadaniem naszych bohaterów jest zmieść z powierzchni... Recenzja książki Wybranka bogów. Część 2

"Zazwyczaj coś, co jest naprawdę cenne i upragnione, nie przychodzi nam łatwo, tylko z trudem...

16.07.2012

Panią Phyllis Christine Cast znamy z Serii "Dom Nocy", którą napisała wraz z córką, Kristin Cast, ale chyba niewiele osób wie, iż ta rewelacyjna pisarka urodziła się w roku 1960. Tak moi państwo, książki dla młodzieży pisze kobieta, która liczy sobie przeszło pięćdziesiąt lat. Jak witać przy tworzeniu genialnych książek z przednią historią, wiek au... Recenzja książki Wybranka bogów. Część 1

Nie z tego świata

5.06.2012

Tak się niemiło składa, że za "Crescendo", czyli kontynuację "Szeptem", zabieram się od przeszło roku. Musiałam czekać na premierę, później na plan główny wszedł aspekt finansowy, bo jak wiadomo, kryzys dotknął boleśnie nas wszystkich. A teraz, w końcu stwierdziłam, że tak dalej być nie może, tym bardziej, że lada chwila ukaże się czwarty i ostatn... Recenzja książki Szeptem

Wybrańcy losu

30.05.2012

Dziadunio kontynuuje opowieść snutą w leniwy,deszczowy dzień, których odbiorcami są wyczekujące wnuczęta klęczące na dywaniku przed kominkiem, z wypiekami na policzkach. Czekają, aż słowa płynące z ust starca zamienią się w żywą opowieść o dzielnych wojownikach i wojowniczkach gotujących się do boju na śmierć i życie, w imię dobra a przeciw złu, ku... Recenzja książki Taniec bogów

Cierpliwość wystawiona na próbę

30.05.2012

Jak się już w coś wkręcę, to na amen. Szczególnie tyczy się to książkowych serii, wobec których mam szereg wymagań. Po pierwsze, musi wabić genialną fabułą i samym klimatem, a bohaterowie nie mogą być tylko "papierowi". Po drugie, nie może nudzić; nie ma nic gorszego, niż skakanie po akapitach w nadziei, że trafi się na jakiś fajny fragment. Po dwu... Recenzja książki Szkarłat północy

Na skrzydłach prastarej magii

30.05.2012

Przez ostatnie kilka miesięcy świat pogrążony był w rozmaitych odcieniach szarości. Niebo spowiły ciemne ołowiane chmury, z których na przemian padał deszczy ze śniegiem. Ale pojedyncze promienie słońca przebiły się przez ciemną pokrywę przynosząc zapowiedź wyczekiwanych zmian. Okna rozwarły się szeroko w przywitaniu świeżego rześkiego powietrza, a... Recenzja książki Szczypta magii

Galaktyczne wampiry

30.05.2012

Jak to w moim przypadku często mam miejsce, moją uwagę przykuła okładka, a na niej oszałamiająco piękna brunetka o krwistoczerwonych ustach i jakże jednoznaczny tytuł "Pocałunek o północy". Ambitnie, nie ma co... Trzeba przyznać, romansidło pełną gębą i już prawie książka była w na najlepszej drodze, by wrócić na półkę, kiedy stwierdziłam, że jeszc... Recenzja książki Pocałunek o północy

Złudzenie

30.05.2012

"Dziedzictwo mroku" przeczytałam jakiś czas temu, bynajmniej nie z wypiekami na twarzy. I kiedy po zaledwie kilku miesiącach z bardziej optymistycznym nastawieniem sięgnęłam raz jeszcze po ową pozycję (może to nie był mój dzień, może byłam za bardzo drażliwa...), niemal zmusiłam się by doczytać do końca. Niestety, musiałam na siłę doszukać się jaki... Recenzja książki Dziedzictwo Mroku

Dolina ciszy

30.05.2012

Gdzieś, kiedyś, w bliżej nieokreślonej przeszłości, usłyszałam trzy złote słowa: Koniec wieńczy dzieło - jest to jak najbardziej adekwatne stwierdzenie po przeczytaniu ostatniego tomu Trylogii Kręgu. Nie wyobrażam sobie innego, zadowalającego mnie zakończenia, które (mimo, że po cichu liczyłam na happy end) było dla mnie zaskakujące i odrobinę... n... Recenzja książki Dolina ciszy

Przeszłość to przyszłość

30.05.2012

Zacznę od swoistego usprawiedliwienia. Mianowicie, kiedy kupuję, bądź dostaje książki w prezencie, dziele je na grupy: do czytania przed zaśnięciem (i tam z całą pewnością nie zagoszczą thrillery ani horrory), do jazdy pociągiem (żądam grubych i wciągających płyt chodnikowych), na wykłady (najlepiej kieszonkowe wydania, tak żebym mogła ukryć je za ... Recenzja książki Braterska więź

Magia i miłość

30.05.2012

Przeczytałam... w zasadzie trafniejsze będzie określenie pochłonęłam. Po raz pierwszy pochłonęłam książkę latem 2007 roku, kiedy wracałam z sanatorium do domu. Trasa z Krakowa do Poznania zajęła co najmniej siedem lub osiem godzin, a czym dla mnie jest 237 stron, gdy oczy same śmigają po kartce, palce przewracają strony, a wyobraźnia pracuje ze zdw... Recenzja książki Magia i miłość

Ucieczka przed życiem

30.05.2012

Wbrew pozorom jest niewielu autorów, którzy w całkowicie realny, pozbawiony swoistego "cukru" sposób potrafią przekazać czytelnikowi dramat i życiowe rozterki głównego bohatera. Ewa Kopsik "popełniła" książkę, która przyciąga od pierwszego akapitu, od pierwszego zdania... od pierwszego słowa, przez co czytelnik staje się więźniem każdej poszczególn... Recenzja książki Uciec przed cieniem

Szukam księcia na jedną noc

30.05.2012

Tytuł jednoznaczny - tak samo jak odzwierciedlająca zawartość książki okładka; para długich nóg odzianych w czerwone szpilki, gdzie na smukłym obcasie wdzięcznie kołyszą się skąpe różowe stringi. I kiedy stałam pomiędzy długimi rzędami półek ważąc w ręku jaskrawą książkę, nie mogłam pozbyć się z głowy natrętnej myśli powracającej niczym echo. Czy t... Recenzja książki Przygoda na jedną noc

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl