Avatar @Chassefierre

@Chassefierre

Trickster & Wasz Szeryf
96 obserwujących. 52 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.
{} chassefierre
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
96 obserwujących.
52 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.

Recenzje książek

229 recenzji, w tym 104 recenzje wyróżnione przez redakcję

Wykochane futerko, wycałowany nosek

{} WYBÓR REDAKCJI
19.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W bajkach dla dzieci możemy teraz przebierać do woli – chcemy znaleźć taką, w której bohaterami są zwierzęta? Nie ma sprawy. Taką, w której głównymi bohaterami są dzieci w wieku przedszkolnym? Ależ proszę. A może chcemy coś o zabawkach, nienazwanych a śmiesznych puchatych stworkach, albo o duszkach, elfach czy wróżkach? Żaden problem! Już nawet ni... {} Recenzja książki Aksamitny królik

,,Ale był żywy, jak go gotowaliście?''

18.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Matkowski zaczyna ostro, z grubej rury, jak antyterroryści wyważający drzwi. ,,Człowiek lubi być gotowany żywy.'' Czy można napisać książkę, która jednocześnie jest głęboko wrażliwa na zwierzęce cierpienie, prześmiewcza i która parodiuje nasz kraj? Okazuje się, że można. Czy można to zrobić w taki sposób, że po skończonej lekturze czytelnik zasta... {} Recenzja książki I Bóg stworzył delfina, czyli potrawka z człowieków

Albo lepiej weź nie wracaj

18.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak pewnie niektórzy z Was już zauważyli, przechodzę ostatnio fazę horrorów. Nawiedzone domy, niewyjaśnione zjawiska, gęsta i mroczna atmosfera... Nic więc dziwnego, że w końcu sięgnęłam po ,,Wróć przed zmrokiem'', które już od jakiegoś czasu grzecznie czekało na mojej liście do przeczytania. I nie mogę powiedzieć, że ta książka była zła. Ale. Ale... {} Recenzja książki Wróć przed zmrokiem

Prowokacyjne istnienie

{} WYBÓR REDAKCJI
14.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,(...) podczas gdy baliśmy się ich, choć nie byliśmy skłonni się do tego przyznać, tamte dzieci zaczęły już nadawać wszystkiemu nowe nazwy.'' Trzydziestka dwójka pojawiła się nagle. Nikt nie wiedział skąd przyszła, nikt nie wiedział kiedy tak naprawdę się pojawiła. Nikt nie wiedział, gdzie te dzieci nocują, co jedzą. Nikt nie znał ich języka, n... {} Recenzja książki Świetlista republika

,,Chcesz herbaty kroplę, dwie?''

{} WYBÓR REDAKCJI
12.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W domu Blackwoodów wydarzyła się tragedia. To wiemy na pewno. Ktoś – czy to była Constance? - dosypał arszeniku do cukru. Umarli wszyscy poza wujem Julianem, Merricat i Constance właśnie. Mieszkańcy miasteczka położonego w pobliżu Blackwood nie zostawili na Constance suchej nitki. Wydali wyrok, niezależny od tego, co stwierdził sąd. Panna Con... {} Recenzja książki Zawsze mieszkałyśmy w zamku

Klik!

{} WYBÓR REDAKCJI
4.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zazwyczaj nie czytam poradników, a już tym bardziej nie czytam książek, które zostały napisane przez kogoś, kto określa się mianem coacha. Możecie powiedzieć, że jestem uprzedzona (i pewnie będziecie mieli rację) ale gdy czytam opis mówiący, że ktoś ,,jest coachem'' to od razu przed oczami staje mi ten biedny chłopak od hasła ,,jesteś zwycięzcą''.... {} Recenzja książki Atak paniki. Jak pokonać lęk, napady niepokoju i trudne emocje

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagi fhtagn

2.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lovecraft. Samotnik z Providence. Twórca nienazwanego horroru, który czai się tuż za granicami naszego widzenia, horroru, który możemy dostrzec kątem oka tylko po to, żeby wpaść w otchłanie szaleństwa. Gra paragrafowa utrzymana w klimacie jego opowiadań mogła być albo czymś świetnym i wartym wszelkiej uwagi, albo... cóż. Parafrazując zasadę Trzec... {} Recenzja książki Widmo nad Arkham

Tak oto kończy się świat

29.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wszyscy pamiętamy to, co działo się w Australii na przełomie 2019 i 2020 roku. Pamiętamy zdjęcia przedstawiające żółte, pomarańczowe i bordowe niebo. Pamiętamy utrwaloną na filmie ognistą trąbę powietrzną. Pamiętamy kobietę ratującą bezradnego koalę – jego sprawdzony sposób ucieczki przed zagrożeniem, byle wyżej na drzewo, nie sprawdził się tym ra... {} Recenzja książki Czarne lato. Australia płonie

Świat byłby lepszym miejscem, gdyby wszystkie debiuty wyglądały w ten sposób

28.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyszłość. Kosmos. I w tej przyszłości istnieje niezależna, mała górnicza stacja Lsel – unosi się gdzieś w przestrzeni, rządzi się własnymi prawami, a każdy obywatel zna swoje miejsce. Najcenniejsi – piloci, ambasadorowie – mogą dołączyć do linii imagowych. Ich pamięć, ich doświadczenia, miłości, poczucie humoru – to wszystko, czym są i byli – zo... {} Recenzja książki Pamięć zwana Imperium

Dramat dramatem pogania

{} WYBÓR REDAKCJI
26.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie wiem, co we mnie jest takiego - być może bies jakiś - co każe mi podchodzić do Dostojewskiego ironicznie, momentami cynicznie wręcz. Nie znaczy to, że nie uważam ,,Biesów'' za wielką powieść, co to to nie! To historia monumentalna, zawiła, szczegółowa, zbudowana z dbałością o każdy detal. To powieść tragiczna - i być może poruszyłaby mnie bard... {} Recenzja książki Biesy

,,Podróże kończą się spotkaniem kochanków.'' Tylko czasem ci kochankowie są toksyczni

{} WYBÓR REDAKCJI
20.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zanim zaczniecie czytać książkę Shirley Jackson musicie wiedzieć kilka rzeczy. Oto one: Ta książka nie ma nic wspólnego z serialem, który możecie obejrzeć na Netflixie Serio. Jeśli sięgacie po ,,Nawiedzony dom na wzgórzu'' z myślą o tym, że będą tam występować te same postacie (nie będą), że będzie tak samo dynamiczny (nie będzie), że będzie w ni... {} Recenzja książki Nawiedzony dom na wzgórzu

Tam gdzie trawa jest bardziej zielona

19.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,Z takimi myślami nie jestem w stanie nic przełknąć, bo pęka mi serce. Wiecie, co robię, kiedy tak się czuję? Idę nad ocean i resztki rzucam mewom. Chciałbym nakarmić swoją rodzinę w Korei. Ale nie mogę. Więc oddaję jedzenie mewom. Z nadzieją w głębi duszy, że zanoszą je moim bliskim. I płaczę.'' Kiedy Wieczny Prezydent Kim Ir Sen ogłosił, że bu... {} Recenzja książki Za mroczną rzeką. Jak przetrwałem reżim Korei Północnej

A Ty co dasz za Certyfikat Opieki i Posiadania?

{} WYBÓR REDAKCJI
13.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie do końca wiem, jak nazwać moje uczucia wobec tej książki. Nie oznacza to jednak, że ,,Dotyka...'' to powieść nudna albo zła - wręcz przeciwnie, to historia naprawdę dobra i wciągająca, tylko... Tylko są dwa tylko. Pierwszym jest to, że rozpuszczona do granic możliwości ,,Nawiścią'' nastawiłam się na coś podobnego (nie nastawiajcie się), drugim... {} Recenzja książki Dotyka... Poderwać gęsią skórkę do lotu

Gdzie byli ci pisarze, kiedy ja byłam dzieckiem?

6.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Serio pytam. Gdzie byli ci wszyscy ludzie, którzy mogli powiedzieć mi, że bycie dziewczynką, która nie chce nosić ładnych różowych kostiumików i woli wspinać się na wieżę z opon, i marzy o tym, żeby obserwować plac zabaw z bazy razem z chłopakami jest jak najbardziej okej? Gdzie byli ci wszyscy ludzie, którzy mogli powiedzieć mi, że nie ma nic złe... {} Recenzja książki Kraina baśni jest dla wszystkich

Rudzik w przedszkolu

29.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,Wie pani, że jest bardzo mało książek dla dzieci o pierwszym dniu w przedszkolu?'', zapytała mnie ostatnio pani czytelniczka. W pierwszym odruchu nie uwierzyłam, no bo jak to tak? Przecież jest mnóstwo książeczek dla dzieci przedszkolnych. Ale potem zaczęłam się zastanawiać, przejrzałam księgozbiór i faktycznie – większość książeczek, które mam... {} Recenzja książki Witaj w przedszkolu!

Klacz numer trzy wykonuje piękny pasaż

26.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam mieszane uczucia wobec ,,Targu mięsnego'' Juno Dawson. Z jednej strony jest to książka w pewien sposób ważna i potrzebna, bo skierowana do nastolatek (w tym głupim wieku, kiedy jeszcze w przeważającej części dziewczynkom się wydaje, że każda z nich powinna być chuda, wysoka i modnie ubrana) pokazuje tę stronę przemysłu modowego o której zazwyc... {} Recenzja książki Targ mięsny

Gdzieś mi przesłanie odleciało. Tok, tok, tok!

24.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,Cykada'' Shauna Tana miała być graficzną nowelką (opowiastką?) związaną z tematem mobbingu, z pracą w bezdusznym korpo, z poczuciem odmienności i z niesprawiedliwością. Czy rzeczywiście taka była? Zacznijmy od warstwy graficznej – okładka dość dobrze oddaje to, co zastaniemy w środku. Szarość, różne jej odcienie, poczucie opuszczenia, osamo... {} Recenzja książki Cykada

6833 do Batumi

{} WYBÓR REDAKCJI
19.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trzydzieści osiem lat temu, a dokładniej 18 listopada 1983 roku, siedmioro przyjaciół porwało samolot. Nie słyszeliście o tym, prawda? Ja też nie słyszałam – zmieniło się to w momencie w którym zobaczyłam okładkę książki ,,Pokolenie dżinsów''. I tu na chwilę się zatrzymamy, bo okładka – oszczędna i minimalistyczna – bardzo dobrze koresponduje ... {} Recenzja książki Pokolenie dżinsów

Miłość działa w obie strony

6.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznę od warstwy wizualnej, bo w przypadku książek dla dzieci jest ona bardzo ważna - w niektórych przypadkach sposób formatowania tekstu, ilość ilustracji, to czy są kolorowe czy czarno-białe, styl rysunku czy długość rozdziałów mogą zaważyć nad tym, czy książka zostanie przez dziecko przeczytana. Okładka autorstwa Piotra Letachowicza (prywatni... {} Recenzja książki Psia chata

Gdyby nie trzy siostry...

30.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli wcześniej wspomniałam o jakichś ,,życiowych odkryciach'' Izabeli to już możecie o tym zapomnieć - w ostatnim tomie jej pamiętników przeczytacie o odkryciu na skalę światową. O czymś, co zdarza się raz na setki lat, o czymś, co zmieni oblicze świata i wywróci wszystko do góry nogami. A wszystko to, jak zapewne się domyślacie, znowu zaczęło s... {} Recenzja książki W Sanktuarium Skrzydeł

Problem hodowli smoków

29.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To, co zostało zapoczątkowane podczas wystrańskiej wyprawy teraz zaczyna przynosić rezultaty. I nie chodzi tu bynajmniej tylko o rozwijającą się karierę lady Izabeli, ale również o badania nad smoczą kością i jej strukturą. Tym razem los rzucił Izabelę i Toma Wilkera w pustynne i gorące rejony Achii. Królewska Armia rozpoczęła tam program hodowli... {} Recenzja książki W Labiryncie Smoków

A Ty co pamiętasz?

28.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Piotra Stankiewicza jest nostalgiczną, bardzo osobistą, żeby nie powiedzieć, że wręcz intymną, podróżą w czasie. I pewnie nie miałaby aż takiej siły, pewnie nie poruszałaby czytelnika aż tak bardzo, gdyby nie specyficzny, oszczędny styl w którym została utrzymana. Zdania są krótkie, w większości oznajmiające, każde zaczyna się słowem pamię... {} Recenzja książki Pamiętam

Dookoła świata w poszukiwaniu smoków

27.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na taki czyn mogłaby się zdobyć tylko lady Izabela. Podróż na pokładzie ,,Bazyliszka'' - jak słusznie przypuszczacie - obfitować będzie w całe mnóstwo różnych przygód. Począwszy od spotkania z zimnowodnymi wężami morskimi, skończywszy na tropikalnych chorobach i gwałtownych, morderczych sztormach. Będziemy mieli do czynienia z pierzastymi, zachw... {} Recenzja książki Podróż Bazyliszka

Las ich pożre

25.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zielone Piekło Mouleen do którego tym razem trafi lady Izabela jest gorącym, egzotycznym i nieprzyjaznym miejscem. W istocie, bez pomocy mieszkających tam Moulinów, cała ekspedycja przepadłaby z kretesem już po wejściu na bagna. I to nie tylko z powodu bagiennych żmijów. Takie drobnostki nie zwykły jednak zatrzymywać Izabeli. Podobnie jak jej pro... {} Recenzja książki Zwrotnik Węży

,,Muszę się upewnić, że jesteś tym, kim myślę, że jesteś''

{} WYBÓR REDAKCJI
18.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O grach paragrafowych i o tym, jak się mają do gier typu RPG pisałam przy okazji recenzji ,,@Link''. Jeśli więc jesteście zainteresowani tym tematem, to teraz jest dobry moment, żeby na mój wcześniejszy tekst zerknąć. Jeśli zaś wiecie o co chodzi i z czym gry paragrafowe się je to zapraszam do lektury! Dla kogo? Już na wstępie trzeba powiedzi... {} Recenzja książki Koszmar Alicji w Krainie Czarów

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl