Avatar @Doris_2

Doris

@Doris_2
6 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj 4 miesiące temu.
ddoris_16
Napisz wiadomość
Obserwuj
6 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj 4 miesiące temu.

Recenzje książek

39 recenzji, w tym 4 recenzje wyróżnione przez redakcję

Koło ratunkowe

14.01.2022

„Wierzę, że Ty będziesz ode mnie lepsza. Że Tobie się to uda. Dlatego proszę Cię, przełam swój strach! Bądź odważna i popłyń w rejs, skocz na bungee i ze spadochronu oraz zrób wszystko to, co wpadnie Ci do głowy… Zrób to za siebie i za mnie. Żyj pełnym i szczęśliwym życiem za nas obie.” (fragment książki) Elsa Rocher zabiera nas w ekskluzyw... Recenzja książki Koło ratunkowe

Uwikłany

14.12.2021

Z twórczością Michała Bednarczyka spotykam się po raz pierwszy, mimo, że jest to kolejna książka tego autora. Książka napisana jest jasnym, prostym językiem, fabuła dość zaskakująca napisana zwięźle i na temat. W tym przypadku „mniej znaczy więcej”. Myślę, że z twórczością autora sięgnę jeszcze nie raz. „Uwikłany” jest to powieść kryminalna, kt... Recenzja książki Uwikłany

Pani Wstyd

20.10.2021

Będąc małym dzieckiem, ciekawym świata przychodzi moment w którym należy się zmierzyć z różnymi stanami emocjonalnymi, które są nieznane i często trudne do przejścia. Każde dziecko zaczyna uczyć mierzyć się ze strachem, gniewem, smutkiem, radością jak i wstydem. Czym właściwie jest wstyd? Wstyd, jest to jedna z emocji, która wywołuje zespół fiz... Recenzja książki Pani Wstyd - bajka, która nie jest nieśmiała

Cichy zabójca ciała i duszy

5.08.2021

Autorka Urszula Król zabiera nas na pełną emocji, cierpienia podróż, ale jakże istotną i potrzebną wyprawę. Na niej mamy poznać siedemnastoletnią Sabinę Chaber, dziewczyna ta na progu dorosłości staje przed trudnymi sytuacjami jak i wyborami, które nie raz są ponad jej siły fizyczne i psychiczne. Akcja zaczyna się w momencie poinformowania prze... Recenzja książki Piętna

Przebiegli truciciele – dociekliwi naukowcy

21.06.2021

„Stulecie trucicieli” to autorstwa Lindy Stratmann. Z publikacją tej autorki zetknąłem się po raz pierwszy. Postanowiłem sięgnąć po powyższą publikację, ponieważ jako czytelnika kryminałów i miłośnika historii zaciekawił mnie już sam tytuł. Powieści kryminalne, które czytałem rozgrywały się w większości w drugiej połowie XX wieku i żadna z nich... Recenzja książki Stulecie trucicieli

Naucz się czytać!

19.04.2021

Z twórczością Keri Smith spotykam się pierwszy raz. Szczerze mówiąc słyszałam o książce pt .”Zniszcz ten dziennik”, nie spoglądając nawet na tą książkę, bardzo mnie od niej odrzucało. Książki się kocha, wącha, przytula i szanuje, a nie zagina rogi, plami, maluje! No cóż, po kolejną książkę autorki sięgnęłam z podobnym nastawianiem, no ale jak to s... Recenzja książki Wykończ tę książkę

Baśń dobra na wszystko

25.03.2021

Z Koniberkami Weroniki Szelęgiewicz spotkałam się po raz pierwszy. Autorka zabrała mnie w niezwykłą podróż do świata baśni. Znów mogłam się poczuć jak mała dziewczynka, w świecie pełnym magii, fascynujących stworzeń, pięknych pełnych kwiatów łąk (taki widok jakże utęskniony po długiej i mroźnej zimie). Książka składa się z jedenastu rozdziałów,... Recenzja książki Koniberki Powrót na łąkę

Szkoła zawiści

2.03.2021

Okres szkoły dla wielu osób nie jest łatwy, każdy przechodził przez jakieś trudności związane z tym jakże specyficznym czasem w życiu. Jednak to co się dzieje w szkole baletowej przechodzi ludzkie pojęcie. Książka opowiada historię trzech dziewczyn. Każda z nich jest inna, wyróżniająca się, jednak wiele je łączy. Bette- utalentowana dziewczy... Recenzja książki Tiny Pretty Things

Czy dobro przezwycięży nienawiść i zazdrość?

4.01.2021

„Mały Biały Książę i Czarna wiedźma” jest to propozycja Doroty Bindarowskiej. Jest to debiutancka książka tej autorki. Historia jest typowo bajkowa, jest książę, są wróżki. Jest Białe Królestwo, szczęście, miłość. Istna sielanka do czasu… Początek historii trochę przypomina Królewnę Śnieżkę, gdy to w dniu urodzin głównego bohatera nadciąga zło... Recenzja książki Mały Biały Książę i Czarna Wiedźma

Aby na pewno list?

30.12.2020

Warto zacząć od tytułu „Listy do Emilki”, sięgając po książkę liczyłam na pięknie napisane listy, które będą stworzone w sposób wyszukany, piękny. Będą pełne emocji, cyt.” następnie wyjaśnia, dlaczego jesteśmy tacy, a nie inni, czym jest miłość, nienawiść, pożądanie, wiara w Boga, śmierć.” (fragment opisu z okładki książki). Jednak bardzo się zawi... Recenzja książki Listy do Emilki

Uratuj te święta!

WYBÓR REDAKCJI
2.12.2020

„Gwiazdozaur i Zimowa Czarownica” to drugi tom książek dla dzieci Toma Flrtchera o przygodach Willa i jego magicznego przyjaciela dinozaura z Bieguna Północnego. Z twórczością autora i tą serią spotkałam się po raz pierwszy, nie ukrywam że sięgnęłam po tą pozycję jedynie ze względu na młodszych miłośników tych pradawnych stworzeń w rodzinie (czyt.... Recenzja książki Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica

Uwikłana

4.11.2020

Co powinno charakteryzować dobrą książkę dla starszych dzieci, powiedzmy 10-12-latków? Ciekawa fabuła, dynamiczna akcja, prosty, ale nie prostacki język, nietuzinkowi bohaterowie, ale nieprzerysowani, aby czytelnicy mogli się z nimi identyfikować i dawka fajnego poczucia humoru. A jak się dorzuci niezbyt długie rozdziały (takie w sam raz do przecz... Recenzja książki Wyjaśnij to, Lotko!

Młodość kontra tajemncie przeszłości

30.09.2020

Agnieszka Janiszewska absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, z zawodu historyk. Jest rozpoznawana z sag rodzinnych oraz doskonale zarysowanego tła historycznego w powieściach obyczajowo-historycznych. Tym razem zabiera nas do życia Renaty Nałęcz. Jest to młoda niespełna dwudziestopięcioletnia dziewczyna, która zaczyna dorosłe życie. Jest ona g... Recenzja książki Czwarta powieść tom I

Jak się bawią Polacy na wakacjach?

WYBÓR REDAKCJI
20.09.2020

Książka autorstwa Elżbiety Szudrowicz i Witolda Dębczyńskiego pt. „Śmierć w Błękitnej Lagunie” opowiada historię zgranej paczki przyjaciół, którzy wybierają się na wycieczkę marzeń do dzikiej i nieprzewidywalnej Islandii. Miał to być wyjazd marzeń. Podczas wypoczynku w SPA dochodzi do erupcji wulkanu Eyjafjallajökull, ciąg nieszczęśliwych zdarzeń ... Recenzja książki Śmierć w Błękitnej Lagunie

Wakacje z Czortem

24.08.2020

Marta Kisiel zabiera nas ponownie do świata Bożka, a dokładnie Bożydara Antoniego Jekiełłka. Wszystko zaczyna się od powrotu ze świadectwem ze szkoły. Czas Bożka upływa na zabawie i odpoczynku wraz z Małym Lichem, wszystko zmienia się, gdy pod domu przyjeżdża wujek z pełnym samochodem różnych dziwnych rzeczy- szykuje się remont generalny. Ku ni... Recenzja książki Małe Licho i lato z diabłem

Czy, aby na pewno uniwersalne?

28.07.2020

Nad książką zastanawiałam się dobrych kilka dni, czy podjąć się jej przeczytania i zrecenzowania, czy jednak sobie odpuścić. Szukałam informacji wśród znajomych jak i na forach internetowych. Jednak jako nowość nic nie znalazłam. Przekonał mnie patronat strony nakanapie.pl, z ich polecenia przeczytałam już kilka książek i nigdy się nie zawiodłam, ... Recenzja książki Przypowieści piękne brata Jakuba

Genów nie oszukasz...

21.06.2020

Ile razy słyszałeś/aś to sformowanie, że "genów nie oszukasz". Przypuszczam, że nie raz. To jest prawda, nasze życie, nasz charakter, osobowość, wygląd i wiele innych cech jest ściśle powiązanych z tymi jakże małymi cząsteczkami. Tyle od nich zależy, a nawet ich nie widać gołym okiem?! A czy kiedyś się przeszło Ci przez myśl, że zwierzęta też maj... Recenzja książki Zew krwi

Pola

22.05.2020

Każdy kto choć raz miał w ręku książkę z serii "Ulica Czereśniowa " pani Rotraut Susanne Berner. Ten doskonale wie kim jest Pola. Jednak pewnie są i tacy, którzy nie znają tego cudownie upierzonego ptaka. Jest to bardzo kolorowa papuga, jak przypuszczam z gatunku Ara. Mimo pięknego wyglądu, jest to strasznie psikuśny ptak. Na każdej kartce chowa ... Recenzja książki Pola z ulicy Czereśniowej

wakacje marzeń...

16.03.2020

Moją pierwszą przygodę z książkami Jolanty Kosowskiej zaczęłam właśnie od książki "Wielkie włoskie wakacje". Książkę otrzymałam do recenzji z portalu nakanapie.pl Autorka przenosi nas do malowniczych Włoch, gdzie czuć woń drzew cytrusowych, słońce przyjemnie opala skórę, a znad laguny i weneckich kanałków ochładza przyjemna chłodna bryza. Italia... Recenzja książki Wielkie, włoskie wakacje

Leśne skrzaty

18.02.2020

Aleksandra Sztorc to nowa pisarka, która zadebiutowała w 2019 roku książką pt. "Etalianek z Leśnej Krainy". Na co dzień pracuje i studiuje. Należy również to toruńskiej grupy literackiej "Strzyga". Opowiada nam historię, która przenosi nas na wyspę Eternię, na której z dala od ludzkiego miasteczka mieszkają Etalianie. Takie małe przyjazne leśne e... Recenzja książki Etalianek z leśnej krainy

Słodko- gorzki smak życia

15.01.2020

Zazwyczaj recenzję zaczynam od krótkiej biografii autora, ale nie tym razem. Autorka jest bardzo anonimowa jak na te czasy. Nie znalazłam żadnej adnotacji o jej życiu, ani na okładce książki, stronie wydawnictwa, w całym Internecie nic nie ma. Książka opowiada trzynaście historii z życia jak przypuszczam autorki. Bohaterką książki jest kobieta, ... Recenzja książki Zapiski z czekoladowego pamiętnika

Mikropowieść

14.12.2019

Artur Suski prywatnie przedsiębiorca, szczęśliwy ojciec, zapalony miłośnik powieści grozy. Zadebiutował swoją powieścią "Szczur" w 2019 roku. Książka ukazała się dzięki wygranej w pierwszej edycji konkursu na mikropowieść sensacyjną BLEF. Konkurs ten ma duże szanse stać się prestiżowym w niedługim czasie, dając szansę niepoznanym jak dotąd autor... Recenzja książki Szczur

Gieśki, Giedzie a może Gadziny?

WYBÓR REDAKCJI
28.11.2019

Katarzyna Kielecka "wschodząca" pisarka polskiej literatury. Przez wiele lat pisała do szuflady, ale nadszedł moment, aby okazać się światu i oto swój debiut miała w 2019 roku książką pod tytułem Sedno życia. Osobiście mama dwójki dorastających dzieci, pedagog specjalny oraz pracownik banku. Książka Gieśki jest pierwszą ukazaną książką pisark... Recenzja książki Gieśki. Księga przygód

Urwis nad urwisami

WYBÓR REDAKCJI
31.10.2019

Czy ktoś zna już Koszmarnego Karolka? Ja zetknęłam się z nim pierwszy raz. Sam bohater jest urwisem nie z tej Ziemi, jego pomysły i zabawy przyprawiają czasem o ból głowy. Czy każdy z nas choć raz nie miał nie zbyt mądrych pomysłów? Książka zawiera cztery krótkie, zabawne historyjki z życia Karola i jego rodziny. W głównej mierze są to historyjki... Recenzja książki Koszmarny Karolek. Paskudne początki

Wazaha pisze...

16.10.2019

Dwunastoletni chłopak zabiera nas w podróż po niezwykłej czerwonej wyspie. Nie jest to zwykły dziennik z podróży to pełne przygód, tajemnic, wierzeń opowiadania, który zabierają nas w niezwykłą podróż. Książka napisana językiem prostym, młodzieżowym, dzięki czemu szybko i łatwo się czyta. Dziennik jest encyklopedią wiedzy o Madagaskarze, w sposób... Recenzja książki Dziennik łowcy przygód. Madagaskar. Klątwa pasiastego lemura.

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl