Avatar @Malwi

@Malwi

98 obserwujących. 51 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj 2 minuty temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
98 obserwujących.
51 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj 2 minuty temu.

Recenzje książek

737 recenzji, w tym 67 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Anna O czy Śpiąca Królewna.

16.06.2024

Ostatnio miałam okazję przeczytać książkę "Anna O" autorstwa Matthew Blake'a i muszę przyznać, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ta powieść, łącząca w sobie elementy thrillera psychologicznego i kryminału, wciągnęła mnie od pierwszych stron. Fabuła książki koncentruje się na postaci Anny, młodej kobiety, która boryka się z amnezją i stara się ... Recenzja książki Anna O.

Efekt kresu.

15.06.2024

Niedawno miałam okazję przeczytać "Efekt morza" autorstwa Katarzyny Bondy i muszę przyznać, że była to niezwykle wciągająca lektura. Bonda po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzynią w tworzeniu skomplikowanych intryg kryminalnych i barwnych postaci. "Efekt morza" wciągnęło mnie od pierwszych stron. Główny bohater, Hubert Meyer, profiler krymina... Recenzja książki Efekt morza

Konsekwencje.

14.06.2024

Ostatnio przeczytałam książkę "Konsekwencje" autorstwa Yrsy Sigurðardóttir i muszę przyznać, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Jako fanka kryminałów i thrillerów, zawsze poszukuję historii, które wciągną mnie od pierwszych stron i nie pozwolą odłożyć książki aż do samego końca. "Konsekwencje" spełniły te oczekiwania w stu procentach. Fabuła ks... Recenzja książki Konsekwencje

Chichot losu.

13.06.2024

Ostatnio miałam okazję przeczytać książkę "Naznaczona" Anny Matusiak — Rześniowieckiej i chciałabym podzielić się swoimi wrażeniami. "Naznaczona" to historia o miłości i walce o życie, ale także głębokie spojrzenie na ludzkie losy, które splatają się w nieoczekiwany sposób. Anna Matusiak — Rześniowiecka umiejętnie prowadzi nas przez emocjonalne m... Recenzja książki Naznaczona

Pedagog śmierci.

12.06.2024

Po przeczytaniu "Dobermana" Jacka Piekiełko muszę przyznać, że jestem pod wielkim wrażeniem tej książki. Historia, która wydarzyła się naprawdę, przeniosła mnie do Rosji roku 1996, gdzie w rzece Aba znaleziono kawałek dziecięcej czaszki. To odkrycie zapoczątkowało przerażające dochodzenie, które ujawniło rozczłonkowane ciała dzieci w wieku od 9 do... Recenzja książki Doberman

Fikcyjny horror jako remedium na horror codzienności.

11.06.2024

"W tej grze stawką jest życie" Steadman w "Rodzinnej grze" powoli buduje napięcie, a atmosfera tajemnicy i niepewności, która otacza rodzinę Holbecków, sprawia, że każda kolejna scena staje się bardziej mroczna i niepokojąca. Niestety, książka napisana jest nierówno. Choć są momenty, które zaciekawiają i trzymają w napięciu, nie brakuje także ta... Recenzja książki Rodzinna gra

Pod dachem z mordercą.

WYBÓR REDAKCJI
10.06.2024

Główna bohaterka, "Pod dachem z mordercą" Klaudii Muniak - Olga Soboń, od pięciu lat zmaga się z tajemniczym zaginięciem swojego męża, Maurycego. Gdy wszyscy wokół uważają go za potwora odpowiedzialnego za zniknięcia kilku kobiet, ona wierzy w jego niewinność i nieustannie szuka odpowiedzi na pytanie, co naprawdę się wydarzyło. Olga jest postacią... Recenzja książki Pod dachem z mordercą

Albo jesteś dobry, albo przeżyjesz.

9.06.2024

C.J. Tudor w swojej najnowszej powieści "Debit" stworzyła trzymający w napięciu thriller. Książka skupia się na trzech postaciach: Hannah, Meg i Carterze, które muszą stawić czoła ekstremalnym warunkom i mrocznym tajemnicom, by przetrwać. Historia Hannah zaczyna się dramatycznie. Budzi się wśród okaleczonych ciał, metalu i potłuczonego szkła, po ... Recenzja książki Debit

Dziecko z walizki.

8.06.2024

Paulina Cedlerska w "Dziecku z walizki" przenosi nas do mrocznej wersji Mazur, gdzie napięcie wisi w powietrzu, a tajemnice czają się za każdym rogiem. Główna bohaterka, Klara, porzuca swoje olsztyńskie życie, by podjąć wymarzoną pracę w wiejskiej szkole. Szybko jednak okazuje się, że etat ten to pułapka, z której nie ma ucieczki. Od początku ksi... Recenzja książki Dziecko z walizki

Wieża milczenia.

WYBÓR REDAKCJI
7.06.2024

Niestety, muszę przyznać, że "Wieża milczenia" Remigiusza Mroza mnie rozczarowała. Opis zapowiadał intrygującą fabułę, w której tajemnicze morderstwa, zamach na polityka oraz działalność fanatycznych wyznawców miały splatać się w skomplikowaną sieć powiązań. Niestety, rzeczywistość okazała się znacznie mniej porywająca. Główny bohater, Scott Wint... Recenzja książki Wieża milczenia

Prokuratorka kontra mechanizmy politycznych manipulacji.

WYBÓR REDAKCJI
6.06.2024

"Prokuratorka" Macieja Klimarczyka to thriller psychologiczny, który nie tylko wciąga fabułą, ale również zmusza do refleksji nad mechanizmami politycznych manipulacji i moralnością, która często schodzi na dalszy plan, gdy władza staje się obsesją. Główna bohaterka, Alicja Zakliczyńska, bydgoska prokuratorka, od szesnastu lat walczy z przestępcz... Recenzja książki Prokuratorka

Artyści sadyści.

5.06.2024

"Człowiek w bandażach" autorstwa Alex Sanda jes powieścią, która trzyma w napięciu. To drugi tom cyklu, który zapoczątkowała książka "Pan Strach". Choć "Człowiek w bandażach" można czytać jako samodzielną powieść, zachęcam do zapoznania się z pierwszą częścią, aby w pełni zrozumieć kontekst i motywacje bohaterów. Po rocznej przerwie pełnej niepew... Recenzja książki Człowiek w bandażach

Wzgórze wisielców.

4.06.2024

„Wzgórze wisielców” Yrsy Sigurðardóttir to mrożący krew w żyłach thriller, który przenosi nas do Gálgahraun na obrzeża Reykjaviku. Yrsa Sigurðardóttir umiejętnie buduje napięcie i tworzy atmosferę niepokoju, która towarzyszy czytelnikowi do ostatniej strony. „Wzgórze wisielców” to nie tylko doskonale skonstruowany kryminał, ale także głęboka opo... Recenzja książki Wzgórze Wisielców

Odezwij się.

4.06.2024

Ostatnio miałam okazję przeczytać książkę Magdaleny Zimniak pt. "Odezwij się", która zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Autorka porusza w niej niezwykle trudny temat zaginięcia dwójki dzieci, co spada na z pozoru idealne małżeństwo Mielczarków. Historia zaczyna się od dramatycznego momentu, kiedy dzieci znikają bez śladu. Od razu odczułam ogromny ... Recenzja książki Odezwij się

Zacisze - miasto "ciszy i spokoju".

3.06.2024

"Przeszłość nie umiera nigdy" autorstwa Ludwika Lunara to powieść, która wciągnęła mnie od pierwszych stron i nie pozwoliła oderwać się aż do samego końca. Akcja rozgrywa się w Zaciszu, niewielkim miasteczku na północy kraju, gdziezostaje odkryte ciało brutalnie zamordowanej, młodej dziewczyny. Od samego początku czułam napięcie, jakie towarzyszył... Recenzja książki Przeszłość nie umiera nigdy

Światło ukryte w mroku.

2.06.2024

Moja opinia o książce "Światło ukryte w mroku" Sharon Cameron jest bardzo pozytywna. To przejmująca powieść oparta na prawdziwej historii sióstr Podgórskich – Heleny i Stefanii, które podczas II wojny światowej ocaliły trzynaścioro Żydów, ukrywając ich na poddaszu własnego domu. Historia zaczyna się w Przemyślu w 1943 roku. Nastoletnia Stefania P... Recenzja książki Światło ukryte w mroku

Dziewczyna zza ściany.

1.06.2024

"Dziewczyna zza ściany" autorstwa Camille Gale to opowieść, która rozpoczyna się od pozornie banalnej sytuacji — Hope, główna bohaterka, wraca do pracy po zapomniany telefon. To, co wydaje się drobną niedogodnością, okazuje się momentem, który całkowicie zmienia jej życie. Świadek przerażającej sceny staje się zakładniczką zbrodniarza, Knoxa. To,... Recenzja książki Dziewczyna zza ściany

Witamy w krainie szaleństwa, proszę zapiąć pasy!

31.05.2024

"Gdy prawda milczy" autorstwa Jacka Piekiełko to przerażający dramat, który przypadkiem ujrzał światło dzienne. Książka opowiada historię Anički, trzynastoletniej dziewczynki, której życie jest pełne nieszczęść i cierpienia. Opowieść inspirowana jest prawdziwymi wydarzeniami, co dodaje jej dodatkowego ciężaru emocjonalnego. Anička nie miała łatwe... Recenzja książki Gdy prawda milczy

Pamiętniki kluczem do przeszłości.

30.05.2024

„Białe róże dla Matyldy” autorstwa Magdaleny Zimniak to książka, która na długo zostanie w mojej pamięci. Historia Beaty, głównej bohaterki, która po nagłej śmierci rodziców próbuje odnaleźć spokój, wciągnęła mnie od pierwszych stron. Nieoczekiwany wątek śledczych, którzy po pogrzebie zaczynają kwestionować tezę o wypadku, dodaje opowieści elemen... Recenzja książki Białe róże dla Matyldy

Wybacz.

29.05.2024

Robyn, młoda i ambitna dziennikarka, przeżywa szok, gdy policja informuje ją o zaginięciu jej byłego chłopaka, Juliana. Chociaż starała się zapomnieć o bolesnej przeszłości, ta wiadomość budzi na nowo uczucia tęsknoty, bólu i rozczarowania. Na szczęście Robyn ma wsparcie swojego najlepszego przyjaciela, Coopera. Jednak w miarę jak sytuacja się ro... Recenzja książki Wybacz. To dla Twojego dobra

Życie zastępcze czyli prawie martwy ale wciąż żywy.

28.05.2024

„Kto jest bez winy, niechaj pierwszy rzuci kamień. Odważysz się?” Ta myśl towarzyszyła mi podczas lektury „Sedna” Marka Stelara, książki, która wciągnęła mnie w mroczny świat ludzkich słabości i niepokojów. Z każdą stroną coraz bardziej zagłębiałam się w psychologiczne meandry tej opowieści, która ukazuje, jak różnorodne, a zarazem podobne mogą b... Recenzja książki Sedno

Wartość dodana.

27.05.2024

Książka "Pani do sprzątania" Tiny Baker zrobiła na mnie negatywne wrażenie. Maria, główna bohaterka, to wyjątkowa postać – dobra kobieta i doskonała sprzątaczka. Jej praca dla różnych klientów, takich jak Elsie, urocza staruszka z problemami pamięci, Brian, sympatyczny mężczyzna z okropnym szefem, czy tajemniczy pan Balogan, otwiera przed nami róż... Recenzja książki Pani do sprzątania

Ucieczka w Bieszczady.

26.05.2024

"Berdo" autorstwa Remigiusza Mroza to książka, która wciągnęła mnie od pierwszej strony. Wiktor Forst, główny bohater, uciekając od traumatycznej przeszłości, osiedla się w Bieszczadach, gdzie odnajduje schronienie w małej wsi. Znalazł tam spokojne życie, zajmując się gospodarstwem starszej kobiety w zamian za dach nad głową. Mimo to nie potrafi u... Recenzja książki Berdo

Tożsamość.

25.05.2024

Książka "Gdyby tylko wiedziała" autorstwa Lisy Jackson to fascynująca mieszanka tajemnic, intryg i rodzinnych sekretów. Akcja powieści koncentruje się na losach rodziny Cahillów, bogatych mieszkańców San Francisco, których życie zostaje brutalnie zakłócone przez tragiczny wypadek samochodowy w północnej Kalifornii. Jedna z kobiet ginie na miejscu... Recenzja książki Gdyby tylko wiedziała…

Etyczne dylematy czy polityczne kalkulacje.

24.05.2024

Idealne życie profesora etyki Klausa Martina legło w gruzach, gdy oboje z żoną padli ofiarami brutalnej napaści. To zdarzenie pociąga za sobą falę dramatycznych wydarzeń. Gniewu zrozpaczonego człowieka nie da się powstrzymać, on musi się wypalić w ogniu zemsty. Książka ta ukazuje, że nawet najlepszy, najbardziej etyczny człowiek może złamać swoje... Recenzja książki Wszyscy jesteśmy mordercami

© 2007 - 2024 nakanapie.pl