@RosemaryLittletoe

3 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 3 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
3 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 3 lat.

Recenzje książek

41 recenzji, w tym 5 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Mysia Wieża

WYBÓR REDAKCJI
30.04.2020

Dwunastoletni Igor i jego rówieśniczka Hanka spotykają się na wakacjach nad jeziorem Gopło. Przypadkiem znajdują tajemnicze ruiny, w których natykają się na... ducha pradawnego woja pod postacią szczura. Duch ów opowiada im historię legendarnego władcy Popiela i jego żony - wiedźmy Dragomiry, która ocaliła go od śmierci i rzuciła na niego czar, dz... Recenzja książki Mysia Wieża

Księga Luster

1.04.2020

17-letnia Kate mieszka u swojej ciotki w Londynie i jest typową nastolatką z typowymi dla nastolatków problemami. Pewnego dnia trafia do magicznego sklepu, gdzie otrzymuje od prowadzącej go kobiety tajemniczą Księgę wypełnioną zaklęciami. Sceptyczna wobec magii Kate dla żartu rzuca jeden z uroków i z zaskoczeniem odkrywa, że zaklęcie nie nie dość,... Recenzja książki Księga luster

Nikczemni

1.04.2020

Victor i Eli to przyjaciele ze studiów. Na ostatnim roku poświęcają się badaniom doświadczeń bliskich śmierci oraz traumy, które mogą skutkować obudzeniem pewnym niezwykłych zdolności w osobie, która ich doświadczyła. Nazywa się ich Ponad Przeciętnymi. Chłopcy postanawiają popełnić kontrolowane samobójstwo by zyskać te zdolności, nie wszystko jedn... Recenzja książki Vicious: Nikczemni

Zakon Drzewa Pomarańczy

6.02.2020

Królestwem Inys od niemal 1000 lat włada ród Berethnetów. Na tronie zasiadają kolejne królowe, a każda z nich zawsze rodzi tylko jedno dziecko, które zawsze jest dziewczynką. Panuje powszechna wiara w to, że dopóki zachowana jest ciągłość rodu, dopóty Bezimienny, pradawne zło uwięzione przed laty w mrocznej Czeluści między zwaśnionymi kontynentami... Recenzja książki Zakon drzewa pomarańczy

Królestwo Mostu

5.02.2020

Maridrina i Ithicana od lat pozostawały w stanie wojny. Maridrina to w większości pustynia, która nie jest w stanie wykarmić swoich mieszkańców bez pomocy handlu, Ithicana zaś ma pod kontrolą potężny Most - jedyny lądowy szlak handlowy łączący pobliskie państwa - i bezlitośnie korzysta ze swojej uprzywilejowanej pozycji nakładając na swego głodują... Recenzja książki Królestwo Mostu

Polluks

5.02.2020

Polluks, czyli Patryk Rotter, jest jednym z najlepszych zawodników MMA walczących w podziemiu. Napędza go pragnienie zemsty za krzywdy z dzieciństwa, temu pragnieniu poświęcił wszystko stając się bezduszną maszyną stworzoną do walki. Ale jednego poświęcić nie potrafił - uczuć. W jego twardym jak kamień sercu płonie miłość do Martyny, wspólnej przy... Recenzja książki Polluks

Zawsze i na Zawsze

12.01.2020

Związek Lary Jean i Petera przetrwał wielką zawieruchę. Od roku są razem, razem zaczynają kolejny, ostatni już rok nauki w liceum. Przed nimi wybór uczelni. Plan jest piękny - oboje idą na UW, są blisko, widują się codziennie na zajęciach. Po prostu bajka. Bajka ta jednak sypie się w gruzy gdy Lara Jean nie dostaje się na wymarzony uniwersytet i j... Recenzja książki Zawsze i na zawsze

PS. Wciąż Cię Kocham

12.01.2020

To, co miało być żartem i związkiem na pokaz, okazało się początkiem gorącego i jak najbardziej prawdziwego uczucia. Lara Jean i Peter stają się parą na poważnie i przez jakiś czas jest jak w bajce - dopóki w internecie nie pojawia się filmik z ich namiętnymi pocałunkami w jacuzzi. A to tylko początek katastrof. Wkrótce w życiu Lary Jean pojawia s... Recenzja książki P.S. Wciąż cię kocham

Do Wszystkich Chłopców, których Kochałam

5.01.2020

Lara Jean, jak każda nastolatka, łatwo się zakochuje. Radzi sobie z tym w dość oryginalny sposób - pisze do obiektów swoich westchnień listy miłosne, w których rozlicza się ze swoich uczuć do poszczególnych chłopców. Lisy te spoczywają bezpiecznie schowane w starym pudle na kapelusze. Jednak pierwszego dnia nowego roku szkolnego - roku który zakoń... Recenzja książki Do wszystkich chłopców, których kochałam

Kill'em All

26.12.2019

Wszystko się posypało. Loki w pogoni za Antychrystem utknął w podejrzanie Shakespearowskiej krainie elfów, Jenny wraz z Erosem zmagają się z zombie apokalipsą w Paryżu, Bachus przeszedł na przymusową dietę w dotkniętej klęską głodu Ameryce, a aniołowie szykują się do starcia z nadciągającą armią Lucyfera. Wydaje się, że nic już nie powstrzyma chao... Recenzja książki Kłamca. Kill'em all

Zbiór Miłości Niechcianych

24.11.2019

Oliwia jest młodą, piękną i pewną siebie kobietą. Otaczają ją wierni przyjaciele, ona sama jest redaktorką jednego z plotkarskich pisemek. Praca ta może nie jest specjalnie ambitna, ale pozwala jej żyć dostatnio, a w dzisiejszych czasach to właśnie liczy się najbardziej. Ma właściwie wszystko - poza miłością. Kiedy jej małżeństwo rozpada się zanim... Recenzja książki Zbiór miłości niechcianych

Znajdź Mnie

24.11.2019

Od szalonego romansu Elio i Olivera minęło 20 lat. Oliver wyjechał za ocean i prowadzi pozornie szczęśliwe życie u boku pięknej żony i dwójki dzieci, wciąż jednak jego myśli wyrywają się ku dawnemu kochankowi. Elio tymczasem rozwija karierę muzyczną. Na co dzień pracuje w konserwatorium dzieląc się swą muzyczną pasją ze studentami i wciąż czeka na... Recenzja książki Znajdź mnie

Gorączka Świątecznej Nocy

WYBÓR REDAKCJI
19.11.2019

Claire i Matt są po rozwodzie, pozostają jednak w przyjacielskich stosunkach. Dla obojga najważniejsza na świecie jest ich córka, siedmioletnia Scarlett, dla której są w stanie zrobić wszystko - na przykład spędzić razem pierwsze od kilku lat święta. Pojawia się pomysł wyjazdu do luksusowego ośrodka, a wraz z nim pierwsze schody. Zarówno Matt, jak... Recenzja książki Gorączka świątecznej nocy

Żmijowisko

19.11.2019

Grupa przyjaciół ze studiów wraz z rodzinami co roku spotyka się na wspólnych wakacjach. Tym razem wybór padł na malownicze Żmijowisko. Przyjaciele wypoczywają i bawią się na zakrapianych alkoholem imprezach, niepomni, że wódka wyłącza hamulce. Ale nie tylko. Bardzo często wyciąga na światło dzienne dawne urazy i niewybaczone krzywdy. Atmosfera gę... Recenzja książki Żmijowisko

Enola Holmes

30.10.2019

Enola na dobre zadomowiła się w Londynie. Za dnia, jako Ivy Meshle, sekretarka tajemniczego doktora Ragostina, prowadzi biuro zajmujące się odszukiwaniem zaginionych osób. W nocy zaś przemienia się w milczącą siostrę miłosierdzia i przemierza londyńskie slumsy rozdając potrzebującym odzienie i żywność. Kiedy do jej uszu docierają pogłoski o młodej... Recenzja książki Enola Holmes. Sprawa Leworęcznej Lady

Horyzont

27.10.2019

Maniek, były saper, niedawno wrócił z misji w Afganistanie. Przywiózł ze sobą żółwia, zespół stresu pourazowego oraz gorzkie rozczarowanie powrotem. Za śmiesznie niską emeryturę wojskową wynajmuje niewielką kawalerkę, gdzie próbuje napisać książkę. W teorii przelanie na papier swoich wspomnień z misji miało pomóc mu zamknąć ten rozdział i naprawdę... Recenzja książki Horyzont

Enola Holmes

27.10.2019

W dniu 14 urodzin Enoli znika jej matka. Dziewczyna niezwłocznie informuje o tym swoich braci - Mycrofta i Sherlocka, szybko jednak okazuje się, że był to błąd. Sherlock nie zamierza zbyt wiele robić w sprawie zaginionej matki, gdyż wszystkie ślady wskazują, że odeszła z własnej woli. Mycroft tymczasem, jako prawny opiekun nieletniej siostry, decy... Recenzja książki Enola Holmes. Sprawa zaginionego markiza

Znikający Stopień

13.10.2019

Po dramatycznych wydarzeniach, jakie rozegrały się w Akademii Ellinghama, rodzice Stevie postanawiają zabrać ją do domu. Przygnębiona dziewczyna zabija czas dumając nad fascynującą ją zbrodnią, ma jednak świadomość, że będąc tak daleko od miejsca jej popełnienia, nie ma szans na znalezienie rozwiązania. I wtedy pojawia się znienawidzony Edward Kin... Recenzja książki Znikający stopień

Nieodgadniony

2.10.2019

Steve Bell nie jest zwykłą nastolatką. Po pierwsze, miewa naprawdę poważne stany lękowe i ataki paniki. Po drugie, pasjonuje się zbrodniami. Czyta kryminały, ogląda seriale kryminalne, duma nad prawdziwymi sprawami i niczym Sherlock Holmes potrafi uważnym spojrzeniem rozgryźć rozmówcę. Sprawą, która fascynuje ją najbardziej, jest mające miejsce w ... Recenzja książki Nieodgadniony

Ochłap Sztandaru

WYBÓR REDAKCJI
2.10.2019

Żarty się skończyły, nadchodzi apokalipsa. Lucyfer, ukrywający się na ziemi od dwóch tysiącleci, aktualnie pod postacią niezwykle przedsiębiorczego nastolatka, triumfalnie powraca do swej siedziby w piekle. Wszystko jest gotowe. Czterej zaczynają działać - Amerykę nawiedza klęska głodu, Europę wszystkie możliwe epidemie, w całej Azji wybuchają kon... Recenzja książki Kłamca. Ochłap sztandaru

Tamte Dni, Tamte Noce

2.10.2019

Elio ma 17 lat. Co roku spędza wakacje we Włoszech, a jego ojciec - profesor uniwersytecki - zaprasza wówczas kogoś do pomocy przy swojej pracy. W tym roku tym kimś jest 24-letni Amerykanin, Oliver. Elio od pierwszej chwili jest nim zauroczony, zauroczenie to zaś w kolejnych dniach przekształca się w gwałtowne pożądanie, jakiego młodzieniec nigdy ... Recenzja książki Tamte dni, tamte noce

Mroczne Wybrzeża

18.09.2019

Maarinowie mają jedną zasadę: "Wschód nie może spotkać się z Zachodem". Jako jedyny lud żeglarzy, a więc jedyny zdolny przepłynąć Bezkresne Morza rozdzielające kontynenty, przysięgli nie dopuścić by mieszkańcy położonego na zachodzie Imperium Celendoru dowiedzieli się o ziemiach na wschodzie. Niewiedza ta ma chronić wschodnie krainy przed żądzą po... Recenzja książki Mroczne Wybrzeża

Papież Sztuk

WYBÓR REDAKCJI
10.09.2019

W telewizji pojawił się nowy serial. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że opowiada o aniołach polujących na bogów z dawnych mitologii, a głównym bohaterem jest wynajęty przez nich do brudnej roboty syn Lokiego, Dezyderiusz Crane. Co gorsze, fani serialu swoim uwielbieniem dla Crane'a powoli przekraczają granicę zwykłej sympatii i zacz... Recenzja książki Kłamca. Papież sztuk

Machinomachia

4.09.2019

Loki wreszcie doczekał się nagrody. Po latach wykonywania drobnych zleceń pod ścisłym nadzorem skrzydlatych, dostał wolną rękę. Wraz z Erosem, Dionizosem i Jenny tropi pozostających w ukryciu bogów z dawnych systemów wierzeń, okazuje się to jednak nieco trudniejsze niż można przypuszczać. Zwłaszcza gdy z dawna zapomniany bóg niespodziewanie wykazu... Recenzja książki Kłamca. Machinomachia

Rana - Wojciech Chmielarz

WYBÓR REDAKCJI
2.09.2019

Klementyna, starsza już kobieta dręczona przez demony przeszłości, podejmuje pracę matematyczki w ekskluzywnej prywatnej szkole. Szybko odkrywa, że za piękną fasadą tej instytucji kryją się mroczne tajemnice. Zaczyna się od tego, że Marysia, jedna z uczennic, ginie pod kołami pociągu. Elżbieta, nauczycielka polskiego, która jako jedyna zaprzyjaźni... Recenzja książki Rana

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl