Avatar @VivienneD

Agnieszka

@VivienneD
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

37 recenzji

Witaj w Mieście Kosci

16.09.2013

O twórczości Cassandry Clare było głośno od samego początku. Mam na myśli trylogię Dary Anioła, której pierwsza część doczekała się ekranizacji, mającej miejsce kilka tygodni temu. Całą serię, traktującą o przygodach Nocnych Łowców, mam już dawno za sobą, pomijając oczywiście ostatni tom, który nadal nie ujrzał światła dziennego. Tak dawno, że, ogl... {} Recenzja książki Miasto Kości

Przez burze ognia - Veronica Rossi

11.06.2013

Debiut Veronici Rossi pt. Przez burze ognia został bardzo pozytywnie odebrany przez czytelników na całym świecie. Prawa do ekranizacji trylogii zostały kupione przez Warner Bros, a takie osiągnięcie mówi samo za siebie. I rzeczywiście muszę przyznać, że przygoda Arii i Perry’ego była nadzwyczaj przyjemna w odbiorze oraz ciekawa. Niezaprzeczalnie je... {} Recenzja książki Przez burze ognia

Zombie z krwi i kości!

23.05.2013

Przegląd Końca świata. Feed autorstwa Miry Grant to książka, która okazała się dla mnie ogromnym i pozytywnym zaskoczeniem. Początkowe sto trzydzieści stron były wręcz męczarnią i w ten oto sposób odłożyłam powieść na półtora miesiąca. Powróciłam do niej kilka dni temu i następne trzysta siedemdziesiąt stron pochłonęłam w półtora dnia. Czy to nie ś... {} Recenzja książki Przegląd Końca Świata: FEED

W pogoni za prawdziwą tożsamością

16.05.2013

„Obca pamięć” to pierwsza część serii o przygodach Mirandy North, ale również debiut literacki Dan’a Krokos’a, młodego pisarza z Nowego Jorku. Tym co w sposób obłędny popchnęło mnie w sidła powieści była piękna, tajemnicza okładka. Nie mam do zarzucenia dosłownie nic jeżeli chodzi o grafikę, gdyż w trakcie czytania doszłam do wniosku, że idealnie... {} Recenzja książki Obca Pamięć

Nadzieją ludzkości wcale nie jest człowiek

30.03.2013

Na premierę książki Partials. Częściowcy czekałam naprawdę niecierpliwie. Nie znam twórczości Dana Wellsa, toteż po powieść sięgałam w ciemno. I właśnie dlatego to udane spotkanie z autorem było dla mnie miłą niespodzianką. Temat końca świata, zagłady, nadnaturalnych wrogów ludzkości przewija się w literaturze częściej niż bym tego chciała. Motyw j... {} Recenzja książki Partials

Bajka dla dużych Chłopców

27.03.2013

Baśń Przygody Piotrusia Pana jest wystarczająco ponadczasowa, aby nadal była czytana i opowiadana dzieciom. Przygoda zwyczajnego chłopca, który ponad wszystko pragnął pozostać dzieckiem jest dobrze znana młodemu pokoleniu. Co więcej, Jakub Ćwiek postanowił napisać wersję również dla tych starszych czytelników. Muszę przyznać, że pomysł na nią wydał... {} Recenzja książki Chłopcy

Zburz mur. Teraz i na zawsze.

15.03.2013

Lauren Oliver jest autorką niesamowicie wciągającej trylogii Delirium. Podbiła serca ludzi na całym świecie, zaskarbiając sobie rzesze fanów i oddanych czytelników. Po przeczytaniu wszystkich trzech tomów w tak krótkich odstępach czasu bezkompromisowo wysuwam je na piedestał i zachęcam każdego zainteresowanego do zapoznania się z nią i przeżycia ró... {} Recenzja książki Requiem

Perwersyjna rozgrywka Jenson

12.03.2013

Seria „Zew nocy” jest znana już chyba każdemu. Wszystkie tomy przetłumaczono na kilkanaście, jeżeli nie kilkadziesiąt języków. Sama autorka otrzymała parę nagród, którymi może się poszczycić, właśnie za ową serię. Tutaj nadmienię, że recenzję poprzedniej części, którą była „Kuszące zło” napisałam przeszło rok temu. Szmat czasu, nieprawdaż? Tyle cz... {} Recenzja książki Niebezpieczna rozgrywka

Sklonowane zło

12.03.2013

Po przeczytaniu dwóch pierwszych części serii Zew Nocy australijskiej pisarki, byłam nastawiona na coś niezaprzeczalnie dobrego. Przyznam, że moja ocena jest mierna, jak na moje wcześniejsze oczekiwania. Czegoś mi brakowało. Okładka, jak w przypadku poprzednich książek, jest po prostu nieziemska, a to pierwszy czynnik, którym kierujemy się przy w... {} Recenzja książki Kuszące zło

Ostatnia szansa

12.03.2013

Miałam to szczęście, że na kolejną część z serii Zew Nocy nie musiałam długo czekać. Lecz jeśli chodzi o kontynuacje nie jestem rodzajem czytelnika, który pała zbytnią chęcią do ich czytania. Uważam to za próbę przedłużania książki na siłę. Jak się często okazuję - jestem hipokrytką. Keri Arthur jest niesamowita. Uważam, że ta autorka i jej dzieła ... {} Recenzja książki Całując grzech

Zmysłowa odsłona wilkołaka

12.03.2013

We współczesnej literaturze jesteśmy w stanie znaleźć dziesiątki, jeżeli nie setki, książek, poświęconych wilkołakom, wampirom, elfom, aniołom. Jednakże nie zawsze możemy trafić na coś godnego uwagi. Wierzcie mi, mam już po końcówki włosów tych napakowanych miłością opowieści fantastycznych, gdzie główny motyw opiera się na więzi postaci paranormal... {} Recenzja książki Wschodzący księżyc

Milcząca miłość

12.03.2013

Długo czekałam na ten moment. Chwilę, w której pozwolę sobie na czystą przyjemność zatopienia się w historii o wampirze i dziewczynie. Nic, co przypomina historyjkę dla nastolatek. Ponieważ każda nastolatka, która szukałaby tutaj cukierkowej miłości, zawiedzie się na wstępie. Jagoda Wochlik nie rozczarowała mnie, ani moich oczekiwań. Dostałam to, c... {} Recenzja książki Milczące słowa

Wspomnienia zdjedzonych mózgów

12.03.2013

Nie sądzę, aby jakakolwiek książka była przez mnie równie mocno wyczekiwana, jak dzieło Isaac’a Marion’a. Nie tylko dzięki okładce, która niemożliwie przyciąga spojrzenie, ale również opisowi. Przeczytałam wiele schlebiających recenzji, a to utwierdziło mnie w przekonaniu, że „Ciepłe ciała” to pozycja, którą prędzej czy później przeczytam. R to zo... {} Recenzja książki Ciepłe ciała

Kolejna makabra Ketchum'a

12.03.2013

Nierzadko powtarzam, że jestem maniakiem literatury grozy. Lubię czuć ten fajny dreszczyk wzdłuż kręgosłupa, rozchodzący się do palców i karku. Lubię to napięcie. Lubię tę tajemnicę nieznanego. Patrząc na to z boku może wydawać się to co najmniej chore, ale takie są moje upodobania. Dziwaczne. Jack Ketchum od zawsze owiany sławą mistrza horroru, z... {} Recenzja książki Potomstwo

Suspens paryskich uliczek

12.03.2013

Do książki Pana Lemaitre podchodziłam z dużą dozą sceptycyzmu. Po przeczytaniu opisu na obwolucie i wysłuchaniu wrażenia mojej siostry po lekturze, doszłam do wniosku, że jest to pozycja o kolejnej schizofreniczce. Jakie było moje zaskoczenie, gdy dotarłam do momentu, gdzie moje wyobrażenie zostało doszczętnie zniszczone, zastępując je czystym zach... {} Recenzja książki Ślubna suknia

Anioł w skórze diabła

12.03.2013

Seria Dary Anioła jest chyba znana już każdemu czytelnikowi, który uwielbia książki z gatunku fantasy. Emocje, które towarzyszą przy każdym spotkaniu z grupką Nocnych Łowców, nigdy nie pozwoliły mi oderwać się od powieści, dopóki nie skończyłam czytać całości. Świetnie zarysowani bohaterowie, niesamowicie złożona fabuła, jej wielowątkowość, która z... {} Recenzja książki Miasto zagubionych dusz

Oklepana powieść w pięknej okładce

12.03.2013

Po „W otchłani” autorstwa Beth Revis sięgnęłam z pewnym podekscytowaniem oraz nutą obawy. W ostatecznym rozrachunku uznaję, że owa obawa była jak najbardziej na miejscu. Teraz muszę wyznać, że czuję rozczarowanie jak i satysfakcje, ponieważ nie jest tak tragicznie, jak może się wydawać. Życie na Błogosławionym – statku kosmicznym, którego celem ... {} Recenzja książki W otchłani

Walka wciąż trwa

12.03.2013

Seria Jutro wstrząsnęła światem. Dosłownie. Książki napisane przez Johna Marsdena zaskarbiły sobie ogromną grupę fanów, gdyż słów krytyki jeszcze nie spotkałam. I nie ma się co dziwić, ponieważ cała seria, jak i jej kontynuacja, która na początku lektury wydawała mi się niewypałem, to naprawdę wartościowy kawałek literatury dla młodzieży. Autor por... {} Recenzja książki Kroniki Ellie. Wojna się skończyła, walka wciąż trwa

Wylecz się z miłości

12.03.2013

Nawet w najśmielszych wyobrażeniach i fantazjach nie sądziłam, że kiedykolwiek przeczytam książkę, której treść owinie wokół mnie swoje macki i porwie bez najmniejszego ostrzeżenia. Otóż pierwsza część trylogii Delirium to idealny przykład na to, jak zwodnicza bywa obecna literatura nie tylko młodzieżowa, ale wykraczająca poza zakres przeznaczony j... {} Recenzja książki Delirium

Gdzie szaleństwo okazuje się magią...

2.12.2012

Zainspirowana twórczością Howarda Philipsa Lovecrafta autorka „Żelazny cierń” stworzyła świat nieprawdopodobny. Dystopijna wizja świata Caitlin Kittregde dla niektórych to jedynie banalne pisadełko, dla innych rzeczywistość porównywalna do Harrego Pottera. Ja znalazłam się w grupie pomiędzy, lecz skłaniając się ku tej drugiej. Przyjrzyjmy się reali... {} Recenzja książki Żelazny cierń

"Szósty"

23.03.2012

Agnieszka Lingas-Łoniewska. Osoba, która miała większy udział w mojej maniakalnej słabości do kochania słowa pisanego. Trzy lata temu, a nawet wcześniej, pierwszy raz natrafiłam i zostałam bez uprzedzenia porwana przez Jej twórczość, która zaszczepiła we mnie wiele ideałów, wartości oraz niezaprzeczalną pasję. Byłam niespełna piętnastoletnią dziewc... {} Recenzja książki Szósty

Spełniaj swoje marzenia!

16.03.2012

Czy miłość może być zła? Albo inaczej… niewłaściwa? Często przynosi ze sobą ból i cierpienie, ale czy jej niestosowność ma prawo krzywdzić osoby niepowiązane? Jak to jest z uczuciem tak wielkim i potężnym, iż jest ono w stanie doprowadzić mężczyznę do płaczu? To prawda, istnieje wiele rodzajów miłości: niewinna miłość do dziecka, matki, namiętna mi... {} Recenzja książki Jutra może nie być

Czas zmierzchu... czas zagłady

26.02.2012

Sięgając po książkę rosyjskiego pisarza nie wiedziałam, czego mogę się spodziewać. Mimo otaczającego jego powieści zainteresowania, dość niedawno dowiedziałam się o jego twórczości. Czy pożałowałam spotkania z dziełem Dmitra Glukhovskiego? I tak i nie. Głównym bohaterem jest Moskwianin, który daje wrażenie spokojnego, pokusiłabym się o stwierdzeni... {} Recenzja książki Czas zmierzchu

Nie trać nadziei. Bez niej jesteś przegrany.

26.02.2012

Niekiedy czuję się przytłoczona sztampowymi fabułami fantasty, które znajdują się na runku obecnej literatury. Zdaję sobie sprawę, iż często o tym wspominam, jednak tak naprawdę najbardziej martwi mnie brak oryginalności w twórczości pisarskiej. A zauważyłam, że nie tylko mnie to boli. Teraz zapewne zastanawiacie się, czy moje użalanie się dotyczy ... {} Recenzja książki Krwawe szaleństwo

Jutra może nie być...

26.02.2012

Mam już za sobą dwie części serii Jutro, autorstwa John’a Mardsen’a. A niedawno miałam możliwość zapoznania się z kolejną, a mianowicie Jutro 3 „W objęciach chłodu”. Byłam przygotowana na coś szalenie wyrazistego, porywającego, a otrzymałam jedynie niezbyt wartką fabułę zakropioną niespodziewanymi zwrotami. Chcę przypomnieć, że poprzednie dwie czę... {} Recenzja książki Jutro 3. W objęciach chłodu

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe